STOPPEN MET ROKENBEN JE IEMAND DIE GRAAG WIL STOPPEN MET ROKEN OF HET AL EERDER HEEFT GEPROBEERD MAAR TOCH WEER IS BEGONNEN? GEEN PROBLEEM, ACUPUNCTUUR VERGROOT DE KANS OM SUCCESVOL TE STOPPEN MET ROKEN.

Roken is verslavend en schadelijk voor de gezondheid, dit weten we inmiddels allemaal. Dit is ook de reden waarom veel rokers willen stoppen. Het stoppen met roken is niet altijd even makkelijk maar het brengt veel voordelen met zich mee:
• minder gezondheidsrisico’s (zoals COPD, hart- en vaatziektes, kanker)

• betere conditie,
• mooiere huid,
• frisse adem,
• mooier gebit,
• je houdt meer geld over om andere leuke dingen te doen.


De rookverslaving wordt veroorzaakt door de stof nicotine. Op het moment dat je stopt met roken stuurt je lichaam een signaal naar de hersenen dat het nicotine wil. Dit maakt het stoppen met roken moeilijk. Maar niet alleen de nicotine veroorzaakt de verslaving, ook de geestelijke afhankelijkheid maakt het moeilijk om te stoppen met roken. Rook je voor de gezelligheid, als je gespannen bent, of onrustig of geïrriteerd.? Dit zijn allemaal situaties die het moeilijk maken om van de verslaving af te komen.


Wat kan acupunctuur voor je doen?
Voordat je naar de acupuncturist gaat moet je jezelf de vraag stellen: Wil ik echt stoppen met roken? Het is namelijk belangrijk dat het iets is wat je zelf wilt en waar je zelf achterstaat, dit verhoogt namelijk de kans van slagen.
Op het moment dat je stopt met roken krijg je te maken met ontwenningsverschijnselen zoals, hoofdpijn, slapeloosheid, onrust, prikkelbaarheid, eet- en snoepaanvallen. Acupunctuur helpt om de nicotinebehoefte te verlagen, je lichaam sneller te laten ontgiften en afkickverschijnselen te verminderen.


Hoeveel behandelingen heb je nodig?
Binnen een periode van vier weken zijn gemiddeld zijn drie acupunctuur behandelingen nodig om succesvol van roken af te komen. Dit heeft te maken met de tijd dat het lichaam nodig heeft om aan de nieuwe situatie te wennen.


Wat kun je zelf doen?
1. Krijg inzicht in je rookgewoontes, waarom rook je? Wat vind je er fijn aan? Wat vind je er niet fijn aan? Zijn de voordelen van roken belangrijk voor je? Als de nadelen belangrijker zijn dan is het een goed moment om te stoppen met roken;
2. Bedenk waarom je wil stoppen met roken;
3. Breng je rookgedrag in kaart;
4. Gooi alles weg wat met roken te maken heeft;
5. Kies een stopdag en stop in één keer;
6. Doe het niet alleen – vertel je vrienden en familie dat je bent gestopt zodat ze je tijdens deze periode kunnen ondersteunen;
7. Kies hulp bij stoppen - ga naar de acupuncturist die je helpt om de ontwenningsverschijnselen te verminderen;
8. Beweeg veel;
9. Eet gezond – eet veel fruit, groenten en drink veel water;
10. Beloon jezelf - je mag trots zijn op jezelf, geef jezelf een cadeau door het behaalde resultaat;
11. Denk positief – wees er van overtuigd dat je dit kan.