Stress doet vreemde dingen doen met je lichaam zonder dat je het direct in de gaten hebt. Een voorbeeld daarvan is dat je afvalt terwijl je er geen moeite voor doet.
Soms ben je zo gestresst dat je simpelweg vergeet te eten. Misschien eet je alleen fastfood omdat je geen tijd hebt. Anderen hebben gewoon geen eetlust meer over door de stress en willen dus niet eens eten.
Ben je gestrest en merk je dat je kleding losser begint te zitten en je gewicht verliest? Lees dan dit artikel en kom erachter hoe stress en gewichtsverlies met elkaar te maken hebben.
Doel van dit artikel: In dit artikel ga ik je vertellen hoe stress samenhangt met gewichtsverlies. Ik zal ingaan op de signalen en tips om het aan te pakken, zodat jij weer snel op je oude gewicht komt en je jezelf beter voelt!
Afvallen door stress: wat is het verband?
Als je langere tijd veel stress ervaart, dan is je lichaam continue adrenaline en cortisol aan het produceren. Deze beïnvloeden onder anderen de spijsvertering, je slaappatroon en je afweersysteem.
Dat de adrenaline en cortisol effect hebben op onder anderen de spijsvertering, je slaappatroon en je afweersysteem is aangetoond in een wetenschappelijk onderzoek.
Adrenaline bereidt je lichaam voor op een komend gevaar, maar het zorgt er ook voor dat je minder trek hebt om te eten. In het dagelijkse leven zal je hierdoor continu alert zijn en daardoor ook meer voedingsstoffen verbranden. Dus je eet minder en verbrandt meer.
Cortisol schakelt de systemen in je lichaam uit die niet nodig zijn tijdens de gevaarlijke situatie. Deze systemen zijn onder andere je spijsvertering, immuunsysteem en voortplantingssysteem. Daarnaast zal het je vetreserves gebruiken om meer energie aan je lichaam te geven zodat je nog beter kun concentreren op wat je aan het doen bent.
Cortisol aanmaak wordt ook versneld door een slecht slaappatroon, wat op zijn beurt wordt veroorzaakt door stress. Dit is dus een vicieuze cirkel.
Omdat je onrustig bent verbrand je calorieën vanwege stress. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld vaker een andere houding aannemen als je op een stoel zit, nerveus met je voet bewegen of rusteloos met je handen iets doen.
Een ander psychologisch effect is dat je simpelweg vergeet te eten omdat je er niet aan denkt. Je bent zo bezig met andere dingen dat je geen honger hebt, of eten gewoon helemaal vergeet.
Dit alles bij elkaar kan gewichtsverlies door stress versnellen.
Wat zijn de signalen van afvallen door stress?
Gewichtsverlies door stress kun je bij jezelf merken als je drie van de volgende symptomen hebt:
Is afvallen door stress gevaarlijk?
Overmatig gewichtsverlies is altijd een reden om je zorgen te maken; het kan namelijk op een levensgevaarlijke ziekte duiden. Als je klachten langere tijd aanhouden en je 5 tot 10% van je lichaamsgewicht verliest, is het een mogelijk dat er iets ernstigs aan de hand is.
Andere indicaties van een gevaarlijke aandoening zijn chronische hoofdpijn, langdurig last van maagkrampen of pijn in je borst die maar niet weg gaat.
Bij deze symptomen wordt het tijd om je huisarts te raadplegen.
Afvallen door stress is zonder twijfel gevaarlijk; een abonnement op een sportschool of gezonder eten, is een veiliger manier om gewicht te verliezen.
Stress is op geen enkele manier de ideale methode om te diëten. Op de lange termijn verstoort het je vertering, waardoor je ernstige ziektes kunt krijgen.
Afvallen door stress ervaringen
Tina:
"Vroeger hield ik erg veel van eten. Ik kookte uitgebreid voor mijn man en kinderen, probeerde vaak nieuwe recepten uit en ging toch wel een of twee keer per week naar een goed restaurant.
Het was mijn hobby. Ik was nooit echt dik, maar wel wat je noemt mollig.
Dit bleef zo tot ik een nieuwe baan kreeg. Goed betaald, maar de baas eiste veel meer van me dan ik op kon brengen. Ik moest vaak in de avonden en de weekenden doorwerken waardoor ik geen tijd had meer te koken, meestal ook niet voor andere dingen.
We gingen steeds vaker afhalen wat ik nooit echt lekker had gevonden, door de stress vergat ik het te proeven.
Zonder het zelf in de gaten te hebben, at ik steeds minder. Ik verloor mijn plezier in koken en zelfs in eten. Ik was er vaak te moe voor. De kilo’s vlogen er vanaf.
Uiteindelijk zei mijn man: “Neem nu ontslag of ga minder werken, je bent veel te dun en de kinderen willen hun moeder terug.”
Pas toen zag ik waar ik mee bezig was. Ik heb mijn baas de volgende dag opgebeld dat ik voortaan parttime wou werken of ontslag zou nemen.
Vreemd genoeg vond “de slavendrijver” (zo had ik hem in mijn gedachten genoemd) dat helemaal geen probleem. Hij was juist heel begripvol voor mijn situatie.
Sinds die dag ga ik veel voorzichtiger om met mijn tijd. De kilo’s zijn teruggekomen; mijn plezier voor eten en mijn familie ook."
John:
"Het gebeurde net na mijn verhuizing. Ik had een leuke woning alleen vond ik het iets te klein geworden. Na lang zoeken had ik eindelijk een nieuwe gevonden waar ik van plan was mijn hele leven te blijven.
