Overweeg je om Bromazepam te nemen of heeft je arts je dit middel voorgeschreven? Neem dit artikel dan zeker eens door.
In dit artikel leer je hoe dit middel precies werkt en welke bijwerkingen je kunt ervaren.
Toch liever geen pilletje om angstvrij door het leven te gaan? Ook hierbij kan dit artikel je helpen.
Let op! Dit artikel is niet bedoeld als medisch advies. Ik heb het alleen geschreven om je te informeren over het gebruik van dit medicijn.
Doel van dit artikel: In dit artikel kom je te weten waarom Bromazepam wordt voorgeschreven. Je maakt ook kennis met de ernstige bijwerkingen van Bromazepam. Ik geef je ook een gezond alternatief om zonder medicijnen van je angsten af te komen.
Wat is Bromazepam?
Bromazepam heeft als merknaam Lexotanil. Dit geneesmiddel wordt gebruikt bij angstgevoelens, gespannenheid en sociale fobieën.
Je arts kan beslissen om dit middel voor te schrijven bij extreme gespannenheid, angstgevoelens of sociale fobieën.
Bij gespannenheid of angstgevoelens zal je arts je dit middel slechts voor enkele weken en maximaal voor 2 maanden voorschrijven.
Heb je een sociale fobie, dan kan je arts Bromazepam voor langere tijd voorschrijven. Na 3 maanden zal de werking van dit middel worden geëvalueerd. Een behandeling met Bromazepam duurt meestal een half jaar tot een jaar.
Daarna moet de dosering langzaam worden afgebouwd. Gebeurt dit niet, dan kun je ernstige ontwenningsverschijnselen krijgen. Maar hierover later meer...
De werkzame stof in Lexotanil is Bromazepam. Vrijwel alle generieke medicijnen worden genoemd naar de werkzame stof die ze bevatten. Generieke medicijnen werken op precies dezelfde manier als merkmedicijnen.
Heel wat benzodiazepinen worden vandaag de dag als generiek medicijn aangeboden. Het grote voordeel van generieke medicijnen is dat deze veel goedkoper zijn.
Andere voorbeelden van generieke medicijnen zijn Alprazolam (Xanax als merknaam) of Oxazepam (Seresta als merknaam).
Hoelang werkt Bromazepam?
Ongeveer een uur na de inname van Bromazepam begin je je al rustiger te voelen.
Je voelt je minder gespannen en ook je spieren ontspannen zich. Dit effect is het sterkst ongeveer 2 uur na de inname.
Bromazepam heeft een middellange werkingstijd. Het rustgevende en ontspannende effect houdt ongeveer 12 uur aan.
De halfwaardetijd van Bromazepam is 16 tot 24 uur. Concreet betekent dit dat het 16 tot 24 uur duurt voor de hoeveelheid Bromazepam in het bloed is gehalveerd.
Hoe langer de halfwaardetijd van een geneesmiddel is, hoe langer het duurt voordat dit middel helemaal uitgewerkt is.
De halfwaardetijd van een geneesmiddel wordt medisch bepaald, maar kan verschillen van persoon tot persoon. Hierbij spelen verschillende factoren een rol zoals het metabolisme, de leeftijd, de algemene gezondheidstoestand, enz.
Met een halfwaardetijd van 16 tot 24 uur kan het kalmerende en rustgevende effect wel een tijdje aanhouden.
Hou er rekening mee dat je je vermoeid en suf kunt voelen als je Bromazepam neemt.
Dit geneesmiddel heeft ook heel wat andere bijwerkingen. Sommige bijwerkingen van Bromazepam zijn vrij onschuldig; hoofdpijn, maagdarmstoornissen, gewichtstoename, enz.
Sommige bijwerkingen zijn echter veel ernstiger en kunnen zelfs gevaarlijk zijn.
Om je zo uitgebreid mogelijk te informeren over Bromazepam, heb ik deze ernstige bijwerkingen even op een rijtje gezet.
Bijwerkingen van Bromazepam
#1 Vermoeidheid en sufheid
Vooral wanneer je pas met Bromazepam bent begonnen kun je je behoorlijk vermoeid en suf voelen.
