januari 14

0 comments

6 Tips Om Een Droge Mond Door Stress Te Verhelpen

Bij langdurige stress is de kans groot dat je last krijgt van lichamelijke klachten zoals een droge mond en keel door stress.

Hierdoor zal je noodgedwongen zijn om voldoende water te drinken om een droge mond en slechte adem te voorkomen.

Ontdek in dit artikel wat een droge mond door stressgevoelens en spanningsklachten veroorzaakt en 6 effectieve tips om dit te voorkomen en verhelpen.

Doel van dit artikel: Als je vaak een droge mond hebt als gevolg van stress, is dat geen pretje. Daarom ga ik je alles vertellen wat je nodig hebt om een droge mond en keel door stress te verhelpen. Want er is niets erger dan een droge mond hebben waar je niets aan kunt doen.


Waarom krijg je een droge mond en keel als je gestrest bent?

Er zijn wel meerdere redenen waarom je een droge mond en keel krijgt als je onder langdurige stress staat.

Laten we even kijken waarom je nu precies last kunt krijgen van een droge mond en een droge keel.


Een tekort aan speeksel

Het eerste waar je misschien aan denkt bij een droge mond en keel is een tekort aan speeksel.

Man die zijn keel vasthoudt door keelpijn en een droge mond door stress

En dat is inderdaad ook een van de redenen waarom je een droge mond en een droge keel kunt krijgen.

Misschien heb je er nog nooit bij stilgestaan maar speeksel heeft meerdere functies:

  • Het houdt je mond vochtig en comfortabel.
  • Het helpt je bij het kauwen, proeven en slikken.
  • Het bestrijdt ziektekiemen in je mond en voorkomt een slechte adem.
  • Het bestrijdt ziektekiemen in je mond en voorkomt een slechte adem.

Speeksel wordt aangemaakt door je speekselklieren. Deze liggen in de mond en in het weefsel rondom de mond. Via de speekselbuizen komt het speeksel in de mond terecht.

De speekselklieren worden aangestuurd door het autonome zenuwstelsel.

Langdurige stress verstoort een goede werking van het autonome zenuwstelsel waardoor je lichaam niet meer werkt zoals het hoort.

En dit kan ook gevolgen hebben op de spieren en zenuwen in en rondom je speekselklieren. Als deze niet meer werken zoals het hoort, wordt er minder speeksel geproduceerd waardoor je mond en je keel droog kunnen worden.

Vrouw die haar handen tegen haar keel houdt door een droge mond door stress

Ademen door je mond

Om te ruiken heeft moeder natuur ons een speciaal orgaan gegeven: onze neus. Maar dit orgaan is niet alleen ontworpen om mee te ruiken. Je neus zorgt er ook voor dat je op een veilige en efficiënte manier kunt ademen.

Als je door je neus ademt worden vreemde deeltjes zoals stof, allergenen en pollen door je neushaartjes gefilterd. Dit voorkomt dat ze je longen binnendringen.

Twee andere heel belangrijk functies van je neus zijn de ingeademde lucht bevochtigen en de temperatuur van deze lucht regelen. Hierdoor wordt het voor je longen makkelijker deze ingeademde lucht te gebruiken.

Man die in zijn slaap door zijn mond ademt

Als je door je neus ademt dan geeft je neus ook stikstofmonoxide af. Deze stof is een vaatverwijdend middel, wat betekent dat het helpt de bloedvaten wijder te maken. Dit verbetert de zuurstofcirculatie in je lichaam.

Onder invloed van stress ga je echter op een verkeerde manier ademen, namelijk door je mond.


Negatieve gevolgen van ademen door je mond

In onderstaande video wordt verteld welke negatieve gevolgen er zijn als je ademt door je mond:

In je mond bevinden zich geen haartjes waardoor vreemde stoffen niet gefilterd kunnen worden.

