november 15

0 comments

7 Gevaarlijke Bijwerkingen van Tranxène + Ervaringen

Tranxène of Clorazepinezuur behoort tot de groep geneesmiddelen van de benzodiazepines.

Het middel werkt rustgevend, spierontspannend en vermindert angstgevoelens.

Gebruik je Tranxène of ben je van plan dit middel te gebruiken, dan is dit artikel heel interessant voor jou.

Ken je mensen in je omgeving die dit middel gebruiken, lees dit artikel dan ook eens door.

Tranxène is geen onschuldig medicijn en kan gevaarlijke bijwerkingen geven. In dit artikel kom je er alles over te weten.

Doel van dit artikel: ik geef je in dit artikel wat algemene informatie over Tranxène. Je krijgt een overzicht van de bijwerkingen en leert waarom deze gevaarlijk kunnen zijn. Ook maak je in dit artikel kennis met een gezonder alternatief om je angsten te overwinnen zonder medicatie.

Wat is Tranxène?

Tranxène of Clorazepinezuur is een geneesmiddel dat helpt bij angst en onrust. Het middel werkt rustgevend, spierontspannend en vermindert angstgevoelens. Tranxène behoort tot de groep van de benzodiazepines.

Deze geneesmiddelen werken in op het centrale zenuwstelsel van je lichaam. Hoe ze dit precies doen zal ik je in dit artikel op een eenvoudige manier proberen uit te leggen.

Wil je uitgebreider informatie over de werking van deze geneesmiddelen, dan verwijs ik je graag naar mijn uitgebreide artikel over benzodiazepines.

In onze hersenen bevinden zich neurotransmitters. Deze zorgen voor de communicatie tussen zenuwcellen in de hersenen. Er bestaan zowel stimulerende (glutamaat) als remmende (gamma-aminoboterzuur) neurotransmitters.

Om geestelijk gezond door het leven te gaan is het belangrijk dat deze neurotransmitters in evenwicht zijn.

Heb je een tekort aan gamma-aminoboterzuur (GABA) neurotransmitters of werken deze niet goed, dan kun je allerlei psychische klachten krijgen.

Omdat de werking van de neuronen in je hersenen niet meer geremd worden ervaar je stress, gespannenheid en angstgevoelens veel intenser.

Benzodiazepinen helpen deze GABA-receptoren om hun remmende functie uit te oefenen. Zo worden stressgevoelens en angstgevoelens geremd.

Omdat Tranxène deze emoties dempt nemen ook de symptomen die bij angst gepaard gaan af. Word je met het voorwerp van je angst geconfronteerd, dan ga je hier rustiger mee om.

Hierdoor neemt meteen ook de kans op een angstaanval of een paniekaanval af. Je zou bijna denken dat dit het ideale middel is om je angsten te overwinnen...

Het gebruik van Tranxène – en trouwens van alle benzodiazepines – heeft echter ook een keerzijde. Wat de schaduwkanten van dit middel zijn, kom je wat verder in dit artikel te weten.

Tranxène is nemen is niet zonder gevaar. Het middel kan gedurende een korte periode nuttig zijn, maar is zeker niet geschikt voor langdurig gebruik.

Misschien wist je dit helemaal niet, maar benzodiazepines kunnen heel lang in je lichaam aanwezig blijven. Laten we even kijken hoelang Tranxène werkt.


Hoelang werkt Tranxène?

Tranxène of Clorazepinezuur (ook vaak wel Tranxilium genoemd) is een benzodiazepine met een lange werkingsduur.

Na inname merk je na ongeveer een uur dat je rustiger wordt. Het effect van dit middel kan tot meer dan 24 uur aanhouden.

Tranxène heeft een halfwaardetijd van 50 tot maar liefst 180 uur. Dit betekent dat het 50 tot 180 uur kan duren voor de dosis Tranxène in het lichaam is gehalveerd.

Onderzoek heeft uitgewezen dat bij benzodiazepines met een lange halfwaardetijd het langer duurt voor er ontwenningsverschijnselen optreden.

