maart 23

0 comments

25 Signalen Dat Je Hoogsensitief Persoon (HSP) Bent

Ervaar jij geluiden veel intenser dan je gezinsleden?

Word je helemaal gek van het flikkerende licht van de tv?

Trek je je graag terug omdat de wereld om je heen vaak te druk wordt?

Merk je soms dat je anders reageert op indrukken dan andere mensen of voel je je soms gewoon anders?

Heb je het gevoel dat er met jou iets aan de hand is, maar weet je niet goed wat? Maak je vooral geen al te grote zorgen. Het kan namelijk zijn dat je een hoogsensitief persoon bent.

Klinkt deze term je vreemd in de oren? Lees dit artikel dan aandachtig door om te weten te komen wat hoogsensitiviteit precies is.

Doel van dit artikel: In dit artikel kom je alles te weten over hoogsensitiviteit. Je leert welke de eigenschappen van deze karaktereigenschap zijn en waaraan je hoogsensitiviteit kunt herkennen. Ook leer je hulpvolle tips om met hoogsensitiviteit om te gaan.


Wat is hoogsensitief zijn?

Laat me eerst en vooral duidelijk stellen dat hoogsensitiviteit geen ziekte of aandoening is. Het is een karaktereigenschap met heel veel versc

Allereerst wil ik je het goede nieuws vertellen dat als je deze dingen ervaart dat je niet ziek bent en dat je niet aan een of andere gekke stoornis lijdt.

Hoogsensitiviteit is gewoon een karaktereigenschap. Net omdat hoogsensitiviteit geen aandoening is, kan er ook geen medische diagnose gesteld worden.

De term HSP (High Sensitive Person) of Hoog Sensitief Persoon werd voor het eerst gebruikt in 1991 door de Amerikaanse psychologe Elaine N. Aron

Geïnspireerd door de Zwitserse psychiater Carl Jung en de Amerikaanse psycholoog Jerome Kagan verrichte zij onderzoek naar typische karaktertrekken van diverse personen. Het was in het jaar 1991 dat zij voor het eerste de term HSP (High Sensitive Person) gebruikte.

Naar aanleiding van diverse onderzoeken concludeerde zij dat niet iedereen externe prikkels op dezelfde manier ervaart. Sommige mensen zijn gevoeliger voor externe prikkels en nemen meer indrukken op uit hun omgeving dan anderen. Deze personen omschreef Elaine Aron als hoogsensitief.


Maar om welke prikkels en indrukken gaat het nu precies?

Om het wat concreter te maken ga ik je nu even een aantal voorbeelden geven. Je kunt voor jezelf kijken of je je hierin kunt herkennen:

  • Word je bijvoorbeeld zenuwachtig van het verkeer op een drukke snelweg?
  • Keek je zo uit naar die citytrip in Parijs, maar kun je je door de hectiek en de drukte heel moeilijk ontspannen in deze stad?
  • Vind je bepaalde dingen zoals zuurkool niet lekker omdat het zo’n intense smaak heeft?
  • Word jij helemaal gek als je een trui van een vriend(in) leent met een andere stof dan je gewend bent?

Mocht je een hoog sensitief persoon zijn, dan kan het zijn dat je meestal ook gevoeliger bent voor pijn en emoties en kun je je heel intens inleven in gevoelens van anderen.

Het kan zijn dat je sneller geprikkeld wordt door geluiden, geuren, smaken, visuele voorstellingen, enz...

Je hebt ook meer tijd nodig om al deze indrukken te verwerken. Daarom trek je je bijvoorbeeld ook vaker terug dan andere personen. Dit zijn allemaal hele normale eigenschappen.  

Onbewust staan je zintuigen hierdoor op scherp. Je ontvangt hierdoor niet alleen prikkels van buitenaf, maar ook vanuit je hersencellen.


Ben ik hoogsensitief? 25 Kenmerken

Zoals ik je eerder vertelde ben je gelukkig niet ziek or 'raar', maar je merkt wel dat je extra gevoelig bent.

Bepaalde dingen komen bij jou intenser binnen dan bij een ander. Laten we eens kijken of je toch misschien een hoogsensitief bent.

