september 29

0 comments

6 Positieve Manieren Om Angst Voor de Dood Te Overwinnen

Angst voor de dood oftewel thanatofobie is een van de meest voorkomende angsten, vooral bij ouderen.

We weten allemaal dat het leven eindig is, maar dit betekent niet dat we hier dagelijks moeten bij stilstaan.

Toch is de angst voor de dood bij sommige mensen zo groot, dat ze dit niet van zich kunnen afzetten.

Sta je dagelijks stil bij de eindigheid van het leven? Ben je extreem bang om te sterven of om iemand uit je omgeving te verliezen?

Vraag je je regelmatig af hoe het verder moet na de dood? Als deze angst je beperkt om te genieten van het leven, dan is het de hoogste tijd om hieraan iets te doen.

Doel van deze blog: we gaan na waar angst voor de dood vandaan komt en hoe deze angst bij jou tot uiting kan komen. Ik ga ook dieper in op hoe sterven waarschijnlijk zal aanvoelen aanvoelt. Ben je extreem bang voor de dood, dan zullen mijn tips je zeker helpen om deze angst te beheersen en overwinnen.

Waar komt angst voor de dood vandaan?

Als er iets is wat we allemaal met elkaar delen, dan is het wel dat ons leven ooit tot een einde komt.

We worden geboren, we leven het leven dat voor ons bestemd is en als onze tijd is gekomen, moeten we afscheid nemen. Als we dit ons hele leven weten, hoe komt het dan dat we bang zijn voor de dood?

  • Heeft het te maken met afscheid nemen van geliefden?
  • Is het omdat de dood gepaard gaat met verdriet en deze emotie ons angstig maakt?
  • Is het de lichamelijke pijn die we kunnen ervaren bij het sterven?
  • Heeft het te maken met het feit dat we over de dood geen controle hebben, dat we niet weten hoe en wanneer we zullen sterven?
  • Of is het gewoon omdat aan het geluk dat je tijdens je leven ervaart een einde zal komen?

Bovenstaande redenen kunnen allemaal oorzaken zijn van angst voor de dood. Dit betekent echter niet dat deze gedachten je leven moeten bepalen.

Als de dood tijdens je leven zo’n grote rol speelt, dan voelt dit als het spreekwoordelijke zwaard van Damocles dat boven je hoofd hangt waardoor het leven zelf aan je voorbijgaat.

Leven met angst voor de dood kan heel heftig zijn en de manier waarop je leeft helemaal bepalen. Bij de gedachte aan sterven en de dood kun je symptomen ervaren die vergelijkbaar zijn met deze van andere angststoornissen.

Symptomen van bang zijn voor de dood

Soms is de gedachte aan de dood zo intens dat deze kan leiden tot ware paniek.

Bij deze gedachte kan je plots stilstaan, maar deze kan ook sluipend aanwezig zijn en je hele leven op gelijk welk ogenblik beheersen.

Als je lijdt aan angst voor de dood of thanatofobie kun je volgende lichamelijke symptomen ervaren:

  • Hartkloppingen
  • Overmatig zweten
  • Misselijkheid
  • Paniekaanvallen
  • Volledig verlies van controle over je denken en doen

Naast deze lichamelijke symptomen kun je tijdens periodes van extreme angst voor de dood ook te maken krijgen met psychologische symptomen.

  • Een altijd aanwezig angstgevoel
  • Algemene onrust
  • Geen innerlijke rust kunnen vinden
  • Schuldgevoel
  • Boosheid

Lijd je aan angst voor de dood dan zullen deze symptomen je wel bekend in de oren klinken...

Maar ongetwijfeld stel je je tijdens periodes waarin je het lastig hebt ook een bijzonder concrete vraag: ‘Kun je voelen dat je doodgaat?’ .

Ik ging bij de wetenschap te rade om op deze vraag een antwoord te geven.


Wat voel je als je doodgaat?

Wetenschappers hebben bestudeerd wat er met het lichaam van iemand die sterft gebeurt en hoe je de dood kunt zien aankomen.

Hoe sterven precies voelt is minder duidelijk en is voor de levenden in mysterie gehuld.

Wat gebeurt er met het lichaam?

In de laatste uren van het leven gaat het lichaam heel zuinig om met de energie dat het nog over heeft. Dit merk je vooral aan het dalen van de lichaamstemperatuur.

De energie in het lichaam wordt niet meer gebruikt om de temperatuur op peil te houden, maar om de vitale organen nog zo lang mogelijk te laten werken. Iemand die sterft gaat ook onregelmatig of rochelend ademen.

De energie die hiervoor nodig is, wordt immers ook gebruikt om de vitale organen tot het laatste ogenblik te laten werken.

