oktober 22

0 comments

8 Dingen Die Je Moet Weten Over HSP en Seksualiteit

Als je een hoogsensitief persoon bent is intimiteit en seksualiteit onlosmakelijk verbonden met gevoelens en emoties.

Je bent extra gevoelig voor prikkels van buitenaf. Maar hoe zit dat nu precies met gevoelens van intimiteit en seksualiteit?

Kun je soms zo intens naar intimiteit verlangen, maar leidt deze tegelijkertijd ook soms tot overprikkeling?

Heb je soms het gevoel dat je te veel verwacht van je partner?

Voel je je wat onzeker om een intieme of seksuele relatie aan te gaan?

Dit artikel kan je helpen om een beter inzicht te krijgen in je eigen intieme gevoelens en verlangens als hoogsensitief persoon.

Doel van deze blog: met dit artikel wil ik je een inzicht geven in hoe jij als hoogsensitief persoon kan verschillen met niet-hoogsensitieve personen wat betreft intimiteit en seksualiteit. Er zijn echter ook heel wat gelijkenissen en ook hier maak je in dit artikel kennis mee. De tips kunnen je helpen om als hoogsensitief persoon optimaal van seksualiteit te genieten.

Het leven is niet altijd even makkelijk als je hoogsensitief bent. Het is echter ook niet altijd makkelijk om samen te leven met een hoogsensitief persoon.

De t.v. staat vaak te hard, het licht is vaak te fel, de kinderen maken vaak te veel lawaai en als je honger krijgt, ben je vaak behoorlijk humeurig. Van veranderingen en verrassingen hou je niet en als het je allemaal te veel wordt, zonder je je vaak af.

Misschien voel je je hierdoor soms schuldig ten opzichte van je partner. Ooit al meegemaakt dat je partner je wilde verrassen met een daguitstapje, maar dat jij er vanwege van de vele nieuwe indrukken er helemaal niets aan vond?

Ach... hij had zo hard zijn best gedaan, maar op het einde van de dag voelde je je zo uitgeput dat je je afzonderde.

Ik begrijp best dat je je hier schuldig om voelt, maar laat dit gevoel niet overheersen.

Hoogsensitiviteit is geen stoornis of aandoening. Het is een karaktereigenschap, een aangeboren eigenschap. Helaas word een hoogsensitief persoon vaak verkeerd begrepen. Misschien denken sommige mensen dat je op zoek bent naar aandacht of dat je een moeilijk karakter hebt.

Als ze je echter beter leren kennen zullen ze merken dat je net met alles en iedereen het beste voor hebt. Je bent in staat om met je hele zijn van iemand te houden en dat zal je partner vast wel beseffen.

Net zoals externe indrukken kunnen ook emoties en gevoelens je heel intens raken. Dit is een groot voordeel van hoogsensitiviteit. Geraakt worden door iemand en je met die persoon verbonden voelen is immers waar het bij intimiteit om gaat.

Als hoogsensitief persoon heb jij je partner heel veel te bieden, hij of zij zal vaak intimiteit en seks ervaren als iets heel speciaals.  

Vanwege van je inlevingsvermogen is het makkelijk om met jou een heel intense intieme relatie op te bouwen. Meestal voel je de gevoelens van je partner meteen aan en zul je er alles aan doen om het hem of haar zo comfortabel mogelijk te maken.

Als hoog sensitief persoon ben je loyaal, je geeft je meestal helemaal in een relatie en je zult je partner minder snel kwetsen omdat je weet hoeveel pijn het een anders kan doen. Mensen van wie je houdt overlaad je graag met liefde.

Als hoogsensitief persoon voel je meteen ook aan als je relatie wat minder goed loopt. Je merkt meteen als je partner zich gekwetst voelt en neemt deze gevoelens zelf ook op.

Juist daarom sta je altijd open voor een gesprek. Je houdt van diepe gesprekken waardoor problemen makkelijker uitgesproken worden.