Ik heb hieronder een aantal kenmerken gezet waaraan je hoogsensitiviteit kunt herkennen. Je hoeft je niet meteen in alle kenmerken te herkennen, dat verwacht ik ook niet.

Maar als er al een lichtje gaat branden bij een aantal kenmerken, dan zijn we samen al een stapje verder.

Het betekent niet dat je meteen hoogsensitief bent als je één van deze kenmerken bij jezelf herkent. Herken je echter een heleboel kenmerken dan kunnen we spreken van een cluster. 

Een cluster is een verzameling van kenmerken. Als er sprake is van een cluster, dan is er een grote kans dat je een hoogsensitief persoon bent.

Hoogsensitiviteit kenmerkt zich namelijk door een cluster van verschillende symptomen.

Laten we de HSP symptomen eens van dichtbij bekijken:


Symptoom 1: Heftige berichten en of grote wereldproblemen komen heftig bij jou binnen

Kijk je geen nieuws meer of ben je iemand die strijd voor mensen- en of dierenrechten? Komen heftige nieuwsberichten, dierenmishandeling en wereldproblemen heel hard bij jou binnen?

Onrecht en het gevoelloze in deze wereld kan voor veel onbegrip zorgen bij hoogsensitieve mensen.

Wereldverbeteraars en bekende activisten zijn vaker dan normaal hoogsensitief, het geeft ze de kracht om voor hun ideaal te staan, een hele belangrijke eigenschap dus!


Symptoom 2: Je begrijpt emoties van anderen

Voel jij het meteen aan als je partner thuis komt en je weet dat er iets gebeurd is zonder ook maar één woord te zeggen?  

Hoogsensitieve mensen zijn heel gevoelig voor non-verbale communicatie en energieën, maar ook de manier waarop iemand praat of de toon van een stem kan jou heel hard opvallen. 

Je kunt een kamer binnenlopen en meteen merken welke sfeer er hangt.

Als hoogsensitief persoon kun je mensen haarfijn aanvoelen en kun je de rots in de branding zijn als ze het moeilijk hebben.

Veel mensen zijn zijn ver verwijderd van hun gevoel en weten niet hoe ze überhaupt met gevoel om moeten gaan, jij kan de vertaalslag zijn met wat ze meemaken en hoe ze dit interpreteren.

Herken jij je hierin? Dit is dit jouw kracht, gebruik het wijs!


Symptoom 3: Je voelt je gespannen als er tijdsdruk is

Je beleeft als HSP alles veel intenser, ook tijdsdruk.

Wat iemand die niet hoogsensitief is beschouwt als een zee van tijd, lijkt voor jou een tekort aan tijd. 

Was jij vroeger iemand die al weken van tevoren in de stress schoot als er examens aankwamen? Krijg je spanning wanneer je het woord 'deadline' hoort?

Als lange to-dolijstjes en deadlines voor jou een ware nachtmerrie zijn, dan kan dit een signaal van hoogsensitiviteit zijn.

Gelukkig is hier wel iets aan te doen, hierover meer later in dit artikel.


Symptoom 4: Je bent iemand die "Me-time" nodig heeft

Waar sommigen maar geen genoeg van gezelschap en gezelligheid kunnen krijgen... Voel jij de nood na een werkdag of een bijeenkomst met vrienden of familie om je batterijen weer op te laden en dit doe je het liefst in je eentje.

Of je nu introvert of extrovert bent, deze tijd alleen heb je echt nodig om je van alle indrukken te ontdoen.

Me-time is dan ook echt iets is wat je heel erg goed doet, bij voorkeur in alle stilte en op een rustgevende plaats.


Symptoom 5: Je schrikt vaak en snel

De Amerikaanse psychologe Elaine N. Aron - pionier op het gebied van HSP - ontdekte al dat hoogsensitieve personen een gevoeliger zenuwstelsel hebben.

Verschillende bijkomende onderzoeken hebben uitgewezen dat dit inderdaad zo is. Het is vooral de opwekkende neurotransmitter noradrenaline die hierbij een belangrijke rol speelt. 

Deze neurotransmitter helpt het lichaam te reageren bij mogelijks gevaar. Als je lichaam ‘gevaar’ waarneemt staan je zenuwen op scherp en net daarom schrik je ook vaker en sneller.

