Stress en spanningen kunnen moeilijk zijn om mee om te gaan.
Als je vatbaar bent voor stress dan kan dit huiduitslag veroorzaken en bestaande aandoeningen zelfs verergeren.
In dit artikel leg ik 7 vormen uit van huiduitslag die worden veroorzaakt door stress. Ook krijg je nuttige tips om je huidklachten te verminderen en verzachten.
Doel van dit artikel: We gaan na welke schadelijke invloeden stress kan hebben op je huid en hoe stress huiduitslag kan veroorzaken en erger maken. Uiteraard geef ik je enkele nuttige tips om huiduitslag door stress te behandelen en te voorkomen.
Kan je huiduitslag krijgen door stress?
Het korte antwoord op deze vraag is: ja.
Door stress kan je huiduitslag krijgen en bestaande huidaandoeningen kunnen erdoor verergeren.
Ik begrijp heel goed dat je hiervan schrikt. Huidaandoeningen brengen de meeste mensen niet meteen in verband met stress.
Misschien dacht je dat een allergie de oorzaak was van die rode vlekken op je huid. Misschien gebruikte je al jaren dure zeep omdat je dacht dat goedkopere zeep je huid uitdroogt.
Huidproblemen kunnen andere oorzaken hebben, maar kunnen net zo goed ontstaan door (chronische) stress.
Hoe kan stress huiduitslag veroorzaken en erger maken?
Misschien heb je zelf al gemerkt dat er een verband bestaat tussen hoe je je voelt en wat er met je huid gebeurt.
Je bent vast wel eens zo nerveus geweest dat je begon te blozen. In dit geval ervaarde je acute, tijdelijke stress.
Maar verschillende wetenschappelijke studies tonen aan dat ook psychologische stress en chronische stress een invloed kunnen hebben op je huid. En deze invloed gaat veel verder dan alleen maar blozen. Sommige effecten kunnen je huid permanent beschadigen.
Laten we even nagaan hoe het komt dat stress zo’n negatieve invloed heeft op je huid.
Als je gestrest bent, maakt je lichaam stresshormonen aan. In acute stressvolle situaties zorgen deze ervoor dat je lichaam zich klaarmaakt om te overleven. Je spieren spannen zich op, je hart gaat sneller kloppen en je wordt alerter.
Een van de belangrijkste stresshormonen is cortisol.
Cortisol wordt in de bijnieren aangemaakt en speelt een belangrijke rol bij de normale werking van je lichaam.
Misschien denk je: hoe meer van dit wonderstofje in mijn lichaam hoe beter! Cortisol zorgt namelijk voor allerlei belangrijk functies.
Ik heb echter teleurstellend nieuws voor jou: in grote hoeveelheden kan cortisol je lichaam en je huid flink wat schade toebrengen.
Een hoog cortisolniveau tast je immuunsysteem aan
Cortisol is gewoonlijk ontstekingsremmend en houdt de immuunrespons onder controle.
Een constante te grote hoeveelheid cortisol in je lichaam zorgt er echter voor dat je immuunsysteem in de war raakt. Hierdoor gaat je immuunsysteem minder goed werken en kan het zelfs fouten maken waardoor het je eigen goede lichaamscellen gaat aanvallen.
Hoe minder goed je immuunsysteem werkt, hoe vatbaarder je wordt voor ziektemakers. Virussen, bacteriën en schimmels dringen je lichaam makkelijker binnen waardoor wondjes op je huid minder snel genezen of je schimmelinfecties kunt krijgen op je huid.
Gaat je immuunsysteem onder invloed cortisol je goede lichaamscellen aanvallen dan kun je hierdoor auto-immuunziektes krijgen zoals bijvoorbeeld spierreuma door stress.
Een hoog cortisolniveau verstoort je nachtrust
Een tekort aan nachtrust kan zorgen voor huidproblemen, zo blijkt uit een studie gepubliceerd in de National Library of Medicine.
Het is vooral tijdens het slapen dat je huid zich herstelt. Hoe minder je slaapt, hoe minder tijd je huid heeft om te herstellen. En dit kan een grote invloed hebben op hoe je eruitziet.
De boosdoener van een verstoorde nachtrust? Inderdaad: cortisol.