Net omdat je zo gevoelig bent, beschouw je seks meestal als de ultieme daad van intimiteit. Relaties neem je heel serieus en je besteedt je energie alleen maar aan relaties die voor jou een diepere betekenis hebben.

Als hoogsensitief persoon zijn intimiteit en seksualiteit heel belangrijk voor jou. Maar met sommige zaken heb je het best wel moeilijk.

Net zoals je heel intens van seksualiteit kunt genieten, kun je er ook helemaal op afknappen als iets je tegengaat.

Herken je jezelf hierin? Lees dan aandachtig verder want ik geef je wat verderop in dit artikel ook tips om hiermee om te gaan.


HSP en seksualiteit: dit moet je weten

Psychotherapeute Elaine N. Aron, auteur van het boek ‘Hoogsensitieve personen in de liefde’, ontdekte zowel gelijkenissen als verschillen op vlak van seksualiteit tussen hoogsensitieve en niet-hoogsensitieve personen.

Voor ik hier wat dieper op in ga, wil ik eerst benadrukken dat ‘standaard’ gelijkenissen of verschillen helemaal niet bestaan.

Seksualiteit is immers een van de meest subjectieve vormen van genot.

Niet iedereen ervaart dezelfde gevoelens van genot, net zomin als iedereen dezelfde afkeer voor bepaalde dingen heeft.

Voor alle overeenkomsten die Elaine Aron vond, waren er net zoveel uitzonderingen. Ze benadrukt hierbij dan ook dat iets anders ervaren op gebied van seksualiteit je niet meer of minder hoogsensitief maakt.

Misschien herken je als hoogsensitief persoon de punten die ik aanhaal heel goed. Maar het kan net zo goed zijn dat jij bepaalde zaken niet herkent.

Laten we eerst even de algemene gelijkenissen onder de loep nemen.

Net zoals niet-hoogsensitieve personen vind jij seks heel bevredigend. Je raakt net zo makkelijk opgewonden. Je neemt niet meer of minder initiatief. Je kunt evenveel en even ongeremd genieten en ook voor jou zorgt seks voor een algemeen gevoel van tevredenheid.

Maar waarin verschillen hoogsensitieve personen dan wel op het gebied van seksualiteit? Ik zet de deze typische kenmerken graag even voor jou op een rijtje.


Seksualiteit is voor jou een heel intense en krachtige beleving

Als hoogsensitief persoon voel jij prikkels heel intens aan, ook seksuele prikkels. Het is voor jou vanzelfsprekend dat emotie en genot samengaan.

Om van seks te kunnen genieten moet je naar jouw gevoel ook emotioneel met iemand verbonden zijn. 

Een onenightstand is dan ook meestal niet aan jou besteedt. Je beschouwt seks met je partner als een teken van diepe verbondenheid. Je bent een diepe denker en ook van seksualiteit gaat volgens jou een mysterieuze kracht uit.

Meld je aan voor mijn gratis training:

In 5 stappen naar een stress- en zorgen vrij leven

Leer in onze training leer je hoe: 

  • Stressoren en factoren die je overprikkelen kunt identificeren en verminderen.
  • Je een hack kunt toepassen om grip op je gedachten en gevoelens te krijgen.
  • De sleutel in ons onderbewuste brein ligt. 
  • Een permanente en pijnloze oplossing voor gevoelige mensen om voorgoed controle op stress te krijgen.


Je kent je eigen lichaam door en door

Omdat je zo gevoelig bent voor allerlei indrukken, ken je je lichaam waarschijnlijk door en door. Je weet perfect waar je kunt van genieten, maar je weet ook heel goed wat je helemaal niet fijn vindt.

Ga er niet meteen vanuit dat je partner ook weet wat je fijn en minder fijn vindt.  En misschien weet jij heel goed wat jou meteen tot een orgasme brengt, maar daarom weet je partner dit niet meteen. 