Als hoogsensitief persoon schrik je sneller als iemand je benadert, maar ook van plotse geluiden kun je flink schrikken.


Symptoom 6: Je bent gevoelig voor angsten

Als je goed en eerlijk naar jezelf kijkt, merk je dan dat je toch wel angstiger voelt dan bijvoorbeeld de mensen om je heen?

Angst is niet altijd makkelijk te herkennen. Maar misschien ben je bijvoorbeeld al sneller bang voor ziektes (zoals bijvoorbeeld corona) of maak je je extra veel zorgen als er een reorganisatie plaats vind.

Als je angstig bent, dan maakt je lichaam zich klaar om in de aanval te gaan tegen mogelijk gevaar.

Het centrale zenuwstelsel van een HSP reageert veel actiever. Angst wordt dus ook sneller getriggerd.

Omdat onder andere angst sneller wordt getrifferd, neem je minder snel risico’s en speel je liever op veilig. Hierover later meer.


Symptoom 7: Je denkt diep na over alles wat er om je heen gebeurt

Bij hoogsensitieve personen komt alle informatie dieper binnen en deze wordt ook intenser verwerkt. Daarom ga je als hoogsensitief persoon intenser over alles nadenken. Dit betekent helaas ook dat je vaak piekert en gevoeliger bent voor angsten.

Dit is een heel mooie eigenschap want dit betekent dat je het goede in de dingen wilt opzoeken.

Je vraagt je vaak af wat je rol is in dit leven en je vindt het vreemd dat niet iedereen zo gefascineerd is door de mysteries van het leven.

Meld je aan voor mijn gratis training:

In 5 stappen naar een stress- en zorgen vrij leven

Leer in onze training leer je hoe: 

  • Stressoren en factoren die je overprikkelen kunt identificeren en verminderen.
  • Je een hack kunt toepassen om grip op je gedachten en gevoelens te krijgen.
  • De sleutel in ons onderbewuste brein ligt. 
  • Een permanente en pijnloze oplossing voor gevoelige mensen om voorgoed controle op stress te krijgen.

Symptoom 8: Je zoekt antwoorden op levensvragen

Eigen aan hoogsensitieve personen is dat ze ook dieper over het leven nadenken. Ze gaan vaker op zoek naar antwoorden op levensvragen. 

Als hoog gevoelig persoon ben je sneller op zoek naar de essentie in het leven: waarom is jouw ziel in deze vorm op aarde gekomen?

Ben je een HSP dan vraag je je vaak af waarom de dingen zijn zoals ze zijn en wat je rol is in dit leven.

Heel vaak vinden hoogsensitieve mensen het vreemd dat niet iedereen zo gefascineerd is door de mysteries van het leven.


Symptoom 9: Je bent gevoelig voor kleding

Voor iemand die hoogsensitief is kan een wollen trui dragen heel vervelend zijn. Sommige soorten wol kriebelen zo erg dat je er helemaal gek kunt van worden.

Bijna iedereen vindt een kriebelend etiketje vreselijk, maar als je hoogsensitief bent, dan is dat voor jou een ware nachtmerrie.

Ook kledij die te strak zit kan voor hoogsensitieve mensen vreselijk zijn.


Symptoom 10: Je hebt een lage pijngrens

Ben je hoogsensitief dan heb je ook vaak een heel lage pijngrens. Je kunt gevoeliger zijn voor hoofdpijn of spierpijn.


Symptoom 11: Je beschikt over een rijke fantasie

Had je als kind denkbeeldige vriendjes? Dagdroom je vaak als het te druk is dat je in je eentje leeft in een hutje op de hei?

Heb je vaak levendige dromen waar je overdag nog vaak aan terugdenkt? Waan je je soms in een heel andere wereld?

Deze rijke fantasie kan komen omdat je hoogsensitief bent.


Symptoom 12: Je houdt niet van veranderingen

Veranderingen in je dagelijkse leven kunnen je extra prikkels geven waar je moeilijk mee om kunt gaan.

Misschien hecht je daarom veel waarde aan een veilige en fijne routine.

Krijg je toch met veranderingen te maken, dan heb je vaak meer tijd nodig dan anderen om je aan te passen.

