april 29

0 comments

INFJ Persoonlijkheidstype? Ontdek Deze 11 Eigenschappen

De INFJ-persoonlijkheid is een bijzondere persoonlijkheid, die slechts bij 1% van de bevolking voor komt. Maar ondanks dat ze met een kleine minderheid zijn, zetten INFJ'ers wel degelijk hun stempel op de wereld!

Ze hebben een groot gevoel voor idealisme en moraal en doen er alles aan hun om doelen na te streven en de wereld tot een mooiere plek te maken. 

Ze vallen vooral op door de bijkomende J, het 'Judging' of wel beoordelings kenmerk. INFJ'ers zijn geen dromers, maar juist dromenvervullers! Ze zetten concrete stappen en zijn in staat zijn om hun doelen te bewerkstelligen en om een langdurige positieve impact te hebben op de wereld.

Wil je meer weten over wat deze bijzondere persoonlijkheid behelst? Lees dan snel verder!

Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)

De Myer-Briggs persoonlijkheidstest is gebaseerd op de persoonlijkheidstypologie van de zwitserse psychiater en psychoanalist Carl Jung (1875-1961).

De test is zo rond 1920 ontwikkeld door een Amerikaanse moeder en haar dochter, namelijk; Isabel Briggs-Meyers en Katharine Cook-Briggs. Ze waren voor het ontwikkelen van de test geïnspireerd door de ideeën van Jung en combineerden deze verder met hun eigen inzichten. 

Briggs-Meyers en haar moeder hebben gezamenlijk 20 jaar lang onderzoek gedaan naar de test en deze steeds weer aangepast tot ze er tevreden over waren. Overigens dient wel vermeld te worden dat Briggs-Meyers zelf geen psychologe of psychiater was, maar politicologie studeerde.

De persoonlijkheidstypologieën van Carl Jung, die de basis vormen voor de test, zijn ontstaan vanuit zijn theorieën over cognitieve functies. Jung kwam na het doen van wetenschappelijk onderzoek tot de conclusie dat er 3 persoonlijkheidsdimensies zijn. Elke dimensie bestaat uit twee tegengestelde uitersten. Stel je bijvoorbeeld voor dat je aan het ene uiterste zwart hebt en aan het andere uiterste wit, tussen die twee zit een grijs gebied dat van donker naar licht verkleurt. Zo is het ook met de persoonlijkheidsdimensies.

De meeste mensen worden niet gekenmerkt door uitersten, maar hebben een bepaalde eigenschap in meer of mindere mate. Ze vallen, om even bij het voorbeeld van zwart en wit te blijven, dus vaak in het grijze gebied. Het is belangrijk op te merken dat het ene uiterste niet beter of slechter is dan het andere. Het is gewoon anders.

Dit zijn de door Jung ontdekte dimensies:

 • Introversie versus extraversie:
  Dit verwijst naar waar iemand zijn of haar aandacht en energie op richt. Een extravert persoon richt zijn aandacht en energie vooral op andere mensen en dingen in de buitenwereld, terwijl een introvert persoon liever alleen is in zijn innerlijke wereld. Extraverte mensen krijgen daarnaast energie van sociale contacten, terwijl het introverte mensen juist energie kost.
 • Voelen en intuïtie:
  Deze dimensie gaat over de wijze waarop iemand omgaat met informatie. Zo kun je aan de ene kant informatie droog en vooral sensorisch verwerken, maar aan de andere kant ook iets doen met de informatie en je intuïtie gebruiken door te interpreteren en daarmee betekenis toe te voegen aan gebeurtenissen.
 • Denken en voelen:
  Bij deze dimensie bekijkt men hoe iemand tot beslissingen komt. Aan het ene uiterste bevinden zich mensen die op een objectieve, logische en consistente wijze tot een besluit komen. Aan het andere uiterste zitten mensen die juist op een subjectieve manier besluiten nemen en daarbij veel rekening houden met andere mensen en de bijkomende omstandigheden.

Briggs-Meyers voegde hier vervolgens zelf nog een dimensie aan toe:

 • Oordelen en waarnemen:
  Dit betreft de manier waarop mensen tot interactie komen met de buitenwereld. Sommige mensen zijn vooral geneigd zijn om snelle beslissingen te nemen, terwijl anderen juist liever hun opties open houden voor eventuele nieuwe informatie en betere kansen in de toekomst.