De ingeademde lucht wordt in je mond ook niet bevochtigd en niet op de juiste temperatuur gebracht. Je hebt vast al gemerkt dat als je op een koude winterdag door je mond ademt je een wolk van koude lucht in je longen krijgt.

Ademen door je mond betekent ook dat er geen stikstofmonoxide wordt afgegeven. Hierdoor kan het met de zuurstofcirculatie in je lichaam mislopen en dat kan ervoor zorgen dat bepaalde organen niet voldoende gevoed worden.

Vrouw die door haar mond inademt

De samenstelling van je speeksel

Volgens een studie gepubliceerd in de US National Library of Medicine wordt de samenstelling van het speeksel beïnvloed door stress. Dit fenomeen zorgde bij de meeste proefpersonen tot een droge mond.

Bij kortdurende stress wordt er meer speekseleiwit immuunglobuline aangemaakt. Deze stof helpt het afweersysteem van het lichaam.

Bij langdurige stress echter wordt er net minder van dit eiwit aangemaakt. Dit zorgt voor minder afweerstoffen in je mond en verhoogt de kans op infecties in het wangslijmvlies, het verhemelte en de tong waardoor je mond droger kan aanvoelen.


Medicatie

Een andere belangrijke oorzaak van een droge mond en keel is het gebruik van bepaalde medicijnen.

Medicatie in de vorm van vele pillen

Bij langdurige stress en angst worden vaak kalmeringsmiddelen of benzodiazepines voorgeschreven. Deze medicijnen hebben heel wat vervelende én zelfs gevaarlijke bijwerkingen. Een van de minder gevaarlijke - maar wel vervelende - bijwerkingen is een droge mond.


Wat doet stress met je mond?

Waarom stress je een droge mond kan bezorgen kwam hierboven al aan bod. Maar stress kan ook voor heel wat andere problemen zorgen in je mond.


Tandenknarsen

De tandheelkundige naam voor tandenknarsen is bruxisme. Deze aandoening is vooral het gevolg van stress.

Misschien heb je zelf al gemerkt dat als je onder stress staat je deze nerveuse spanning probeert weg te werken door te gaan knarsen met je tanden.

Man die aan het tandenknarsen is

Aandoeningen van het kaakgewricht

Het kaakgewricht verbindt ter hoogte van je slapen je kaak met je schedel. Dit gewricht is verantwoordelijk voor het op en neer en van links naar rechts bewegen van je kaak als je spreekt, eet of geeuwt.

Hoe vaker je gaat tandenknarsen door stress, hoe meer dit gewricht belast wordt. Dit kan leiden tot pijn, klikken, stijfheid en zwelling van het kaakgewricht.

Je kaakgewricht kan er zelfs volledig door op slot zitten waardoor je je mond (tijdelijk) niet meer kunt openen of sluiten.


Zweertjes in je mond

Uit een studie gepubliceerd in het ‘Journal of Clinical and Experimental Dentistry’ blijkt dat emotionele stress een van de belangrijkste oorzaken is van zweertjes in je mond.

Deze kunnen voorkomen onder de vorm van aften. Aften zijn kleine grijswitte plekjes met een rode rand die zich kunnen vormen aan de binnenkant van je wangen, je lippen, je tandvlees, je gehemelte en je tong. Heb je ooit aften gehad dan weet je vast wel pijnlijk deze kunnen zijn.

Man die pijn heeft aan de zweertjes in zijn mond en zijn hand tegen zijn wang houdt

Een tweede soort mondzweertjes zijn koortsblaasjes. Deze worden veroorzaakt door het herpes simplex virus. Ze komen meestal voor op of rond je lippen. Een uitbraak van koortsblaasjes doet zich meestal voor als je onder stress staat.


Wat doet stress met je keel?

Een droge keel is een vervelende bijwerking van chronische stress, maar stress kan ook andere keelaandoeningen veroorzaken.

Het zijn vooral de stresshormonen die verantwoordelijk zijn voor heel wat keelproblemen.

