Ga jij een serieuze relatie het liefst uit de weg en krijg je het al benauwd als iemand over ‘de toekomst’ begint?
Of laat je niemand ooit zo dichtbij komen om over een relatie te kunnen spreken?
Wie weet heb jij wel bindingsangst en staat deze angst je in de weg om een emotionele relatie met iemand aan te gaan.
Heb jij of heeft je partner hier misschien last van?
Doel van dit artikel: In dit artikel leer je bindingsangst herkennen én 10 oplossingen die je helpen om ermee om te gaan.
Wat is bindingsangst?
Bindingsangst is angst voor het verliezen van je vrijheid door een relatie met iemand aan te gaan.
Een persoon met bindingsangst is er bang voor zichzelf aan iemand anders te binden. Hij of zij laat anderen niet voldoende dichtbij komen en gaat op deze manier nooit een serieuze relatie of emotionele verbinding aan.
Vanwege de bindingsangst ‘saboteert’ hij of zij alle mogelijkheden tot iets serieus, ondanks dat hij of zij hier misschien wel behoefte aan heeft.
Wanneer het erop lijkt dat een relatie serieus gaat worden, knijpt iemand met bindingsangst er vaak tussenuit. Zijn of haar relaties kunnen zich hierdoor nooit voldoende ontwikkelen en blijft altijd oppervlakkig
Soms wordt bindingsangst als reden gebruikt om makkelijk een relatie te beëindigen.
En we gebruiken het ook wel om iemand mee te omschrijven die vaak kortstondige relaties heeft. Het woord wordt op deze manier eigenlijk misbruikt, want echte bindingsangst is een serieus probleem.
Iemand die veel korte relaties heeft kan bindingsangst hebben, maar dat is niet altijd het geval. Het begrip bindingsangst komt uit de psychologie.
Bindingsangst wijst echt op problemen met intimiteit die hun oorsprong meestal hebben in de jeugd of in nare ervaringen in het verleden.
De stoornis ontstaat vanuit emoties die vaak onbewust zijn en een diepe wortel hebben in het verleden.
Bindingsangst kan zich op verschillende manieren uiten bij een persoon. Er zijn mensen met bindingsangst die relaties volledig uit de weg gaan en ‘vluchten’ zodra er ook maar enige vorm van vastigheid komt tijdens het daten.
Maar er zijn ook veel mensen met bindingsangst die wel een relatie beginnen, maar er moeite mee hebben deze serieus te maken.
Ze klappen dicht zodra de partner begint over ‘elkaar vaker zien’ of ‘een keer samen op vakantie gaan’ of wanneer de partner over de toekomst praat. Zelfs wanneer ze dit eigenlijk wel zien zitten is het idee alleen al veel te eng.
Tot slot zijn er nog mensen met bindingsangst waarbij dit zich uit in het constant uitzoeken van de ‘verkeerde’ mensen als partner. Ze storten zich volledig op een onbereikbaar persoon, of iemand waarvan ze stiekem ook wel weten dat hij of zij helemaal niet bij hem of haar past.
Op deze manier kunnen ze zich toch een beetje in een persoon verliezen, zonder angst dat het uitdraait op iets serieus.
Het verschil tussen bindingsangst en verlatingsangst
Bindingsangst en verlatingsangst worden vaak in één adem genoemd, en ze hebben dan ook veel overeenkomsten.
Toch gaat het in beide gevallen om een heel verschillende stoornis.
Een persoon met bindingsangst vindt het moeilijk om een echte relatie aan te gaan en zich vast te leggen.
Iemand met verlatingsangst heeft hier vaak geen moeite mee, maar is vooral bang dat de ander hem of haar zal verlaten en past hierdoor zijn gedrag aan.
Iemand met verlatingsangst leeft in de relatie continu in de onzekerheid of de ander hem niet in de steek zal laten en vindt het heel moeilijk om op iemand te vertrouwen.
Als je verlatingsangst hebt claim je je partner vaak heel erg, je geeft de ander weinig vrijheid en als de ander aangeeft meer vrijheid nodig te hebben, is dit voor jou een signaal dat hij of zij je niet meer wil.
Het kan ook zijn dat je vanwege de verlatingsangst de relatie vroegtijdig verbreekt, omdat je te weinig vertrouwen hebt in de relatie en in de ander.
Er zijn dus zeker overeenkomsten tussen bindingsangst en verlatingsangst, beide angsten kunnen je relatie in ieder geval flink in de weg staan.
Vooral wanneer je merkt dat je relatie intiemer wordt, wordt de angst om je te binden óf juist om verlaten te worden, groter.