Omdat het lichaam niet veel energie meer nodig heeft, neemt bij iemand die stervende is ook het hongergevoel af. Langzaamaan gaat het hart steeds trager pompen waardoor de hele bloedsomloop wordt vertraagd.

Door het vertragen van de bloedsomloop krijgt het bloed minder zuurstof waardoor na verloop van tijd de werking van alle organen uitvalt en je vredig inslaapt.

Hoe voelt sterven precies?

Als je thanatofobie hebt, dan vraag je je vaak af hoe het precies voelt om te sterven en of het spreekwoordelijke licht aan het einde van de tunnel wel echt bestaat.

Volgens de Australische neuroloog Cameron Shaw verdwijnen tijdens het sterven de meest menselijke eigenschappen zoals nadenken en het zelfbewustzijn binnen de eerste tien tot twintig seconden.

Daarna worden ook het geheugen en de taal aangetast. Hoewel de zintuigen nog langer blijven werken, neemt het bewustzijn vrij snel af.

Dokter Shaw stelt vervolgens dat het best mogelijk is dat iemand die stervende is, licht aan het einde van een tunnel ziet.

Hier is echter een wetenschappelijke verklaring voor: als de bloedtoevoer naar de hersenen afneemt, dan kan er een tunnelvisie ontstaan. Dit fenomeen komt ook voor bij mensen die flauwvallen.

Wat we uit deze onderzoeken leren is dat je inderdaad kunt voelen dat je doodgaat, maar dat bij het sterven je lichaamsfuncties langzaam afnemen en dat je door het verlies van bewustzijn, geen angstige doodstrijd meemaakt.

Meld je aan voor mijn gratis training:

In 5 stappen naar een stress- en zorgen vrij leven

Leer in onze training leer je hoe: 

  • Stressoren en factoren die je overprikkelen kunt identificeren en verminderen.
  • Je een hack kunt toepassen om grip op je gedachten en gevoelens te krijgen.
  • De sleutel in ons onderbewuste brein ligt. 
  • Een permanente en pijnloze oplossing voor gevoelige mensen om voorgoed controle op stress te krijgen.

Wil je afkomen van je angst voor de dood, lees dan zeker onderstaande tips!


Hoe kom je van angst voor de dood af? 6 tips

Leven met angst voor de dood is niet makkelijk en kan je hele leven bepalen. Vooral daarom is het belangrijk om deze angst te overwinnen:

Tip 1: Ons brein beschermt ons tegen de dood

Neurowetenschapper Yair Dor-Ziderman waarschuwt voor de effecten van angst voor de dood op het dagelijkse leven.

Volgens hem zorgt deze angst voor een ‘existential threat’ die je leven negatief kan bepalen. Toch is er ook positief nieuws: Dor-Ziderman voerde in dit opzicht tal van breinonderzoeken uit.

En wat bleek? Ons eigen brein beschermt ons tegen gedachten aan de dood. We kunnen niet rationeel ontkennen dat we zullen sterven, maar we beschouwen het meer als iets dat andere mensen overkomt.

We hebben dit oer-mechanisme gekregen dat betekent dat het voor het brein voordeliger is om je eigen dood te negeren.

Tip 2: Accepteer dat de dood even natuurlijk is als het leven zelf

Vanaf het ogenblik dat je accepteert dat de dood iets natuurlijks is wat bij het leven hoort, dan is de eerste stap om de angst voor de dood te overwinnen al gezet.

Zie het leven dat je gegeven is als een voorrecht en besef heel goed dat de dood niet overal om de hoek loert.


Tip 3: geniet zoveel je kunt

Wanneer je doodgaat weet niemand en je zorgen maken om iets dat je misschien in de verre toekomst te wachten staat is niet slim...

Dit zorgt ervoor dat je niet elke dag onbezorgd kunt genieten.

Probeer daarom elke dag van kleine dingen te genieten: de natuur, een familiebezoek, ga sporten of eens op stap en probeer ook in je baan voldoening te vinden.

Dit zal je leven niet alleen rijker maken, maar duwt de nare gedachten aan de dood ook op de achtergrond.


Tip 4: Verdiep je in spiritualiteit of meditatie

Of je nu diepgelovig bent of net niet in een hogere kracht gelooft...

...spiritualiteit en meditatie kunnen je helpen om beter met je angst voor de dood om te gaan. Hierbij leer je immers hoe je dingen moet loslaten.


Tip 5: Maak plannen voor na de dood

Ben je bang voor de dood omdat je je zorgen maakt in hoe je nabestaanden zonder jou verder moeten leven, dan kun je je hierop perfect voorbereiden.

Als je een aantal zaken van tevoren plant, kan dit voor een zekere gemoedsrust zorgen.



Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>