november 15

0 comments

Bloosangst? 10 Simpele Tips Om Blozen Te Voorkomen

Je zit in een volle zaal. Mensen worden op naam naar voren geroepen. Stiekem hoop je dat jouw naam er niet wordt uitgehaald.

Je weet immers al op voorhand dat je overmatig zult beginnen zweten, dat je wangen zullen beginnen gloeien en dat je gezicht roder en roder zal worden.

Voel je je vaak ongemakkelijk omdat je snel spontaan begint te blozen? Ben je extreem bang om een rood gezicht te krijgen in het bijzijn van anderen?

Dan lijd je waarschijnlijk aan bloosangst of erythrofobie.

Ben je het zat dat je bloosangst je leven beheerst?

Bloosangst kan een heel negatieve invloed hebben op je leven. Daarom reik ik je in dit artikel een helpende hand om van je bloosangst af te komen.


Doel van dit artikel: in dit artikel leer je wat blozen precies is. Je komt te weten hoe je blozen herkent en wat de oorzaken en de gevolgen van bloosangst kunnen zijn. Ik geef je in dit artikel ook 10 handige tips om met je bloosangst om te gaan.

Wat is blozen?

De meeste mensen voelen zich wat onzeker als alle ogen plots op hen gericht worden. Bij sommige mensen blijft het bij dat ongemakkelijke gevoel. Anderen beginnen meteen te blozen.

Het ergste wat je kan overkomen als je bloost is dat anderen vaak zeggen: ‘Maar je hoeft toch helemaal niet te blozen!’ Hierdoor vestigen ze net de aandacht op het feit dat je bloost waardoor je nog roder wordt.

Dit kan zo’n beangstigend gevoel zijn dat de tranen je in de ogen komen. Je weet niet meer waar kijken en het liefst zou je meteen ter plaatse verdwijnen.

Heel veel mensen vinden het schattig als iemand bloost. Als je hier vaak last van hebt, dan vind je blozen helemaal niet zo leuk. Blozen kan je zo’n onzeker gevoel geven dat je op termijn gaat leiden aan bloosangst of erythrofobie.

Wat de oorzaken en gevolgen van bloosangst kunnen zijn kom je later in dit artikel te weten.

Laat ons eerst even nagaan hoe blozen precies in zijn werk gaat.

Blozen is een reactie van het sympathisch zenuwstel. Deze reactie heb je zelf niet in de hand. Onder invloed van allerhande emoties maakt je lichaam adrenaline aan.

Dit kunnen gevoelens van angst, schaamte, opwinding of onzekerheid zijn. De opstoot van adrenaline in je lichaam zorgt voor een verhoogde hartslag en je bloedvaten worden wijder.

Hierdoor neemt de doorstroming van bloed en zuurstof in bepaalde delen van je lichaam toe. Deze toename heeft als gevolg dat je huid rood wordt en dat je gaat blozen.

Blozen beperkt zich niet alleen tot het gezicht. Ook in je nek of rond de borststreek kun je rode vlekken krijgen. Zelfs je oren kunnen helemaal rood worden als je bloost.

Eigenlijk is blozen helemaal niet erg. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam. Ben jij iemand die vaak bloost, dan begrijp ik heel goed dat je wenste dat je lichaam niet zo krachtig reageerde op deze emoties.

Hoe groter je angst om te blozen, hoe groter de kans is dat je werkelijk bloost. Je angst om te blozen beschouwt je lichaam immers als een bedreiging.

Hierdoor komt er nog meer adrenaline vrij en kan je gezicht roder en roder worden. Mensen met bloosangst komen dan ook vaak in een vicieuze cirkel terecht.


Hoe herken ik blozen?

Hoe je blozen bij iemand anders herkent weet je vast wel: rode wangen en rode vlekken in de nek of op de bovenkant van de borstkas.

Als je zelf last hebt van blozen, weet je dat deze rode gloed op je wangen niet het enige is wat je ervaart.

