augustus 30

0 comments

8 Tips Om Je Hoogtevrees (Acrofobie) Te Overwinnen

Lijd je aan hoogtevrees of acrofobie dan bezorgen hoogtes je een extreme angst.

Er zijn wel meer mensen die hoogtes akelig vinden, maar dit heeft zelden een invloed op hun dagelijkse leven.

Vermijd je sommige situaties door je angst voor hoogtes, dan is het hoog tijd om je acrofobie te overwinnen.

Als je lijdt aan hoogtevrees, dan is jouw angst voor hoogtes zo groot dat je bepaalde situaties gaat vermijden.

Als je dan toch met hoogtes wordt geconfronteerd kan dit je zo extreem angstig maken dat je een angstaanval of zelfs een paniekaanval kunt krijgen.

Misschien heb je je al meer dan eens de vraag gesteld: Hoe kom ik van hoogtevrees af? Wil je je hoogtevrees kwijtraken? Lees dan vooral verder!

Doel van deze blog: Ik bespreek in deze blog wat hoogtevrees is en hoe dit een invloed kan hebben op je dagelijkse leven. Ik sta even stil bij wat hoogtevrees veroorzaakt en welke symptomen je kunt ervaren als je lijdt aan acrofobie. Als je je afvraagt hoe je je hoogtevrees kunt overwinnen, lees dan zeker de 8 nuttige tips aan het einde van het artikel.

Wat is hoogtevrees?

Hoogtevrees of acrofobie is zo’n extreme angst voor hoogtes dat je bepaalde situaties gaat vermijden of dat je leven hierdoor negatief beïnvloed wordt.

Als je lijdt aan acrofobie dan kan alleen nog maar een foto van een hoge berg of een scène uit een film waarbij de hoofdrolspeler op het dak van een flatgebouw staat, je zo’n angst inboezemen dat je allerhande beangstigende symptomen krijgt.

In extreme gevallen of als je je daadwerkelijk in een situatie bevindt waarbij hoogte een rol speelt, kan de angst het helemaal van je overnemen en een paniekaanval veroorzaken.

Wat veroorzaakt hoogtevrees?

Volgens de evolutionaire psychologie heeft ieder mens een bepaalde vorm van hoogtevrees. Het is een overlevingsmechanisme van het lichaam zodat je je bewust bent van de gevaren die extreme hoogtes met zich kunnen meebrengen.

Stel je maar eens voor dat je helemaal niet bang bent om op de veertiende verdieping zonder enige bescherming de buitenkant van de ramen te lappen. Als je geen angst voelt, dan zul je ook geen voorzorgsmaatregelen nemen om jezelf te beschermen.

Hoogtevrees als fobie gaat echter veel verder dan de normale overlevingsdrang van het lichaam!

Als je lijdt aan acrofobie gaat je lichaam er onder invloed van je eigen interpretatie van gevaar van uit dat alles wat met hoogte te maken heeft extreem gevaarlijk is.

Hierdoor treedt dit oeroude overlevingsmechanisme in werking. Onder invloed van allerlei stresshormonen kun je dan bepaalde symptomen ervaren. Wat deze symptomen precies zijn, kom je later in dit artikel te weten.

Terwijl normale angst voor hoogtes te maken heeft met het verdedigingsmechanisme van het lichaam, is hoogtevrees of acrofobie een voorbeeld van klassieke conditionering, met andere woorden, iets wat je werd aangeleerd.

Hoogtevrees kan jou zijn aangeleerd door negatieve ervaringen uit het verleden, bijvoorbeeld als je als kind ooit eens uit een boom bent gevallen.

Maar ook als je als kind overbezorgde ouders had of ouders die zelf hoogtevrees hadden dan kan je hierdoor acrofobie ontwikkeld hebben.

Wat de reden van je hoogtevrees ook is, deze kan een behoorlijk impact hebben op je leven.

Als familie of vrienden op de hoogste verdieping van een flatgebouw wonen, dan zal de kans groot zijn dat je gaat vermijden om deze te bezoeken.

Hebben je collega’s als teambuilding een survivaltocht gepland in de bergen, dan zul je hoogstwaarschijnlijk excuses verzinnen om hieraan niet te moeten deelnemen.

Je angst voor hoogtes kan immers voor heel beangstigende symptomen zorgen.

Symptomen van hoogtevrees

Acrofobie is een typisch voorbeeld van een enkelvoudige specifieke fobie.

De symptomen die je hierbij kunt ervaren zijn dan ook gelijkaardig aan deze van andere specifieke fobieën zoals bijvoorbeeld arachnofobie of coulrofobie.

