oktober 5

0 comments

7 Gevaarlijke Bijwerkingen van Alprazolam + Ervaringen

Misschien heb je via een vriend of je huisarts gehoord over Alprazolam en wil je meer te weten komen over dit geneesmiddel.

Misschien neem je dit middel al een tijdje en wil je weten of Alprazolam eigenlijk wel goed voor je is.

Wil je een antwoord op al je vragen over Alprazolam, lees dit artikel dan aandachtig door. Want dit is wat je moet weten over de bijwerkingen van Alprazolam!

Let op! Dit artikel is niet bedoeld als medisch advies. Ik heb het alleen geschreven om je te informeren over het gebruik van dit medicijn.

Doel van dit artikel: In dit artikel kom je te weten waarvoor Alprazolam precies gebruikt wordt. Ik vermeld ook de bijwerkingen die je van dit middel kunt verwachten en deze zijn echt niet altijd zo onschuldig. Er bestaat echter een veel gezondere manier om van je angsten af te komen en ook die licht ik toe in dit artikel.

Wat is Alprazolam?

Alprazolam – ook wel gekend onder de merknaam Xanax - is wereldwijd een van de meest voorgeschreven benzodiazepinen voor de behandeling van angst- en paniekstoornissen. Dit middel heeft een korte tot middellange werking, vermindert angsten en geeft je een algemeen rustig gevoel.

Alprazolam wordt in wetenschappelijke termen een anxiolyticum genoemd. In gewone spreektaal betekent dit een geneesmiddel dat angst en onrust vermindert.

Dit geneesmiddel behoort - net zoals veel andere angstremmers - tot de groep van de benzodiazepinen of ook wel ‘benzo’s’ genoemd. De meeste mensen noemen benzodiazepinen gewoon kalmeringspillen.

De belangrijkste eigenschappen van benzodiazepinen zijn dat deze kalmerend werken en emoties afvlakken. Net daarom worden ze vaak als angstremmers of slaapmiddelen voorgeschreven.

Misschien vraag je je af hoe deze kalmerende werking precies tot stand komt als je een middel zoals Alprazolam neemt?

Wil je weten hoe dit middel inwerkt op je geest en je lichaam, lees dan onderstaande tekst aandachtig door.

In onze hersenen bevinden zich twee soorten neurotransmitters. Enerzijds heb je stimulerende en anderzijds heb je remmende neurotransmitters. In normale omstandigheden houden deze elkaar in balans.

Als er een overactiviteit in de neuronen ontstaat –bijvoorbeeld als er gevaar dreigt – dan remt de remmende neurotransmitter (de GABA of Gamma-aminoboterzuur transmitter) deze activiteit.

Deze GABA zorgt dan voor rust zowel in je geest als in je lichaam. Als deze neurotransmitter niet sterk genoeg is om de overactiviteit tegen te gaan, dan raakt de balans verstoort.

Hierdoor ervaar je stress en word je angstig. Benzodiazepinen werken stimulerend op deze neurotransmitter zodat deze weer meer kracht krijgt. Vandaar dat benzodiazepinen zoals bijvoorbeeld Alprazolam, je rustiger maken.

Ik weet best dat dit een vrij wetenschappelijke uitleg is, maar ik wilde je deze informatie toch niet onthouden. Wat achtergrondinformatie om de signalen van je lichaam beter te begrijpen vind je misschien wel interessant.

Alprazolam is een kort- tot middellang werkend geneesmiddel. Na het innemen van een tablet merk je na ongeveer al een half uur het effect. Dit effect duurt gemiddeld zo’n 8 uur.

Alprazolam of Xanax doet perfect waar het voor ontwikkeld werd: het remt je angsten en je wordt er rustiger door.

“Prima”, hoor ik je denken. “Dat is net wat ik zoek!”

Toch denk je beter goed na voor je Alprazolam begint te nemen. Dit geneesmiddel heeft immers ook heel wat nadelen en gevaarlijke bijwerkingen.


