oktober 26

1 comments

10 Gevaarlijke Bijwerkingen van Venlafaxine + Ervaringen

Venlafaxine wordt vaak voorgeschreven bij angststoornissen en depressies.

Het middel is ook gekend onder de merknaam Efexor.

Heb je vaak last van angstgevoelens die uit het niets lijken op te duiken?

Weet je waar je angstgevoelens vandaan komen, maar slaag je er niet in deze te overwinnen?

Wil je weten wat de risico’s van Venlafaxine zijn en welke bijwerkingen dit middel kan geven?

Lees dan dit artikel goed door want dit geneesmiddel is niet zonder risico.

Let op! Dit artikel is niet bedoeld als medisch advies. Ik heb het alleen geschreven om je te informeren over het gebruik van dit medicijn.

Doel van dit artikel: In dit artikel maak je kennis met Venlafaxine. Je leert waarvoor dit middel wordt gebruikt en wat de bijwerkingen zijn. Je kunt in dit artikel ook enkele ervaringen van anderen lezen. Tot slot leer je een gezond alternatief kennen om dit middel nooit meer te hoeven slikken.

Wat is Venlafaxine?

Venlafaxine behoort tot de groep van de geneesmiddelen van serotonine- en noradrenaline heropnameremmers (SNRI’s). Dit middel wordt gebruik om depressies en angststoornissen te behandelen. Venlafaxine of Efexor wordt vooral voorgeschreven bij gegeneraliseerde angststoornissen, sociale angststoornissen en paniekstoornissen.

Neurologisch onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die depressief of angstig zijn lagere hoeveelheden serotonine en noradrenaline in de hersenen hebben.

Neurowetenschapper Janna Marie Bas - Hoogendam, onderzoekster bij de Universiteit van Leiden, onderzocht de hersenstructuur van familieleden met sociale angststoornissen.

En wat bleek? Sociale angst heeft een invloed op de structuur van bepaalde hersengebieden en net deze structuur is erfelijk bepaald.

Zowel serotonine als noradrenaline zijn neurotransmitters. Neurotransmitters zijn lichaamseigen chemische elementen. Ze verzorgen de communicatie tussen de zenuwcellen. Serotonine heeft een invloed op je gemoedstoestand. Noradrenaline stimuleert je alertheid. 

SNRI staat voor ‘Serotonine en Noradrenaline Reuptake Inhibitor’. Dit betekent dat deze geneesmiddelen inwerken op deze twee neurotransmitters.

Ze helpen ze als het ware een handje. Hierdoor voel je minder depressief en angstig als je Venlafaxine neemt.

Belangrijk om weten is dat het een tijdje duurt voor Venlafaxine werkt. In tegenstelling tot benzodiazepines, voel je niet meteen het effect van SNRI’s.

Als je een geneesmiddel zoals bijvoorbeeld Temazepam inneemt, merk je na ongeveer een half uur dat je rustiger wordt.

Bij SNRI’s zoals Venlafaxine is dit meestal niet zo. Hoelang het precies duurt voor Venlafaxine werkt kom je in volgende rubriek te weten.


Hoelang duurt het voordat Venlafaxine werkt?

Hoelang het duurt voordat Venlafaxine begint te werken hangt af waarvoor je het gebruikt.

Bij depressiviteit, angstgevoelens, paniekstoornissen en gespannenheid

Als je Venlafaxine neemt, zou je na ongeveer 6 weken verbetering moeten merken. Helpt dit middel je inderdaad, dan wordt aangeraden dit middel 6 maanden tot een jaar te blijven gebruiken.

Merk je na 6 weken geen verbetering, dan heeft het niet veel zin om dit middel door te nemen.

Sociale fobie

Omdat een sociale fobie een vrij complexe fobie is, kan het wat langer duren voor je verbetering merkt. Je moet niet alleen van je angsten af raken maar ook de moed vinden om je weer in sociale situaties te begeven.

Het kan wel tot 4 maanden duren voor je het effect van Venlafaxine merkt.

Voor een goede werking van Venlafaxine is het belangrijk dat je dit middel consequent neemt. Je neemt het ook beter altijd op hetzelfde tijdstip van de dag.

Algemeen wordt aangenomen dat SNRI’s veilig zijn als je het voorschrift van je arts goed volgt.