Jij weet perfect waar je erogene zones zich bevinden, maar misschien heeft je partner hier wat meer moeite mee.

Heb je al te grote verwachtingen van je partner en komt hij of zij je hierin volgens jou niet tegemoet, help hem of haar hier dan bij. Hoe je dit kunt doen, kom je te weten bij de tips wat verderop in dit artikel.


Snel afgeleid tijdens de seks

Als je hoogsensitief bent, dan weet je vast wel dat je meteen alles opmerkt. Bepaalde geuren kunnen je zo overweldigen dat je er zowel emotioneel als misselijk van wordt.

Met geluiden is dit net hetzelfde: zachte muziek of natuurgeluiden kunnen je in vervoering brengen terwijl harde muziek je behoorlijk kan irriteren.

Om ten volle van seks te genieten moet voor jou de sfeer dan ook helemaal goed zitten. Een piepend bed, lichten van de straat, een t.v. die te hard staat... het zijn maar enkele voorbeelden die de intieme sfeer helemaal kunnen verpesten als je hoogsensitief bent.


Subtiele verleiding

Als hoogsensitief persoon heb je oog voor de mooie dingen van het leven. En wat is er mooier dan het spel van de verleiding? Om in de juiste stemming te geraken heb jij nood aan subtiele verleiding. Intens oogcontact windt jou veel meer op dan ‘dirty talk’.


Gevoelig voor pijn en de juiste aanrakingen

Omdat jouw pijngrens lager is dan bij niet-hoogsensitieve personen vind je waarschijnlijk iets ruwere seks vaak helemaal niet zo fijn.

Ook als je op een verkeerde manier of een verkeerde plaats aangeraakt wordt, kan erg gevoelig binnenkomen en zelfs pijnlijk zijn. 

De juiste aanrakingen kunnen je echter in de zevende hemel brengen. Daarom is het heel belangrijk dat je dit bespreekbaar maakt met je partner. Geef hem of haar duidelijk aan wat je fijn vindt en wat niet.

De meeste mensen strelen iemand met de binnenkant van hun handpalm. En ja... dat kan heel fijn voelen.

Maar wist je dat de buitenkant en de zijkant van een hand veel zachter aanvoelen?

 Als je even over je eigen hand strijkt, dan merk je dit vast wel. Probeer dit eens de volgende keer dat je je partner streelt. Laat hem of haar het verschil voelen zodat ook hij jou op deze manier gaat aanraken.


Het juiste tijdstip

Voel jij je soms na een drukke dag compleet uitgeput en heb je daarna gewoon even behoefte om alleen te zijn in plaats van dat je je aandacht aan je partner moet besteden?

 Alle prikkels van de afgelopen dag kunnen op jou zo’n negatieve invloed uitgeoefend hebben, dat je het even helemaal hebt gehad. 

Extra prikkels, zoals seksuele prikkels, kun je er dan echt niet meer bij hebben. Voor de meeste hoogsensitieve personen is het tijdstip waarop ze seks hebben dan ook heel belangrijk.


Een reset plan voor als je het wat minder leuk vindt

Het kan zijn dat je niet van allemaal nieuwe spannende en kinky dingen houdt, dat is vrij normaal voor hoogsensitieve personen.

Daar is ook op zich niets mis mee, maar een beetjes spanning in je liefdesleven kan je partner af en toe wel fijn vinden. En als hij of zij dit op de juiste manier aanpakt, dan zal dit jou misschien ook wel aangenaam verrassen.

Heel belangrijk is wel dat je je comfortabel voelt voor je iets nieuws probeert. Zorg dus voor de juiste sfeer. Een uitgebreid voorspel waar je als hoogsensitief persoon extra van geniet, kan je hierbij helpen.

De juiste aanrakingen op de juiste plaatsen kunnen ervoor zorgen dat je zomaar zonder het te beseffen afwijkt van je routine.

Bevalt deze andere manier van liefhebben je toch niet zo? Dwalen je gedachten af omdat je op een andere manier aangeraakt wordt?