Deze stresshormonen zorgen er namelijk voor dat je spieren zich opspannen, ook de spieren in je keel.

Man die zijn hand tegen zijn keel houdt en omhoog kijkt door de keelpijn

Een brok in je keel

Een brok in de keel wordt ook vaak het globusgevoel genoemd.

Je kent vast wel dat vervelende gevoel alsof er iets vast zit in je keel. Heel veel mensen ervaren dit gevoel als ze intriest zijn. Maar ook chronische stress kan dit gevoel in de hand werken.

Onderzoek heeft aangetoond dat maar liefst 96% van de mensen met een globusgevoel een verergering van de symptomen ervaart gedurende stressvolle periodes.

Die brok in je keel kan je zelfs het gevoel geven dat je geen adem meer kunt halen, wat zelfs tot hyperventilatie kan leiden.


Dysfagie (slikproblemen)

Dysfagie is de wetenschappelijke benaming voor moeilijkheden bij het slikken.

Ooit al eens meegemaakt dat wanneer je een presentatie moet geven je eerst even goed moet slikken voor je kunt praten? Door de stress gaan alle spieren die verantwoordelijk zijn voor het slikken zich opspannen.

Vrouw met een glas water in haar hand die moeilijkheid heeft met slikken

Bij langdurige stress staan deze spieren constant gespannen waardoor je chronische slikproblemen kunt krijgen.


Stemproblemen

Ben jij ook zo iemand die voortdurend kucht en vaak last hebt van een hese stem? Ook deze problemen kunnen veroorzaakt worden door langdurige stress.

Boven op je luchtpijp zit je strottenhoofd met daarin je stembanden. Als je ademt staan die wijd open. Als je wilt praten gaan deze samentrekken waardoor een kiertje ontstaat. Hierdoor ontstaat drukverschil, je stembanden gaan trillen en er ontstaat geluid.

Verschillende spieren duwen de stembanden open en dicht. Normaal gebeurt dit in een golvende beweging.

Vrouw die problemen heeft met haar stem en haar hand tegen haar keel houdt

Onder invloed van stresshormonen spannen ook deze spieren zich op. Dit is de reden waarom je vaak moet kuchen als je onder langdurige stress staat en dat je stem soms hees klinkt.


Tips om een droge mond en een droge keel door stress te verminderen

Een droge mond kan heel vervelend zijn maar kan ook andere problemen veroorzaken.

Je krijgt sneller gaatjes in je tanden, je bent gevoeliger voor schimmelinfecties in je mond en je tandvlees kan ervan ontsteken.

Een droge mond is voor jezelf heel vervelend, maar ook voor anderen. Hoe droger je mond, hoe slechter je adem gaat ruiken.

Tandarts die tanden witter maakt

Er bestaan enkele middeltjes om een droge mond en een droge keel te verminderen.


Tip #1: Drink voldoende water

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het gehydrateerd houden van je lichaam belangrijk als je vaak een droge mond door stress hebt.

De eerste stap is dan ook ervoor zorgen dat je voldoende water drinkt.

Probeer dagelijks ten minste 8 tot 12 glazen water te drinken en indien het warm is nog wat meer.

Houd altijd een flesje water bij de hand zodat je snel een slokje water kunt nemen als je merkt dat je mond en je keel droog aanvoelen.

Vrouw die een glas water uitreikt naar de camera

Tip #2: Adem door je neus

Concentreer je op het ademen door je neus in plaats van door je mond.

Af en toe mondademen als gevolg van een tijdelijke ziekte, zoals een verkoudheid, is geen reden tot bezorgdheid.

Chronische mondademhaling door stress kan echter een signaal zijn dat een persoon aanvullende medische interventie nodig heeft of een nieuwe training om gemakkelijker door de neus te ademen.


Tip #3: Kauwgum of harde snoepjes

Kauwgum of snoepjes kunnen helpen bij een droge mond en een droge keel. Deze stimuleren namelijk de aanmaak van speeksel. Kies wel voor suikervrije kauwgum of snoepjes.

