oktober 6

0 comments

7 Gevaarlijke Bijwerkingen van Lorazepam + Ervaringen

Overweeg je om lorazepam te nemen omdat je angstig of gespannen bent?

Of ken je mensen in je omgeving die lorazepam nemen?

Heeft je arts je dit middel al voorgeschreven, maar wil je toch wat meer te weten komen over Lorazepam?

Dan is het helemaal geen slecht idee om je goed te informeren over dit medicijn voordat je Lorazepam neemt! Dit medicijn heeft immers heel wat nare bijwerkingen.

Let op! Dit artikel is niet bedoeld als medisch advies. Ik heb het alleen geschreven om je te informeren over het gebruik van dit medicijn.

Doel van dit artikel: In dit artikel maak je kennis met Lorazepam. Je komt te weten waarvoor het precies wordt gebruikt je leert de bijwerkingen kennen. Ik laat enkele gebruikers aan het woord zodat je kunt leren uit de ervaringen van anderen. Je leert ook een gezond alternatief kennen om dit middel nooit meer te hoeven slikken.

Wat is Lorazepam?

Lorazepam is een benzodiazepine met heel krachtige angstremmende eigenschappen. Gevaarlijke bijwerkingen van dit middel zijn gewenning en intense ontwenningsverschijnselen bij het stoppen van Lorazepam.

Lorazepam is ook gekend onder de merknaam Temesta en heeft een middellange werkingsduur.

Lorazepam is een geneesmiddel dat behoort tot de groep van de benzodiazepinen en is heel doeltreffend om angsten te behandelen.

Lorazepam of Temesta werkt rustgevend en ontspant de spieren. Artsen schrijven het voor bij angsten, gespannenheid, paniekstoornissen, slapeloosheid en onrust.

Net zoals de meeste benzodiazepinen werkt Lorazepam in op het centrale zenuwstelsel van het lichaam. Dit doet het door de GABA-receptoren – stoffen die verantwoordelijk zijn voor de activiteiten van de zenuwen – een handje te helpen.

Lorazepam is niet geschikt voor langdurig gebruik omdat je er snel afhankelijk van kunt worden. Je arts zal je dit middel dan ook niet langer dan enkele weken voorschrijven.

Hoe snel je van een geneesmiddel afhankelijk wordt, hangt af van bepaalde factoren zoals bijvoorbeeld je metabolisme, je gewicht, je leeftijd, enz. ...

Sommige gebruikers van Lorazepam merken al na relatief korte tijd dat ze minder goed functioneren als ze het middel niet nemen.

Zelfs als je Lorazepam gebruikt volgens de voorschriften kun je al snel tolerantie ontwikkelen. Gebruik je Lorazepam als angstremmer, neem dit middel dan niet langer dan 2 maanden.

Als je Lorazepam gebruikt om beter in te slapen dan neem je het beter niet elke dag. Lorazepam als slaapmiddel werkt het best als je het eens in de 3 dagen gebruikt.

De stoffen van bepaalde geneesmiddelen blijven langer aanwezig in je lichaam dan je denkt. Als je het effect van een bepaald geneesmiddel niet meer voelt, betekent dit niet dat dit al volledig uit je lichaam verwijderd is.

Vraag je je af hoe dat zit met Lorazepam, lees dan vooral verder.


Hoelang werkt Lorazepam?

Lorazepam heeft een middellange werkingsduur. Een uur na inname merk je dat je rustiger wordt en dat je spieren zich ontspannen. Dit effect houdt 8 tot 12 uur aan.

Hoewel Lorazepam een snelwerkend middel is, heeft dit een relatief lange halfwaardetijd, namelijk 12 uur. Concreet betekent dit dat de concentratie Lorazepam in het lichaam elke 12 uur met de helft afneemt.

Lorazepam wordt voornamelijk in de lever afgebroken en verlaat door de nieren via de urine het lichaam. Dit betekent niet dat ook alle werkzame stoffen meteen het lichaam hebben verlaten. In je urine kan het gebruik van Lorazepam tot 6 dagen na inname nog steeds aangetoond worden. In je bloed is dat tot 3 dagen.

Ook de bijwerkingen van Lorazepam of Temesta kunnen een tijdje aanhouden. Benieuwd welke deze bijwerkingen dan wel precies zijn? In de volgende rubriek kom je er alles over te weten.


Bijwerkingen van Lorazepam

Opgelet! Hieronder lees je de meest voorkomende bijwerkingen van Lorazepam:

#1 Maagdarmstoornissen

Vooral als je pas met Lorazepam bent begonnen kun je last hebben van maagdarmstoornissen. Je kunt je wat misselijk voelen, last hebben van een zware maag of diarree krijgen.

Heel veel gebruikers geven ook aan dat ze wat kilo’s bijkomen, vooral na enkele weken.

Deze bijwerkingen zijn vervelend, maar niet echt gevaarlijk.


