oktober 5

2 comments

5 Veelvoorkomende Bijwerkingen van Clobazam + Ervaringen

Gebruik jij clobazam om angstgevoelens te verminderen of om rustiger te worden?

Dan is het belangrijk om te weten dat het nemen van clobazam niet zonder gevaar is.

De bijwerkingen van clobazepam 10 mg en 20 mg zijn niet mild als je ze ervaart. Vooral als je nagaat dat de werking van clobazam niet heel effectief is.

In dit artikel leer je de 5 meest voorkomende bijwerkingen van clobazam zodat je zelf kunt beslissen om dit middel wel of niet te nemen.

Ook leer je hoe je zonder clobazam door het leven kunt gaan.

Doel van dit artikel: In dit artikel maak je kennis met Clobazam of Frisium. Je komt te weten wat het middel precies is en hoe je het kan helpen bij angststoornissen. Je leert de bijwerkingen kennen van Clobazam en waarom deze gevaarlijk kunnen zijn. Tot slot geef ik je een heel nuttige tip om je angsten zonder medicijnen te overwinnen.

Let op! Dit artikel is niet bedoeld als medisch advies. Ik heb het alleen geschreven om je te informeren over het gebruik van dit medicijn.

Wat is Clobazam?

Clobazam is een langwerkende benzodiazepine. De werking van dit middel merk je ongeveer een uur na inname en de werking houdt – afhankelijk van persoon tot persoon – 8 tot 24 uur aan.

Clobazam behoort tot de groep van de benzodiazepinen en is ook verkrijgbaar onder de naam Frisium.

Eigen aan Clobazam of Frisium is dat dit geneesmiddel rustgevend en spierontspannend werkt. Het vermindert angstgevoelens en maakt je rustiger.

Daarnaast dempt Clobazam ook emoties en net daarom zul je je minder gespannen voelen als je dit middel neemt. Je gaat er minder door piekeren en je minder op je angsten concentreren.

Je arts zal je dit middel voorschrijven als je heel gespannen bent of bij angstgevoelens.

Belangrijk om weten is dat je Clobazam niet langer dan 2 tot 3 maanden mag nemen. Het Amerikaanse drugspreventie centrum raadt zelfs aan dit middel niet langer dan 4 weken te gebruiken. Clobazam is helemaal niet geschikt voor langdurig gebruik.

Hoe langer je dit geneesmiddel neemt, hoe afhankelijker je er zult van worden. Je arts zal je dit middel dan ook maar zelden voor een langere periode voorschrijven.

Als slaapmiddel is Clobazam niet zo geschikt omdat dit middel een langwerkend effect heeft. Je slaapt er ’s nachts inderdaad wel goed van, maar zal ’s anderendaags niet goed functioneren omdat het middel nog niet helemaal uitgewerkt is.

Clobazam behoort tot een speciale groep van benzodiazepinen, namelijk de 1,5 benzodiazepinen. Deze verwijzing heeft te maken met de chemische structuur van het middel. De 1,5 benzodiazepinen hebben als eigenschap dat ze minder bijwerkingen geven en dat gewenning minder snel optreedt dan bij andere benzo’s.

Toch betekent dit niet dat dit middel je helemaal geen bijwerkingen kan bezorgen en dat je er niet aan verslaafd kunt geraken. In alle benzodiazepines schuilt een mogelijk gevaar!

Ben je benieuwd naar de bijwerkingen van Clobazam en vraag je je af hoe je aan dit middel verslaafd kunt geraken? Lees dan aandachtig verder.


Bijwerkingen van Clobazam

Neem je Clobazam of heeft je arts je dit voorgeschreven? Dan is het belangrijk om je goed te informeren over dit middel.

Onthoud vooral goed dat bij alle benzodiazepines zowel mentale als lichamelijk gewenning kan optreden als je deze lange tijd neemt.