Mocht dit je belemmeren in je leven dan noemen psychologen dit ook wel een: “aanpassingsstoornis”


Symptoom 13: Je begeeft je niet graag op onbekend terrein

Dit kenmerk kun je gerust letterlijk nemen. De meeste mensen vinden het fijn om op vakantie te gaan en nieuwe dingen te ontdekken.

Een dagje sightseeing in een grote stad als Parijs of Londen kan jou echter zo uitputten, dat je er veel minder van kunt genieten dan anderen.

Je maakt letterlijk met te veel nieuwe dingen kennis en dat is niet erg, want hier kun je gelukkig op anticiperen

Desondanks je onbekende dingen onprettig vindt, valt het wel mee als je erop kan anticiperen. Verassingen heb je liever niet.

Symptoom 14: Je wordt vaak verkeerd begrepen

Vaak wordt hoogsensitiviteit verward met verlegenheid. Mensen kunnen je ook als weinig sociaal of introvert beschouwen.

Als HSP weet je echter dat dit helemaal niet zo is. Je gaat gewoon voorzichtiger en bedachtzamer met jezelf en je naasten om. Is dat geen mooie eigenschap?


Symptoom 15: Je raakt behoorlijk geïrriteerd als je honger hebt

Ben jij iemand die zich bijna niet kan inhouden als het eten te laat is bij een restaurant?

Omdat je als HSP gevoeliger bent voor veranderingen in je bloedsuikerspiegel kun je behoorlijk geïrriteerd geraken als je een tijdje niets hebt gegeten.


Symptoom 16: Gevoelig voor stimulerende middelen

Medicijnen, cafeïne en alcohol kunnen op hoog sensitieve mensen een heel sterk effect hebben.

Waar een ander bij 7 koppen koffie nog niks voelt, voel jij je bij 3 koppen koffie al niet lekker.

Ook de bijwerkingen van geneesmiddelen zoals benzodiazepines ervaar je vaak veel intenser dan anderen. Pas hier dus goed mee op, raadpleeg dus altijd je huisarts.


Symptoom 17: Je vermijdt liever conflicten

Conflicten brengen altijd spanningen en extra prikkels met zich mee. Daarom vermijd je liever conflicten of ruzies. Gek genoeg komen hooggevoelige mensen meer dan anderen in giftige relaties - zoals narcisme - terecht. Jezelf informeren over narcisme is in zo'n geval noodzakelijk. 

Het liefste zou je willen dat er geen ruzie en conflicten zouden bestaan, maar goed dat is nu eenmaal niet zo. Samen zullen we dus moeten leren om hier zo goed mogelijk mee om te gaan.  


Symptoom 18: Woorden kunnen jouw erg raken

Brengen complimentjes brengen je naar de zevende hemel, maar kritiek maakt je juist heel onzeker?

Als HSP kunnen woorden ontzettend hard binnen komen. Hoe vervelend en vooral pijnlijk dit ook kan zijn, dit is iets waarvan we moeten gaan leren om mee om te gaan. Gelukkig is door het te herkennen al een eerste stap gezet.


Symptoom 19: Je bent heel nauwkeurig en neigt naar perfectionisme

Was je als kind heel nauwkeurig op school? Doe je op je werk je uiterste best om geen fouten te maken?

Als hoogsensitief persoon ben je correct en precies in veel dingen die je doet. Fouten merk je meteen op. Daarom vragen mensen jouw advies als ze iets heel precies moeten uitwerken.


Symptoom 20: Je bent sterk intuïtief

Je voelt alles haarfijn aan en merkt vaak details op die anderen helemaal niet horen of zien.

Soms sta je van jezelf te kijken dat je dingen door had waarvan je gedachtes zeiden dat het helemaal niet mogelijk was.

Intuïtief zijn is een hele sterke kracht die helaas veel te weinig gebruikt word omdat we getraind zijn om te denken. Hoogsensitief

Later ga ik uitleggen hoe je je intuïtie kunt trainen zodat je deze bijzondere eigenschap kunt gaan inzetten in je leven.


Symptoom 21: Je wordt diep geraakt door mooie en eenvoudige dingen

Op een zonnige dag genieten van de pracht van de natuur kan een heel positief effect hebben op jou.