#2 Hoofdpijn en duizeligheid

Ook hoofdpijn en duizeligheid zijn vaak voorkomende bijwerkingen van Lorazepam.

Hoofdpijn kan vrij vervelend zijn, maar is in dit geval niet gevaarlijk en helemaal geen reden om je zorgen te maken.

Voel je je extreem duizelig, dan pas je beter op als je bijvoorbeeld de straat op moet.

Deze bijwerkingen verdwijnen meestal als je lichaam aan dit geneesmiddel gewend is geraakt.


#3 Geheugenproblemen en trager denken

Vooral als je Lorazepam langere tijd gebruikt kun je geheugenproblemen krijgen. Dit komt omdat Lorazepam bepaalde activiteiten in de hersenen dempt.

Vooral de activiteiten die ervoor zorgen dat onze herinneringen zich naar het langetermijngeheugen verplaatsen worden onderdrukt.

Lorazepam kan – zoals ook andere benzodiazepines – op termijn zelfs leiden tot Alzheimer.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat wanneer deze middelen niet langer dan 3 maanden genomen worden, er geen hoger risico bestaat op het ontwikkelen van Alzheimer.

Echter, als je gedurende een periode van 3 tot 6 maanden benzodiazepinen gebruikt dan vergroot de kans al met 32%.

Neem je deze middelen langer dan 6 maanden dan heb je maar liefst 84% meer kans om Alzheimer te ontwikkelen dan iemand die geen benzo’s neemt.


#4 Sufheid, vermoeidheid en slaperigheid

Lorazepam maakt je rustiger waardoor je minder last hebt van bepaalde angsten. Dit middel kan je echter ook behoorlijk suf en slaperig maken. Veel gebruikers van Lorazepam klagen ook over extreme vermoeidheid.

Als je je suf of vermoeid voelt, neemt je reactievermogen af. Je begrijpt vast wel dat dit in sommige situaties heel gevaarlijk kan zijn. Een ongeluk is snel gebeurd en zeker als je reactievermogen niet optimaal is.

Daarom is het ook verboden om auto te rijden als je dagelijks Lorazepam gebruikt. Gebruik je het middel af en toe dan is het beter om drie dagen na iedere inname niet met de auto te rijden.

Meld je aan voor mijn gratis training:

In 5 stappen naar een stress- en zorgen vrij leven

Leer in onze training leer je hoe: 

  • Stressoren en factoren die je overprikkelen kunt identificeren en verminderen.
  • Je een hack kunt toepassen om grip op je gedachten en gevoelens te krijgen.
  • De sleutel in ons onderbewuste brein ligt. 
  • Een permanente en pijnloze oplossing voor gevoelige mensen om voorgoed controle op stress te krijgen.

#5 Spierzwakte en verminderde coördinatie

Omdat Lorazepam spierontspannend werkt kan dit een invloed hebben op je spierkracht.

Je kunt dan het gevoel krijgen dat je wat minder stevig op je benen staat. Dit vergroot het risico op vallen of ergens tegenaan stoten.

Nog een gevolg van de spierontspannende werking van Lorazepam is dat je coördinatie afneemt. Ook een verminderde coördinatie kan makkelijker leiden tot ongelukken.


#6 Gewenning en verslaving

Eerder vermeldde ik al dat je heel snel tolerantie kunt ontwikkelen voor Lorazepam. Je lichaam en je geest kunnen zo gewend worden aan dit middel dat dit tot een echte verslaving kan leiden.

Denk vooral niet dat alle geneesmiddelen die door artsen worden voorgeschreven onschuldig zijn. Als je je houdt aan de behandeltermijn en de voorgeschreven dosissen is de kans op verslaving vrij klein, maar niet onbestaand.

Het probleem met Lorazepam – en met vrijwel alle benzodiazepinen – is dat dit middel je een aangenaam gevoel geeft dat je niet meer wilt kwijt geraken.

Na verloop van tijd ben je bang om weer met je angstgevoelens geconfronteerd te worden als je stopt met dit middel.

Hierdoor blijf je gewoon dit middel nemen. Het voelt immers zo goed om zonder angstgevoelens door het leven te gaan.

Een ander probleem dat tot verslaving kan leiden is dat je steeds grotere dosissen nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken.

Tekenen en symptomen van misbruik van Lorazepam zijn de volgende:

  • De voorgeschreven dosis verlicht je angsten niet voldoende en je beslist op je eentje om deze te verhogen.
  • Je voelt je niet in staat om te functioneren zonder Lorazepam.
  • Als je geen recept meer krijgt van de dokter ga je op zoek om het middel online op diverse sites te kopen.

#7 Ontwenningsverschijnselen

Als je lange tijd Lorazepam hebt genomen, bouw dit middel dan altijd geleidelijk af. Stop nooit zomaar met Lorazepam!