Het doel van de MBTI is om een beeld te scheppen van iemands persoonlijkheid op grond van deze vier dimensies. Toen men begon met het ontwikkelen van de MBTI bestond de test nog uit duizenden items en duurde het uren om de test af te nemen. Gelukkig is hij inmiddels flink ingekort en bestaat hij nog maar uit 93 stellingen.

De MBTI is een introspectieve persoonlijkheid test omdat je zelf moet inschatten in hoeverre de stellingen op jou van toepassing zijn. Na het invullen van alle stellingen wordt je score op de vier dimensies berekend en ontstaat er een persoonlijkheidsprofiel. Door het combineren van de vier verschillende dimensies ontstaan er vervolgens 16 mogelijke persoonlijkheidstypen.

Zoals gezegd is het ene persoonlijkheidstype is niet beter dan het andere, net zoals rechtshandigen niet beter zijn dan linkshandigen of andersom. Wel zijn mensen met een bepaald persoonlijkheidstype meer geneigd tot het gebruiken van bepaalde vaardigheden dan anderen en zal het toepassen van andere vaardigheden hen wat meer moeite kosten. Een beetje zoals het een linkshandige veel moeite kost om met rechts te schrijven en andersom.

Aangezien de test inzicht geeft in de manier waarop mensen in elkaar steken wordt hij soms gebruikt om te beoordelen of iemand geschikt is voor een bepaalde baan. Overigens is de test wetenschappelijk gezien niet zo sterk onderbouwd.

Mocht je nieuwsgierig zijn naar jouw persoonlijkheidstype, neem dan een gratis test! Op het internet zijn veel websites te vinden die de test gratis aanbieden zodat je vast kunnen stellen wat voor persoonlijkheidstype je bent. Het afnemen van de test duurt niet meer dan 10 minuten.

INFJ persoonlijkheid betekenis

Het INFJ-persoonlijkheidstype wordt ook wel 'de advocaat' genoemd en is een vrij zeldzame persoonlijkheid die slechts bij 1 op de 100 mensen voor komt. Mensen met een INFJ-persoonlijkheid hebben een resultaat behaald waaruit blijkt dat zij (I) introvert zijn en dus wat stiller en gereserveerd zijn in contact met anderen. Ze verblijven liever alleen of in een kleine groep en sociale contacten kosten hen energie in plaats van dat dit energie genereert. Daarnaast zijn ze geneigd om bij het beoordelen van een situatie meer uit te gaan van hun (N) intuïtie, dan van abstracte ideeën. Ze zien vooral het grotere geheel, en zijn minder gericht op de kleine details.

Daarnaast houden ze veel rekening met mogelijke toekomstscenario's.  Ze zijn daarnaast meer geneigd om uit te gaan van hun (F) gevoel dan om overal tot in de puntjes over na te denken. Ze baseren zich bijvoorbeeld meer op persoonlijke ervaringen en minder op vooraf vastgestelde feiten en logica. Daarnaast houden ze bij het nemen van beslissingen rekening met de sociale gevolgen van hun acties. Op de laatste dimensie blijkt dat ze vooral geneigd zijn tot het maken van (J) plannen en het nemen van beslissingen omdat dit hen een gevoel van controle geeft.

Wat echter vooral kenmerkend is aan de INFJ-persoonlijkheid, is dat ze zich richten op het helpen van anderen. Soms leidt dit letterlijk tot het doen van reddingsacties of bijvoorbeeld door het kiezen van een beroep waarbij je mensenlevens redt.

Denk aan artsen, politieagenten, ambulanceverpleegkundigen, brandweermannen etc. Hun echte passie is echter niet perse om mensen te redden. Ze gaan liever preventief te te werk zodat er helemaal geen reddingsactie nodig is.

De INFJ-persoonlijkheid is bijzonder omdat hij een combinatie van persoonlijkheidskenmerken omvat die vrij uniek is. Zo zijn ze aan de ene kant zachtaardig maar hebben ze aan de andere kant juist een duidelijke mening en vechten ze onvermoeibaar door om hun ideeën de wereld in te helpen. Ze nemen besluiten en hebben een sterke wil maar gebruiken hun energie zelden om zichzelf te verrijken. Ze zijn creatief, gebruiken hun verbeelding en overtuigingen maar zijn toch sensitief.