Toch kunnen deze geneesmiddelen heel wat bijwerkingen geven. Sommige bijwerkingen zijn vervelend, maar vrij onschuldig. Andere bijwerkingen kunnen gevaarlijk zijn.

Net zoals het effect van Venlafaxine kunnen ook de bijwerkingen verschillend zijn van persoon tot persoon. Meer weten over de bijwerkingen van Venlafaxine? Lees dan aandachtig verder.


Bijwerkingen van Venlafaxine

Volgens statistieken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gebruikt iets meer dan 1 miljoen Nederlanders een antidepressivum.

Onderzoek heeft uitgewezen dat bij ongeveer 30 tot 50% van deze gebruikers deze geneesmiddelen niet het gewenste effect hebben.

Heel wat gebruikers zijn dan ook maandenlang op zoek naar het geneesmiddel dat wel bij hen past. Deze mensen doorstaan heel wat bijwerkingen die eigenlijk helemaal niet nodig zijn.

#1 Maagdarmstoornissen

Maagdarmstoornissen komen heel vaak voor als je Venlafaxine pas gebruikt.

Eenmaal je lichaam gewend is aan dit middel gaan deze doorgaans vanzelf over. Meestal zijn deze maagdarmstoornissen vrij vervelend, maar niet gevaarlijk.

Als je echter een ernstige aandoening hebt zoals een maagzweer of een darmziekte, dan kan Venlafaxine wel gevaarlijk zijn.

Meld je aan voor mijn gratis training:

In 5 stappen naar een stress- en zorgen vrij leven

Leer in onze training leer je hoe: 

  • Stressoren en factoren die je overprikkelen kunt identificeren en verminderen.
  • Je een hack kunt toepassen om grip op je gedachten en gevoelens te krijgen.
  • De sleutel in ons onderbewuste brein ligt. 
  • Een permanente en pijnloze oplossing voor gevoelige mensen om voorgoed controle op stress te krijgen.

#2 Gewichtstoename

Op de bijsluiter van Venlafaxine staat als bijwerking vermeld dat je kunt aankomen. Dat is trouwens bij de meeste SNRI’s zo. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat je van SNRI’s zwaarder wordt.

Onderzoekers van King’s College in Londen hebben een vergelijking gemaakt van het gewicht van gebruikers van antidepressiva en mensen die geen antidepressiva nemen.

De mensen met een normaal gewicht namen het minst vaak antidepressiva. Van de obese patiënten nam meer dan 25% antidepressiva. Deze studie spreidde zich over meerdere jaren.

En wat bleek: de patiënten die antidepressiva namen kwamen in de loop van deze periode meer bij dan mensen die geen SNRI’s gebruikten.

Het besluit van de studie was dat het gebruik van SNRI’s zou kunnen bijdragen tot een obesitasepidemie.

Het is duidelijk dat er een verband bestaat tussen gewichtstoename en SNRI’s. Waarom dit zo is weten onderzoekers eigenlijk niet precies.

Algemeen wordt aangenomen dat als je angstig of depressief bent, je niet zoveel eetlust hebt. Als het middel begint te werken, voel je je beter waardoor je ook meer honger krijgt.

Venlafaxine kan tot obesitas lijden en eigenlijk is dat een reden tot ongerustheid.


#3 Vermoeidheid en sufheid

Echte vermoeidheid komt niet zo heel vaak voor bij het gebruik van Venlafaxine. Als je dit middel neemt, kun je je echter wel vrij suf voelen.

Je suf voelen kan een negatieve invloed hebben op je reactievermogen.

Het is dan ook gevaarlijk om activiteiten uit te voeren waarbij je je optimaal moet concentreren. Ik denk hierbij vooral aan het besturen van machines of het bewaken van processen op het werk.

Ook klusjes in huis kunnen gevaarlijk zijn als je concentratie niet optimaal is. Helemaal gevaarlijk wordt het als je je in het verkeer begeeft. Autorijden wordt dan ook afgeraden bij het gebruik van Venlafaxine.


#4 Interactie met alcohol en verdovende middelen

Alcohol en verdovende middelen versterken het effect van Venlafaxine.

Hoewel vermoeidheid bij het gebruik van Venlafaxine niet zoveel voorkomt kan de combinatie van alcohol en Venlafaxine je behoorlijk slaperig maken.

Dit kan uiteraard leiden tot heel gevaarlijke situaties, zowel thuis, op het werk als in het verkeer. Gebruik nooit alcohol of verdovende middelen als je Venlafaxine neemt!