Bijwerkingen van Alprazolam

Vrijwel alle geneesmiddelen hebben ook bijwerkingen. De mate waarin deze bijwerkingen zich voordoen is bij iedereen anders.

Als je Alprazolam of Xanax gebruikt, kun je last krijgen van vrij vervelende bijwerkingen die zelfs soms gevaarlijk kunnen zijn. Na verloop van tijd zal je lichaam en geest ook wennen aan dit geneesmiddel.

Lees even mee om meer te weten te komen over deze bijwerkingen.

#1 Sufheid, moeheid en slaperigheid

Alprazolam kan je suf, moe en slaperig maken. Als je je suf en vermoeid voelt dan neemt je concentratie af en reageer je trager op bepaalde zaken.

Je begrijpt vast wel dat dit in sommige situaties heel gevaarlijk kan zijn. Denk maar aan autorijden of het besturen van machines.


#2 Trager denken en problemen met het geheugen

Neem je Alprazolam dan kun je soms wat meer moeite hebt om goed na te denken. Dit voelt meestal alsof je er niet helemaal met je hoofd bij bent.

Ook tijdelijk geheugenverlies komt vaak voor als je Alprazolam of Xanax neemt. Vooral de zaken die gebeurt zijn pas na de inname van een tablet kun je je vaak niet zo goed meer herinneren.


#3 Verminderde coördinatie en spierzwakte

Omdat Alprazolam ook spierontspannende eigenschappen heeft, kun je een verminderde coördinatie en een algemeen zwakker gevoel in je spieren ervaren.

Je kunt hierdoor het gevoel krijgen dat je wat minder vast op je benen staat. Dit zorgt ervoor dat het risico om te vallen of ergens tegenaan te stoten groter wordt.


#4 Afname van emoties

Alprazolam vermindert niet alleen je angstgevoelens, maar ook je algemene emoties kunnen door dit middel afvlakken. Dat je je niet zo vaak meer verdrietig en opgejaagd voelt is positief.

Als je echter ook moeite hebt om nog positieve emoties te ervaren, dan kun je hierdoor in een depressie terechtkomen.

Meld je aan voor mijn gratis training:

In 5 stappen naar een stress- en zorgen vrij leven

Leer in onze training leer je hoe: 

  • Stressoren en factoren die je overprikkelen kunt identificeren en verminderen.
  • Je een hack kunt toepassen om grip op je gedachten en gevoelens te krijgen.
  • De sleutel in ons onderbewuste brein ligt. 
  • Een permanente en pijnloze oplossing voor gevoelige mensen om voorgoed controle op stress te krijgen.

#5 Onrust en prikkelbaarheid

Hoewel Alprazolam net angstgevoelens zou moeten bestrijden, kan dit middel ervoor zorgen dat je je op sommige momenten net onrustiger gaat voelen.

Dit kan angstaanvallen of paniekaanvallen veroorzaken waardoor je nog sneller naar een tabletje wilt grijpen.

Dit probleem brengt ons meteen bij de volgende heel belangrijke bijwerkingen.


#6 Gewenning

Pas vooral op als je Alprazolam of Xanax langere tijd gebruikt.

Je lichaam en je geest kunnen zo gewend worden aan dit middel dat je telkens een grotere hoeveelheid nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen.

Hou je je aan de voorgeschreven dosis, maar verlangen je lichaam en je geest naar meer, dan kunnen onrust en angstgevoelens weer de kop opsteken.


#7 Nare ontwenningsverschijnselen

Heel belangrijk om weten is dat je niet zomaar met Alprazolam mag stoppen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat je heel nare ontwenningsverschijnselen kunt krijgen als je de dosis niet geleidelijk aan afbouwt.

Slapeloosheid, een algemeen opgejaagd en angstig gevoel en hartkloppingen zijn ontwenningsverschijnselen die het meeste voorkomen.

Hoelang duren ontwenningsverschijnselen van Alprazolam?

Als je het middel meteen stopt, dan kunnen de ontwenningsverschijnselen zo intens zijn dat je meteen weer naar Alprazolam grijpt.