Voel je dat je je begint te ergeren en zenuwachtig wordt? Zorg er dan voor dat je je eventjes kunt ‘resetten’.

 Doe je dit niet, helaas ... dan zal de intieme sfeer helemaal verbroken zijn. Zo’n resetplan kan bijvoorbeeld inhouden dat je je even heel dicht tegen je partner aan ligt zodat je weer overspoeld wordt door een heel intens vertrouwd gevoel.

Je kunt ook afspreken om een stopwoord te gebruiken als dingen te intens of ongemakkelijk worden. Zodoende kun je meer ontspannen omdat je weet dat als dingen niet gaan zoals je wilt dat je meteen aan de bel kunt trekken.

Als hoogsensitief persoon is het trouwens belangrijk om altijd zo’n resetplan altijd bij de hand te houden. Niet alleen het verbreken van routine kan je immers helemaal uit je humeur brengen, maar ook allerlei indrukken van buitenaf.


Na de seks

Als hoogsensitief persoon kun je heel intens nagenieten van seks. Elk koppel vindt het wel fijn om nog even in elkaars armen weg te dommelen, maar voor jou als hoogsensitieve persoon is dit echt een noodzaak. Ook om seksuele prikkels te verwerken heb je immers meer tijd nodig. Zomaar meteen weer overgaan tot de orde van de dag is helemaal niets voor jou en kan je zelfs behoorlijk humeurig maken.


Negatieve effecten van alcohol

Hoogsensitieve personen zijn gevoeliger voor de effecten van alcohol en drugs. Als je hoogsensitief bent dan zal je bijvoorbeeld het effect van 2 biertjes veel sneller voelen dan iemand die niet hoogsensitief is.

Veel mensen denken dat alcohol seksuele gevoelens doet toenemen. Dit is helemaal onterecht. Alcohol kan bepaalde remmingen wegnemen, maar een afrodisiacum is het allesbehalve.

Vooral als man merk je heel snel de negatieve effecten van alcohol op je seksleven. Je krijgt veel moeilijker een erectie en deze houdt ook minder lang aan.

Herken je bepaalde zaken bij jezelf? Heb je het soms moeilijk om omwille van je hoogsensitiviteit optimaal te genieten van seks?

Lees dan eens aandachtig onderstaande tips door. Deze zullen je zeker helpen om samen met je partner te genieten.


Genieten van seks als hoogsensitief persoon: 5 tips

Tip #1 zorg voor de ideale omstandigheden

Als hoogsensitief persoon raak je vrij snel opgewonden. Toch kun je vaak veeleisend zijn als het aankomt op de omstandigheden.

Een kriebelend laken, te fel licht, straatgeluiden... het zijn allemaal zaken die je als hoogsensitief persoon behoorlijk kunnen storen tijdens seks.

Een beetje voorbereiding kan je helpen om samen met je partner ten volle te genieten.

Denk hierbij niet alleen aan praktische zaken zoals de juiste lakens op het bed leggen of de t.v. uitzetten. Je kunt er ook voor kiezen als je gescheiden woont om bij jou af te spreken, zodat je weet dat alle omstandigheden ideaal zijn.

Als gevoelig persoon zul je nog meer van intimiteit genieten als je het extra gezellig maakt: gedimde lichten, hier en daar een kaarsje, wat zachte muziek en je komt helemaal in de stemming om je door je partner lekker te laten verwennen.

Spontaan eventjes seks hebben wordt hierdoor misschien wat moeilijker, maar als hoogsensitief persoon zul je er wel meer van genieten.


Tip #2 laat je partner je lichaam ontdekken

Als hoogsensitief persoon ken jij je lichaam door en door. Om zoveel mogelijk van seks te genieten is het dan ook belangrijk dat ook je partner je lichaam goed kent.

