februari 15

0 comments

Neerslachtig? 7 Tips Om Het Leven Draaglijker Te Maken

Voel je je af en toe triest of down als je aan een bepaalde gebeurtenis terugdenkt?

Heb je soms het gevoel dat alle ‘fut’ eventjes uit je lichaam en je leven verdwijnt?

Vind je het op bepaalde momenten moeilijk om jezelf ertoe aan te zetten leuke dingen te doen? Neerslachtigheid kan hiervan de oorzaak zijn.

In dit artikel zal ik je alles leren over wat je hier - in de meeste gevallen - aan kunt doen om neerslachtigheid te overwinnen en zelfs te voorkomen. 

Doel van dit artikel: het leven kan behoorlijk moeilijk zijn als je neerslachtig bent. In dit artikel gaan we op zoek welke symptomen typisch zijn voor neerslachtigheid en wat de oorzaken van neerslachtigheid kunnen zijn.

Je leert ook het verschil tussen neerslachtigheid en depressie. Dit artikel zou echter niet compleet zijn zonder nuttige tips, dus ook daar besteden we aandacht aan.


Wat is neerslachtig zijn?

Overkomt het jou wel eens dat je op een druilige dag door het raam kijkt en dat je plots door verdriet of spijt overspoeld wordt?

Alles lijkt goed te gaan in je leven en eigenlijk heb je geen reden tot klagen. Toch zorgen bepaalde gedachten ervoor dat je in een sombere stemming komt.

Man die neerslachtig naar zijn hoofd grijpt

Misschien is het wel de gedachte aan die onbereikbare liefde? Misschien denk je met spijt terug aan je jeugdjaren?

Neerslachtigheid of somberheid is een tijdelijke verandering van je gemoedstoestand waardoor de dingen eventjes veel zwaarder lijken dan ze zijn.

Neerslachtigheid kan verschillende oorzaken hebben. Soms liggen lastige situaties of problemen aan de basis ervan maar soms kan dit intense gevoel van somberheid ook zomaar ontstaan.

Neerslachtig zijn kan je overal en op elk moment overvallen: thuis, op je werk, als je alleen bent maar net zo goed als je onder vrienden bent.

Zich eventjes somber voelen overkomt iedereen wel eens. Niemand gaat altijd even vrolijk door het leven. Het leven biedt ons vreugde maar net zo goed moeilijke tijden. Hoe graag je het ook zou willen, er is nu eenmaal geen ontkomen aan de ups en downs van het leven.

Sporter die neerslachtig bij zijn bal zit

Een probleem wordt het echter als periodes van neerslachtigheid steeds vaker optreden. Neerslachtigheid die te lang duurt kan op termijn leiden tot depressie.

Daarom is het belangrijk om neerslachtigheid tijdig te herkennen.


Symptomen van neerslachtigheid

  • Je ervaart een tijdelijke verandering van je gemoedstoestand.
  • Je voelt dat het op dit ogenblik wat minder goed gaat maar je vertrouwt erop dat het wel weer beter zal gaan.
  • Na een paar dagen drijft je sombere bui weer over.
  • Je beseft waar je sombere bui vandaan komt.
  • Sommige dingen kunnen je best nog plezier bezorgen: een lekkere maaltijd, een goed gesprek, je hobby, een fijne wandeling, vrienden, …
  • Fijne zaken kunnen je stemmig positief beïnvloeden.
  • Je hebt nog altijd het gevoel van controle te hebben over je emoties.
  • Hoewel het soms wat meer moeite kost staan je sombere gevoelens je dagelijkse functioneren niet in de weg.
  • Je ervaart verschillende emoties: spijt, melancholie, verdriet, ergernis, spanning, …
Vrouw houdt haar knieen vast en kijkt neerslachtig naar beneden

Neerslachtig zijn voelt een tijdje niet zo fijn maar toch besef je dat deze gevoelens tijdelijk zijn. Dit is een groot verschil met depressief zijn. Maar hierover later meer.


Oorzaken van neerslachtigheid

Neerslachtigheid heeft niet altijd een duidelijk aanwijsbare oorzaak.

Soms dwalen je gedachten even af naar periodes of gebeurtenissen in je leven waarbij heftige emoties gepaard gingen.

Dit kan een gelukkige kindertijd zijn waar je een melancholisch gevoel door krijgt. Ook kan dit het verlies zijn van iemand die je dierbaar was. Of dit kan een periode in je leven zijn waarvan je spijt hebt.

Neerslachtig meisje met arm in het gips

In sommige gevallen heeft neerslachtigheid wel een duidelijke oorzaak.

  • Die leuke baan die je niet hebt gekregen.
  • Die moeilijke toets waarvoor je niet bent geslaagd.
  • Een stukgelopen relatie.
  • Ruzie met iemand die je dierbaar is.
  • Een stressvolle werk- of privésituatie.
  • Een scheiding.
  • Ziekte.
  • Je zorgen maken over alles wat er voor het ogenblik in je leven speelt.