Slaap heeft een remmend effect op de cortisolproductie in je lichaam. Je lichaam komt – in normale omstandigheden –tot rust tijdens je slaap.
Kun je echter onder invloed van stress de slaap niet vatten, dan komt je lichaam niet tot rust. Het blijft alert en het gehalte aan cortisol blijft hoog wat voor slaapproblemen zorgt.
Maar een tekort aan slaap verhoogt op zijn beurt ook de cortisolconcentratie in je lichaam. Als je niet voldoende slaapt dan heeft je lichaam niet voldoende tijd om de cortisolproductie te remmen.
Zo kom je eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht van een te hoge concentratie aan cortisol in je lichaam.
Omroep Flevoland had een tijdje geleden schoonheidsspecialiste Ellen van der Laan op bezoek.
Zij vertelt heel duidelijk waarom een teveel aan cortisol zo’n negatieve invloed heeft op je algemene welzijn én op je huid. Kijk even mee:
Welke soorten huiduitslag kan stress uitlokken?
#1: Acne
Hoewel stress op zich niet de enige oorzaak is van acne, speelt stress wel een grote rol bij het uitlokken van acne. Bestaande acne kan er ook erger door worden.
Onder invloed van stress komt het CRH of het Corticotrope Relasing Hormoon in werking. Dit hormoon stimuleert de bijnieren tot het aanmaken van cortisol.
Maar het CRH-hormoon kan zich ook binden aan receptoren in de talgklieren. Hierdoor neemt de talgproductie toe. Als je van nature al gevoelig bent voor acne, kan dit je acne verergeren of zorgen voor een opflakkering van acne.
Je weet vast wel dat je onder invloed van stress vaker gaat prutsen aan korstjes of puistjes.
Omdat je immuunsysteem door hoge cortisolwaarden minder goed werkt, gaan puistjes makkelijker ontsteken en dat maakt acne erger.
Meld je aan voor mijn gratis training:
In 5 stappen naar een stress- en zorgen vrij leven
Leer in onze training leer je hoe:
Meld je aan voor mijn gratis training:
In 5 stappen naar een stress- en zorgen vrij leven
Leer in onze training leer je hoe:
#2: Rode vlekken op huid
Er zijn wel meerdere soorten rode vlekken die onder invloed van stress op je huid kunnen verschijnen.
Als je je in een stressvolle situatie bevindt dan heb je vast al gemerkt dat je soms bloost. Dit blozen begint vaak in je gezicht maar kan zich ook uitstrekken naar je halsstreek. Neemt je stress af, dan verdwijnen deze rode vlekken.
Sommige mensen ontwikkelen hierdoor echter bloosangst waardoor de stress alleen maar toeneemt en ze eigenlijk in een vicieuze cirkel terechtkomen.
Door een teveel aan cortisol kun je blijvend last hebben van deze rode vlekken. Als ook je immuunsysteem verzwakt is, kunnen er zelfs kleine ontstekingen ontstaan op je huid waardoor er altijd rode vlekken te zien zijn.
Maar cortisol is niet de enige boosdoener. Onder invloed van chronische stress wordt ook histamine aangemaakt. Histamine is een neurotransmitter die er onder meer voor zorgt dat bloedvaten zich verwijden wat tot rode vlekken op je huid kan leiden.
#3: Psoriasis
Psoriasis is een vaak voorkomende, niet besmettelijke chronische huidaandoening. Vaak is deze erfelijk bepaald maar ook mensen zonder een erfelijke factor kunnen er last van krijgen.
Psoriasis geeft rode vlekken op de huid die later kunnen gaan schilferen en jeuken.
Volgens de Nederlandse Psoriasis stichting kan mentale stress leiden tot een uitbraak van psoriasis en de jeuk verergeren. Onderzoek heeft uitgewezen dat stress – en dan vooral psychologische stress- psoriasis kan uitlokken of verergeren bij 26 tot 88% van psoriasispatiënten.
Waarom dit zo is, daar zijn wetenschappers het nog niet helemaal over eens. Vast staat wel dat mensen met psoriasis een probleem lijken te hebben met de hypothalamus-hypofyse-bijnieras. Deze regelt de reactie van het lichaam op stress.
#4: Koortsblaasjes
Je collega is al een tijdje ziek en jij neemt alle werk van hem over. ’s Avonds komt de zorg voor de kinderen erbij. Je kunt de slaap maar moeilijk vatten en je voelt dat je in ‘overdrive’ gaat.