Lichamelijke symptomen

  • Hartkloppingen, een versnelde hartslag en pijn op de borst
  • Het gevoel dat je in ademnood komt en zelfs beginnen hyperventileren
  • Heel erg beginnen zweten
  • Een slap gevoel in de benen krijgen
  • Een slap gevoel in de benen krijgen
  • Trillende ledematen of zelfs over je hele lichaam beven
  • Een algemeen verlammend gevoel zodat je je helemaal niet meer kunt bewegen

Psychische symptomen

  • Extreem angstige gedachten dat je zou kunnen vallen of uitglijden
  • Een totaal verlies van de realiteit en van jezelf
  • Onophoudelijke gedachten dat je met grote hoogtes geconfronteerd zou kunnen worden
  • Een allesoverheersend gevoel dat je een angstaanval of een paniekaanval zult krijgen

In het dagelijkse leven valt met hoogtevrees redelijk te leven. Je kunt simpelweg grote hoogtes proberen te vermijden.

Als je zelf aan acrofobie lijdt dan heb je vast wel al tal van creatieve oplossingen bedacht om grote hoogtes te vermijden: je vraagt de poetsvrouw om op het trapladdertje te staan om de ramen te lappen en voor andere klusje op grote hoogte doe je een beroep op specialisten.

Vrienden die in een flatgebouw wonen nodig je bij je thuis uit en op je werk vraag je collega’s of ze iets voor jou kunnen meebrengen van een hogere verdieping.

Deze creatieve oplossingen zorgen ervoor dat je bepaalde situaties gaat vermijden. Hoogtevrees beperkt je wel in je vrijheid en alles wat je vrijheid beperkt zorgt eigenlijk voor een heel oncomfortabel gevoel.

Vermijd je skivakanties omdat bergen je angst aanjagen of omdat je in paniek geraakt in de kabellift?

Durf je niet te vliegen door je hoogtevrees?

Vermijd je bezoek aan familie of vrienden die in een flatgebouw wonen? Lijdt je sociale leven onder je hoogtevrees?

Dan besef je waarschijnlijk ook dat je angst je levenskwaliteit vermindert. Juist daarom is het belangrijk om wat te doen tegen hoogtevrees!

Hoogtevrees kwijtraken: 8 beste tips

Tal van mensen die lijden aan acrofobie gaan op bezoek bij een psychotherapeut. Deze kan door middel van verschillende therapieën je helpen om je hoogtevrees kwijt te geraken.

Toch kan dit ook veel makkelijker. Ik laat je hierbij graag kennis maken met 8 tips waarmee je je acrofobie kunt overwinnen.

Tip 1: drink minder alcohol

Alcohol neemt bepaalde remmingen weg waardoor je meer durft en makkelijker relativeert. Daardoor lijkt het alsof je angsten afnemen. Laat je hierdoor echter niet misleiden.

Hoewel alcohol je tijdelijk in bepaalde situaties meer zelfvertrouwen geeft, zorgt deze op langere termijn voor een nog angstiger gevoel.

In 2012 voerden het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism en UNC’s Bowles Center for Alcohol Studiesstudie een onderzoek uit op muizen om na te gaan hoe alcoholgebruik een invloed heeft op angst.

Wat bleek: muizen bij wie ze alcohol hadden toegediend bleken ook lang na de alcohol was uitgewerkt nog steeds angstig te zijn bij het horen van bepaalde geluiden.

Bij de muizen die geen alcohol hadden toegediend gekregen nam de angst vrij snel af.

Conclusie van het onderzoek: alcoholgebruik heeft een invloed op het versterken van angstgevoelens.

Ook een kater kan ervoor zorgen dat de symptomen die je bij hoogtevrees ervaart veel heviger zijn. Vooral symptomen zoals hartkloppingen, een druk op de borst, overmatig zweten en beven kunnen door alcoholgebruik versterkt worden.

Tip 2: geleidelijke blootstelling aan de angst

Als je bang bent van iets, dan wil je het voorwerp van je angst zoveel mogelijk vermijden. Bij hoogtevrees ga je bijvoorbeeld niet op een ladder staan of op de hoogste verdieping van een gebouw door het raam kijken.

Toch is een geleidelijke blootstelling aan hoogte een van de manieren om je hoogtevrees te overwinnen. Jezelf blootstellen aan hetgeen wat je extreem bang maakt heet exposure-therapie of in-vivo-exposure.

Dit kun je leren met behulp van een therapeut, maar je kunt het ook zelf oefenen. Begin met iets wat je niet zoveel angst inboezemt.

