februari 22

0 comments

Stress en Zwangerschap: Wat Elke Aanstaande Moeder Moet Weten

Een zwangerschap is een bijzondere tijd voor elke vrouw, maar het kan ook veel stress en angst met zich meebrengen.

Het is belangrijk om de negatieve effecten van stress op de gezondheid van zowel de moeder als de baby te begrijpen.

In dit artikel bespreken we hoe stress de zwangerschap kan beïnvloeden en delen we enkele tips om de stress te beheersen en zo een gezonde zwangerschap te bevorderen.

Doel van dit artikel: Het artikel bespreekt de negatieve effecten van stress op zwangerschap en deelt tips voor het omgaan met stress om een gezonde zwangerschap te bevorderen.

Stress en zwangerschap: wat doet het met de baby in je buik?

Stress is niet alleen vervelend, het kan ook een aanzienlijke invloed hebben op de gezondheid van de aanstaande moeder en de foetus.

Door stress kan de bloeddruk stijgen, de slaapkwaliteit verslechteren en kunnen gevoelens van depressie en angst toenemen. Bovendien is er een hoger risico op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht bij de baby.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Psychoneuroendocrinology toonde aan dat zwangere vrouwen met hogere niveaus van stresshormonen, zoals cortisol, een groter risico hadden op postpartum depressie.

Wat zijn de gevolgen van langdurige stress tijdens de zwangerschap?

#1: Zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie)

Pre-eclampsie

Preeclampsie Aangezien preeclampsie vaak ter sprake komt - en de angst ervoor stress kan veroorzaken - willen we dit verduidelijken.

Onderzoek toont aan dat als je al hoge bloeddruk hebt, je tijdens de zwangerschap een groter risico loopt op het krijgen van zwangerschapsvergiftiging. Het is een veelvoorkomend misverstand dat chronische stress lange termijn hypertensie kan veroorzaken.

Bovendien krijgt niet iedereen met chronische hypertensie ook meteen zwangerschapsvergiftiging.

Preeclampsie is een zwangerschapscomplicatie die invloed heeft op je bloeddruk en organen, en kan leiden tot vroegtijdige bevalling van je baby.

Je hoeft dus niet gestrest te zijn om zwangerschapsvergiftiging te krijgen - ongeveer 5% van de zwangere vrouwen krijgt het. Ook betekent gestrest zijn niet per se dat je hoge bloeddruk hebt.

Miskraam

Een overzichtsstudie uit 2017 heeft een verband aangetoond tussen prenatale stress en een verhoogd risico op miskraam. Onderzoekers ontdekten dat vrouwen die grote negatieve levensgebeurtenissen of blootstelling aan psychologische stress hadden, twee keer zoveel kans hadden op vroege miskramen.

Deze studie vond een verband tussen werk gerelateerde stress en miskraam, wat zeker het belang benadrukt van het maken van aanpassingen en samenwerken met je werkgever. Dit kan vooral noodzakelijk zijn als je in de nachtdienst werkt.

De studie noemde ook dat zorgverleners het risico dat stress kan veroorzaken bij zwangerschap geneigd zijn te bagatelliseren, misschien om zwangere vrouwen gerust te stellen en niet meer stress te veroorzaken.

Aan de andere kant is de kans op een miskraam na 6 weken behoorlijk klein is.

Stress en vroeggeboorte

Een kleine studie suggereert een verband tussen stress en vroeggeboorte, wat gedefinieerd wordt als bevalling voor 37 weken zwangerschap.

Vroeggeboren baby's kunnen ontwikkelingsvertragingen en leerstoornissen ervaren, en als volwassenen zijn ze mogelijk vatbaarder voor chronische gezondheidsproblemen zoals hartziekte, hoge bloeddruk en diabetes. We spreken van een laag geboortegewicht als het gewicht minder dan 200 gram is.

Het is duidelijk dat stress tijdens de zwangerschap een serieuze zaak is en dat het beheersen van stress cruciaal is voor de gezondheid van zowel de moeder als de baby. Gelukkig zijn er verschillende technieken en methoden beschikbaar om stress te verminderen.

Stressbeheersingstechnieken bij zwangerschap

Gelukkig zijn er verschillende effectieve stressbeheersingstechnieken die aanstaande moeders kunnen toepassen.

Tip #1: praat met iemand die je vertrouwt

tegen iemand praten

Het is belangrijk om steun te krijgen van de mensen om je heen. Aanstaande moeders moeten zich vrij voelen om hun zorgen en stressfactoren te delen met hun partner, familie of vrienden. Door open te communiceren en begrip te krijgen, kunnen ze beter omgaan met de uitdagingen die de zwangerschap met zich meebrengt.

Dit kan je partner, beste vriend(in), arts, therapeut of een andere zwangere vrouw zijn. Sluit je aan bij een moedergroep, online of offline. Het is waardevol om je hart te kunnen luchten en gehoord te worden, ook als er geen directe oplossing is.

Tip #2: doe mindfulness oefeningen

Doe bijvoorbeeld prenatale yoga of meditatie-oefeningen. Neem diepe ademhalingen en laat je geest tot rust komen bij elke uitademing.

Herhaal een mantra die je helpt te centreren en visualiseer hoe het zal zijn om met je baby te leven. Geniet bewust van kleine dingen elke dag en schrijf je gedachten op.

Tip #3: zoek professionele hulp

Als de stress te hoog oploopt, kan professionele hulp nodig zijn.

Neem contact op met je huisarts als je langdurige stressklachten ervaart.

De huisarts kan een plan van aanpak maken dat het beste is voor jou en je ongeboren baby.

Tot slot

Het is heel normaal om stress te ervaren tijdens de zwangerschap en je bent zeker niet de enige. Gelukkig hebben de dagelijkse stressfactoren die zwangere vrouwen ervaren meestal geen negatieve gevolgen voor de gezondheid van de moeder of de baby.

Maar let op, chronische stress kan wel een impact hebben op jouw gezondheid, zowel tijdens als buiten de zwangerschap, en kan zelfs de bevalling en ontwikkeling van de baby bemoeilijken.

Zorg dat je tijd voor jezelf vrijmaakt en neem de tijd voor zelfzorg, zonder je daar schuldig over te voelen. Door te weten welke opties er zijn om stress te verminderen en deze in je leven te integreren, kun je deze dagen wat makkelijker maken en ervoor zorgen dat jij en je baby gezond blijven.

Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>