Ook van een zachte, aangename melodie of van delicate geuren kun je heel erg genieten.

Als je hoogsensitief bent dan beleef je al deze dingen veel intenser dan iemand die niet hoogsensitief is.


Symptoom 22: Je bent opmerkzaam

Hoogsensitieve personen voelen alles heel snel aan. Hierdoor merken ze dingen op waar anderen vaak helemaal niet bij stilstaan.

Hoogsensitieve kinderen zijn meestal heel wijs voor hun leeftijd.


Symptoom 23: Je kunt goed luisteren

Als HSP heb je vaak een groot empathisch vermogen. Je luistert heel aandachtig en geduldig naar anderen.

Je veroordeelt mensen minder snel dan anderen en net daarom vertellen anderen jou graag hun verhaal.


Symptoom 24: Je vindt het moeilijk om dingen los te laten

Als er in jouw omgeving iets gebeurt, dan kan je hier dagenlang over nadenken, terwijl anderen de deur dicht doen en het van hun af gegleden is.

Gebeurtenissen – zowel positieve als negatieve – laat je moeilijker los. Ook met het loslaten van emoties heb je het vaak moeilijker.

Als iemand een negatieve opmerking heeft gemaakt, kun je daar lang mee bezig zijn.

Een hoogsensitief persoon kan dus langer doen over het loslaten van bepaalde gebeurtenissen. Ook kan een HSP er veel langer overna denken.

Symptoom 24: Je gaat er helemaal voor

Als jij je ergens goed bij voelt, dan zet je je hier voor de volle 100% voor in.

Je bent heel loyaal en trouw, zowel wat relaties als werk betreft.

Een partner sluit je helemaal in je hart. Als je op je werk je eigen tempo mag en kan volgen, kun je bergen verzetten.


Symptoom 25: Mensen voelen zich op hun gemak bij jou

Hoewel je best wat humeurig kunt zijn als er te veel indrukken op je afkomen, voelen anderen zich meestal wel op hun gemak bij jou.

Je voelt immers perfect aan hoe iemand zich voelt en wat deze persoon nodig heeft.

Daarnaast houd je niet van kinderachtige discussies, maar wel van diepe gesprekken en dat kunnen mensen in jou waarderen.


Tot slot

Je kunt nu voor jezelf uit gaan zoeken of je jezelf herkent in een of meerdere van de eigenschappen die ik genoemd heb.

Zoals eerder benoemd is het de bedoeling is dat de kenmerken een cluster vormen. Neem hier de tijd voor en als je intuïtief aanvoelt dat je deze kenmerken bezit, dan is dat ook prima. 

Schrijf ook voor jezelf op in welke kenmerken jij jezelf het meeste herkent en waarom. Dit helpt je namelijk om al die vage kenmerken die je al die tijd ervaren hebt te gaan plaatsen in de situaties die je meegemaakt hebt in het verleden.

Vanaf nu gaan we er naar kijken met een nieuwe positieve bril!

Heb je nu een 'a-ha moment' gehad? Helemaal goed! Samen gaan we er voor zorgen dat je de beste versie van jezelf wordt zonder jezelf te gaan veranderen om er maar bij te horen. 

Om je hierbij te helpen geef ik je graag 8 tips om met hoogsensitiviteit om te gaan. Lees deze goed door!


Hoe omgaan met hoogsensitiviteit? 12 Tips

Ik begrijp natuurlijk dat het als hoogsensitief persoon niet altijd even makkelijk is in deze drukke en altijd op volle toeren draaiende maatschappij.

Daarom ga ik je helpen met 8 praktische tips die jou alvast een zetje in de rug gaan geven om beter om te kunnen gaan met hoogsensitiviteit!


Tip 1: Een goede nachtrust

Het klinkt misschien weer als een standaard advies, maar ik wil het je toch even meegeven. Je weet vast dat je sneller geïrriteerd geraakt als je vermoeid bent.

Hoe vermoeider je je voelt, hoe minder goed je met allerlei indrukken omgaat. Drukte kun je dan helemaal niet hebben.

Als je hoogsensitief bent, dan staan je zenuwen vaker dan normaal op scherp.