Bovendien gebruiken ze hun speciale vaardigheden niet om er zelf beter van te worden maar om een balans te bereiken en te behouden. Ideeën als egalitarisme en karma spreken mensen met een dergelijke persoonlijkheid erg aan. Ze geloven dat niets de wereld kan helpen behalve liefde en medeleven, zelfs bij de meest gruwelijke tyrannen. 

Voorbeelden van INFJ bekende personen

De INFJ-persoonlijkheid mag dan zelden voorkomen, er zijn wel een heleboel beroemde mensen (geweest) met dit persoonlijkheidstype. Het grappige is dat de bedenker van de MBTI-persoonlijkheidstest, Isabel Briggs-Meyers, zelf ook een INFJ-persoonlijkheid was. Ook Carl Jung wiens theorieën de basis vormden voor de test was een INFJ'er!

Verder staan er een aantal aanzienlijke personen in het lijstje. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Nelson Mandela en Mahatma Gandhi. Twee mannen die zich allebei op onbaatzuchtige wijze in hebben gezet voor het verbeteren van de situatie van anderen.

Daarnaast staat ook Martin Luther King in het rijte van bekende INFJ'ers, hij heeft zijn poging om de wereld te verbeteren zelfs met de dood moeten bekopen. 

Maar ook Plato en Jezus Christus waren INFJ'ers! Dat maakt je natuurlijk wel nieuwsgierig hoe ze de zelfbeoordelingsvragenlijst bij hen hebben afgenomen. Waarschijnlijk heb je ook wel eens gehoord van moeder Theresa, een religieuze dame die zich als zendeling inzette om zeer arme mensen in India te helpen. Ook zij had het INFJ-persoonlijkheidstype. Een andere bekende INJ-persoonlijkheid was Fyodor Dostoyevsky, een filosoof die een grote invloed heeft gehad op het denken van de mens.

Naast deze bekende filosofen en religieuze en politieke leiders zijn er ook veel beroemde acteurs en muzikanten met een INFJ-persoonlijkheid. Denk maar eens aan Edward Norton, de acteur die speelde in de films 'Fight Club' en 'American History X'. Hij heeft ooit een prachtige en typische INFJ-uitspraak gedaan;

“In plaats van de wereld te vertellen over wat je voor ontbijt gaat eten, kun je ook sociaal netwerken en iets zinvols doen.”

Andere bekende acteurs met het INFJ-persoonlijkheidstype zijn Nicole Kidman, Al Pacino en Jamie Foxx. Ook Bruce Willis is een INFJ-persoonlijkheid en grappig genoeg zet hij in veel van zijn films ook een dergelijk personage neer. Denk maar eens aan de 'Die Hard' films waarin hij alles probeert om mensenlevens te redden.

Ook in de muziekwereld stikt het van de INFJ-persoonlijkheden. Geloof het of niet maar Marilyn Manson is er één van. Hij ziet er misschien een beetje angstaanjagend uit maar heeft diep van binnen een klein hartje en geeft veel om de mensen om hem heen.

Daarnaast vindt hij het belangrijk om zijn eigen boodschap uit te dragen, ongeacht wat mensen hiervan vinden. Bob Marley was ook een INFJ'er, geboren in een ghetto in Jamaica en uitgegroeid tot een wereldster. Andere bekende INFJ-zangers zijn; Lady Gaga, Prince, Bob Dylan, Alanis Morissette en Leonard Cohen. Een typische INFJ-quote van Lady Gaga is:

“Laat je nooit door een ziel in deze wereld vertellen dat je niet precies kunt worden wie je bent!”

Helaas staan er ook wat minder goedaardige mensen tussen het rijtje van het INFJ-persoonlijkheidstype.  Zo was Adolf Hitler een INFJ'er en ook de Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe. En Osama Bin Laden!

