februari 14

0 comments

9 Symptomen Dat Je Overwerkt Bent + 5 Herstel Tips

Er zijn van die dagen dat het allemaal wat stressvoller is op je werk, meestal kun je daarmee omgaan.

Soms niet, dan schiet je uit je slof en vertel je aan iedereen even goed de waarheid omdat je cappuccino iets te weinig melk bevat.

Als je dit bij jezelf merkt, kalichamelijkn het zijn dat je overwerkt bent.

Je hebt dan voor langere tijd te hard je best gedaan, waardoor je anders reageert op normale situaties.

Gelukkig is daar heel makkelijk iets aan te doen. Lees in dit artikel alles over de symptomen en hersteltips van overwerkt zijn.

Doel van dit artikel: Dit artikel beschrijft het risico dat je loopt door vaak te overwerken, hoe je het kunt vermijden, wat je kunt doen om een goede werk/leven balans te krijgen en op welke manier je op zoek kan gaan naar je droombaan.


Wat is overwerkt zijn?

Als je lange tijd te hard werkt dan raak je uit balans. Je neemt niet voldoende rust, ziet geen tijd meer om de dingen te doen die je leuk vindt en bent alleen maar bezig met je werk. Hierdoor kun je niet meer met op een constructieve manier met stress omgaan en je wordt overwerkt.

Je voelt je steeds vermoeider, kunt niet meer zo goed met kritiek omgaan, de grapjes van je collega’s zijn opeens helemaal niet zo grappig meer, je merkt dat je verplichtingen vermijdt en dat je in je gedachten afwezig bent.

Man die overwerkt op zijn bureau slaapt

Vaak ga je vermoeid en ongeïnteresseerd naar je werk, waar je halfslachtig bezig bent met wat je moet doen. Het liefst zou je hard weglopen van alles waar je tegen opziet.

Merk je een van deze dingen bij jezelf? Dan kan het zijn dat je overwerkt bent.


Symptomen van overwerkt zijn

Ik heb hier de belangrijkste symptomen van overwerkt zijn voor je op een rijtje gezet. Herken jij twee of meerdere? Dan zit je in de gevarenzone. Let goed op de volgende indicaties:

Overwerkte vrouw met handen tegen haar hoofd achter haar bureau

Je hebt moeite om te ontspannen

Je hebt het gevoel dat je altijd klaar moet staan voor het bedrijf, waardoor je nooit eventjes niets kan doen.

Dit kan gebeuren bij functies waar elk moment een spoedgeval kan zijn, maar ook bij een baan waar je veel uren moet maken.

Er is dan simpelweg geen tijd om tot rust te komen, waardoor je nooit kunt ontspannen.

Overwerkte vrouw heeft handen op haar maag en buigt voorover

Gezondheid gaat achteruit

Je merkt dat je dikker wordt of juist gewicht verliest. Je probeert de stress weg te eten of vergeet juist voedsel te gebruiken door de drukte.

Ook heb je last van pijn in je lichaam zonder dat er een goede verklaring voor is.

Je bent fysiek moe

Je bent eigenlijk continu uitgeput. Zelfs als je een dag vrij hebt. De vermoeidheid beperkt zich dus niet alleen tot de drukke dagen, maar is er iedere dag weer opnieuw.

Ook houd je door de stress op met je lichaam goed te verzorgen. Hierdoor krijg je klachten zoals hoofd, buik of spierpijn.

Man met handen tegen zijn hoofd en hoofdpijn door overwerkt zijn

Verminderde concentratie en je geheugen gaat achteruit

Je bent zo gespannen dat je niet meer op een taak kan focussen. Je probeert het, maar je blijft denken aan de dingen de je nog moet doen.

Ditzelfde proces zorgt ook voor een slechter geheugen. Je probeert iets te herinneren, maar raakt afgeleid door de stress van een taak die je nog moet doen.

Je hebt schuldgevoelens dat je niet hard genoeg werkt

Zelfs als je de doelen en de deadlines haalt, heb je nog steeds het idee dat je meer moet doen.