Waarschijnlijk vind je seks zonder uitgebreid voorspel vreselijk. En gelijk heb je! Het voorspel is immers de perfecte manier om elkaars lichaam en verlangens te leren kennen.

Bovendien creëer je met een uitgebreid voorspel verbondenheid met je partner en dat is voor jou als hoogsensitief persoon net zo belangrijk.

Wil je je partner je lichaam leren ontdekken, dan is het belangrijk dat jullie hiervoor beiden in de juiste stemming en vooral ontspannen zijn.

Zo kan een uitgebreide massage de start zijn van een heuse ontdekkingstocht langs je lichaam.

Leid je partner naar je erogene zones die jij zelf zo goed kent en leer hoe hij deze op de juiste manier kan stimuleren. Maak je partner duidelijk dat jij als vrouw wel meer erogene zones hebt dan alleen maar je borsten of je billen.

Ga samen met je partner op ontdekkingstocht in en rond je vagina. Ongetwijfeld kent hij je clitoris, maar kan hij deze op de juiste manier aanraken? Leer je partner je G-spot ontdekken en geef aan hoe hij deze kan stimuleren.

Bespreek ook met je partner hoe jij je precies voelt bij bepaalde aanrakingen. Probeer hem zo goed mogelijk uit te leggen welk opwindend gevoel je hierbij ervaart.

Vind je bepaalde aanrakingen helemaal niet leuk, maak dit dan bespreekbaar met je partner.

Leg hem of haar ook uit waarom je dit niet zo fijn vindt. Maak hem duidelijk dat dit een gevolg is van je hoogsensitiviteit en helemaal niet omdat je partner niet weet hoe het moet. 

Hierdoor zal je niet alleen intenser van seks kunnen genieten, maar ook je partner zal het heel fijn vinden om te weten hoe hij jou naar een orgasme kan leiden.

Hoe beter je partner je lichaam kent, hoe intenser jij je met hem verbonden zult voelen. En net deze verbondenheid kan jij als hoogsensitief persoon extra genieten.


Tip #3 laat je gedachten niet te veel afdwalen

Zijn de omstandigheden niet helemaal perfect, laat je gedachten dan niet te veel afdwalen tijdens de seks. Het is best oké als er auto’s door de straat razen tijdens jullie liefdesspel.

Het is helemaal niet zo erg dat het laken er gekreukt bij ligt. Staat te t.v. te hard, probeer dan helemaal geen aandacht te besteden aan dit storende geluid. De omstandigheden moeten niet perfect te zijn om te genieten.


Tip #4 neem zelf het initiatief

Als je overdag te veel prikkels te verwerken hebt gekregen, dan is het normaal dat je je liever op je eentje terugtrekt en dat je helemaal geen zin meer hebt in seks.

Heb je een vrij rustige dag achter de rug en voel je je goed, neem dan zelf het initiatief.

Je partner voelt misschien niet zo goed aan of je wel aan seks toe bent. Maar als jij het initiatief neemt dan weet hij of zij al dat het goed zit.

Zorg hierbij vooral voor liefdevol contact tussen jullie twee.

Seks is niet iets wat moet, maar iets waar je moet van genieten en daar heb jij als hoogsensitief persoon extra nood aan. Zo’n liefdevol contact kun je trouwens oefenen. 

Probeer eens liefdevol tegen elkaar aan te liggen en je ademhaling op elkaar af te stemmen. Als je dit met gesloten ogen doet, zal jullie band nog sterker worden.

Ik weet zeker dat je hier als hoogsensitief persoon een intense verbondenheid zult door voelen met je partner.


Tip #5 doe wat je écht leuk vindt

Probeer alleen maar te doen wat je echt leuk vindt. Misschien is dit wat minder gevarieerd of spannend dan je zou willen, maar het belangrijkste is dat je van seks geniet.

Houd wel ook rekening met de wensen van je partner. Als jullie elkaar hierin wat tegemoet kunnen komen, dan kunnen jullie optimaal van elkaar genieten.

Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>