Dit betekent dat als je stopt met Tranxène je niet meteen last zult krijgen van ontwenningsverschijnselen. De keerzijde van de medaille is dat deze ontwenningsverschijnselen veel langer kunnen duren.

Volgens ‘The Recovery Village’, een Amerikaans ontwenningscentrum opgericht door dokter Mitchell Eisenberg en dokter Lewis Gold, bestaat er bij langwerkende benzodiazepines een lager risico op tolerantie.

Dit betekent echter niet dat het gezond is om benzodiazepines te nemen.Tolerantie, afhankelijkheid en ontwenningsverschijnselen bij het stoppen van benzodiazepines blijven gevaarlijke bijwerkingen!

Wat de andere gevaarlijke bijwerkingen zijn kom je in de volgende rubriek te weten.


Bijwerkingen van Tranxène

#1 Tolerantie en afhankelijkheid

Ik had het eerder al over tolerantie en afhankelijkheid van Tranxène.

Het probleem met benzodiazepines zoals Tranxène is dat je lichaam hier na een tijdje gewend aan wordt.

Dit betekent dat je vaak hogere dosissen nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Hoe hoger de dosis, hoe sterker ook de bijwerkingen.

Hoe vaker en hoe langer je dit middel neemt, hoe intenser ook de ontwenningsverschijnselen als je besluit om met Tranxène te stoppen.


#2 Ontwenningsverschijnselen

Heb je Tranxène gedurende lange tijd genomen, stop dan nooit abrupt met dit middel. Het gebruik van Tranxène moet altijd langzaam afgebouwd worden. Doe je dit niet dan kun je heel intense ontwenningsverschijnselen krijgen.

Met de meest onschuldige ontwenningsverschijnselen valt best wel te leven. Ik denk hierbij vooral aan maagdarmklachten, overgevoeligheid, verminderde eetlust, enz...

Andere klachten kunnen een heel negatieve invloed hebben op je mentale en fysieke gezondheid.

Slapeloosheid, spierspasmen, overmatig zweten, hartkloppingen, een verminderd reactievermogen, concentratieproblemen en geheugenverlies komen heel vaak voor.

Bij sommige gebruikers zijn de klachten soms nog intenser: angstaanvallen of paniekaanvallen komen terug en vaak in ergere mate dan voor het gebruik van Tranxène.

Je kunt depressief worden als je plots met Tranxène stopt en er is zelfs sprake van een reëel risico op suïcidale neigingen.


#3 Sufheid en slaperigheid

Na de inname van Tranxène voel je je slaperig en suf worden, wat ook de bedoeling van dit middel is.

Het gevaar schuilt echter in het feit dat deze slaperigheid en sufheid lange tijd kunnen aanhouden. Dit kan gevaarlijk zijn in alledaagse situaties, maar net zo goed op het werk en zeker in het verkeer.


#4 Verminderd reactievermogen en concentratieverlies

Omdat Tranxène zo’n grote invloed uitoefent op het centrale zenuwstelsel reageer je minder snel op bepaalde situaties.

Ook je concentratievermogen neemt af. Ook dit kan tot gevaarlijke situaties leiden in het dagelijkse leven, op je werk en in het verkeer.

Neem je elke dag Tranxène, dan mag je helemaal niet autorijden. Neem je het middel af en toe, dan mag je tot 72 uur na de inname niet met de wagen rijden.



#5 Geheugenverlies

Na de inname van Tranxène kun anterograde amnesie ervaren. Dit betekent dat je je niet meer kunt herinneren wat je gezegd of gedaan hebt na de inname van een dosis.

Vervelend, maar ook gevaarlijk! Een pan op het vuur vergeten, vergeten dat je al je dagelijkse dosis hebt ingenomen, je niet meer herinneren welke afspraken je hebt gemaakt... het kan allemaal tot gevaarlijke situaties leiden.

Nu we het toch over Tranxène en de invloed op het geheugen hebben...

Studies hebben aangetoond dat als je langer dan 6 maanden benzodiazepines gebruikt, je 84 % meer kans hebt om Alzheimer te ontwikkelen dan niet gebruikers.