Als je vaak neerslachtig bent heb je vast wel al gemerkt dat je daar op sommige momenten gevoeliger voor bent dan op andere momenten.

Vrouw ligt op tafel en kijkt naar haar eten

Vermoeidheid, stress of gewoon niet lekker in je vel zitten zijn hier vaak oorzaken van. Als je je vermoeid voelt of gedurende een langere periode onder stress staat is de kans groter dat je je af en toe in een neerslachtige bui voelt.

Ook ’s avonds of op sombere dagen steken neerslachtige gevoelens vaker de kop op dan ’s morgens of op stralende zonnige dagen.

Net zo goed kunnen ingrijpende veranderingen zorgen voor een neerslachtig gevoel. Denk maar aan een nieuwe baan, vlak na de geboorte van je kleinste spruit, de kinderen die het huis uitgaan, overprikkelingen die zorgen dat spanningen zich opbouwen, …

Dokter die neerslachtig uit het raam kijkt

Wat is het verschil tussen neerslachtigheid en depressie?

Neerslachtigheid en depressie liggen min of meer in elkaars verlengde en de overgang verloopt vaak geleidelijk.

Over het algemeen is neerslachtigheid van korte duur. Het is een normale emotionele reactie die we allemaal wel eens ervaren als we teleurgesteld of gekwetst werden of als we een verlies moeten verwerken.

Niemand wordt blij van een gevoel van neerslachtigheid maar je wat minder sterk voelen hoort nu eenmaal soms bij het leven.

Vrouw kijkt neerslachtig voor zich uit terwijl ze op de grond zit

Wist je trouwens dat droefheid een heel normale, gezonde en natuurlijke reactie is op verlies of teleurstelling? Je verdrietig, teleurgesteld of boos voelen zijn gevoelens die komen en gaan.

Zo kun je ’s morgens vrolijk en monter zijn maar je tegen de avond toe wat neerslachtig voelen. Na een goede nachtrust en bij het aanbreken van een nieuwe dag kun je er meestal weer volop tegenaan.

Het grote verschil met depressie is dat je heel goed beseft dat buien van neerslachtigheid weer overgaan. Je kunt ook perfect momenten van blijdschap ervaren als je neerslachtig bent. Kortom, je hebt helemaal niet het gevoel dat je wereld helemaal of grotendeels negatief is.

Man ligt op zijn bureau met zijn hoofd op zijn arm

Depressie daarentegen verandert je hele leven. Iedereen ervaart depressie op een andere manier. Ook de oorzaken van depressie kunnen heel uiteenlopend zijn; een stukgelopen relatie, het verlies van je baan, financiële zorgen, een burn-out, stress, enz…

Depressie gaat veel dieper dan je eventjes neerslachtig voelen. Het kan alle energie uit je wegzuigen. Het verstoort je hoop en je verlangen om controle te krijgen over je eigen leven en te genieten van het leven.

Je voelt je niet zomaar eventjes wat minder blij als je een depressie hebt. In elk aspect van je leven is deze ziekte – want dat is depressie echt – aanwezig.

Depressie leidt er soms toe dat je je gaat afzonderen en geen contact meer wilt met anderen. Je slaappatroon en je eetpatroon kunnen door depressie flink verstoord geraken waardoor de manier waarop je lichaam functioneert helemaal verandert.

De symptomen van een depressie kunnen maanden of jaren aanhouden en kunnen het moeilijk of onmogelijk maken om door te gaan met je dagelijkse leven.

Carrières, relaties en dagelijkse taken zoals zelfzorg en huishoudelijk werk kunnen erdoor worden verstoord.

Man zit neerslachtig bij zijn kapotte auto

Neerslachtigheid is geen ziekte terwijl depressie dit wel is.

Je vaak neerslachtig voelen kan op termijn echter wel tot een depressie leiden. Gevoelens van intens verdriet, hopeloosheid, wanhoop of leegte kunnen na een tijdje leiden tot minder plezier in het leven. Daarom is het belangrijk om tijdig in te grijpen als je steeds vaker neerslachtig voelt.


Wat kun je doen als je je neerslachtig voelt? 7 Tips

Voel je je neerslachtig dan kunnen vaak heel eenvoudige dingen ervoor zorgen dat je je beter gaat voelen.


Tip 1: praat met anderen

Een goed gesprek met een vriend of familielid kan je goed doen. Iemand die luistert naar je bezorgdheden en je gevoelens kan je het gevoel geven je begrepen te voelen.

Vrouw en man praten tegen elkaar

Leg vooral uit hoe je je voelt. Goede raad van anderen hoeft niet altijd. Een luisterend oor is vaak al voldoende. Je zult verrast zijn hoeveel mensen begrip hebben voor je situatie.


Tip 2: gun jezelf tijd

Besef vooral goed dat het verwerken van heftige ervaringen tijd vraagt.