Hierdoor kunnen je reactie- en concentratievermogen afnemen. Ik hoef je niet te vertellen dat dit tot gevaarlijke situaties kan leiden.
Als je je minder goed kunt concentreren op je werk, dan maak je sneller fouten. Maar ook in het verkeer kan dit gevaarlijk zijn.
Volgens het Instituut Verantwoord Medicijngebruik mag je helemaal niet autorijden als je dagelijks Bromazepam gebruikt. Gebruik je het middel af en toe, dan mag je tot 72 uur na de inname niet met de auto rijden.
#2 Trager denken en aandachtstoornissen
Niet alleen vermoeidheid en sufheid zorgen ervoor dat je trager denkt.
Ook het geneesmiddel zelf heeft een invloed op je denken, vooral als je het middel langere tijd neemt.
Net omdat Bromazepam de werking van de hersenen vertraagt, worden angstgevoelens onderdrukt. Het nadeel hiervan is echter ook dat je trager gaat denken.
#3 Verminderde coördinatie
Heel wat gebruikers van Bromazepam ervaren een verminderde coördinatie. Trager denken kan een oorzaak zijn van een verminderde coördinatie.
Ook de spierontspannende werking van Bromazepam zorgt ervoor dat je bepaalde handelingen moeilijker kunt uitvoeren.
#4 Spierzwakte
De spierontspannende werking van Bromazepam geeft je een aangenaam en rustig gevoel. Hierdoor concentreer je je niet zo hard op je angsten.
Het grote nadeel van deze spierontspannende werking is dat deze je het gevoel kan geven dat je minder vast op je benen staat.
Een artikel gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor geneeskunde stelt dat het risico op vallen vooral bij oudere gebruikers vaak voorkomt.
#5 Afname gevoelens
Bromazepam onderdrukt angstgevoelens en doet hiermee precies wat van dit middel wordt verwacht.
Het grote nadeel is dat het ook andere gevoelens afzwakt. Je voelt je minder triest, minder vrolijk en minder betrokken bij anderen.
Het is net alsof je alles wat er om je heen gebeurt minder intens beleeft.
#6 Geheugenverlies
Bromazepam kan een negatieve invloed hebben op je geheugen.
Wat zich in de uren net na de inname afspeelt kan je je soms moeilijk herinneren. In medische termen heet dit anterograde amnesie.
Dit is heel vervelend en kan in sommige gevallen zelfs gevaarlijk zijn.
Wat zorgwekkend is, is dat sommige gebruikers na 6 maanden na het stoppen met dit middel nog steeds problemen ondervonden met hun geheugen.
#7 Depressieve gevoelens
Omdat Bromazepam angstgevoelens vermindert zou je kunnen denken dat je met dit middel vrolijker door het leven gaat.
Helaas, de meeste benzodiazepinen hebben als ernstige bijwerking dat zij net depressieve gevoelens in de hand werken.
Canadees klinisch onderzoek wijst uit dat mensen die meer dan 6 maanden benzodiazepinen gebruiken, een verhoogde kans op suïcidale neigingen hebben.
#8 Gewenning en afhankelijkheid
Als je besluit om Bromazepam te nemen, doe dit dan altijd onder toezicht van een arts.
Je kunt Bromazepam trouwens bij de apotheek alleen maar op recept kopen.
Een van de redenen hiervoor is dat er bij lang gebruik van Bromazepam snel gewenning kan optreden.
Gewenning aan Bromazepam komt minder snel voor dan aan sterkere benzodiazepinen zoals bijvoorbeeld Temazepam. Dit betekent echter niet dat je niet verslaafd kunt raken aan Bromazepam.
Als je Bromazepam lange tijd hebt gebruikt, bouw dit middel dan altijd langzaam af. Doe je dit niet, dan kun je ernstige ontwenningsverschijnselen krijgen.
#9 Ontwenningsverschijnselen
Je kunt zowel lichamelijke als mentale ontwenningsverschijnselen krijgen als je meteen stopt met Lexotanil.
