september 24

0 comments

5 Tips Om Je Angst Voor Clowns / Coulrofobie Te Overwinnen

Geschminkte gezichten, felle kleuren en grote ogen...

Horrorclowns in films of op griezelfeesten geven je een overweldigend gevoel van angst en kunnen je de stuipen op het lijf jagen.

Ervaar je nog steeds dezelfde angst als een clown ziet, dan lijd je waarschijnlijk aan coulrofobie.

Coulrofobie is een ziekelijke angst voor clowns.

Niet alleen kinderen, maar ook tieners en volwassenen kunnen een extreme angst voor clowns hebben.

Ben jij ook bang voor clowns en herken je de typische symptomen?

Dan vind je in dit artikel 5 eenvoudige tips hoe je coulrofobie kunt overwinnen.

Doel van deze blog: Je leert wat coulrofobie precies is, wat de oorzaken ervan kunnen zijn en hoe je coulrofobie kunt herkennen. Ook leer je in dit artikel hoe je je angst voor clowns kunt overwinnen.

Wat is coulrofobie?

Coulrofobie of ook wel clownfobie genoemd, is een panische angst voor clowns.

Als je lijdt aan coulrofobie ben je niet alleen bang om in het echte leven met clowns geconfronteerd te worden, maar voel je je vaak ook angstig als je foto’s of poppen ziet van clowns of als je naar een film kijkt waarin clowns voorkomen.

Als kind was het waarschijnlijk de clown van het circus die je het leukste vond. Met zijn geschilderde gezicht en zijn kleurrijke kleding maakte hij de ene grap na de andere tot je niet meer bijkwam van het lachen.

Of ... misschien toch niet.

Misschien maakte zijn onwerkelijk geschilderde gezicht je bang?

Lijd je aan coulrofobie dan besef je vast wel dat je angst voor clowns eigenlijk irrationeel is.

Misschien denk je bij het zien van een clown meteen aan iemand die zijn ware gezicht niet durft te tonen of aan iemand die zich doelbewust verkleedt omdat hij er vreemde gewoonten op nahoudt of iets van plan is.

Wat de reden van je coulrofobie ook is, je wilt vast weten waar deze angst vandaan komt.


Wat veroorzaakt angst voor clowns?

Wil je meer weten over extreme angst voor clowns en wil je weten hoe je deze kunt overwinnen? Lees dan vooral verder.

Oorzaak 1: negatieve ervaringen uit je kindertijd

Heel vaak liggen negatieve ervaringen uit je kindertijd aan de basis van je angst voor clowns.

Clowns horen mensen aan het lachen te brengen, niet alleen met hun uiterlijk, maar net zo goed met hun grappen.

Veel kinderen vinden het optreden van een clown dan ook een van de hoogtepunten van het circus. Sommige kinderen echter vinden clowns helemaal niet zo leuk.

De grappen die clowns maken kunnen bij kinderen vrij dramatisch overkomen. Een clown die bijvoorbeeld het hoofd van een andere clown een tijdje onder water houdt, kan een kind behoorlijk bang maken.

Een andere reden is het uitzicht van clowns. Ook Sigmund Freud haalde deze theorie al aan.

Hij stelde dat bekende menselijke gelaatstrekken die met make-up extra benadrukt worden – zoals bijvoorbeeld een lachend gezicht – heel verwarrend kunnen zijn en ons een oncomfortabel gevoel kunnen bezorgen.

Als je als kind slechte ervaringen hebt gehad met clowns, deze helemaal niet leuk vond of er bang voor was, dan kan dit leiden tot coulrofobie op latere leeftijd.


Oorzaak 2: verborgen gezichtsuitdrukkingen

De gezichtsuitdrukking van iemand vertelt veel: je kunt zien of deze persoon blij of verdrietig is, maar ook of deze oprecht of vals is.

Dokter Dina Rabinowitz, gespecialiseerd psychiater in gedragstherapie en oprichtster van Cognitive Behavioral Psychology of New York stelt dat door de vele make-up (of door het masker dat een clown soms draagt) je onzeker kunt voelen over de werkelijke gemoedstoestand of de bedoelingen van deze persoon. Dit leidt uiteraard tot angst!