Persoonlijk vind ik dit heel verontrustend en ik weet zeker dat je het hierover met me eens bent.


#6 Spierzwakte

Tranxène ontspant niet alleen je geest, maar ook je spieren.

Dit kan een negatieve invloed hebben op je motorische vaardigheden. Hierdoor kun je het gevoel krijgen wat minder vast op je benen te staan.

Wees daarom altijd voorzichtig als je Tranxène ingenomen hebt. Een valpartij is snel gebeurd en kan blijvende schade aanrichten.


#7 Afname emoties en positieve gevoelens

Als je Tranxène of Clorazepinezuur neemt, dan is het de bedoeling om je angstgevoelens zo af te zwakken, dat je je helemaal niet angstig meer voelt.

En hier slaagt dit medicijn ook meestal in. Tranxène werkt echter zodanig in op de hersenen, dan het ook alle andere gevoelens onderdrukt. Je voelt je ook minder blij en vrolijk. Op termijn kan dit leiden tot depressieve gevoelens.

Heel regelmatig krijg ik de vraag hoe andere mensen het gebruik van Tranxène ervaren. Als antwoord hierop laat ik je graag kennismaken met 3 gebruikers. Zij hebben verschillende ervaringen met Tranxène. Lees je even mee?


Ervaringen met Tranxène

Het verhaal van Suzanne

Ik heb al 10 jaar regelmatig last van angstaanvallen. Deze ontstaan meestal wanneer ik met mensen word geconfronteerd die ik niet zo goed ken. Mijn arts spreekt dan ook over een sociale fobie. Sedert een maand of 2 neem ik hier Tranxène voor. Ervoor nam ik Valium, maar dit bleek bij mij niet zo goed te werken. Ik voel me veel beter met Tranxène. Ongeveer een uur na inname voel ik me rustiger worden en dit effect houdt een hele dag aan. Ik voel me wel vrij vermoeid, maar dat neem ik er graag bij. Ik durf weer buiten te komen en sociale contacten aan te gaan. Eigenlijk ben ik vrij tevreden over Tranxène.

Het verhaal van Piet

Ik piekerde me al jaren suf over wat er allemaal fout kon gaan in het leven. Overdag functioneerde ik niet meer door mijn angsten en ’s avonds kon ik de slaap niet vatten. Ik vroeg mijn arts om een middel om mijn angsten te onderdrukken. Hij schreef me Clorazepinezuur voor en een tijdje ging alles goed. Na 6 weken stelde hij mij een afbouwschema voor. Met een kleinere dosis voelde ik mijn angsten terugkomen. Stiekem bestel ik dit middel nu op het internet. Mijn arts denkt dat alles goed met mij gaat, maar dat is helemaal niet zo. Ik geef eerlijk toe dat ik verslaafd ben aan Clorazepinezuur, maar kan echt niet meer zonder.


Het verhaal van Christian

Op mijn 14de was ik er getuige van hoe een man zelfmoord pleegde door van een hoog gebouw te springen. Sindsdien had ik een extreme angst voor hoogtes. Mijn acrofobie was zo erg dat ik bijna nergens meer heen durfde. Mijn arts schreef me Tranxène voor om deze angstgevoelens te onderdrukken. Het middel hielp een tijdje, maar ik voelde me er zo suf door dat ik bijna niets meer kon. Ik ging niet meer naar school en zat de hele dag thuis te niksen. Hierdoor heb ik mijn studies niet kunnen afmaken. Ik ben nu 18 en neem het middel nog altijd. Vorig jaar heb ik geprobeerd om ermee te stoppen, maar de ontwenningsverschijnselen vond ik nog erger dan de vermoeidheid. Ik denk niet dat ik nog bang ben voor hoogtes, maar zeker weet ik het niet want ik kom bijna het huis niet meer uit.

Heb je de verhalen gelezen? Dan heb je vast geleerd dat niet iedereen tevreden is over Tranxène. Geneesmiddelen nemen om je angsten te overwinnen is nooit een goed idee.




Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>