Lichamelijke ontwenningsverschijnselen
Je kunt last krijgen van maagdarmstoornissen, hartkloppingen en overmatig zweten.
Ook trillingen van de ledematen of evenwichtsstoornissen komen vaak voor.
Daarnaast kun je overgevoelig zijn voor licht, geluid of aanrakingen.
Mentale ontwenningsverschijnselen
Bromazepam of Lexotanil onderdrukt angstgevoelens.
Als je dit middel stopt zonder afbouwen kunnen deze angstgevoelens erger worden dan voor je met Bromazepam begon.
Hierdoor kun je slechter gaan slapen en je behoorlijk onrustig voelen.
Misschien dacht je dat een dagelijkse dosis Bromazepam het perfecte middel was om van je angsten af te raken.
Als je bovenstaande tekst goed hebt doorgenomen, dan besef je vast wel dat dit helemaal niet zo’n onschuldig middel is.
Misschien kunnen ervaringen van anderen je helpen om na te gaan of Bromazepam wel iets voor jou is.
Ervaringen met Bromazepam
Ervaring van Afke
Na een traumatische ervaring ging ik mij steeds vaker afzonderen. Vrienden en familieleden deden echt hun best om mij meer het huis uit te krijgen. Soms voelde het best wel. Op andere momenten nam de angst echt de overhand. Zodra ik in het gezelschap verkeerde van mensen die ik niet goed kende, voelde ik me angstig. Na een behoorlijk intense paniekaanval had ik het echt gehad en vroeg mijn huisarts om raad. Hij schreef mij Bromazepam voor. Ik neem dit middel nu anderhalve maand en het helpt mij wel. De bijwerkingen vallen bij mij wel mee. Toen ik Bromazepam pas nam voelde ik me vrij vermoeid, maar na een tweetal weken was de vermoeidheid voorbij.
Ervaring van Paul
Mijn moeder is op jonge leeftijd overleden. Toen ik 2 jaar geleden zelf vader werd, dacht ik steeds vaker na over mijn eigen dood. Wat als ik ook jong stierf? Wat als ik mijn zoontje niet kon zien opgroeien. Door deze angstgevoelens voor de dood kon ik niet meer genieten. Ik werd onrustig en maakte mij voortdurend zorgen. Toen ons gezinsleven hieronder begon te lijden bracht ik een bezoek aan mijn huisarts. Hij schreef mij Lexotanil voor. Ik heb dit middel 6 weken genomen. Mijn angstgevoelens namen af en ik piekerde niet zo vaak meer over de dood. Ik piekerde eigenlijk over niets meer ... Het was net alsof ik er ‘niet helemaal meer bij’ was. Ik voelde me suf, slaperig en kon mij niet meer concentreren. Ik besloot op mijn eentje te stoppen met Lexotanil en kreeg last van ontwenningsverschijnselen. Deze waren vrij intens en ik had me nog nooit zo ellendig gevoeld. Ik heb mij nu verdiept in spiritualiteit en kan mijn angst voor de dood beter loslaten.
Ervaring van Joost
Twee jaar heb ik als zorgkundig gewerkt op de kinderafdeling van het ziekenhuis. Elke donderdag was een ware hel voor mij. Dan kwamen er clowns op bezoek om de kinderen op te vrolijken. Een groot probleem voor mij! Ik durf het bijna niet toe te geven, maar ik heb een panische angst voor clowns. Omdat ik niet elke donderdag thuis kon blijven, begon ik Bromazepam te nemen om deze angst kwijt te geraken. Ik voelde me inderdaad rustiger op donderdag en kon mijn werk goed doen. Na een tijdje ging ik steeds vaker Bromazepam gebruiken. Het resultaat was dat ik me heel vermoeid en suf voelde. Ik kon mij ook steeds slechter concentreren. Hierdoor verloor ik mijn baan. Ik probeer nu al tijdje zonder Bromazepam door het leven te gaan, maar dat lukt mij niet zo goed. Ik heb last van hartkloppingen, ik slaap slecht en voel me onrustig. Hopelijk verdwijnen deze ontwenningsverschijnselen snel want ik wil echt zonder dit middel weer door het leven.