Je denkt dat je nooit klaar bent met het werk, dat je altijd nog iets af moet maken. Je voelt je schuldig dat je ondanks je uitputting niet meer in staat bent om jezelf naar je bureau te slepen.

Vrouw leunt tegen een raam en voelt zich schuldig omdat ze overwerkt is

Vroeg opstaan en laat doorwerken

Een ander gewoonte waardoor je kan herkennen dat je overwerkt bent, is als je heel vroeg opstaat, tot laat doorwerkt en continue aan het denken bent over je baan. Dit is een oorzaak van veel andere symptomen.

Je offert je vrije tijd op voor je werk. In de avonden en de weekenden ben je er nog steeds mee bezig. Je krijgt hierdoor geen mogelijkheid om tot rust te komen en weer energie te krijgen voor de volgende dag.

Geen vervulling

Doordat je het zo druk hebt, ervaar je geen vervulling na een lange dag werken. In een gezonde werk situatie, heb je het idee als je eindelijk thuis komt dat je klaar bent en kunt ontspannen.

Als je overwerkt bent, kom je vaak gefrustreerd en ontevreden thuis omdat je gelooft dat je te weinig hebt gedaan.

Vrouw met hand tegen hoofd denkt na over wat ze gedaan heeft op het werk

Geen tijd

Een ander punt is dat je geen tijd meer voor vrienden, familie of sociale activiteiten neemt.

Je werkt beheerst je leven, al het andere valt weg. De uren die je maakt om te overwerken gaan ten koste van alles, ook de relaties die je belangrijk vindt in je leven.

Je voelt nostalgie

Je merkt dat je terugdenkt aan tijden dat het beter was.

Je maakt je zorgen over fouten die je in het verleden hebt gemaakt en denkt dat je nu beter af zou zijn als je het anders zou hebben gedaan.

Oude vrouw kijkt naar nostalgische foto's

Overwerkt of overspannen?

Overwerkt en overspannen lijken op elkaar, toch is er een verschil. Als je gestrest bent en je neemt geen rust, dan wordt je overspannen. Dit geld voor alle soorten stress. Als dit door je baan komt, ben je overwerkt.

Als je overwerkt of overspannen bent, kan je vaak door meteen erop te reageren in korte tijd er vanaf komen.

Je zit een gevaarlijke situatie als je niks doet, maar als je stappen neemt om tot rust te komen, kun je erger vermijden.

Het grote risico is een burn-out. Een geestesziekte waar je jarenlang last van kunt hebben en veel moeite voor moet doen om van te genezen.

Overwerkt zijn is daarom iets waar je zo snel mogelijk wat aan moet doen.


Overwerkt? 5 Tips om te herstellen

Je weet nu de symptomen van overwerkt zijn. Als je veel symptomen herkent, is het zaak om er wat tegen te doen voordat het van kwaad tot erger gaat. Je vraagt je waarschijnlijk af wat je kunt doen als je overwerkt bent.

 Hieronder zijn 5 tips waardoor je er snel vanaf kunt komen

Kleurrijke bordjes waar quick tips opstaat

Tip 1: Analyseer je situatie

Hoe ben je overwerkt geworden? Is deze situatie gekomen door wat het bedrijf van je verwacht of door wat je van jezelf moet doen?

Als de oorzaak de bedrijfscultuur is, dan kun je het vaak oplossend door een gesprek te voeren met je directe leidinggevende.

Maakt dit geen verschil omdat hard werken een onderdeel is van de cultuur, dan is er geen enkele reden om te blijven bij een bedrijf dat er op termijn zal zorgen dat je een burn-out gaat krijgen. Zoek zo snel mogelijk een andere baan.

Man die een grafiek tekent

Als je overwerkt bent door wat je van jezelf eist, probeer te begrijpen wat de reden is. Vaak kun je door middel van vragen stellen erachter komen.

Niemand is perfect, je kunt alleen maar groeien door jezelf te analyseren. Als je overwerkt bent is het een goed moment om hier naar te kijken, of zelfs professionele hulp in te schakelen. 