Vrouw die een bel blaast van haar kauwgum

Tip #4: Vermijd alcohol, cafeïne, frisdrank en vruchtensap

Een glas frisdrank of vruchtensap kan heel verfrissend zijn en tijdelijk het gevoel van een droge mond verdrijven.

Op lange termijn is dit echter geen goed idee. In frisdrank en vruchtensap zit namelijk veel suiker en op termijn droogt ook suiker je mond weer uit. Bovendien voeden suikers de schimmels op je tong. Deze zorgen verergeren een stinkende adem.

Cafeïne en alcohol hebben dan weer een vochtafdrijvende werking en om een droge mond te voorkomen heb je net meer vocht nodig.

Alcohol, cafeïne en suikerrijke dranken vermijd je hoe dan ook altijd beter als je onder stress staat. Ook bij hoofdpijn door stress spelen deze een heel negatieve rol.

Vijf flessen met verschillende kleuren drank

Mondwater is een prima middel om een slechte adem tegen te gaan. Heel vaak bevat mondwater echter alcohol wat weer een negatieve invloed heeft op een droge mond.

Kies je er toch voor om mondwater te gebruiken ga dan goed de samenstelling na. Er bestaan ook mondwaters speciaal voor een droge mond.


Tip #5: Stop met roken

Roken heeft niet alleen een negatieve invloed op je algemene gezondheid maar je mond en je keel drogen er ook van uit.

Roken en een droge mond is een gevaarlijke combinatie. Door te roken is je mond minder goed in staat om zichzelf te herstellen. Voorkom daarom deze complicaties nu het nog kan.

Sigaretten

Tip #6: Gebruik een luchtbevochtiger

Gebruik 's nachts een luchtbevochtiger, vooral in de winter. Nee, dat is niet zo'n luchtverfrisser die je in de toilet hangt.

Vochtigheid werkt als een natuurlijk vocht inbrengend middel dat uitdroging kan verlichten. Om deze reden worden luchtbevochtigers vaak gebruikt voor het verlichten van:

  • Droge mond en keel
  • Droge huid
  • Bloedneuzen
  • Gebarsten lippen
  • Droge hoest

De lucht die je inademt is dan al wat vochtiger zodat wanneer je toch door je mond ademt deze niet zo snel uitdroogt.

Luchtbvochtiger die vocht de lucht inspuit

Pak de oorzaak van je droge mond aan

Je weet nu wat je kunt doen tegen een droge mond en een droge keel door stress. Maar deze tips verhelpen deze klachten slechts tijdelijk.

Het allerbelangrijkste wat je kunt doen als je vaak last hebt van een droge mond door stress is de onderliggende oorzaak van dat droge gevoel aan te pakken. En dat is stress!

Wil je voorgoed verlost zijn van een droge mond en een droge keel dan zul je ingrijpender maatregelen moeten nemen en je best moeten doen om stressvrij door het leven te gaan.

Dit is niet alleen belangrijk om vervelende symptomen zoals een droge mond en een droge keel te vermijden maar ook om je algemene lichamelijke en geestelijke gezondheid te waarborgen.

Vrouw die breed lacht

Langdurige stress kan je na verloop van tijd helemaal uitputten en extreme gevolgen hebben voor je algemene gezondheid.

Om je te helpen met minder stress door het leven te gaan heb ik alles wat je kunt doen tegen chronische stress gebundeld in een bijzonder naslagwerk: ‘Het Stressvrij Geheim’.

In dit e-boek maak je kennis met een heel efficiënte methode om chronische stress definitief aan te pakken.

Benieuwd naar hoe dit e-boek jou kan helpen? Vul hieronder je e-mail adres in en je kunt helemaal gratis kennis maken met deze methode.

P.S. Heb jij ook last van een droge mond door stress? Merk je ook dat dit invloed heeft op je gezondheid? Laat hieronder een reactie achter.

Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>