Het grote verschil tussen bindingsangst en verlatingsangst is dat mensen met verlatingsangst juist steeds bevestiging zoeken van hun partner en snel het gevoel hebben dat hun partner hen afwijst.T
Terwijl iemand met bindingsangst het daarentegen juist heel benauwd krijgt als de partner te intiem wordt en zich niet voldoende durft of kan geven in de relatie.
De belangrijkste symptomen van bindingsangst
Veel mensen zijn wel eens onzeker over hun relatie. Is deze persoon nu wel echt de juiste voor je?
Loopt er misschien iemand anders op deze aardbol rond die beter bij je past en je gelukkiger maakt?
Dit zijn allemaal vragen die in veel relaties wel eens voorbij komen en ervoor kunnen zorgen dat je twijfelt over de relatie en deze misschien zelfs verbreekt.
Dit is op zich natuurlijk helemaal niet erg, want wie weet zit je ook wel in een relatie die op dat moment niet goed voor je is.
Het wordt pas een probleem voor je als dit je structureel overkomt en je merkt dat je eigenlijk niemand echt een kans geeft. De angst is dan overheersend en bepaalt voor een te groot deel je gedrag in relaties.
Wil jij graag weten of jij misschien wel aan bindingsangst leidt en of je dus structureel mensen afstoot die te dicht bij je komen?
Kijk dan of je je in de volgende symptomen herkent.
- Je hebt eigenlijk altijd korte relaties of je bent eigenlijk altijd single en doet niet echt een serieuze poging leuke mensen tegen te komen.
- Wanneer je een relatie hebt met een leuk persoon, twijfel je continu of hij/zij wel de ware voor je is.
- Je brengt eigenlijk veel meer tijd door met je vrienden dan met je vriend/vriendin.
- Je valt vaak op mensen die ook geen vaste relatie willen of die niet op jou vallen.
- Als je in een relatie zit vindt je vaak dat je partner te veel aandacht en tijd van je vraagt.
- Je wilt niet samen op vakantie met je partner en schiet in de stress als er over een volgende stap wordt gepraat (samenwonen, iets samen kopen, trouwen of kinderen krijgen). Je wilt niet te veel over de toekomst nadenken.
Bindingsangst bij een man herkennen
De mate waarin iemand last heeft van zijn bindingsangst kan per persoon heel erg verschillen.
Bij sommige mensen zit de angst heel diep en is het moeilijker te doorgronden dan bij anderen.
Verder kunnen de symptomen per persoon ook heel sterk verschillen.
Er zijn namelijk verschillende manieren waarop iemand met bindingsangst zichzelf kan ‘beschermen’ tegen een binding die hij emotioneel gezien niet aankan.
Zo zijn er mannen die elke potentiële partner al vanaf het eerste moment afstoten. Deze personen zullen niet een echte relatie aangaan of willen het niet zo noemen, ook als het hier eigenlijk wel op neer komt.
Ondanks dat ze iemand al lange tijd kennen en regelmatig zien en eigenlijk heel erg gesteld zijn op die persoon, zullen ze dit niet een relatie willen noemen, uit angst hiermee hun vrijheid te verliezen.
Ze willen continu op hetzelfde level doorgaan en schrikken af als de partner aangeeft een stap verder te willen gaan of de relatie als zodanig te benoemen.
Daarnaast zijn er ook veel mannen die wel relaties aangaan, maar emotioneel voor de partner voor een groot deel gesloten blijven. Door iemand op emotioneel gebied niet te dichtbij te laten komen, voorkomen ze dat ze zich teveel verbonden voelen en voor hun gevoel teveel vrijheid verliezen.
Verder kun je bindingsangst bij een man soms ook herkennen aan zijn partnerkeuze.
Kiest een man liever voor iemand die ook vrijheid wil en zich niet wil binden? Of wordt hij juist helemaal verliefd op iemand die totaal onbereikbaar voor hem is? Of heeft hij juist nooit een vriend of vriendin omdat zijn eisenlijstje zo uitgebreid is dat niemand eraan kan voldoen?
Dit kunnen allemaal onbewuste uitingen zijn van de onderliggende bindingsangst. Het bewust of onbewust niet toelaten van de juiste partner kan een beschermingsmechanisme zijn waarmee de man ervoor zorgt zich niet te hoeven binden.
Vrouwen met bindingsangst
Automatisch denken we bij bindingsangst vaak aan mannen die huiverig zijn bij het nadenken over de toekomst en dit graag uit de weg gaan.
Maar bij mensen die daadwerkelijk last hebben van deze stoornis gaat dit gevoel en de effecten vaak veel dieper. Ze sluiten zich emotioneel echt af voor eventuele partners en kunnen hier niet goed veranderingen in aanbrengen.