Surmenage loert om de hoek. Plots is het zover: je wordt ’s morgens wakker met een tintelend en branderig gevoel op je bovenlip. Langzaamaan vormen zich piepkleine jeukende blaasjes op je lip.
Koortsblaasjes worden veroorzaakt door het herpes labialis virus. Ongeveer 80% tot 90% van de Nederlanders is er drager van. Dit betekent echter helemaal niet dat dit percentage van de bevolking ook daadwerkelijk met koortsblaasjes rondloopt.
Er zijn bepaalde factoren die de uitbraak van koortsblaasjes in de hand werken. Een van de belangrijkste factoren hiervan is stress. Onder invloed van cortisol verzwakt je immuunsysteem zodat het minder hard kan werken tegen een uitbraak van dit virus.
#5: Eczeem
Eczeem heeft heel wat verschillende vormen: blaasjes, rode vlekken op de huid, een schilferige huid, enz. Heel vaak zorgt eczeem voor jeuk waardoor je gaat krabben. Dit kan voor bijkomende problemen zorgen zoals infecties of een kapotte huid waardoor eczeem erger wordt.
Verschillende vormen van eczeem hebben verschillende oorzaken maar onderzoek heeft wel aangetoond dat genetica, externe triggers en psychologische stress een rol spelen bij eczeem.
Ook volgens Mark Levenberg, dermatoloog en Medical Director bij Pfizer, bestaat een wetenschappelijk verband tussen stress en eczeem. Stress beïnvloedt ons immuunsysteem en onze huidbarrière waardoor deze een belangrijk factor is voor het ontwikkelen van eczeem.
#6: Netelroos of urticaria
Netelroos wordt gekenmerkt door hevig jeukende bultjes of zwellingen op de huid.
Urticaria kan variëren in grootte en vorm en plekken kunnen samengroeien tot grotere gebieden op de huid.
Netelroos ontstaat wanneer het lichaam reageert op allergenen en grote hoeveelheden histamine vrijkomen. Als reactie op deze histamine gaat weefsel zich verwijden waardoor dit kan gaan lekken. Het vocht in het weefsel veroorzaakt zwelling en jeuk.
De meest voorkomende oorzaak van netelroos is een allergische reactie. Zo kunnen bepaalde voedingsmiddelen of medicijnen netelroos veroorzaken.
Ook externe factoren zoals druk, warmte of koude kunnen een uitbraak veroorzaken, maar ook stress is een belangrijke trigger voor een netelroos uitbraak.
Kun je ook gordelroos krijgen van stress?
Gordelroos wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus, ofwel het waterpokkenvirus.
De eerste symptomen zijn vaak jeuk, tintelingen en pijn in het getroffen gebied. Na een paar dagen ontstaan er rode vlekjes en blaasjes op de huid.
Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) krijgt 1 op de 4 Nederlanders ooit gordelroos.
Gordelroos komt meestal maar een keer in een mensenleven voor. Sommige personen zijn er echter heel gevoelig voor. Bij 1 op de 20 mensen die ooit gordelroos hebben doorgemaakt kan deze terugkomen.
De reactivering van gordelroos is volgens sommige studies vooral te wijten aan stress. Een verzwakt immuunsysteem door grote hoeveelheden cortisol in het lichaam kan het varicella zoster virus heractiveren.
Wat is het effect van stress op je huid en gezicht?
Dat stress ernstige huidaandoeningen kan veroorzaken is je nu vast wel al duidelijk.
Maar wat doet stress nog meer met je huid?
Wallen onder je ogen
Schrik je ook soms van je spiegelbeeld als je de wallen onder je ogen ziet? Wallen komen vaker voor naarmate je ouder wordt. De ondersteunende spieren onder je ogen worden namelijk zwakker en ook een verslapte huid kan wallen veroorzaken.
Onderzoek wees echter uit dat ook een tekort aan slaap door stress huidveroudering in de hand werkt. Door slaapgebrek wordt je huid minder elastisch waardoor je sneller wallen krijgt.