Oorzaak 3: onfatsoenlijk en schaamteloos gedrag

Een andere belangrijke oorzaak voor coulrofobie is het schaamteloze gedrag van clowns.

Eigen aan clowns is dat zij mensen graag aan het schrikken maken. Een vrij onschuldig voorbeeld is een bloem op hun jas die plots water over je heen sproeit.

Toch zijn niet alle grappen van clowns zo onschuldig. Een clown die je maar blijft achternazitten of een schaamteloze clown die geen blad voor de mond neemt, kan je behoorlijk onzeker en angstig maken.


Oorzaak 4: het fenomeen ‘horrorclowns’

Alsof gewone clowns nog niet erg genoeg zijn, bestaan er ook horrorclowns.

Deze horrorclowns zijn gebaseerd op diverse films waarin clowns een rol spelen zoals bijvoorbeeld ‘It Chapter I’ en ‘It Chapter II’ van schrijver Stephen King.

Het bekijken van zo’n films werkt coulrofobie ongetwijfeld in de hand.

Als je lijdt aan coulrofobie dan ben je niet alleen bang om op een feestje of op straat een clown te zien, maar ook foto’s of poppen van clowns kunnen je behoorlijk van streek maken.

Een film of een serie bekijken waarin clowns voorkomen – ook al zijn dit vrij onschuldige clowns – beschouw jij als een echte horror.

Je angst voor clowns is voortdurend aanwezig en de symptomen die je hierbij ervaart kunnen echte paniekaanvallen veroorzaken.


Symptomen van coulrofobie

Symptoom 1: ongewenste gedachten aan clowns

Lijd je aan coulrofobie dan bezorgt de gedachte aan clowns alleen al je een extreem angstig gevoel.

Vaak vermijden mensen met coulrofobie dan ook optredens of buurtfeesten waar er voor kinderen animatie wordt voorzien.

Stel je maar eens voor dat er een clownact wordt opgevoerd of dat clowns zomaar tussen de bezoekers lopen.

Ook tv kijken is voor sommige mensen met coulrofobie vaak een hele uitdaging. Wat als er plots een clown op het scherm komt?

Het is dan ook helemaal niet zo vreemd dat mensen met coulrofobie vaak de afstandsbediening bij de hand houden om meteen van kanaal te kunnen veranderen als er een clown verschijnt.


Symptoom 2: nachtmerries over clowns

Tijdens je slaap verwerkt je brein de emoties van de afgelopen dag.

Dit gebeurt aan de hand van verschillende processen waarvan dromen er een is. Als je tijdens de dag heel bewust met iets bezig bent geweest, kunnen deze zaken terugkomen in je dromen.

Het is dan ook niet zo vreemd dat als je coulrofobie hebt, je vaak over clowns droomt en er ware nachtmerries over hebt. Dit houdt natuurlijk je angst in stand.

Als je in het dagelijkse leven al bang bent voor clowns en deze komen dan ook nog eens in je dromen voor, dan maakt je dit nog angstiger.


Symptoom 3: fysieke en psychische tekenen

Als je lijdt aan coulrofobie en toch met het beeld van een clown of in het dagelijkse leven met een clown geconfronteerd wordt, dan kun je gelijkaardige symptomen ervaren als bij een paniekaanval:

  • Je hart gaat sneller kloppen en het angstzweet breekt je uit.
  • Je krijgt het gevoel dat je in ademnood komt en je kunt gaan hyperventileren.
  • Je krijgt een tintelend gevoel in je ledematen en je voelt dat je niet sterk meer op je benen staat.
  • Je denkt dat iedereen merkt dat je angstig bent waardoor deze symptomen nog intenser kunnen worden, je het gevoel krijgt dat je je niet meer kunt beheersen en dat je zult flauwvallen.
  • Ook duizeligheid en de neiging hebben om in tranen uit te barsten komen vaak voor bij het zien van een clown.
  • Hoewel je angst voor clowns je een verlammend gevoel kan bezorgen, denk je toch meteen aan vluchten als je een clown ziet.

