september 8

0 comments

Niet Kunnen Plassen? 7 Tips Om Plasangst Te Overwinnen

Na een paar drankjes op het terras moet je dringend plassen.

Je loopt richting het openbare toilet en ziet dat 2 van de 3 urinoirs bezet zijn.

Met tegenzin open je je gulp of broek, maar ... het lukt je niet om je blaas te ledigen. Met geen mogelijkheid krijg jij je blaas geleegd. Plasangst!

Heb jij ook last van dit psychologische probleem? Gelukkig heb ik de oplossing om van je plasangst af te komen. 

Hint: een heel bijzondere methode om van je angst om in het openbaar te plassen af te komen is de 'Eminem-methode'.

Hoe deze methode sneller je kan helpen om je plasangst te overwinnen kom je in dit artikel te weten (en nog veel meer!).

Doel van dit artikel: eerst maak je kennis met plasangst of paruresis. Je komt te weten wat er bij plasangst precies gebeurt en hoe dit een negatieve invloed kan hebben op zowel je gezondheid als je dagelijkse leven. Ook leer je 7 eenvoudige tips om plasangst definitief onder controle te krijgen.

Wat is plasangst?

Als je aan plasangst of paruresis lijdt, dan lukt het je niet om te plassen in aanwezigheid van anderen of op openbare plaatsen.

In het Engels wordt deze aandoening het ‘shy bladder syndrome’ genoemd en eigenlijk is dit een perfecte benaming voor dit probleem.

Je bent te verlegen om je blaas in het bijzijn van anderen of op openbare plaatsen te ledigen. Lichamelijk is er met jou niets aan de hand, het probleem is puur psychologisch.

In de DSM-5 wordt paruresis gecatalogiseerd onder sociale fobieën.

Naar schatting heeft 15% van de mannen en 7% van de vrouwen moeite met plassen in bepaalde omstandigheden.


Wat gebeurt er bij plasangst?

Eindelijk is het vakantie. Met goede moed vertrekken jullie met de wagen naar het Zuiden. Na een lange tijd rijden is het hoognodig tijd om even te stoppen en een sanitaire stop in te lassen.

In het tankstation ga je op zoek naar de wc’s, want de nood is hoog. Je hebt geluk: je hebt de wc helemaal voor jou alleen. Plots hoor je voetstappen en twee andere reizigers komen aan de urinoirs staan.

De schrik slaat je om het hart en wat je gevreesd had, gebeurt: je blokkeert en je kunt geen druppel meer plassen...

Voor de vorm ga je je handen wassen en hoopt dat het een volgende keer zal lukken want je hebt nog een hele rit voor de boeg.

Als je lijdt aan plasangst dan vind je het moeilijk om te plassen in aanwezigheid van anderen of op openbare plaatsen. Hierdoor kun je volledig blokkeren en – hoewel de drang om te plassen nog aanwezig blijft – lukt het je helemaal niet om te plassen.

Hoewel paruresis verschillende angstsymptomen zoals hartkloppingen, zweten of duizeligheid kan veroorzaken zal dit volgens een wetenschappelijk rapport van Kenley LJ Kuoch David W Austin en Simon R Knowles zelden leiden tot een angstaanval of een paniekaanval.

Omwille van verschillende redenen is het belangrijk je plasangst te overwinnen. Deze angst kan immers een grote impact hebben op je dagelijkse leven én op je gezondheid.

Wat verder in dit artikel ga ik uitgebreid in op de gevolgen van plasangst, maar laten we eerst even nagaan wat de oorzaken van deze psychologische aandoening zijn.


Oorzaken van plasangst

Een directe oorzaak voor paruresis bestaat meestal niet en hangt af van persoon tot persoon. Komen deze oorzaken jou bekend voor?

Slechte ervaringen uit het verleden

Stel dat je als kind verplicht werd om op bepaalde ogenblikken te plassen – bijvoorbeeld voor je met het gezin boodschappen ging doen – en je dit niet lukte, dan kan dit een trigger geweest zijn om plasangst te ontwikkelen.

Zomaar ‘op commando’ moeten plassen kan leiden tot stress om te plassen.