Een droge huid
De hoornlaag is de buitenste laag van je huid. Deze bevat eiwitten en lipiden die een rol spelen bij het gehydrateerd houden van de huidcellen. Deze hoornlaag fungeert ook als een barrière die de huid eronder beschermt. Als je hoornlaag niet naar behoren werkt, kan je huid droog en jeukerig worden.
Een studie uit 2014 waarbij de invloed van stress op de hoornlaag van de huid bij muizen werd onderzocht, toonde aan dat stress de barrièrefunctie van de hoornlaag aantast. Hierdoor houdt de huid minder vocht vast en raakt deze gedehydrateerd.
Rimpels
Dat je minder rimpels hebt wanneer je huid elastisch en goed gehydrateerd is, is geen geheim.
Chronische stress zorgt voor veranderingen in de eiwitten in je huid waardoor de elasticiteit vermindert. Maar net zo goed droogt stress je huid uit waardoor je sneller rimpels krijgt.
Door stress ga je ook sneller niet goed in je vel zitten en vaker je wenkbrauwen fronsen wat uiteraard ook bijdraagt tot de vorming van rimpels.
Doffe huid
Op lange termijn beperkt stress de bloedtoevoer naar je huid. In gevaarlijke omstandigheden zijn er namelijk andere organen die heel veel energie nodig hebben. Je huid komt dus op de tweede plaats.
Hoe minder bloed er naar je huid vervoerd wordt, hoe minder energie je huid krijgt om te herstellen.
Hierdoor gaat je huid er moe en dof uitzien en verliest ze vocht, glans en elasticiteit. Een huid die zich niet herstelt krijgt ook een ongelijkmatige pigmentatie.
7 Tips om huiduitslag door stress te verminderen
Als je huidklachten hebt die het gevolg zijn van stress, of je twijfelt of je huiduitslag hebt, ga dan altijd naar een arts. Een huisarts is de enige die kan controleren of je daadwerkelijk huiduitslag hebt.
De informatie die ik je hieronder geef is ervoor bedoeld om mogelijke huiduitslag door stress te verminderen. Het is geen vervanging voor een gesprek of diagnose door een arts.
Tip 1: Maak tijd vrij voor jezelf
Gemiddeld besteden mensen slechts 15 minuten per dag aan ‘me-time’. Dat is veel te weinig want van zelfzorg is bewezen dat het stress- en angstgevoelens vermindert.
Ben je te veel bezig met externe verantwoordelijkheden – in plaats van voor jezelf te zorgen – dan weet je misschien niet meer wat je blij maakt.
Neem de tijd om na te denken over de dingen die je kunt doen om je gelukkig te voelen. Zoek het vooral niet te ver.
Zoek je geluk in kleine dingen: geniet van een zonsopgang, beleef de natuur op zijn best, waardeer de gezelligheid van een avondje met je gezin, neem een warm bad, luister naar ontspannende muziek.
Kortom, maak tijd vrij voor de dingen die je leuk vindt.
Tip 2: Verhoog je weerstand
Door je weerstand te verhogen kun je je immuunsysteem een handje helpen.
Zo gezond mogelijk eten en drinken is een eerste vereiste om je weerstand te verhogen.
Zet zeker vette vis en groene groenten op je menu en zorg voor een dagelijkse portie vitamine C in de vorm van vers fruit.
Mag je dan nooit even genieten van een zoete zonde? Toch wel. Af en toe een stuk pure chocolade mag best. Het is zelfs gezond voor je immuunsysteem!
Pure chocolade bevat namelijk theobromine. Deze antioxidant stimuleert je immuunsysteem door je lichaamscellen te beschermen tegen vrije radicalen.
Lukt het je echt niet om elke dag gezond te koken dan kunnen aanvullende supplementen in tabletvorm je wat helpen. Supplementen zoals vitamine D, vitamine C, magnesium en visolie (EPA/DHA vetzuren) zijn zeker het overwegen waard.
Tip 3: Beweeg, beweeg, beweeg!
Regelmatig bewegen en sporten helpt je beter om te gaan met stress.
Door lichaamsbeweging geeft je lichaam endorfine vrij, de chemische stof in je hersenen die pijn en stress verlicht. Lichaamsbeweging verlaagt ook het niveau van stresshormonen in je lichaam.
Dat bewegen belangrijk is voor een gezonde geest in een gezond lichaam wist je waarschijnlijk al.
Maar ook diverse wetenschappelijke studies benadrukken het belang van lichaamsbeweging.