#1 Slaperigheid en vermoeidheid

Vooral omdat Clobazam een langdurige werking heeft kun je je behoorlijk slaperig en vermoeid voelen als je dit middel neemt. Dit heeft natuurlijk een negatieve invloed op je concentratie.

Je weet vast wel dat als je vermoeid bent je er vaak ‘niet helemaal bij bent’ en dat je je niet goed kunt concentreren op iets. Dit kan heel gevaarlijk zijn als je je in het verkeer begeeft of als je machines moet besturen.

Vermoeidheid kan je ook behoorlijk prikkelbaar maken en dat kan je relatie met anderen schaden.


#2 Sufheid, trager denken, vergeetachtigheid

Als je dagelijks Clobazam neemt kan je het gevoel krijgen dat je er behoorlijk suf bijloopt en dat je trager gaat denken.

Hierdoor kom je soms moeilijk uit je woorden en handelingen die je vroeger automatisch deed, vragen steeds meer moeite.

In werksituaties kan dit heel vervelend zijn...

Stel je maar eens voor dat je je tijdens een meeting heel hard moet concentreren om te begrijpen waar je collega’s het over hebben of dat je heel hard moet nadenken voor je kunt deelnemen aan een gesprek.

Helemaal niet prettig voor jezelf, maar nog minder voor je baas die de vergadering leidt.

Ook thuis kunnen sufheid en trager denken voor heel wat problemen zorgen. Je legt dingen op een verkeerde plaats waardoor deze zoek raken of – nog veel erger – je vergeet dat je potten op het vuur staan.


#3 Spierzwakte

Een van de kenmerken van Clobazam is dat het spierontspannend werkt.

Een ogenblik het gevoel krijgen dat je spieren zich ontspannen kan heerlijk zijn.

Minder leuk wordt het als je het gevoel krijgt dat je wat minder vast op je benen staat of dat je minder kracht krijgt in je spieren.

Ook dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Vallen of ergens tegenaan stoten zijn hier typische voorbeelden van.

Een medische studie uit 2012 toont echter wel aan dat een matige dosis Clobazam niet zo’n grote invloed heeft op de motoriek en spiersterkte als andere benzodiazepinen.

Toch betekent dit niet dat de mogelijkheid tot spierzwakte nihil is. Extra voorzichtig zijn blijft dus de boodschap als je Clobazam neemt.


#4 Afvlakken van alle emoties

Een dagelijkse dosis Clobazam zal je minder angstig maken en dat is ook de bedoeling als je arts je dit middel voorschrijft.

Het grote nadeel van Clobazam – en trouwens van de meeste benzodiazepinen – is dat het alle emoties afvlakt. Hierdoor ga je je ook minder tevreden of blij voelen en kun je je minder inleven in de gevoelens van anderen.

Op termijn kan dit voor een depressie zorgen of kun je hierdoor vrienden verliezen. Om gelukkig door het leven te gaan heb je immers ook vrolijke momenten én anderen om je heen nodig.


#5 Gewenning

Als je Clobazam niet langer dan 2 maanden gebruikt is de kans op gewenning klein.

Gebruik je dit middel langer, dan kun je zowel geestelijk als lichamelijk afhankelijk worden van Clobazam. Je lichaam is dan zo gewend aan deze dagelijkse dosis, dat je je nog moeilijk kunt ontspannen zonder dit geneesmiddel.

Het resultaat hiervan is dat je angsten weer toenemen en dat je steeds hogere dosissen nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen.

Heb je langer dan 2 maanden Clobazam genomen? Stop dit dan niet meteen maar bouw altijd langzaam af!

Als je beslist om een bepaald middel te nemen is het altijd interessant om te weten wat anderen van dit middel vinden en wat hun ervaringen zijn.