En bij te weinig slaap komt bij jouw zenuwstelsel waarschijnlijk harder binnen dan bij anderen. Een goede nachtrust is dus heel belangrijk om wat minder prikkelbaar te zijn.

Een goede nachtrust is heel belangrijk om wat minder prikkelbaar te zijn.

Houd ook rekening met je slaapcyclus. Als je wakker wordt tijdens je REM-slaap of diepe slaap, dan ben je vaak erg vermoeid vooral als je hoogsensitief bent

Tip 2: Een gezond eetpatroon

Eerder vermeldde ik al dat hoogsensitieve personen gevoelig zijn voor veranderingen in hun bloedsuikerspiegel. Gezond en regelmatig eten houdt je bloedsuikerspiegel op peil waardoor je minder snel geïrriteerd geraakt.

Zorg ook voor een uitgebalanceerde voeding met alle nodige vitaminen en mineralen zodat je zenuwstelsel optimaal kan werken.

Wist je trouwens dat magnesium het zenuwstelsel versterkt?

Voldoende magnesium binnenkrijgen er aan bijdragen dat je met de negatieve kenmerken van hoogsensitiviteit beter om kunt gaan.

Je kunt een kuur met magnesiumtabletten volgen, maar het kan ook gezonder! Magnesium vind je vooral in groene groenten, noten en zaden, bananen, volkorenproducten en rauwe cacao.


Tip 3: Bewegen in de buitenlucht

Als HSP kun je genieten van kleine en eenvoudige dingen. Tijdens een wandeling of een fietstocht doe je heel wat positieve indrukken op.

Bewegen in de buitenlucht zal je ook helpen om je hoofd helemaal leeg te maken. En laat dit nu precies zijn waar je als hoogsensitief persoon zo’n nood aan hebt.


Tip 4: Draag oordopjes (eventueel met noise cancelling)

Komen geluiden veel harder bij jou binnen dan bij je gezinsleden?

Een oplossing is om jezelf een beetje af te sluiten met een koptelefoon. Zo vermijd je om telkens weer opnieuw te vragen of iedereen wat stiller kan zijn.

Je kunt ook een koptelefoon met noise cancelling kopen. 

Noise cancelling koptelefoons hebben een uniek geavanceerd technisch systeem die storende omgevingsgeluiden herkent en aan elk omgevingsgeluid een tegengeluid kan geven. 

Dit tegengeluid blokkeert het specifieke storende omgevingsgeluid waardoor je het heel anders maar vooral zachter en rustgevender gaat ervaren.

Hoe een noise cancelling koptelefoon werkt bij hoogsensitief persoon

Noice cancelling

Waar in het begin vooral piloten in vliegtuigen noice cancelling koptelefoons gebruikten vanwege de hoge prijs (denk dan aan 500-1000 euro), gebruiken nu steeds meer normale mensen ook een noise cancelling koptelefoon. Het begint tegenwoordig al vanaf 30 euro!

Zelf gebruik ik vaker ook tijdens het werken een noise cancelling koptelefoon, dit werkt voor mij erg prettig.

Wel wil je ik waarschuwen dat het gebruik van een noise cancelling koptelefoon ook nadelen met zich mee kan brengen. Een noise cancelling koptelefoon kan erg verleidelijk zijn, dit omdat het zoveel comfort en rust geeft.

Je hersenen gaan om een gegeven moment er aan wennen dat prikkels veel zachter binnen komen. Hierdoor zorgt het er voor dat als je de koptelefoon niet draagt dat normale prikkels veel intenser gaan binnen komen, zo werken de hersenen nu eenmaal.

Mijn tip is dan ook om gebalanceerd een noise cancelling koptelefoon te dragen, zodat je ook in aanraking blijft komen met hoe de prikkels in werkelijkheid binnen komen.


Tip 5: Geniet optimaal van je me-time

In alle rust weer tot jezelf komen is heel belangrijk als je hoogsensitief bent.

Neem voor deze broodnodige me-time gerust de tijd. Je hoeft je hierover helemaal niet schuldig te voelen...

Schakel die knop in je hoofd om en denk even alleen maar aan jezelf.