Vlucht je weg van je leven door te werken?

Ben je liever op je kantoor dan thuis?

Doe je wat anderen van je willen ook als je er zelf geen zin in hebt?

Ben je te veeleisend, perfectionistisch of overschat je jezelf?


Tip 2: Maak een plan voor je toekomst

Ben je tevreden met wat je nu hebt? Wat wil je bereiken in het leven en op welke manier? Hoe kun je dat doen? Bedenk hoe je wilt dat je toekomst eruit gaat zien en wat je moet veranderen om het te realiseren.

Denk ook aan sociale relaties, vrije tijd, vakanties, hobby’s en dromen die je hebt of wilt uitvoeren. Probeer dit beeld zo duidelijk mogelijk te krijgen. 

Persoon schrijft in een agenda

Ga daarna naar je leidinggevende om het te bespreken.

Is het mogelijk om dit te bereiken door carrière te maken bij het bedrijf waar je nu werkt? Kan je huidige functie die grenzen respecteren?

Dit is jouw leven en je hoeft niet voor je werkgever iets opzij te zetten.

Het is mogelijk om een baan te krijgen waar je tevreden over bent, er is geen enkele reden om dat niet voor jezelf te willen.

Vrouw zit op haar werk en schrijft met een potlood

Tip 3: Wordt assertiever en leer 'nee' zeggen op je werk

Het is belangrijk om duidelijke grenzen aan te geven zodat je niet tegen jezelf in gaat. Voor je collega’s en werkgever is het ook prettiger om te weten wat je wel en niet wilt doen. Maak dit zo snel mogelijk duidelijk zodat je een goede werk-leven balans krijgt.

Als je aan het einde van de dag naar huis gaat, laat je weten dat je klaar bent voor vandaag en de rest van het werk de volgende dag doet.

Als je op vakantie gaat, dan zorg je dat iemand je taken overneemt of dat het een paar weken kan wachten.

Vrouw relaxt op vakantie om niet overwerkt te worden

Tijdens je vakantie hoef je dan niets meer te doen (nee, ook geen e-mails, appjes of telefoontjes beantwoorden).

Op deze manier kun je tot rust komen en jezelf opladen zodat je de volgende dag of na de vakantie, weer vol energie en enthousiasme aan het werk kan gaan. Zorg altijd dat je werkstress zo klein mogelijk is, want de gevolgen kunnen ernstig zijn.


Tip 4: Stop met multitasking

Een mens kan maar één taak tegelijkertijd doen. Twee dingen naast elkaar doen zorgt ervoor dat je beide minder goed uitvoert en er minder plezier in hebt.

Vrouw die aan alles denkt wat ze nog moet doen

Kijk daarom naar alle taken die je nog moet doen, schrijf ze op en organiseer ze op basis van prioritiet. Begin met de belangrijkste en ga er mee door tot deze af is. 

Neem een pauze of doe een taak die je makkelijk vindt, waarna je begint aan de taak met de één na hoogste prioriteit. Zo ga je door tot alles af is.

Als het er op lijkt dat je de deadline niet haalt, kun je kijken of iemand anders iets over kan nemen.

Op deze manier krijg je een duidelijk beeld wat je moet doen en hoe lang het duurt.

Twee handen houden elkaar vast en helpen elkaar

Tip 5: Leer om op een goede manier om te gaan met stress

Er is veel dat je kunt doen, zoek bijvoorbeeld een hobby, doe iets aan lichaamsbeweging, begin met mediteren en neem voldoende pauzes tijdens werkzaamheden.

Zorg dat je een ontspanningstechniek leert waardoor je zelfs tijdens stressvolle periodes tot rust kan komen. Of verplicht jezelf om een rustmoment te nemen elk uur (ja, ook als er een deadline ligt).

Gebruik deze tijd, al is het maar 5 minuten, om in vijf seconden langzaam diep in te ademen, dit eventjes vast te houden, daarna weer in vijf seconden uit te ademen.

Op deze manier leer je met stres omgaan, zonder dat je werk er onder lijdt.

Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>