#5 Opgejaagd gevoel, hartkloppingen en kortademig

Vooral als je pas met Venlafaxine bent begonnen kun je je heel onrustig en opgewonden voelen.

Door dit opgejaagde gevoel kun je ook hartkloppingen krijgen en kortademig worden.

Als deze bijwerkingen heel hevig zijn, dan denk je misschien dat er lichamelijk iets mis is met jou. En dan is het uitbreken van een paniekaanval niet veraf.


#6 Duizeligheid, wazig zien en flauwvallen

Eerder legde ik je al uit hoe antidepressiva een invloed uitoefenen op neurotransmitters zoals serotonine en noradrenaline.

Heel vaak treden hierdoor ongewenste blokkades op van bepaalde receptoren in het centrale zenuwstelsel.

Hierdoor kun je na het opstaan plots een lage bloeddruk krijgen. Zo’n plotse bloeddrukdaling heet in medische termen een orthostatische hypotensie.

Door deze plotse bloeddrukdaling kun je je duizelig voelen, wazig zien en zelfs flauwvallen.


#7 Slaapstoornissen

Als je Venlafaxine gebruikt dan slaap je vaak minder goed.

De reden hiervoor is dat de hoeveelheid serotonine en de noradrenaline toenemen waardoor je lichaam actiever wordt.

Het resultaat van een slechte nachtrust is uiteraard dat je je overdag vermoeid kunt voelen.

Hierdoor nemen je reactievermogen en je concentratie af wat in het dagelijkse leven tot gevaarlijke situaties kan leiden.


#8 Toename depressieve gedachten

Het klinkt waarschijnlijk vreselijk contradictorisch maar een angstremmer zoals Venlafaxine kan depressieve gedachten net in de hand werken.

Je kunt er ook vreselijk onrustig en zelfs agressief van worden.

Ook de gedachten aan zelfdoding of het toebrengen aan letsels bij jezelf kunnen toenemen.

Onderzoek aan het Nordic Cochrane Centre heeft uitgewezen dat vooral jongeren 2 keer zoveel kans hebben op zelfmoordgedachten.


#9 Gewenning en afhankelijkheid

Maar liefst 30% van de gebruikers van antidepressiva komt er moeilijk vanaf.

Eenmaal je met een middel zoals Venlafaxine of Efexor bent begonnen raakt je lichaam hier al gauw aan gewend.

Wel is het zo dat de meeste gebruikers niet naar hogere dosissen grijpen. De werking van dit middel blijft in de loop van de tijd gelijk.

Als je met Venlafaxine wilt stoppen, dan kun je wel last krijgen van intense ontwenningsverschijnselen, vooral als je abrupt met dit middel stopt.

Daarom is het belangrijk dit middel langzaam af te bouwen.


#10 Ontwenningsverschijnselen

Bouw je Venlafaxine geleidelijk af, dan zijn de ontwenningsverschijnselen minder intensief.

Dit betekent echter niet dat je er geen last kunt van hebben.

Je kunt zowel lichamelijke als psychische ontwenningsverschijnselen ervaren. Lichamelijke klachten uiten zich vooral in misselijkheid, slapeloosheid en duizeligheid.

Toch kun je ook klachten zoals trillende ledematen krijgen of het gevoel dat er als het ware ‘spinnetjes onder je huid kruipen’.

Psychische ontwenningsverschijnselen zijn vooral prikkelbaarheid, depressieve gedachten, angsten en zelfs zelfmoordneigingen.

Venlafaxine of Efexor nemen is echt niet zonder gevaar. Wel is het zo dat mensen heel verschillend kunnen reageren op dit middel.

Ik laat dan ook graag enkele gebruikers aan het woord. Door hun verhalen te lezen kun je een beter inzicht krijgen in het gebruik van Venlafaxine.


Ervaringen met Venlafaxine

Hieronder vertellen 3 gebruikers over hun venlafaxine ervaringen:

Het verhaal van Michèle

Ik neem al 6 jaar Venlafaxine. Het begon allemaal met een sociale fobie waardoor ik vaak paniekaanvallen kreeg. Tijdens mijn puberteit kreeg ik zo’n laag zelfbeeld dat ik mij volledig afsloot voor anderen. Op school kreeg ik vaak paniekaanvallen en besliste dan ook mijn studies voortijdig af te breken. Mijn moeder besliste dat het zo niet verder kon en nam me mee naar de huisarts. Hij schreef mij Venlafaxine voor. Voor mij werkt dit middel heel goed: ik voel dat ik weer sterker in het leven sta en ook mijn zelfvertrouwen heb ik langzaam weer kunnen opbouwen. Sedert ik dit middel neem ben ik wel een aantal kilo’s bijgekomen, maar dat neem ik er graag bij. Ooit hoop ik wel zonder Venlafaxine weer door het leven te kunnen gaan.


