Een constante zeurende pijn in je nek en schouders.
’s Morgens opstaan met pijnlijke spieren en gewrichten.
Soms lijkt het wel of je spieren zich niet meer kunnen ontspannen en altijd stijf aanvoelen.
Herkenbaar?
Deze spier- en gewrichtspijn kan spierreuma zijn en het gevolg zijn van stress.
Doel van dit artikel: In dit artikel maak je kennis met spierreuma. Je komt te weten hoe stress deze ziekte in de hand werkt. De behandelmethodes voor gespannen spieren door stress zullen je helpen om met minder pijn door het leven te gaan.
Wat is spierreuma?
De wetenschappelijke naam voor spierreuma is polymyalgia rheumatica. Dat zegt jou waarschijnlijk niet veel, maar letterlijk betekent polymyalgia ‘meerdere pijnlijke spieren’.
Spierreuma is een auto-immuunziekte.
Je immuunsysteem zorgt ervoor dat je lichaam ziektemakers zoals virussen en bacteriën afstoot. Meestal is je afweersysteem perfect in staat om een onderscheid te maken tussen je eigen cellen en vreemde cellen.
Maar je afweersysteem kan ook soms fouten maken. En dan begint het te vechten tegen je eigen lichaam. Het kan vechten tegen je gewrichten, je spieren, je pezen, je slijmbeurzen en zelfs tegen bepaalde organen.
Het resultaat van zo’n afwijkende reactie van het afweersysteem is een ontstekingsreactie. Deze ontstekingsreactie bezorgt je pijn. Veel pijn….
Bij spierreuma situeert de pijn zich vooral in de nek, de schouders en de heupen.
Vraag je je af hoe het komt dat je afweersysteem soms fouten maakt?
In onderstaande video wordt dit door immunoloog professor Huub Savelkoul haarfijn uitgelegd:
Kan stress reuma veroorzaken?
Kan stress echt gewrichts- en spierpijn veroorzaken? En hoe is het mogelijk dat psychologische stress zoveel invloed heeft op je lichaam?
Je immuunsysteem kan fouten maken en ook je eigen lichaamscellen aanvallen, dat leerde je eerder al.
Maar ook stress zorgt voor ontstekingsreacties in je lichaam.
Als je ooit een acute stressaanval hebt meegemaakt (bijvoorbeeld als je plots moeten remmen voor iemand die de straat oversteekt), weet je vast wat er met je lichaam gebeurt: je hart gaat sneller kloppen, je bloeddruk stijgt, je begint te zweten, enz…
Je lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten. Dit wordt de fight-or-flight respons van het lichaam genoemd.
Onder invloed van deze stressvolle gebeurtenis komen er heel wat stresshormonen vrij. Het zijn vooral de bijnieren die de taak op zich nemen om stresshormonen te produceren.
Dat is goed want deze stresshormonen helpen je om te overleven. Tenminste in acute gevaarlijke situaties.
Blijven deze stresshormonen constant in je lichaam aanwezig, dan kunnen deze heel wat klachten geven.
Hoe kan langdurige stress de kans op spierreuma vergroten?
Een van de belangrijkste stresshormonen is cortisol. In een gevaarlijke situatie levert cortisol energie om te ‘vechten’ of te ‘vluchten’.
Maar cortisol zorgt er ook voor dat de activiteit van je immuunsysteem onderdrukt wordt.
Zodra de bijnieren cortisol produceren, wordt ook het hormoon DHEA (DeHydroEpiAndrosteron) aangemaakt. Dit hormoon controleert de hoeveelheid cortisol in je lichaam en grijpt in als het niveau aan cortisol te hoog wordt.
Een evenwicht van deze twee stoffen in je lichaam is heel belangrijk. Een tekort aan DHEA kan namelijk tot een auto-immuunziekte leiden, waar spierreuma er een van is.
Onderzoekers zijn het er over eens dat er een duidelijk verband bestaat tussen het ontwikkelen van spierreuma en langdurige stress.
Eerder legde ik al uit dat spierreuma een auto-immuunziekte is en dat je afweersysteem lijdt onder een teveel aan cortisol. Een verzwakt immuunsysteem is dan ook een van de meest extreme gevolgen van langdurige stress.
Dat stress ontstekingen in het lichaam kan veroorzaken en een invloed heeft op je genen hebben tal van onderzoeken trouwens al uitgewezen.
Genen veranderen door chronische stress?
In een studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, werden bloedstalen van muizen en mensen die onder chronische stress staan met elkaar vergeleken.
De onderzoekers ontdekten dat stress bepaalde genen in het beenmerg verandert. Deze verandering in het beenmerg zorgt voor meer ontstekingen.