Maar de INFJ'ers bevinden zich niet alleen onder wereldleiders, acteurs en zangers. Er zijn ook een aantal fictieve personages bij wie ze de test af hebben genomen! Zo bleken ook Luke Skywalker (Starwars) en Kyle Broflovski (Southpark) een INFJ-persoonlijkheid te hebben.

 INFJ in liefde en relaties

Op het gebied van liefde en relaties hebben mensen met een INFJ-persoonlijkheid de neiging om het zoeken naar een partner serieus aan te pakken. Ze hebben niet echt behoefte aan terloopse relaties of one-night-stands, maar vooral naar een diepgaande en betekenisvolle relatie.

 Ze zullen de tijd nemen om een dergelijke bevredigende relatie te vinden en zich daadwerkelijk met hun partner te verbinden. Als dit ze eenmaal is gelukt dan kan de relatie een diepte en oprechtheid bereiken waar de meeste mensen alleen maar van kunnen dromen.

INFJ'ers kunnen wat relaties betreft een beetje ongeduldig, kieskeurig en perfectionistisch zijn. Dit kan het lastig maken om tot een relatie te komen. Daarnaast kan het daardoor ook wat langer duren voor ze een geschikte kandidaat hebben gevonden. Het voordeel is dat ze niet snel in iets zullen belanden als ze het niet echt willen.

Als een ander dat niet goed door heeft en zich op probeert te dringen, dan ervaart de INFJ'er dat als een overtreding die niet snel zal worden vergeten en vergeven. Dit kan vooral funest zijn in de begin stadia van het daten.

In de liefde zijn INFJ'ers warme, vriendelijke en zorgzame mensen met een groot inlevingsvermogen dat hen in staat stelt om de emoties en gedachten van anderen te kunnen begrijpen. Daarnaast zijn ze enthousiast, niet zomaar in het wilde weg, maar bewust gericht op het verrassen van hun partner. Ze zijn ook niet bang om hun liefde te tonen en zijn hierin onvoorwaardelijk.

Relaties met INFJ'ers liggen dus alleen in het verschiet voor mensen met een zelfde soort toewijding. Omdat de INFJ'er erg gesteld zijn op authenticiteit, werkt het niet om hen te versieren met mooie woorden of bepaalde trucjes. De ergste overtreding die je kunt begaan is dan ook om te manipuleren of tegen hem of haar te liegen. Diegene zal binnen no-time door de mand vallen want de INFJ'er doorziet dat soort dingen snel.

De INFJ'er doet echt moeite om zich met andere authentieke mensen te omringen en om zich zo ver mogelijk te houden van mensen die niet echt en oprecht zijn.  Dit is van essentieel belang binnen romantische relaties.

Op het gebied van intimiteit zijn INFJ'ers op zoek naar speciale verbinding die verder gaat dan fysiek contact. Ze willen ook een sterke emotionele en mogelijk zelfs spirituele verbinding met hun partner. Ze zijn dan ook gepassioneerde partners en zien intimiteit als een manier om hun liefde te uiten en hun partner gelukkig te maken. Ze koesteren niet alleen het samen één zijn in een liefdesrelatie, maar ook wat het betekent om te versmelten met iemand anders, in zowel de geest, het lichaam en zelfs in de ziel.

6 Krachtige INFJ eigenschappen

Inmiddels is het je waarschijnlijk duidelijk dat de INFJ-persoonlijkheid bruist van de krachtige eigenschappen. Hier staan ze allemaal op een rijtje:

 • Creativiteit:
  INFJ'ers bezitten een combinatie van een grote verbeelding en een sterk gevoel voor compassie. Dit zetten ze niet in voor het oplossen van technische problemen, maar voor het oplossen van menselijke problemen. Ze houden ervan om net zolang te zoeken totdat ze de perfecte oplossing hebben gevonden voor het probleem van iemand waar ze van houden. Dit sterke kenmerk maakt hen dan ook zeer geschikt voor een baan als hulpverlener of adviseur.
 • Inzicht:
  Omdat INFJ'ers gemakkelijk door oneerlijke en onoprechte motieven heen kijken zijn ze niet snel te misleiden met manipulatie en verkooptechnieken. Ze begrijpen hoe mensen en gebeurtenissen met elkaar verbonden zijn en gebruiken dat inzicht om tot de kern van de zaak te komen.
 • Inspireren en overtuigen:
  Dankzij hun menselijke manier van doen hebben INFJ'ers een vloeiende en inspirerende schrijfstijl die de idealisten in hun publiek aan zal spreken. Ze zijn daarnaast ook opmerkelijk goede sprekers en spreken met warmte en passie wanneer ze iets uitdragen waar ze echt helemaal achter staan.
 • Vooruitstrevend:
  Met hun creativiteit, inzicht en inspiratie zijn INFJ'ers in staat om een daadwerkelijke impact te hebben op de wereld. Ze volgen hun ideeën vol overtuiging, wilskracht en gebruiken een goede planning die ervoor zorgt dat complexe projecten tot een goed einde komen. Ze zien niet alleen voor zich hoe dingen zouden moeten zijn, maar handelen er ook naar.
 • Vastbesloten en gepassioneerd:
  Als een INFJ'er eenmaal in zijn hoofd heeft dat iets belangrijk is, dan zal hij of zij dit nastreven met zoveel overtuiging en energie dat zelfs zijn of haar naaste vrienden en familie ervan schrikken. Ze kunnen flink herrie schoppen als ze denken dat dat nodig is waar natuurlijk niet iedereen even blij mee is. Hun passie voor het doorvoeren van veranderingen of het behalen van bepaalde doelen is nou eenmaal onafscheidbaar onderdeel van hun persoonlijkheid.
 • Altruïstisch:
  De bovenstaande kwaliteiten worden gelukkig ingezet voor goede dingen. INFJ'ers hebben sterke overtuigingen en nemen acties, niet om zichzelf hiermee te verrijken, maar om ideeën de wereld in te helpen waarvan zij denken dat iedereen er wat aan zal hebben.

5 minder sterke INFJ eigenschappen


Misschien ben je inmiddels wel tot de conclusie gekomen dat het INFJ-persoonlijkheidstype perfect is! Maar helaas hebben ook mensen met een INFJ-persoonlijkheid last van minder sterke puntjes. Zie hier de meest typerende INFJ-zwaktes:

 • Gevoeligheid:
  INFJ'ers kunnen soms bijzonder fel uit de hoek komen als een ander hun principes of belangrijke waarden uitdaagt of bekritiseert. Hierdoor zijn ze kwetsbaar voor kritiek en conflicten. Het bevragen van hun motieven kan je hen snel van hun slechtste kanten laten zien. 
 • Privacy:
  Mensen met een INFJ-persoonlijkheid hebben de neiging om zich te presenteren als een opeenstapeling van ideeën. Dit komt vooral omdat ze sterk in hun ideeën geloven, maar ook omdat ze hun persoonlijke leven zoveel mogelijk privé houden. Ze lijken hun ware ik dan ook een beetje te verschuilen achter de ideeën die ze uitdragen, zelfs voor close vrienden.
 • Perfectionisme:
  Het nastreven van idealen is een van de definiërende kenmerken van de INFJ'er. In veel opzichten is dit een mooie eigenschap, maar soms is er geen ideale situatie haalbaar. Als je bij elke baan, elke nieuwe partner, elk huis, of elke vakantie denkt aan hoe het nog beter zou kunnen negeer je soms gezonde en productieve relaties en opties. Hierdoor loopt de INFJ'er dus sommige mooie kansen mis.
 • Altijd op zoek naar een doel:                                                                                INFJ'ers kunnen soms zo opgezogen worden in hun passies dat het moeilijk voor ze is om de tussenliggende en vaak routineuze en administratieve stapjes te zetten. Ze zien hun einddoel gloren aan de horizon en al die tussenliggende taken kunnen ze onrustig en teleurgesteld maken.
 • Grote kans op burn-out:
  Hun passies, het weinige geduld voor routinetaken, de neiging om zichzelf als ideaal te willen presenteren en hun gerichtheid op privacy benemen INFJ'ers van mogelijkheden om stoom af te blazen op momenten dat het hen teveel wordt. Hierdoor lopen ze meer risico om uitgeput te raken als ze geen goede balans vinden tussen het nastreven van hun idealen en de activiteiten van het dagelijks leven.

Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

Wat zijn primaire emoties?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>