Je huid kan bij het blozen bijzonder warm aanvoelen en zelfs tintelen. Soms kun je zelfs tranen in de ogen krijgen als je bloost.

Bij blozen denken de meeste mensen meteen aan de fysieke symptomen, maar ook mentaal kun je hieronder lijden. Je voelt je onzeker over jezelf en bij de gedachte dat je kunt gaan blozen slaat de angst je om het hart.

Bloosangst of erythrofobie kan zo erg zijn dat het je leven kan overheersen. Hoe dit kan en welke gevolgen bloosangst kan hebben lees je wat verderop in dit artikel.

Je hebt vast wel al gemerkt dat niet iedereen even snel bloost. Sommige mensen blozen zelfs nooit. Behoor jij jammer genoeg niet tot deze laatste groep, dan wil je vast weten waarom je zo vaak en snel bloost.


Oorzaken van blozen

Natuurwetenschapper Charles Darwin noemde blozen een van de vreemdste, maar tegelijkertijd ook een van de meest menselijke eigenschappen.

Meer nog: in zijn baanbrekend boek ‘The Expression of the Emotions in Man and Animals’ stelt hij dat blozen eigenlijk helemaal geen functie heeft.

Darwin concludeerde dat blozen een ongewenste bijwerking is van ons fysiologisch en emotioneel functioneren.

Als we deze stelling doortrekken zou dit betekenen dat blozen alleen een mechanische reactie is van ons sympathisch zenuwstelsel. Bloedvaten vernauwen en hierdoor blozen we.

Toch heeft blozen verschillende onderliggende oorzaken.

Lichamelijke en externe oorzaken

  • Huidaandoeningen zoals couperose of rosacea
  • Opvliegers in de overgang
  • Lichamelijke inspanningen
  • Koud of net warm weer
  • Pikant voedsel
  • Alcoholgebruik
  • Bijwerkingen van medicijnen

Lichamelijke en externe leiden zelden tot bloosangst.

Het zijn vooral de psychische oorzaken van blozen die bloosangst in de hand werken.

Bloosangst is niet opgenomen in het DSM-5, het handboek voor psychologische stoornissen. Toch is bloosangst een vorm van sociale angst. Blozen heeft vooral met emoties te maken.

De meest voorkomende psychische oorzaken van blozen zijn:

  • Verlegenheid
  • Schaamte of gêne
  • Angst
  • Stress
  • Nervositeit
  • Onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen

Hoewel blozen een onschuldige aandoening is, kan bloosangst een behoorlijk negatieve impact hebben op je leven.

Wat de gevolgen van bloosangst kunnen zijn kom je in de volgende rubriek te weten.


Gevolgen van blozen

Blozen is een vorm van sociale angst en kan heel negatieve gevolgen hebben op je levenskwaliteit.

#1 Vermijden van sociaal contact

Mensen die snel en vaak blozen kunnen na een tijdje sociaal contact helemaal vermijden.

Hun angst om te blozen is zo groot dat ze liever niet meer anderen geconfronteerd worden. Dit kan uiteraard tot een sociaal isolement leiden.


#2 Mentale uitputting

Voortdurend terugkerende gedachten aan je bloosangst kan je mentaal helemaal uitputten.

Je bent zo met je bloosangst bezig en zoekt zo wanhopig naar oplossingen dat je geest oververmoeid geraakt.


#3 Laag zelfbeeld

Bloosangst kan ook leiden tot een heel laag zelfbeeld en een gebrek aan zelfvertrouwen.

Vooral bij mannen die lijden aan bloosangst kan hun zelfvertrouwen een flinke knauw krijgen.

Onderzoek aan de universiteit van Groningen heeft uitgewezen dat blozen bij mannen minder vaak voorkomt dan bij vrouwen. Bloosangst heeft bij mannen echter wel een negatievere invloed op hun zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Blozen is helemaal niet zo ernstig. Ik kan me echter wel voorstellen dat je oplossingen wilt als je lijdt aan bloosangst.