Doe je dit toch dan kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals slapeloosheid, een opgejaagd en onrustig gevoel, trillende ledematen en duizeligheid.

Andere typische en meer intense ontwenningsverschijnselen zijn hartkloppingen, bloeddrukschommelingen en hyperventilatieaanvallen. Deze symptomen kunnen er op hun beurt weer voor zorgen dat je angstaanvallen of paniekaanvallen krijgt.

Nu je heel wat algemene informatie hebt gekregen over Lorazepam vind je het misschien wel fijn om ervaringen van gebruikers te lezen.

Mensen die Lorazepam gebruiken of gebruikt hebben kunnen immers beter verwoorden hoe het is om dit middel te nemen. Lees je mee?


Ervaringen met Lorazepam

Het verhaal van Yara

Mijn huisarts schreef me Lorazepam voor om mijn smetvrees te overwinnen. Mijn angst voor vuil en viezigheid begon heel onschuldig. Ik had graag dat het huis er netjes bijlag en dat alles perfect schoon was. Na een tijdje begon dit voor mij een obsessie te worden.

Ik ging niet meer bij familieleden of vrienden op bezoek uit angst om met bacteriën in aanraking te komen. Ook op het werk functioneerde ik niet meer goed omdat ik vond dat alles er vies uitzag. Soms kreeg ik zelfs angstaanvallen toen ik dacht aan alle bacteriën op het werk.

Toen ik opmerkingen kreeg van mijn collega’s kreeg besefte ik dat het zo niet verder kon. Ik ging op bezoek bij mijn huisarts en hij schreef mij Lorazepam voor om deze angst wat af te vlakken. Ik heb het middel ongeveer 3 weken genomen. Ik maakte me nog steeds zorgen om besmet te worden, maar angstaanvallen bleven uit. Ik was hier tevreden mee, maar raadpleegde toch een psychotherapeut. Met therapie ben ik helemaal verlost geraakt van mijn smetvrees. Lorazepam was voor mij een goede, maar wel een tijdelijk oplossing.

Het verhaal van Laura

Een burn-out zorgde ervoor dat ik heel onzeker werd over mezelf. Ik was zo angstig voor wat anderen van me dachten dat ik nauwelijks nog sociaal contact had.

Op een gegeven ogenblik werd het piekeren werd zo erg dat ik niet meer kon slapen. Op aanraden van mijn moeder bezocht ik mijn huisarts. Hij schreef me Temesta voor om mijn angsten te overwinnen en beter te slapen.

Had ik maar een andere oplossing gezocht... ik sliep inderdaad heel goed en voelde me weer openbloeien. Ik voelde me zo goed met Temesta dat ik stiekem soms een grotere dosis nam. Hierdoor had ik steeds meer recepten nodig.

Mijn arts stelde mij voor om af te bouwen en meteen sloeg de schrik me om het hart: hoe moest ik functioneren zonder Temesta? Ik bezocht andere artsen om recepten te krijgen en kocht Temesta zelfs online. Ik neem dit middel nu al 4 jaar en ik geef eerlijk toe dat ik verslaafd ben. Ik heb spijt dat ik er ooit mee ben begonnen, maar kan echt niet zonder meer.

Het verhaal van Stef

Tijdens een heel moeilijke periode in mijn leven schreef mijn huisarts mij Lorazepam voor. Ik merkte meteen dat dit het middel was dat ik nodig had. Ik voelde mij rustig, ontspannen en piekerde niet langer over mijn angsten. Dat ik behoorlijk suf was en mij minder goed kon concentreren nam ik er graag bij. Ik leefde onafgebroken in een staat van ‘het kan me allemaal niet schelen’.

Hoewel ik niet mocht autorijden omwille van de bijwerkingen deed ik het toch. Tot ik tijdens een lange autorit zomaar in slaap ben gevallen. Resultaat: een vreselijk ongeluk. Ik ben nog steeds aan het revalideren. Ik besef heel goed dat een van de oorzaken de sufheid was die Lorazepam als bijwerking heeft. Voor mij nooit meer deze angstremmer!

Zoals uit deze ervaringen blijkt reageert iedereen verschillend op Lorazepam. Sommige mensen zijn best tevreden over dit middel, voor anderen hebben de bijwerkingen een heel grote invloed op hun leven gehad.

Lorazepam kan tijdelijk helpen, maar je neemt er nooit de oorzaak van je angsten mee weg. Bovendien kan leven met de bijwerkingen van Lorazepam nog erger zijn dan leven met je angsten.

Heb je vaak angstgevoelens dan is het belangrijk om deze op een gezonde manier aan te pakken. Alleen dan kun je ze helemaal overwinnen en weer genieten van het leven.

Twijfel je of dit wel kan? Helemaal niet nodig! Met de juiste methode lukt het je zeker om je angsten zonder medicijnen te overwinnen. Klaar om de uitdaging aan te gaan? Lees dan snel verder!



Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>