Om je te helpen bij het maken van de keuze om Clobazam al dan niet te nemen, deel ik graag enkele ervaringen van gebruikers. Lees even mee:


Ervaringen met Clobazam

Het verhaal van Jennifer

Anderhalf jaar geleden werd ik het slachtoffer van een verkeersongeval. Na mijn ziekenhuisopname en een behoorlijk harde revalidatie voelde ik me klaar om weer te gaan werken. Die eerste dag weer in de wagen vergeet ik nooit: bij ons in de buurt ging alles goed, maar toen ik de autosnelweg op moest werd ik zo bang dat ik een paniekaanval kreeg. Ik weet echt niet meer hoe ik ben thuisgeraakt. Ik bezocht mijn huisarts voor mijn rijangst en deze schreef mij Frisium voor. Het ging enkele dagen goed, maar na een tijdje begon ik mij zo vermoeid en suf te voelen dat ik onzeker werd en de weg niet meer op durfde. Het leek wel of ik al mijn rijvaardigheden kwijt was geraakt. Ik besloot met het middel te stoppen en samen met mijn vriend mijn rijangst te overwinnen. Hier ben ik perfect in geslaagd.

Het verhaal van Adam

Als kind was ik vrij sociaal. Op school maakte ik snel vriendjes en als puber bezocht ik elk feestje in de buurt. Toen ik ging studeren concentreerde ik me zo hard op mijn studies dat ik mij steeds meer ging afzonderen. Na een tijdje was ik dit zo gewoon dat ik helemaal de deur niet meer uitkwam. Toen ik toch uitging dacht ik steeds dat iedereen mij een vreemde kerel vond. Ik kreeg angstaanvallen in het gezelschap van anderen. Dit kon zo niet langer en ik bezocht mijn huisarts. Hij schreef mij Clobazam voor om mijn sociale fobie te overwinnen. Na een week of 2 durfde ik weer uit te gaan en maakte ik weer vrienden. Dit gaf mij zoveel zelfvertrouwen dat ik nu voortaan zonder Clobazam én zonder angsten door het leven ga.

Het verhaal van Suzanne

Toen mijn man mij verliet was mijn zelfvertrouwen zo ver zoek dat ik helemaal de straat niet meer op durfde. Ik ging niet mee werken en mijn boodschappen bestelde ik online. Op aanraden van mijn zus heb ik mijn huisarts bezocht. Deze schreef mij Clobazam voor om mijn angsten te overwinnen. Na een 2 weken voelde ik mij zo goed dat het leek alsof ik de wereld aan kon. Omdat ik een nieuw recept nodig had, bezocht ik weer mijn huisarts. Deze schreef mij echter een lagere dosis voor omdat ik het middel moest afbouwen. Zodra ik afbouwde begon ik weer angstig te worden. Op mijn eentje heb ik de dosis weer verhoogd. Ik bezoek nu verschillende dokters om een recept te krijgen en heb het gevoel helemaal niet meer te kunnen functioneren zonder Clobazam. Ik wil echt van het middel af, maar vind de kracht niet om ermee te stoppen.

Ik hoop dat de verhalen van Jennifer, Adam en Suzanne je een duidelijk beeld hebben gegeven over wat je kunt verwachten van Clobazam. Het middel neemt je angstgevoelens weg, maar niet je innerlijke angsten.

Misschien denk je dat je deze helemaal niet kunt overwinnen? Misschien denk je dat je angsten onderdrukken door medicijnen de enige oplossing is?

Wel, dat is het niet! Ik heb enkele jaren geleden een geheim ontdekt die mijn leven voorgoed veranderde. En dat wil ik graag met je delen:Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

  • Ik heb door ervaring geconcludeerd dat je huisartsen, neurologen en psychiaters maar het beste kunt haten

  • Mijn vrouw gebruikt Clobazam als versterking voor haar been en arm spieren,dwz ter voorkoming van Spasmen.Regelmatig is ze s,nacht helemaal wakker en slaapt ze overdag.Ze heeft Alzheimer en Dementie,maar door dit medicijn moet ze de mogelijkheid hebben om te blijven lopen en een beetje zelfstandig te eten.Maar vooral het totaal gebrek aan slaap s,nachts is zeer vervelend.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Een Gelukkig leven begint met Balans

    >