Tot rust komen lukt je het best op een plaats waar geen onnodige prikkels bij je binnenkomen.

Je slaapkamer bijvoorbeeld of een hoekje in de woonkamer waar je je helemaal kunt terugtrekken. 

Sommige hoogsensitieve personen komen het best tot rust in een donkere kamer. Anderen vinden wat relaxerende muziek, aangename geuren of dingen die ze mooi vinden helemaal niet storend.

Wat jou het beste tot rust brengt moet je voor jezelf uitmaken. Het belangrijkste is dat je er de tijd voor neemt en dat het jou helpt.

Kom jij helemaal tot rust in een lekker schuimend bad met wat zachte achtergrondmuziek? Fijn! Neem er de tijd voor. Ga je liever even op bed liggen met de gordijnen gesloten? Ook prima!


Tip 6: Creëer je eigen ‘relaxing zone’

Deze ‘relaxing zone’ kan een plaats zijn zoals ik in het vorige punt besprak.

Het klinkt misschien wat vreemd, maar ook in je hoofd kun je een ‘relaxing zone’ creëren waar je helemaal tot rust komt.

Als hoogsensitief persoon hou je helemaal niet van conflicten. Deze vragen gewoon te veel energie. Creëer een ‘relaxing zone’ in je hoofd waar er alleen ruimte is voor mensen die je rust brengen.

Houd voor mensen die je een vervelend gevoel of stress bezorgen de deur naar deze zone in je hoofd gesloten.

Je bent extra gevoelig voor de mooie en eenvoudige dingen van het leven. Hou in je eigen ‘relaxing zone’ dan ook een plaatsje vrij voor deze dingen.

Eventjes intens denken aan rustgevende beelden, zachte kleuren of je fantasie de vrij loop laten kan wonderen verrichten voor je geest. 

Heb je bepaalde gedachtes die jou comfort geven? Haal ze er bij! Bijvoorbeeld dat je alleen in een bos zit een vuurtje te stoken. Of op een onbewoond eiland onder een palmboom waar je de golven hoort. Niks is te gek!

Als alles je even te veel wordt, sluit je dan van alle drukte af en bezoek deze ‘relaxing zone’ in je hoofd.

Vooral in het begin zul je hiervoor het liefst een rustige plaats opzoeken. Oefening zal je echter leren dat je dit net zo goed op drukke plaatsen kunt doen. 

Misschien zullen anderen merken dat je er plots ‘niet helemaal meer bij bent’, maar daar hoef jij je helemaal geen zorgen om te maken.


Tip 7: Plan je tijd goed in en zorg voor routine

Als je gevoelig bent voor tijdsdruk is het belangrijk je tijd zo goed mogelijk in te plannen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan die je extra prikkels geven.

Ook een vaste routine is belangrijk om je rustiger te voelen.


Tip 8: Vermijd drukke tijdstippen

Als het even kan, kies dan het juiste tijdstip uit om je boodschappen te doen of ergens heen te gaan.

Een supermarkt met luidruchtige mensen kan een ware nachtmerrie zijn als je hoogsensitief bent, net zoals een overvolle bus of tram.

Let bijvoorbeeld goed op de drukte in de supermarkt per tijdslot. Google kan hierbij helpen. Hoogsensitief

Met een goede planning zal het je zeker lukken om drukke tijdstippen te vermijden. Een ander groot voordeel hiervan is dat je ook lange wachttijden vermijdt.


Tip 9: Neem jezelf op date

Breng je je vrije tijd liever in je eentje door, Dit is helemaal prima! Je mag je ook eens op jezelf focussen in plaats alleen maar op anderen.

Neem alleen jezelf mee op date en verwen jezelf. Ga een eindje wandelen en verbaas je over de architectuur van je eigen stad.

Doe iets wat je al langer van plan was: 

  • Bezoek een museum en laat alle mooie dingen in stilte op je afkomen.
  • Plan een afspraak in bij de manicure en laat jezelf lekker verwennen.
  • Maak een wandeling in de natuur. 
  • Ga lekker een stukje fietsen.

Bewegen in de buitenlucht helpt je om hoofd helemaal leeg te maken. En laat dit nu precies zijn waar je als hoogsensitief persoon zo’n nood aan hebt.