Vaak ligt de oorzaak in het verleden, in de vroege jeugd. Je kunt je dus misschien wel voorstellen dat niet alleen mannen last hebben van deze stoornis.
Er zijn ook heel veel vrouwen die er op een bepaalde manier voor zorgen eventuele partners ver buiten het bereik van hun daadwerkelijke emoties te houden en die dichtklappen en afstoten zodra een relatie serieus lijkt te worden.
Omgaan met een partner met bindingsangst
Heb jij het gevoel dat jouw vriend of vriendin last heeft van bindingsangst?
Of heeft hij of zij dit zelfs al wel eens tegen je gezegd?
Dan zal je waarschijnlijk wel tegen moeilijke momenten aanlopen in je relatie.
Het is belangrijk om begripvol te zijn en te proberen je deels aan te passen aan het tempo van je partner.
Maar het is vooral ook belangrijk om jezelf niet teveel te verliezen en afhankelijk te worden van je partner. Jij bent in de relatie net zo belangrijk als hij of zij en hebt ook recht om zijn of haar liefde te ontvangen.
Het zal lastig zijn hier een evenwicht in te vinden. Merk je dat je jezelf echt verliest in de relatie en misschien zelfs wel je zelfrespect kwijtraakt? Dan is de relatie voor jou niet gezond en is het echt beter hem te beëindigen. Je zult jezelf hierin goed in de gaten moeten houden.
Je partner met bindingsangst heeft vroeger waarschijnlijk geleerd om zijn gevoelens niet te uiten. Wanneer iemand dit niet goed leert op jonge leeftijd kan het op latere leeftijd heel moeilijk zijn om dit in de relatie wel te doen.
Waarschijnlijk is je partner afstandelijker en voel je je vaak door hem of haar afgestoten. Vooral wanneer je over belangrijke dingen of de toekomst wilt praten, stuit je waarschijnlijk op een gesloten deur.
Laat je hier niet teveel door afschrikken en blijf goed in de gaten houden wat voor jou belangrijk is!
Je partner met bindingsangst vindt het op termijn waarschijnlijk lastig om de controle te verliezen en niet meer zelf te bepalen hoe vaak jullie elkaar zien en hoe serieus de relatie nu is.
Wanneer je het prima vindt dat hij of zij de intensiteit en de frequentie van de relatie bepaalt is er waarschijnlijk lange tijd niet veel aan de hand.
Maar als je op een gegeven moment toch echt een volgende stap in jullie relatie wilt zetten, zal je dit vooral langzaamaan moeten doen en hem of haar hier niet teveel mee moeten verrassen. Geef je partner tijd om aan het idee te wennen, geduld is heel belangrijk wanneer jouw partner leidt aan bindingsangst.
Iemand met bindingsangst kan in veel gevallen uiteindelijk toch wel een gezonde relatie hebben met intimiteit en een hechte band met de partner. Maar dit zal van beide kanten energie en veel geduld kosten. Het is cruciaal dat jullie allebei de bindingsangst herkennen, accepteren en ermee aan de slag gaan.
- Praat samen over de problemen die jullie ervaren. Voer gesprekken over je relatie en haal de spanning van de situatie af. Zorg dat je elkaar voldoende ruimte geeft in de gesprekken en luister vooral ook goed naar elkaar.
- Geef jezelf en de ander de tijd om dingen te veranderen en om in de relatie te groeien.
- Eventueel kun je of kunnen jullie samen de hulp van een (relatie)psycholoog Deze kan jullie helpen om achter de oorzaak van de angst te komen en kan jullie begeleiden in het vinden van manieren om met de bindingsangst om te gaan.
Ontdek de oorzaak van bindingsangst
De oorzaak van bindingsangst ligt eigenlijk altijd in het verleden van de persoon. Iemand met bindingsangst heeft vaak een trauma opgelopen door de dingen die hij of zij heeft meegemaakt of heeft in zijn jeugd niet voldoende emotionele verbinding met anderen ervaren.
Bindingsangst is vaak terug te leiden tot de kindertijd.
De interactie die iemand met bindingsangst als jong kind met zijn ouders heeft ervaren is waarschijnlijk van grote invloed geweest op zijn huidige handelen.
In de psychologie en pedagogie wordt dit hechting genoemd. Iemand die niet goed gehecht was als baby/peuter aan zijn ouders heeft hier meestal de rest van zijn leven last van.
Op deze jonge leeftijd leer je namelijk of je mensen kunt vertrouwen, van mensen te houden en je gevoelens te herkennen en erkennen.