Overdag was het de ideale plek, vrijwel exact wat ik zocht.
Wat de verkoper me niet had verteld, was dat de buren elke nacht doorfeesten tot vroeg in de ochtend. Zelfs doordeweeks.
Na veel klagen, de politie, zelf harde muziek aandoen om het geluid te overstemmen, maar vooral heel veel slapeloze nachten, begon het mijn leven te beheersen. Ik sliep slecht, vergat te eten, werd graat mager, het lukte me op het eind bijna niet meer om uit bed te komen.
Op een dag stond ik op, keek toevallig in de spiegel en zag wat er van me was geworden. Diezelfde dag boekte ik een vakantiehuisje in het bos. Daar ben ik gebleven tot ik weer tot rust kwam en er redelijk gezond uitzag.
Het huis heb ik een paar maanden later verkocht aan mensen die geen problemen hadden met luidruchtige buren.
Mijn huidige woning is minder mooi, maar een stuk rustiger dan de vorige plek. Zelf ben ik ook weer tot rust gekomen."
Marit:
"Het ging geleidelijk... Na mijn studie had ik altijd mijn bijbaantje gehouden waar ik net van kon rond komen. Ik wilde deze inkomsten gebruiken tot mijn eigen bedrijf een beetje begon te lopen.
Dat gebeurde dan ook vrijwel meteen nadat ik open ging; een stuk sneller dan ik had verwacht. Opeens moest ik 60 uur werken voor mijn eigen bedrijf, 10 uur per week voor mijn bijbaantje en toen maakt ook nog mijn vriend het uit.
Het werd te veel. Al mijn verdriet stopte ik in mijn werk.
Eten? Ik had er gewoon geen tijd voor. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit trek of honger had in die tijd, ik was er niet mee bezig. Vaak at ik snel tussendoor, eventjes, tijdens een telefoongesprek ofzo.
Na vier weken viel ik op het bijbaantje flauw. Mijn energie was gewoon helemaal weg, mentaal en fysiek.
Drie dagen lang heb ik op bed gelegen, verzorgd door mijn moeder. Gezond eten, veel rust, weinig werk. Ik kwam er achter dat ik 15 kilo was afgevallen in vier weken tijd.
Daarna heb ik langzaam weer wat werkzaamheden opgepakt tot ik mijn normale gewicht terugkreeg.
Het parttime werk heb ik opgezegd en ik mag van mezelf nog maar maximaal 40 uur per week aan mijn eigen bedrijf besteden. Inmiddels heb ik ook weer een nieuwe vriend."
6 tips bij gewichtsverlies door stress
Het kan goed mis gaan bij ondergewicht door stress.
Meestal is er iets aan te doen. Als je snel reageert, hoeft je gezondheid er niet onder te lijden.
De volgende tips helpen daarbij:
1. Eet op vaste tijden
Zet een wekker op de etenstijden die je aan wilt houden en zorg dat je daadwerkelijk voedsel tot je neemt. Plan niet alleen hoe laat je begint, maar ook hoe lang.
Neem bijvoorbeeld een kwartier de tijd om te ontbijten. Ga er echt voor zitten en niet iets anders ernaast doen.
Op deze manier eet je gezonder omdat je het voedsel beter proeft en je krijgt een rustmoment wat de stress vermindert.
2. Neem een vrije dag
Zorg ervoor dat je elke week een dag hebt waar je niks hoeft te doen. Gebruik deze tijd om de dingen te doen je leuk vindt of waar je rustig van wordt.
Het is een ideaal moment om te sporten of juist om uit te slapen.
Je lichaam en je stresslevels kunnen zo, in ieder geval op deze ene dag, tot rust komen.
3. Haal adem
Een van de makkelijkste manieren om te ontspannen is diep en langzaam in en uit te ademen. Gebruik ongeveer 5 seconden voor de in en 5 voor de uitademing. Doe er dagelijkse minstens 10.
Je kan dit koppelen aan ontspanningsoefeningen en een yoga of meditatie cursus waar je rustig leert worden en even weg bent van de dagelijkse stress.
4. Eet gezond
Als je gestresst bent is het vaak 'makkelijker' om eten te bestellen, of een maaltijd over te slaan. Dit is echter ongezond voor je en zorgt ervoor dat je essentiële voedingsstoffen misloopt. Je raakt alleen meer gestresst.
Noten, zaden, vis en vezelrijke voeding hebben een positief effect op stress. Volkeren producten, groenten en fruit, horen daar ook bij.
Gezond eten zorgt er ook voor dat je meer energie hebt.
Producten met veel suiker, alcoholische dranken en cafeïne, verhogen juist weer je onrust. Probeer deze daarom tijdelijk te vermijden.
5. Schijf je gevoelens op
Begin een dagboek waarin je opschrijft wat je voelt en bezig houdt. Zie het als je hart uitstorten bij iemand die goed kan luisteren.
Het is een efficiënte manier om je emoties te uiten waardoor ze minder aanwezig zullen zijn.
6. Zoek de oorzaak
Deze laatste tip heeft het meeste effect. Kijk naar de redenen dat je in deze situatie bent gekomen en zorgt dat er een oplossing voor komt.
Voor veel mensen kan stress een directe invloed hebben op hun gewicht. Of het gewichtsverlies of gewichtstoename veroorzaakt, kan van persoon tot persoon verschillen - en zelfs van situatie tot situatie.
Stel jezelf de vraag: wat is datgene in je leven waardoor je het meeste stress krijgt en wat kun je eraan doen?
Doe de gratis stress test hieronder, krijg de resultaten en ontvang het e-boek “Het Stressvrij geheim” voor de oplossing.