Hieronder een mooi nummer van Tabitha om van jezelf te houden:


Tip 10: Beperk het gebruik van alcohol en drugs

We leven in een wereld leven die gemakkelijk een vloed van overstimulatie kan worden. En soms hebben we een manier nodig om het uit te schakelen.

Veel geestverruimende en potentieel verslavende middelen kunnen ons overweldigde zenuwstelsel helpen kalmeren. Maar omdat het legaal, beschikbaar en sociaal aanvaardbaar is, is alcohol voor veel mensen een favoriet middel.

Niet elk hoogsensitief persoon zal hiermee worstelen. Persoonlijke voorkeuren, levensstijl, opvoeding, familiegeschiedenis en de mate van gevoeligheid spelen ook een rol bij het gebruiken van stimulerende middelen als coping-mechanisme. 

Omdat je als hoogsensitief persoon extra gevoelig bent voor stimulerende middelen, vermijd je deze beter. Ook cafeïnehoudende dranken zijn geen goed idee als je hoogsensitief bent.


Tip 11: Neem wat meer afstand en zoek gelijkgestemde zielen op

Neem afstand van situaties en mensen die je leven verstoren en omring je alleen met mensen die het beste in jezelf naar boven brengen.

Als hoogsensitief persoon voel je geladen situaties en emoties haarfijn aan. Wanneer je merkt dat je te veel opgaat in alles wat je aanvoelt, neem dan wat afstand. 

Denk vooral aan jezelf en blijf wie je bent. Ken je eigen waarden en hou hieraan vast. Je hoeft echt niet iedereen te plezieren met jouw gezelschap.

Ander hoogsensitieve personen kunnen je de rust brengen waar je zo naar verlangt. Ze begrijpen waar je mee worstelt en ze begrijpen je positieve kanten.

Ze hebben dezelfde unieke kijk op de wereld als jij. Praten met andere hoogsensitieve personen kan helpen, maar net zo goed samen in stilte zitten.


Tip 12: Schrijf alles van je af

Net zoals praten kan helpen om alles van je af te zetten of je hoofd leeg te maken, kan schrijven dat ook.

Als hoogsensitief persoon is het belangrijk dat je je rondcirkelende gedachten een halt toeroept. Hoe groter de onrust in je hoofd hoe minder snel je allerlei indrukken verwerkt.

Hoe minder snel je allerlei indrukken verwerkt, hoe groter de onrust in je hoofd. Je begrijpt vast wel dat dit een vicieuze cirkel creëert.

Schrijven werkt bij jou als hooggevoelig persoon zowel therapeutisch als praktisch.

Als je hoofd vol zit, dan ga je jezelf onrustig voelen. Je denkt overal over na.  Als je dingen opschrijft, dan laat je het los uit je hoofd. Je hoeft dáár niet meer aan te denken!

Praktische kant van schrijven

Laat het me eerst even over de praktische kant van schrijven hebben. Zoals eerder uitgelegd bij de kenmerken heb je het misschien moeilijker met tijdsdruk en kunnen bijvoorbeeld deadlines een grote impact op je hebben.

Daarom kan voor jou juist een planning misschien juist heel goed werken. Maar als die planning dan weer in je hoofd blijft zitten, dan kun je hoofd weer te vol raken.

Hou daarom een agenda bij met alles wat je moet doen, schrijf het als het ware ‘uit je hoofd’.


Therapeutische werking van schrijven

Iedereen weet dat schrijven ook therapeutisch werkt. Psychologen geven hun patiënten dan ook vaak de raad om hun gedachten op papier te zetten.

Zo krijg je inzicht in wat je bezighoudt en kun je alles beter en sneller verwerken. Als hoogsensitief persoon verwerk je alles wat trager.

Door deze indrukken op te schrijven worden ze concreter waardoor het verwerkingsproces sneller verloopt.

Schrijf niet alleen de indrukken van je af, maar ook welke gevoelens en gedachten deze bij jou teweegbrengen. Gooi ze gewoon op dat blad papier zodat jij er niet meer aan hoeft te denken.

Zo creëer je bijna letterlijk ruimte in je hoofd voor nieuwe indrukken en gedachten.


Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>