Als je onder begeleiding van je arts langzaam afbouwt, dan heb je minder last van ontwenningsverschijnselen.

Toch kun je ook tijdens het afbouwen wat last hebben van ontwenningsverschijnselen. Hou er rekening mee dat deze ontwenningsverschijnselen toch nog enkele weken tot maanden kunnen aanhouden.

Nu weet je wat Alprazolam precies is, hoe dit een invloed heeft op je gemoedstoestand en wat de bijwerkingen zijn. Waarschijnlijk wil je ook weten wat gebruikers nu precies vinden van dit middel.

Ik sprak met enkele mensen die dit middel nemen of genomen hebben. Benieuwd naar hun ervaringen? Lees hieronder hun verhalen:


Ervaringen met Alprazolam

Het verhaal van Tine

Ik ben opgevoed door heel bezorgde ouders. Overal zagen ze wel gevaar en ik werd overbeschermd. Toen ik een eigen plekje vond was het voor mij dan ook heel moeilijk om zelf mijn weg in het leven te vinden. Ook ik zag overal gevaar en ik piekerde dag en nacht. Zo kon het echt niet verder en ik besloot raad te vragen aan mijn huisarts. Hij schreef me voor mijn angststoornis Xanax voor. Ik neem dit middel nu al 4 jaar en eigenlijk ben ik er best tevreden over. Soms lijkt het alsof ik wat onhandig ben en dat is misschien wel een van de bijwerkingen. Toch valt dit allemaal wel mee en ben ik blij dat ik van onnodig gepieker verlost ben.

Het verhaal van Laurens

Voor mijn burn-out heeft mijn huisarts me Alprazolam voorgeschreven. Toen ik het middel pas nam (0,25 mg per dag) was ik er best tevreden over. Het leek alsof alles we wat minder kon schelen en ik voelde mij daar goed bij. Eerst nam ik het middel ’s avonds, net voor het slapengaan. Het effect voelde ik al na een half uur en ik sliep een hele nacht heerlijk door. Toen brak er voor mij een andere moeilijke periode aan. Ik beschouwde Alprazolam als het perfecte middel om ook deze moeilijke tijd door te komen. Ik ging steeds hogere dosissen nemen en na een tijdje merkte ik dat ik echt niet meer zonder kon. Onder begeleiding van een psychotherapeut ben ik toch van het middel afgeraakt. Ik ben ook gaan beseffen dat geneesmiddelen echt geen oplossingen bieden. Voor mij geen kunstmatig geluk meer!Het verhaal van Siebe

Ik lijd al een hele tijd aan een sociale angststoornis. Grote groepen mensen vond ik altijd al eng, maar toen ik een paar maanden geleden een paniekaanval kreeg op de markt, besefte ik dat ik hulp moest zoeken. Mijn huisarts heeft me Xanax voorgeschreven om van mijn angststoornis af te geraken. De eerste twee weken ging het best goed, maar daarna begon ik me heel onzeker over mezelf te voelen. Het voelde alsof ik niet helemaal besefte wat er om mij heen gebeurde. Ik kon mij niet goed meer concentreren en ik liet steeds vaker dingen vallen. Het leek wel of ik de controle over mijn geest en lichaam helemaal had verloren. Langzaam heb ik dit middel afgebouwd en ben nu in behandeling bij een psychologe.

Heb je de ervaringen van Tine, Laurens en Siebe gelezen?

Dan weet je ook dat gebruikers heel verschillend kunnen reageren op Alprazolam. De ene persoon voelt er zich prima bij, voor iemand anders zijn de bijwerkingen te heftig.

Heb je door het lezen van deze ervaringen geleerd dat geneesmiddelen vaak meer nadelen dan voordelen hebben?


Wil je op een natuurlijke manier je angsten overwinnen? Dan heb ik goed nieuws voor jou!

Ik heb een bijzondere methode ontdekt om voorgoed van je angsten verlost te geraken. Benieuwd hoe dat kan? Lees hieronder hoe:Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>