Een andere recente studie gepubliceerd in ‘Scientific Reports’ toont aan hoe chronische stress op jonge leeftijd de genexpressie verandert. Door het bloed van 2.000 mensen die opgroeiden in kansarme gezinnen te onderzoeken, ontdekten ze dat bepaalde genen verantwoordelijk zijn voor ontstekingen op latere leeftijd.
Ook wetenschappers aan de Carnegie Mellon Universiteit onderzochten de relatie tussen stress en ontstekingen.
Uit hun onderzoek blijkt dat wanneer we chronische stress ervaren, ons lichaam cytokines – de chemische boodschappers die ontstekingen in gang zetten – niet voldoende kan afbouwen.
Hoe meer langdurige stress je dus ervaart, hoe groter de ontstekingsreacties zijn en hoe vaker deze ook zullen voorkomen.
Symptomen en klachten van spierspanning door stress
Er zijn een aantal veelvoorkomende klachten en symptomen die je vast zult herkennen:
Is spierreuma door stress te genezen?
Als er één ding is dat ik wil dat je onthoudt van dit artikel, dan is dat het volgende:
In tegenstelling tot gewrichtsreuma is er bij spierreuma geen schade aan je gewrichten. Dat is goed nieuws want dit betekent meteen dat je van spierreuma door stress kunt genezen.
Het minder goede nieuws is dat het heel lang kan duren voor je volledig van spierreuma bent hersteld. Het volledige herstelproces kan wel twee tot drie jaar duren.
Spierspanning door stress is niet zo ongewoon. Heel veel mensen hebben er last van. Dit betekent echter niet dat je deze pijn zomaar moet ondergaan.
7 Behandelingstips bij gespannen spieren door stress
Het is niet makkelijk om door het leven te gaan met spierspanning door stress.
Door alle pijn die je ervaart word je niet vrolijker en dat werkt nog meer stress in de hand.
Stress zorgt ervoor dat je steeds minder goed in je vel gaat zitten en dat je er na verloop van tijd helemaal niet meer in slaagt om je nog te ontspannen.
Misschien krijg je zelfs al stress als je denkt aan hoe je het beste stress kunt verminderen.
Stress is alom tegenwoordig!
Gelukkig hoeft stress verminderen niet altijd stressvol te zijn.
Bij spierreuma is het belangrijk een evenwicht te vinden tussen rust en beweging.
Te veel bewegen kan de symptomen erger maken, maar door te weinig te bewegen vindt er geen doorbloeding plaats in je spieren waardoor deze nog stijver worden.
Tip 1: Ga naar de sauna
Een sauna nemen kan heerlijk zijn voor je pijnlijke spieren, maar helpen sauna's bij het spierherstel?
Onderzoek zegt dat het positieve gezondheidseffecten heeft op je spieren. Van warmtetherapie, of "hyperthermie", is aangetoond dat het de productie van "heat shock-eiwitten" verhoogt, die beschadigde eiwitten in ons lichaam repareren en ons beschermen tegen oxidatieve schade.
Bovendien toont een oude studie uit 1988 een toename van groeihormoon aan na blootstelling aan de sauna.
Een studie uit 2007 toonde aan dat blootstelling aan warmte de insulinegevoeligheid kan verhogen, wat kan bijdragen aan het opbouwen en behouden van vetvrije massa en het reguleren van de suikerwaarden.
Als je niet naar de sauna gaat voor spierherstel, zou je dat wel moeten doen!
Tip 2: Blijf in beweging
Heb je vaak last van spierspanning door stress dan is regelmatig maar op een rustig tempo bewegen de beste remedie.
Ik begrijp heel goed dat dit heel uitputtend klinkt als je spieren stijf en gespannen zijn, maar je houdt er je spieren en gewrichten wel soepel door.
Bewegen verbetert de doorbloeding van je spieren. Voedingsstoffen en zuurstof worden aan de spieren afgegeven en afvalstoffen worden afgevoerd.
Bij te weinig lichaamsbeweging blijven deze afvalstoffen achter in de weefsels en zorgen deze voor stijfheid en gespannen spieren.
Lichaamsbeweging is trouwens ook bij chronische stress heel belangrijk. Daar zijn twee heel goede redenen voor:
Deze neurotransmitters worden ook wel ‘gelukshormonen’ genoemd. Van regelmatig bewegen word je echt wel gelukkiger waardoor je beter met dagelijkse stress kunt omgaan.
Tip 3: Doe stretchoefeningen
Ook stretching is belangrijk om je spieren soepel te houden.
Bij spierreuma ervaar je vooral pijn in je nek, je schouders en je heupen. Om deze pijn te verlichten is het dan ook belangrijk de spieren in deze gebieden goed te stretchen.