Deze symptomen kunnen heel intens zijn en als je lijdt aan coulrofobie wil je dan ook voorgoed van deze symptomen verlost geraken.

Coulrofobie overwinnen is echt makkelijker dan het lijkt en ik ben er dan ook van overtuigd dat dit je met onderstaande tips zeker zal lukken.


Afkomen van je angst voor clowns? 5 tips

Heb je coulrofobie dan kun je extreem bang zijn dat er zomaar uit het niets een clown kan opduiken.

Het gevoel dat je steeds op je hoede moet zijn kan heel uitputtend zijn.

Je blijft dan ook liever vaak thuis om je veilig te voelen. Om dit angstige gevoel te beperken en om te voorkomen dat je een paniekaanval krijgt bij een confrontatie met een clown geef ik je hierbij 5 tips.

Tip 1: praat over je coulrofobie

Clowns roepen bij wel meer mensen nare gevoelens op.

Zoals eerder al vermeld maken clowns mensen graag aan het schrikken en blijft hun ware gezichtsuitdrukking door make-up of door een masker verborgen. Hierdoor voelen veel mensen zich onzeker.

Niet iedereen die zich onzeker voelt in het bijzijn van clowns lijdt echter aan coulrofobie.

Als jij wel een extreme angst ervaart bij clowns, probeer deze dan ter sprake te brengen bij mensen die je vertrouwt. Praten lucht altijd op en zorgt ervoor dat je de zaken vanop een afstand kunt bekijken.

Eenmaal je je verhaal deelt met anderen, zul je trouwens merken dat je niet de enige bent die bang is voor clowns.


Tip 2: hoe groot is de kans dat je met clowns geconfronteerd wordt?

Heb je een extreme angst voor clowns, vraag je dan even op een rationele manier af hoe groot de kans nu eigenlijk is dat je in het dagelijkse leven met clowns wordt geconfronteerd. Deze lopen heus niet in bosjes door de stad!

Vraag je ook eens af wat een clown je kan aandoen. Besef hierbij goed dat een clown een gewoon persoon is die zich heeft verkleed.

Niet alle clowns - en eigenlijk de meeste helemaal niet - hebben het slecht voor met anderen. Clowns kunnen er vreemd uitzien, maar dit betekent nog niet dat de persoon achter de clown vreemd is.


Tip 3: EMDR-therapie

Heb je het toch bijzonder moeilijk met je coulrofobie en helpen bovenstaande tips niet, dan kan EMDR-therapie een oplossing bieden.

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing.

Deze therapie die Francine Shapiro, een Amerikaanse psychologe in de jaren tachtig ontwikkelde, helpt bij het overwinnen van coulrofobie als deze het gevolg was van een traumatische ervaring met clowns.

Tijdens deze therapie vertel je de therapeut over je eerste negatieve ervaring met een clown. Terwijl je je verhaal vertelt, leidt de therapeut je door middel van allerlei stimulansen – bijvoorbeeld bewegingen of geluiden – af zodat je verhaal als het ware op de achtergrond verdwijnt.

Na elke set van bewegingen evalueert de therapeut je gevoelens en gedachten. Na een tijdje zul je merken dat je deze anders ervaart, waardoor je aanvankelijke angst voor iets – in dit geval clowns – afneemt.


Tip 4: Exposure-therapie

Een andere veel gebruikte vorm van therapie bij coulrofobie is exposure-therapie. Onder begeleiding van een therapeut word je stap voor stap blootgesteld aan clowns.

Hij kan bijvoorbeeld beginnen met foto’s van vriendelijk ogende clowns, langzaam overgaan tot wat engere beelden van clowns en je uiteindelijk confronteren met een levensechte clown.

Hoewel dit in het begin heel confronterend kan zijn, kan net deze confrontatie ervoor zorgen dat de symptomen die je normaal ervaart bij het zien van clowns helemaal op de achtergrond verdwijnen.

Met het afnemen van de symptomen zal ook je angst geleidelijk aan afnemen, waardoor je na verloop van tijd helemaal van je coulrofobie verlost kunt geraken.



Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>