Wanneer dit in jouw opvoeding niet het geval was, kan dat veel van de problemen die je in
Misschien waren er bij jou thuis wel veel spanningen, waren je vader en moeder er eigenlijk niet voldoende voor je of waren ze er wel maar vonden ze het moeilijk hun emoties naar jou te uiten.
Een kind met ouders die emotioneel gezien niet voldoende beschikbaar waren voor hem, heeft geleerd dat het niet veilig is zijn of haar gevoelens te tonen en zich kwetsbaar op te stellen.
Misschien heeft hij uiteindelijk wel de conclusie getrokken dat het beter is alleen maar op zichzelf te vertrouwen en op emotioneel gebied afstand te nemen van anderen.
Om je goed te kunnen verbinden met iemand anders zal je jezelf goed moeten leren kennen. Wanneer je bindingsangst hebt zal je achter de oorzaak van je angst moeten komen en je probleem moeten onderkennen.
Het is belangrijk dit ook met je eventuele partner te bespreken en samen op zoek te gaan naar een manier om hiermee om te gaan. Mocht het jullie niet of niet voldoende lukken? Roep dan hulp in!
Zoek naar een professionele psycholoog die je vertrouwt en die jullie kan helpen nader tot elkaar te komen.
Oplossingen voor je bindingsangst
#1 Bewustwording van patronen en reacties
Zorg dat je je bewust wordt van je patronen en reacties in een (beginnende) relatie. Merk je dat je weer bepaald gedrag begint te vertonen, dat destructief is voor een relatie? Stop er dan mee!
#2 Erken je angst
Herken je eigen reacties op de angst die je van binnen voelt. Onderken je angst en durf het ook tegenover jezelf en de ander te benoemen.
#3 Werk aan je zelfvertrouwen
Vergroot je zelfvertrouwen. Pak negatieve gedachten aan en blijf niet hangen in gepieker over jezelf en je relatie. Vergeet niet dat je levensgeluk vergroot wordt als je risico's durft te nemen en een relatie aangaat met iemand die goed bij je past.
Besef dat als je relaties maar blijft uitstellen omdat je bepaalde twijfels hebt, het nooit zal gebeuren.
#4 Spreek je gevoelens uit
Blijf communiceren met je partner! Ook wanneer je iets moeilijk vindt en wilt dat het langzamer gaat. Geef dit aan en bespreek dit met elkaar. Vertel wat je dwars zit en hoe je hier samen hoopt uit te komen.
Oplossingen voor het omgaan met een partner met bindingsangst:
#5 Geef iemand de tijd voor zichzelf
Niet alleen wanneer hij of zij aangeeft dit nodig te hebben, hou er altijd al rekening mee dat jouw partner nu eenmaal iets meer ruimte nodig heeft dan gemiddeld.
#6 Laat de persoon aan jou wennen
Jouw partner heeft tijd nodig om jou te leren kennen en zich meer open te stellen voor je, geef hem of haar die tijd dus ook.
#7 Zet er geen druk achter
Zet hem of haar nooit onder druk. Benoem wat voor jou belangrijk is in de relatie en blijf dit benoemen, maar zet de ander hierbij niet onder druk. Blijf goed in gesprek en bewaak je eigen doelen.
Maar maak hierbij geen grote drama’s, want hier kan je partner waarschijnlijk niet mee omgaan en hij of zij zal de neiging hebben hard weg te rennen.
#8 Spendeer tijd met elkaar
Doe veel leuke dingen met elkaar. Zorg ervoor dat je erachter komt waar je partner van houdt, wat doet hij graag en bij welke activiteit voelt hij of zij zich goed?
Zorg dat je overeenkomstige activiteiten vindt en onderneem regelmatig iets samen. Samen leuke dingen doen wekt vaak veel emoties op en zorgt ervoor dat jullie onbewust toch dichter naar elkaar toe groeien.
#9 Date ook met anderen
Dit klinkt misschien als een vreemde oplossing, maar het is wel effectief.
Wanneer jullie nog geen relatie hebben, zorg ervoor dat je hem of haar niet te snel claimt. Blijf je eigen leven leiden en houdt je leven ook open voor andere mensen zolang hij of zij er niet aan toe is het serieuzer te maken.
Op deze manier behoud je je eigenwaarde en kom je niet wanhopig over en word je aantrekkelijker.
#10 Geef jezelf een deadline
Geef jezelf een tijdslimiet. Bedenk voor jezelf hoe lang je hem of haar de tijd wil geven voordat je er zelf teveel onder gaat leiden. Het allerbelangrijkste is dat je jezelf goed blijft beschermen en op jezelf blijft vertrouwen.
Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het van vooral niet te delen met je vrienden.