Ook wat betreft lichaamsbeweging geldt wat ik al in tip 1 heb besproken: doe wat je leuk vindt!
Tip 4: Zorg goed voor je huid
’s Avonds val je vaak op de bank in slaap. Als je midden in de nacht wakker wordt, sleep je je naar je bed. Om je huid te reinigen heb je echt de moed niet meer. Met make-up en zonder voedende nachtcrème duik je je bed in.
Stress zorgt ervoor dat je je huid vaker verwaarloost.
En toch is je huid goed verzorgen heel belangrijk om de negatieve effecten van stress op je huid te beperken. Als je je gezicht ’s avonds goed reinigt krijgen schadelijke stoffen de kans niet om je huid aan te tasten.
Eerder in dit artikel kon je ook al lezen dat cortisol de barrièrefunctie van je huid aantast waardoor je huid droger wordt. Deze goed gehydrateerd houden is dus heel belangrijk.
Met een mooi bruin kleurtje zie je er vaak beter uit. Toch is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de ultraviolette stralingen van de zon en zeker van de zonnebank. Deze verdikken namelijk de huid waardoor deze gevoeliger is voor ontstekingen.
Maar er bestaat nog een andere goede reden waarom je je huid goed moet verzorgen.
Een bekend huidverzorgingsmerk voerde een acht weken durend onderzoek uit naar de gevolgen van acne bij volwassenen. Wat bleek: een goede huidverzorgingsroutine kan stress verlagen.
Een team van deskundigen onderzocht 30 acnegevoelige vrouwen tussen 18 en 45 jaar die een huidverzorgingsroutine volgden. De resultaten toonden aan de cortisolwaarde met ongeveer 83% daalde en dat de deelnemers zich 76% zelfverzekerder voelden.
Tip 5: Heb regelmatig seks
Seks: als je chronische stress ervaart heb je er waarschijnlijk niet altijd even veel zin in. Toch is seks een heel handig ‘hulpmiddel’ om stress te verlichten.
Door met je partner de lakens te delen wordt endorfine aangemaakt. Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Deze stof zorgt ervoor dat je je gewoon gelukkiger gaat voelen.
Een portie goede seks kun je – met een beetje fantasie – ook beschouwen als een vorm van lichaamsbeweging. Eerder kon je al lezen dat lichaamsbeweging belangrijk is om de hoeveelheid cortisol in je lichaam te verlagen.
Bovendien bleek uit een Schotse studie, gepubliceerd in het tijdschrift Biological Psychology, dat seksuele activiteit een stijging van de bloeddruk tijdens stressvolle gebeurtenissen voorkomt.
Tip 6: Beoefen gezichtsyoga
Yoga werd duizenden jaren geleden ontwikkeld en verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat yoga een heilzame werking heeft op zowel lichaam als geest.
Yoga verbetert de bloedcirculatie doorheen heel je lichaam en de zuurstofopname. En daar heeft je huid heel wat baat bij. Je huid gaat er niet alleen gezonder uitzien maar herstelt zich ook beter.
Wist je trouwens dat er ook zoiets als gezichtsyoga bestaat en dat deze een prima alternatief is voor chirurgie en botox?
Gezichtsyoga oefeningen bewerken alle lagen van je huid en stimuleren de aanmaak van collageen en elastine waardoor je huid er strakker en gladder uit gaat zien.
Benieuwd hoe gezichtsyoga in zijn werk gaat? Bekijk dan zeker even onderstaande video.
Tip 7: Los de oorzaak van je huiduitslag op
Het allerbelangrijkste om te doen als je vaak last hebt van huiduitslag is je stress verminderen.
Leren hoe je op een gezonde manier met stress kan omgaan is belangrijk als jij je huiduitslag wil genezen.
Je kunt de klachten omkeren als je zo snel mogelijk de beslissing neemt om je leefstijl te veranderen en actie onderneemt om je stress onder controle te krijgen.
Met behulp van ‘Het Stressvrij Geheim’ e-boek kun jij voorgoed uit de stresscirkel komen. Hierin leer je onder andere:
Doe nu eerst de gratis Stress test hieronder en ontdek in welke fase je zit van stress. Daarna stuur ik je het e-boek ‘Het Stressvrij Geheim’ direct naar je op.