Het verhaal van Chantal

Vier jaar geleden kreeg mijn moeder kanker. Ik heb haar tot in de laatste uren van haar leven verzorgd. Toen ze stief stortte mijn hele wereld in elkaar. Ik was niet alleen mijn moeder kwijt, maar leek plots niets meer om handen te hebben. Ik gleed weg in een zware depressie en ontwikkelde een bijzonder intense angst voor de dood. Ik bezocht hiervoor verschillende therapeuten, maar therapie alleen hielp mij niet verder. Mijn psychiater heeft mij toen Efexor voorgeschreven. Ik dacht dat ik hiermee al mijn angstgevoelens zou kunnen overwinnen. De eerste 6 weken leek alles goed te gaan. Ik had wat bijwerkingen zoals maagpijn, hoofdpijn en duizeligheid, maar daar kon ik best mee leven. Na deze 6 weken voelde ik mij echter steeds neerslachtiger worden. Ik kreeg angstige dromen en dacht dat de wereld beter af was zonder mij. Ik besloot meteen met Efexor te stoppen. Mijn angsten kwamen terug en deze waren nog veel ergen dan vroeger. Na opname in een psychiatrische kliniek ga ik nu zonder Efexor door het leven.


Het verhaal van Senne

Mijn dochter heeft autisme. Als alleenstaande vader is het echt niet makkelijk om hiermee om te gaan. Ik weet niet hoe haar aandoening zal evolueren en dat maakt me extreem angstig. Op aanraden van mijn huisarts neem ik nu al 2 jaar Venlafaxine. Dit middel onderdrukt mijn angsten maar ook alle andere emoties. Ik vind het moeilijk mijn dochter de liefde te geven die ze verdient. Hierdoor voel ik me vaak depressief, ook al neem ik Venlafaxine. Ik zou graag een andere oplossing vinden om van mijn angsten af te komen, maar durf niet met het middel te stoppen. Een keer heb ik het geprobeerd en ik voelde me ellendig. Ik voel me niet goed met dit geneesmiddel, maar zie helaas geen andere oplossing.


Zoals uit deze ervaringen blijkt, is Venlafaxine geen wondermiddel om van je angsten af te komen. Geen enkel medicijn is dit trouwens.

Medicijnen vlakken je emoties af, maar je angsten overwinnen zal echt niet lukken met geneesmiddelen.

Wil je zonder Venlafaxine door het leven gaan, dan is het belangrijk om dit middel langzaam af te bouwen. Doe je dit niet, dan kun je heel intense ontwenningsverschijnselen krijgen.



Afbouwen met Venlafaxine

Omdat plots stoppen met Venlafaxine heel gevaarlijk kan zijn is het belangrijk om dit middel af te bouwen.

Dit doe je het best in overleg met je arts, maar ik geef je wel graag enkele tips.

#1 Afbouwschema

Wil je stoppen met Venlafaxine, dan zal je arts je een afbouwschema voorstellen.

Je dosis Venlafaxine zal dan elke week wat verlaagd worden. Volg dit afbouwschema heel nauwgezet.

Ook als je een moeilijke dag hebt is het belangrijk om niet naar een hogere dosis te grijpen. Doe dit altijd in overleg met je behandelend arts!


#2 Duur van het afbouwen van Venlafaxine

Verwacht niet dat elke dag even makkelijk zal zijn.

Ook al bouw je Venlafaxine geleidelijk af, toch kun je nog ontwenningsverschijnselen ervaren.

Deze zullen echter minder intens zijn dan wanneer je abrupt met dit middel stopt.

Hou er ook rekening mee dat het tot 8 weken kan duren vooraleer je helemaal met dit middel kunt stoppen.



Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

  • Gezond eten is niet goedkoop en de regering stimuleerd niet op gezonde voeding, eerder op slechte voeding en leefstyl

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Een Gelukkig leven begint met Balans

    >