Je verdrietig, teleurgesteld of melancholisch voelen is heel normaal als je met ingrijpende gebeurtenissen te maken krijgt. Zo leer je immers bepaalde zaken verwerken.

Gun jezelf ook deze tijd!

Twee handen in een kom vorm met een klok erin

Tip 3: schrijf je neerslachtigheid van je af

Heb je de neiging vaak te piekeren, probeer je zorgen dan van je af te schrijven. Je gevoelens duidelijk voor jezelf op papier zetten werkt helend. Het is ook een prima manier om je gevoelens beter te begrijpen en oplossingen te zoeken.

Zit je schrijfwerk erop, neem dan bewust afstand van bepaalde neerslachtige gevoelens door iets te doen wat je leuk vindt. Maak een wandeling, ga shoppen, maak een fietstocht, breng een bezoekje aan vrienden of familie,…

Misschien nog leuker: ga dat gebakje halen waar je zo naar verlangt, neem er een kopje thee en een boek bij en plof je helemaal ontspannen op de bank. Doe iets waar je blijer van wordt!

Red Velvet Cake

Tip 4: zorg voor regelmaat

Regelmaat en routine in je leven brengen hoeft helemaal niet te betekenen dat je leven saai en voorspelbaar hoeft te worden.

Je kunt ook leuke dingen inplannen. Deze zijn trouwens noodzakelijk om van het leven te blijven genieten.

Een vaste dagstructuur is goed voor je welzijn. Je bouwt er een houvast mee op en je zorgt voor overzicht in je dag. Als je een structuur hebt waar je je kunt aan vasthouden voorkom je dat je geest en je lichaam zich elke dag moeten aanpassen aan nieuwe basissituaties. Dit zorgt voor rust in je hoofd waardoor je minder de neiging hebt om te gaan piekeren.

Kalender met gele vlakken erin

Tip 5: beweeg voldoende

Misschien heb je het zelf al gemerkt: hoe meer je beweegt hoe gelukkiger je je gaat voelen. Maar hoe komt dit nu precies? Het antwoord ligt in het aanmaken van anti-stresshormonen of ook wel gelukshormonen genoemd.

De vier belangrijkste kun je gemakkelijk onthouden door hun eerste letter: Endorfine, Serotonine, Dopamine en Oxytocine: ESDO. Elk van deze vier hormonen zorgen voor een speciaal soort geluk. Deze ESDO’s worden tijdens fysieke inspanningen vrijgegeven door de hersenen.

Vrouw die buiten loopt

Deze anti-stresshormonen zijn ook neurotransmitters en elk heeft zo zijn specialiteit om je minder neerslachtig te voelen.

Endorfine werkt pijnverzachtend en serotonine zorgt ervoor dat je minder gevoelig bent voor afwijzingen van anderen. Dopamine veroorzaakt een snel en intens gevoel van blijdschap en oxytocine zorgt voor het geluksgevoel dat je ervaart wanneer je geknuffeld wordt.

Dit is meestal niet meteen sport gerelateerd maar toch mooi meegenomen om een neerslachtige bui te overwinnen.

Recent onderzoek aan de Penn State University heeft trouwens uitgewezen dat regelmatig bewegen je inderdaad echt wel gelukkiger maakt.


Tip 6: plantaardig alternatief voor antidepressiva

Voel je je af en toe neerslachtig, dan hoef je niet meteen naar medicijnen tegen angst en depressies te grijpen. Dat is trouwens nooit een goed idee!

Er bestaan verschillende natuurlijke middelen als je vaak last hebt van neerslachtigheid.

Een recente studie van Cochrane - een internationaal netwerk van personen die werkzaam zijn in de gezondheidszorgsector of op het gebied van medisch onderzoek – heeft uitgewezen dat Sint-Janskruid heel effectief is bij lichte tot matige depressieve gevoelens. 

Sint Janskruid

Sint-Janskruid heeft ook een kalmerende werking op het maagdarmstelsel dus meteen ook een effectief middel als je buikpijn hebt door stress.

Ook Omega-3 vetzuren lijken een positief effect te hebben op de manier waarop je je voelt. Deze vetten vind je vooral in vette vis, lijnzaad, lijnzaadolie en walnoten.


Tip 7: het Stressvrij Geheim

Stress zorgt onvermijdelijk voor zorgen en piekeren waardoor je veel gevoeliger bent voor neerslachtigheid.

Wil je nagaan of stress een van de oorzaken is van je neerslachtigheid? Dat kan. Doe onze gratis Stress test en je komt het meteen te weten.

Zodra je de test hebt gedaan krijg je het e-boek 'Het Stressvrij Geheim' helemaal gratis in je mailbox toegestuurd.

In dit e-boek kom je nog veel meer te weten over stress en welke effecten dit kan hebben op je fysieke en mentale gezondheid. De nuttige tips in dit e-boek zullen je helpen om minder neerslachtig in het leven te staan.

Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>