september 18

0 comments

Bang Voor Onweer? 7 Tips Om Brontofobie Te Overwinnen

Ben je extreem bang voor onweer?

Raak je helemaal in paniek als je bliksemflitsen ziet of donder hoort?

Volg je nauwgezet het weerbericht en slaat de angst je om het hart als er onweer wordt voorspeld?

Zijn flitsende bliksemschichten en rollende donder voor jou een ware hel?

Dan is de kans groot dat je lijdt aan brontofobie. De angst voor onweer kan je dan helemaal verlammen. 

Daarom krijg je in dit artikel 7 tips om in korte tijd minder angstig te zijn voor onweer.

Doel van dit artikel: In dit artikel maak je kennis met brontofobie. Je leert welke symptomen je kunt ervaren als je extreem bang bent voor onweer en wat de oorzaken hiervan kunnen zijn. Ook geef ik je 7 tips om je angst voor onweer voorgoed onder controle te krijgen.

Wat is brontofobie?

Als je lijdt aan brontofobie ben je extreem bang voor onweer. Donder en bliksem kunnen je zo’n angst aanjagen dat je obsessief met onweer bezig bent, dat je je allerlei rampscenario’s voorstelt en dat je hevige angstsymptomen ervaart.

Brontofobie wordt vaak in een adem genoemd met astrapofobie (extreme angst voor bliksem) of keraunofobie (extreme angst voor donder).

Voor iemand die lijdt aan brontofobie staat de angst voor onweer helemaal niet in evenredigheid tot het gevaar van een onweersbui.

Als je last hebt van brontofobie dan ben je obsessief bezig met de mogelijkheid dat de bliksem bij jou in de buurt zou kunnen inslaan.

Of – erger nog - dat deze bij je thuis schade zou kunnen aanrichten. Helemaal onterecht want dit gebeurt slechts in uitzonderlijke gevallen.

Er zijn wel meer mensen die zich onzeker voelen als het onweert. Brontofobie gaat echter verder dan gewone angst. Je bent dan zo met onweer bezig dat dit deel gaat uitmaken van je dagelijkse leven.

Je controleert heel vaak het weerbericht en als er nog maar sprake is van onweer durf je helemaal de deur niet meer uit.

Ben je extreem bang voor onweer, dan kunnen volgende statistieken van het KNMI je misschien wat geruststellen: in Nederland onweert het gemiddeld slechts 25 dagen per jaar.

Er is al sprake van onweer als er op een plaats in Nederland slechts 1 donderslag voorkomt. Hevige onweersbuien komen dus helemaal niet zo vaak voor als je denkt.

Toch kan die ene hevige onweersbui voor heel wat angst zorgen als je lijdt aan brontofobie en je heel vervelende en beangstigende symptomen bezorgen.


Symptomen van brontofobie

Na een warme zomerdag zoek je de koelte van je kamer op.

Terwijl je nog even ligt na te genieten van deze zwoele dag val je met een tevreden gevoel in slaap. Plots schrik je wakker van een rommelend geluid in de verte.

Was ik aan het dromen? Is dit het geluid van een vliegtuig? Misschien is het donder en gaat het wel onweren! De schrik slaat je om het hart en je loopt naar het raam om te kijken wat er aan de hand is.

Je hoort het geluid dichterbij komen en plots zie je flitsende bliksemschichten aan de hemel. Meteen gaat je hart wild te keer, het koude zweet breekt je uit en je staat te trillen op je benen.

Brontofobie kan inderdaad dezelfde symptomen veroorzaken als deze van een angstaanval.

  • Hartkloppingen en pijn op de borst
  • Het gevoel dat je in ademnood komt of gaat hyperventileren
  • Duizeligheid
  • Letterlijk beven van schrik over je hele lichaam
  • Een algemeen gevoel van misselijkheid
  • Het gevoel dat je elk ogenblik in tranen kunt uitbarsten

Als je lijdt aan brontofobie dan wil je vaak ergens voor het onweer schuilen.

Meestal zijn dit gesloten ruimtes zoals de kelder of een kamer zonder ramen zodat je de bliksemflitsen niet kunt zien. Ook onder de dekens kun je een veilig gevoel krijgen of zelfs onder het bed.

Door de overweldigende angst kun je ook gaan schreeuwen of net heel stil worden om je af te sluiten van wat er om je heen gebeurt.

Barst het onweer in alle hevigheid los dan zoek je vaak bescherming bij anderen door je aan hen vast te klampen.

Herken je sommige symptomen, dan weet je misschien waarom je zo extreem bang bent voor onweer. Misschien ben je als kind ooit eens vastgeraakt in een onweer of sloeg de bliksem in ergens in de buurt.

Er zijn echter nog meer oorzaken van brontofobie:


Oorzaken van bang zijn voor onweer

Traumatische gebeurtenissen uit het verleden

Traumatische gebeurtenissen kunnen zeker aan de basis liggen van brontofobie.

Nare ervaringen zoals ooit eens getuige geweest zijn van een blikseminslag, zorgen vaak voor een blijvende angst.

Als je deze angst nooit een plaats hebt kunnen geven, dan kan deze zich gaan ontwikkelen tot een echte fobie.

Overdracht door ouders

Sprong jouw moeder in de gordijnen bij het horen van onweer? Dan kan je deze angst hebben overgenomen.