Een perfecte manier om jezelf bloot te stellen aan ‘het gevaar’ van hoogte is bijvoorbeeld gaan wandelen in een heuvellandschap. Je kunt onderaan de heuvel starten en telkens iets hoger gaan.

Deze oefening kun je bijvoorbeeld ook toepassen op een gebouw met meerdere verdiepingen. Zo kun je letterlijk stap voor stap je hoogtevrees overwinnen.

Je wilt er wel rekening mee houden dat dit enige tijd en oefening kan kosten, maar op het einde van de rit zul je trots zijn dat je zelf je acrofobie hebt overwonnen!

Tip 3: rationaliseer je angst

Ga eens na waarom je zo bang bent voor hoogtes. Misschien ligt een negatieve ervaring uit het verleden aan de basis van je angsten.

Ben je als kind eens van speeltoestel of van een ladder gevallen, dan is het heel begrijpelijk dat dit je bang heeft gemaakt.

Als dit je hoogtevrees heeft 'geactiveerd', besef dan goed dat de kans dat dit je nog een keer overkomt heel klein is.

Het is trouwens best oké om ladders te vermijden als je bang bent om op de hoogste trede te gaan staan, maar laat dit niet je hoogtevrees voor andere zaken voeden.

De angst om nog eens van een ladder te vallen is iets heel anders dan je angst om door het raam van de hoogste verdieping te kijken.

Deze plaatsen zijn meestal heel veilig en de kans dat deze situaties leiden tot een ongeluk is vrijwel nihil.

Tip 4: bereid jezelf voor

Een goede voorbereiding kan je helpen om zo goed mogelijk met je hoogtevrees om te gaan.

Stel je van tevoren de situatie voor die bij jou angst uitlokt. Stel je voor hoe je jezelf voelt en denk na over wat je kunt doen om jezelf te ontspannen.

Als je weet hoe je je kunt ontspannen is de kans kleiner dat je in paniek geraakt wanneer de situatie zich daadwerkelijk voordoet.

Belangrijk is ook dat je heel goed weet welke de symptomen zijn die je kunnen overvallen en dat je beseft dat deze het gevolg zijn van je angst voor hoogtes. En dat ze niet betekenen dat je lijdt aan een lichamelijke aandoening.

Tip 5: Kies de juiste activiteit

Stel je jezelf regelmatig de vraag: ‘hoe kom ik van hoogtevrees af?’, zorg er dan voor dat je de juiste activiteiten onderneemt zodat je angst niet groter wordt.

Eerder vermeldde ik al dat exposure therapie een heel goede manier is om hoogtevrees te overwinnen. Zorg er bij het ondernemen van activiteiten echter wel voor dat je niet meteen in het diepe wordt gegooid.

Een avondje gaan muurklimmen met vrienden is echt geen goed idee om van je hoogtevrees af te geraken.

Ben je sportief of hou je van de buitenlucht, maar merk je dat je hoogtevrees je beperkt in je mogelijkheden dan kan dit bijzonder frustrerend zijn.

Toch is het belangrijk om zoveel mogelijk dingen te doen die je leuk vindt. Probeer ook om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Dit is de ideale manier om je grenzen af te tasten, deze te verleggen en je angsten onder ogen te zien.

Tip 6: maak je angst kenbaar

Praten lucht op en zorgt ervoor dat anderen je probleem begrijpen.

Door je angst kenbaar te maken benoem je die in de eerste plaats voor jezelf en dat is een belangrijke stap naar genezing.

Het helpt ook anderen om te begrijpen waarom je soms bepaalde activiteiten of uitnodigingen afslaat zodat je niet in een sociaal isolement terechtkomt.

TIP 7: Oefen relaxatietechnieken

Symptomen zoals hartkloppingen, overmatig zweten en het gevoel dat je in ademnood komt versterken angstgevoelens en paniek. Relaxatietechnieken kunnen helpen om deze symptomen onder controle te houden.

Een van de eenvoudigste manieren om tot rust te komen is letten op je ademhaling. Een efficiënte methode om via je ademhaling je angst onder controle te krijgen is de 4-7-8 methode van dokter Andrew Weil.

Adem gedurende 4 tellen in door je neus. Probeer daarna je adem gedurende 7 tellen in te houden en adem vervolgens gedurende 8 tellen uit door je mond.

Ook yoga is een relaxatietechniek die je kunt oefenen als lijdt aan hoogtevrees. Bij yoga wordt niet alleen aandacht besteed aan ademhalingstechnieken, maar ook aan de balans en het evenwicht van het lichaam.


Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>