Ik geef je dan ook graag 10 interessante tips om blozen te beperken.

Wat kun je doen tegen blozen?

Tip 1: Adem rustig in en uit

Door rustig in- en uit te ademen ontspan je.

Omdat blozen een reactie is op gespannenheid of angst zal ook je lichaam zich door een rustiger ademhaling zich ontspannen.

Hierdoor wordt de kans op blozen kleiner.


Tip 2: Blijf glimlachen

Blijf glimlachen, ook als je gespannen bent of je je schaamt.

Zo kun je de automatische reactie van je lichaam een beetje manipuleren. Als je glimlacht dan gaat je lichaam ervan uit dat je minder gestrest bent.

Hierdoor daalt je adrenaline waardoor je hart minder snel gaat kloppen en je bloedvaten zich minder snel verwijden. Resultaat: je bloost minder.

Onderzoek heeft trouwens uitgewezen dat mensen die glimlachen terwijl ze een moeilijke taak vervullen een lagere hartslag hadden.


Tip 3: Probeer je lichaam af te koelen

Als je vaak bloost, dan ken je waarschijnlijk dat gloeiende gevoel dat zich over je gezicht verspreidt. Blozen komt ook veel vaker voor als je het warm hebt.

Voel je dat je gaat blozen, ga dan op een plaats staan waar het wat koeler is. Ook wat kleding uittrekken kan helpen om het lichaam af te koelen.


Tip 4: Blijf goed gehydrateerd

Veel water drinken kan je helpen om minder te blozen. Koud of lauw water helpt hierbij het best.

Als je bang bent om in een bepaalde situatie te blozen, drink dan iets koels om je lichaam van tevoren al wat af te koelen.


Tip 5: Denk aan iets grappigs

In tip 2 vermeldde ik al dat het belangrijk is om te blijven glimlachen.

Lukt je dit niet in stressvolle situaties, probeer dan aan iets grappigs te denken.

Zo zal je lichaam zich ontspannen. Het verdedigingsmechanisme van je lichaam komt hierdoor niet in actie waardoor het ook minder adrenaline aanmaakt.


Tip 6: Aanvaard dat je bloost

Als je snel bloost, dan maak je je al van tevoren zorgen dat je in een bepaalde situatie kunt gaan blozen.

Onthoud heel goed dat dit een natuurlijke reactie van je lichaam is waarover je je helemaal niet hoeft te schamen.

Probeer dit schaamtegevoel van je af te zetten en gewoon te aanvaarden dat je snel bloost. Door dit te aanvaarden, zul je rustiger worden en minder gaan blozen.


Tip 7: Vermijd zaken waardoor je meer gaat blozen

Het gebruik van alcohol, pikant voedsel en zelfs cafeïne kunnen een rode gloed op je gezicht geven.

Ook door zware inspanningen en overmatig zonnen kunnen je wangen gaan gloeien. Probeer deze zaken te vermijden als je snel gaat blozen.


Tip 8: Gebruik de juiste make-up

Make-up zal je niet minder laten blozen, maar met de juiste make-up kan je je rode wangen wel een beetje verdoezelen.

Een rode kleur op je gezicht camoufleer je het makkelijkst met een groene foundation of concealer.


Tip 9: Vermijd oogcontact of sluit eventjes je ogen

Als je snel bloost, dan ben je gevoelig voor wat anderen van jou denken. Bloos je in het bijzijn van iemand, vermijd dan oogcontact.

Maak je vooral geen zorgen om wat anderen denken als je oogcontact vermijdt. Wanneer je met iemand praat, hoef je echt niet de hele tijd oogcontact te maken.

Ook heel even je ogen sluiten kan je helpen. Stel je hierbij voor dat deze andere persoon er helemaal niet is.

Hierdoor zal je lichaam zich ontspannen waardoor je blozen afneemt of zelfs helemaal verdwijnt.


Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>