Ook wanneer je bijvoorbeeld als puber eens werd uitgelachen door je vrienden tijdens het plassen, kan dat paruresis in de hand hebben gewerkt.

Schaamte

Vaak wordt plassen beschouwd als iets heel intiems. Toch hoeft dit helemaal niet.

Iedereen plast en hoogstwaarschijnlijk doet iedereen dit op dezelfde manier – uitgezonderd de verschillen tussen mannen en vrouwen uiteraard.

Urine kan een doordringende geur hebben en tijdens het urineren horen omstaanders soms een klaterend geluid. Ook hierdoor kun je je schamen om te plassen.

Vicieuze cirkel

Het gevaar met plasangst is dat je snel in een vicieuze cirkel terechtkomt.

Als het je niet lukt om te plassen in het bijzijn van andere komen misschien meteen volgende vragen bij je op:

Zou hij het gemerkt hebben dat ik niet kon plassen?

Misschien denkt hij dat ik een probleem heb?

Waarschijnlijk vraagt hij zich af wat ik zolang in het urinoir doe?

Door je hierop te concentreren worden angst en stress alleen maar groter en vergroot de kans dat je bij een volgend toiletbezoek je zelfvertrouwen om in het bijzijn van anderen te plassen helemaal kwijtgeraakt.

Plassen is een natuurlijke reactie van het lichaam om afvalstoffen te verwijderen. Als je niet kunt plassen kan dat zowel medische als sociale gevolgen hebben.

Benieuwd naar wat deze gevolgen zijn? Lees dan aandachtig verder.


Gevolgen van plasangst

De gevolgen van plasangst zijn vaak erger dan je denkt:

Medische gevolgen

Tijdens het zuiveren van het bloed wordt door de nieren urine geproduceerd. Urine bestaat uit water en afvalstoffen.

Als deze afvalstoffen te lang in het lichaam blijven, dan kunnen deze schadelijk zijn voor bepaalde organen.

Urine wordt tijdelijk in de blaas opgeslagen en eenmaal deze vol is voel je de drang om te plassen. Plassen is belangrijk om deze afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Als je niet of niet vaak genoeg plast, kan dit heel negatieve medische gevolgen hebben.

  • Blaasontstekingen en urineweginfecties
  • Vergrote en slappe blaas
  • Beschadigde nieren

Sociale gevolgen

Als je lijdt aan plasangst dan zul je zoveel mogelijk vermijden om buitenshuis te plassen.

Dit betekent vaak ook dat je niet meer naar feestjes durft en als je er toch heen gaat je niets durft te drinken.

Op termijn kan dit ervoor zorgen dat je helemaal de deur niet meer uitgaat en je in een sociaal isolement terechtkomt.

Ook je relatie kan lijden onder paruresis. Niet iedereen begrijpt de plasangst van zijn partner of weet helemaal niet dat zijn partner hieraan lijdt. Op plasangst rust immers vaak een taboe.

Samen gaan stappen is leuk, maar als je telkens excuses verzint omdat je bang bent om buitenshuis te moeten plassen, dan zal je partner dit niet altijd begrijpen.

In sommige gevallen kunnen mensen met paruresis zelfs problemen op het werk ondervinden. Een hele dag je plas ophouden omdat je niet kunt plassen in de wc’s van het bedrijf waar je werkt kan ervoor zorgen dat je na een tijdje de moed niet meer vindt om nog te gaan werken.

Merk je dat je plasangst een negatieve invloed heeft op je sociale of professionele leven? Ben je bang dat je paruresis op termijn je gezondheid zal schaden?

Dan besef je waarschijnlijk ook wel hoe belangrijk het is om je plasangst te overwinnen. Om je hierbij te helpen, geef ik je graag enkele tips.


7 tips bij niet kunnen plassen

Tip 1: zoek een plaspartner

Misschien klinkt het wat vreemd, maar een plaspartner kan je zeker helpen bij het overwinnen van je plasangst.

Ook de International Paruresis Association ziet heel wat voordelen bij een plaspartner. Eigenlijk is dit een vorm van exposure therapie.