Intensief met deze stretchoefeningen bezig zijn zal je bovendien ook helpen om los te komen van de stress van het dagelijkse leven. Door je goed op deze oefeningen te concentreren krijg je namelijk de kans niet om te piekeren.
Stretchoefening voor de nek en de schouders
Onderstaande video laat je zien hoe je je nek en je schouders kunt ontspannen.
Stretchoefening voor de heupen
Onderstaande video laat je zien hoe je je heupen en je bekken kunt ontspannen.
Tot zover wat je concreet kunt doen tegen de pijn van spierreuma.
Een ander heel belangrijke tip om spierreuma te vermijden is minder stressvol door het leven gaan.
En ik hoor je meteen al denken: ‘Makkelijker gezegd dan gedaan!’
Tip 4: Vermijd nog meer stress
Enkele tips je je hierbij kunnen helpen zijn:
Bovenstaande tips zijn klassiekers als het aankomt op stress te vermijden.
Jezelf op de eerste plaats zetten is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om stress te vermijden. Je concentreren op wat je doet, kalmeren en ontspannen zijn hierbij kernwoorden.
Het beheersen van je stressniveau is van cruciaal belang om de pijn door spierreuma te verlichten.
Meditatie- en ontspanningstechnieken zijn goede manieren om je concentratie te verbeteren, endorfine vrij te maken en stress te verminderen.
Activiteiten zoals een ontspannend boek lezen, luisteren naar je favoriete muziek, een romantische film kijken kunnen heel heilzaam werken.
Een kopje thee drinken met een vriend(in) en je gevoelens delen kan een geweldige stressverlichter zijn en troost bieden op een slechte dag.
Tip 5: Doe een nieuws detox
Door dagelijks het nieuws te volgen blijf je op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt. Een goede zaak want zo blijf je bij.
Een teveel aan nieuwsberichten kan je hoofd echter zo vol maken dat je hierdoor gestrest geraakt. En laat een vol hoofd leegmaken nu net een van de belangrijkste dingen zijn die je kunt doen om niet ten prooi te vallen aan chronische stress.
Tip 6: Blijf bezig zonder haast
Jezelf een deadline opleggen kan uitstelgedrag – een andere grote bron van stress – voorkomen.
Stel je echter onredelijke eisen aan jezelf – zoals een deadline die je echt niet kunt halen – dan zorgt dit net voor meer stress.
Te streng zijn voor jezelf maakt je heus niet productiever. Je gaat hierdoor vaak hectischer door leven. En hectische situaties zijn echte stressmagneten.
Tip 7: Geniet van alles wat je doet
Voel jij je ook schuldig als je even niets doet en geniet van de kleine dingen in het leven?
Dat hoeft niet.
Integendeel!
Door heel bewust te genieten van de kleine dingen in het leven verlaagt je stressniveau waardoor je de zaken die je wel moet doen efficiënter aanpakt.
Even lekker niets doen is dus helemaal niet zo’n tijdverspilling als je misschien denkt. Als je (n)iets doet, doe het dan met heel je hart, je geest en je lichaam. Voel wat je doet!
Bonus tip: Gebruik ‘Het Stressvrij Geheim’ om spierreuma te behandelen en te voorkomen
Bovenstaande behandeltips zullen je helpen om je spieren én jezelf te ontspannen.
De ontstekingen in je pezen en slijmbeurzen die bij spierreuma ontstaan doen pijn, heel veel pijn. Deze pijn zorgt op zijn beurt voor een constant vermoeiend gevoel, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Spierreuma kan je helemaal uitputten.
De stap naar het nemen van onstekingsremmers om je pijn te verlichten is dan ook heel klein.
Ik wil dat je goed onthoudt dat je spieren niet sneller zullen herstellen door het gebruik van geneesmiddelen!
Ontstekingsremmers kunnen de ontstekingen in je pezen en slijmbeurzen wel enigszins tegengaan. Zodra je echter weer onder stress komt te staan zul je weer last krijgen van spierspanningen door stress.
Gespannen spieren door stress moet je bij de kern aanpakken: je moet chronische stress uit je leven bannen.
En hoe moeilijk dit voor jou nu misschien lijkt, toch is het mogelijk om stressvrij door het leven te gaan.
Een gezond en stressarm leven begint bij jezelf. Maar ik kan je hierbij wel op goede weg helpen. En dat doe ik graag met mijn gratis e-boek 'Het Stressvrij Geheim'.
Vermoed je dat je aan spierreuma lijdt of wil je vermijden dat het zover komt? Doe dan direct onze gratis Stress test hieronder. Zodra je deze test hebt gedaan krijg je het e-boek ‘Het Stressvrij Geheim’ helemaal gratis in je mailbox toegestuurd.