Ouders hebben de beste bedoelingen als ze kinderen niet naar onweer laten kijken. Ze willen hen beschermen tegen het angstaanjagende licht- en geluidspektakel of misschien voelen ze zich zelf niet zo dapper tijdens een onweer.

Als je als kind overbeschermd werd voor onweer, kan dit een averechts effect hebben gehad. Hierdoor werd je angst net gevoed en kun je een extreme angst voor onweer hebben ontwikkeld.

Onmacht

Onweer doet je beseffen hoe klein en nietig je bent ten opzichte van natuurkrachten. Ben je iemand die graag alles onder controle heeft, dan bezorgt onweer je een immens gevoel van onmacht.

Hoe graag je het ook zou willen, het is helemaal niet mogelijk om bliksemflitsen of donderslagen tegen te houden. Dit gevoel van onmacht kan brontofobie in de hand werken.

Verhalen of negatieve ervaringen met onweer

Een onweer kan vrij gevaarlijk zijn en er zijn een aantal zaken die je beter niet doet als het onweert, zoals bijvoorbeeld tv-kijken of een douche nemen.

Toch is de kans dat je iets overkomt als je thuis bent heel erg klein.

Heel af en toe gebeuren er echter toch ongelukken tijdens een onweer, zoals doden bij een begrafenis door onweer. En deze verhalen zijn meestal zo sensationeel dat je inderdaad bang wordt van onweer.

Omdat brontofobie een grote impact kan hebben op je leven – vooral als er onweerszones over het land trekken – dan wil je natuurlijk weten wat je aan deze angst kunt doen.


Angst voor onweer overwinnen? 7 tips

Tip 1: blijf vooral rustig en kalm

Over een onweer heb je helemaal geen controle. Je zorgen maken over wat een onweer allemaal kan veroorzaken heeft dus helemaal geen zin.

Blijf vooral rustig en kalm want jezelf allerlei voorstellingen maken van wat er zou kunnen gebeuren zal je angst alleen maar voeden.

Wat je wel kunt doen is voorzorgsmaatregelen nemen. Blijf binnen en hou ramen en deuren gesloten. Haal alle stekkers uit het stopcontact, blijf uit de buurt van elektrische leidingen en vermijd contact met stromend water.

Ben je toch buiten, blijf dan uit de buurt van hoge punten en ga zeker niet in een open veld of onder een boom staan.


Tip 2: Bekijk niet te veel het weerbericht

Voed je angst niet! Als je lijdt aan brontofobie dan wil je voortdurend op de hoogte blijven van het weerbericht om zeker te weten dat er geen onweer op komst is.

Doe dit niet! Hiermee voed je alleen maar je angst. Stel dat er inderdaad onweer wordt voorspeld, dan maak jij je al zorgen voor het onweer werkelijk losbarst.

Misschien is het helemaal niet zo erg als werd voorspeld of misschien trekt de onweerzone over een heel ander deel van het land.


Tip 3: koop een noice cancelling koptelefoon

Heb je brontofobie dan jagen niet alleen bliksemflitsen je angst aan, maar ook het rollende geluid van de donder kan je behoorlijk bang maken.

Ervaar je veel angst? Een noice cancelling koptelefoon kan je helpen om het geluid te dempen of helemaal weg te nemen.


Tip 4: ga voor jezelf na waarom je deze angst hebt

Ga bij jezelf na waarom je nu precies zo bang bent voor onweer.

Zijn het vooral de lichtflitsen die je angstig maken?

Maakt het rollende of knallende geluid van de donder je extreem bang? Of is het een combinatie van de twee?

Ben je bang om geraakt te worden door de bliksem?

Is het de elektrische ontlading van de bliksem die je bang maakt?

Sommige mensen die lijden aan brontofobie zijn zo bang voor wat er in hun omgeving tijdens een onweer kan gebeuren (bijvoorbeeld blaffende honden) dat ze net hierdoor extreem angstig worden.

Eenmaal je goed beseft waarom je zo bang bent, dan kun je beginnen nadenken over oplossingen voor je angst.


Tip 5: plaats je angst voor onweer in perspectief

Ga voor jezelf realistisch na of je extreme angst voor onweer wel gegrond is.

Dit kun je perfect doen aan de hand van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze organisatie geeft een overzicht van het aantal overlijdens én doodsoorzaken in Nederland.

Uit de cijfers blijkt dat de afgelopen 10 jaar slechts 5 mensen overleden door een blikseminslag. Helemaal niet zoveel dus in verhouding tot het totale bevolkingsaantal van Nederland dat meer dan 17 miljoen bedraagt.


Tip 6: geef het onweer niet de schuld, het is een natuurverschijnsel

In de oudheid was men extreem bang voor onweer en dat is helemaal niet zo vreemd. Men beschikte nog niet over wetenschappelijke verklaringen en onweer werd beschouwd als het werk van de goden.

Vandaag de dag weet men precies hoe een onweer ontstaat en hoe men ongelukken kan voorkomen.

Het heeft dus geen enkele zin om je allerlei beangstigende situaties voor de geest te halen. Dit natuurverschijnsel bestaat nu eenmaal.

Als je bovendien realistisch nadenkt over onweer weet je ook dat dit niet blijft duren en dat het op een gegeven moment altijd weer kalm wordt na de storm.Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>