Het voordeel van een plaspartner is dat deze je probleem begrijpt omdat hij of zij net hetzelfde ervaart. Dit schept niet alleen een band, maar neemt ook grotendeels de schaamte weg.


Tip 2: maak zoveel mogelijk geluid om te wennen

Als je lijdt aan paruresis speelt schaamte een grote rol. Je kunt je schamen omdat je urine vies ruikt, maar net zo goed voor het geluid dat je maakt terwijl je plast.

Onthoud goed dat vrijwel iedereen flink klatert bij het plassen. Dat is helemaal niets om je voor te schamen, dus laat het maar klateren.

Doe dit ook wanneer je plaspartner in de buurt is. Zo kun je wennen aan het idee dat iemand je hoort plassen.


Tip 3: Oefen op verschillende locaties

Probeer met je plaspartner op zoveel mogelijk verschillende locaties te oefenen.

Na een tijdje zul je het immers gewoon zijn om in een bepaalde kroeg of sportclub te plassen, maar dit betekent nog niet dat je al helemaal van je plasangst verlost bent.

De bedoeling is dat je plasangst je nergens meer hindert en dat je op om het even welke locatie of in het bijzijn van om het even wie kunt plassen.


Tip 4: Eminem-methode

Dokter Aziz Gazipura, klinisch psycholoog aan de universiteiten van Stanford en Palo heeft een wel heel bijzondere methode ontwikkeld om plasangst te overwinnen. Hij noemt deze de Eminem-methode, naar de Amerikaanse rapper met dezelfde naam.

Voor het ontwikkelen van deze methode baseerde hij zich op de onverschilligheid die rappers uitstralen, waar ze ook heen gaan en wat ze ook doen.

Dokter Aziz leed zelf aan plasangst en deze methode heeft hem geholpen om zijn paruresis voorgoed te overwinnen.

De eerste keer dat hij deze methode toepaste probeerde hij te plassen in een luchthavengebouw terwijl hij naar een nummer van Eminem luisterde.

Dit nummer inspireerde hem voor zijn unieke mantra: ‘ik plas waar ik maar wil, wanneer ik maar wil en voor wie ik maar wil’.

Dit ene zinnetje bezorgde hem zoveel zelfvertrouwen dat hij zijn plasangst overwon. Probeer de volgende keer dat je in het bijzijn van anderen moet plassen ook een mantra te vinden (of deze zin te gebruiken).

Zodat je voldoende zelfvertrouwen krijgt om niet op te geven en daadwerkelijk te plassen. Je zult merken dat je jezelf onder controle krijgt en de situatie perfect aan kunt.


Tip 5: medische behandeling

Lukt het je niet om op je eentje je plasangst te overwinnen, dan kan een medische behandeling oplossing bieden.

De huisarts

Bespreek je probleem met je huisarts. Deze zal je kunnen geruststellen dat je niet de enige bent met dit probleem en dat dit niet noodzakelijk betekent dat er lichamelijk iets mis is met jou.

Je huisarts kan je ook medicatie voorschrijven zoals angstremmers om je algemene angstgevoelens onder controle te houden. Toch blijkt uit verschillende studies dat deze jammer genoeg vaak niet het gewenste effect hebben.

De neuroloog

Ben je een hypochonder en er nog niet helemaal van overtuigd dat je plasangst geen lichamelijke oorzaak heeft, raadpleeg dan een uroloog.

Deze zal je uitgebreid onderzoeken en bevestigen dat niet kunnen plassen geen lichamelijk oorzaak heeft.

Heb je extreme plasangst dan kan hij je leren hoe je een blaaskatheter kan aanbrengen om je blaas te ledigen.

De psychotherapeut

Ook een psychotherapeut kan je helpen om van je plasangst af te komen. Zowel cognitieve gedragstherapie als exposure therapie kunnen efficiënt zijn bij het behandelen van paruresis.


Tip 6: probeer niet te snel te gaan

Welke methode je ook toepast, je plasangst zal niet meteen verdwijnen.

Houd er rekening mee dat dit best wel wat tijd kan vragen en dat er momenten zullen zijn dat je een terugval merkt. Geef echter niet meteen op!



Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>