september 8

1 comments

4 Gevaarlijke Bijwerkingen van Escitalopram + Ervaringen

Ben je onlangs gestart met Escitalopram en heb je last van kwaaltjes die je eerder niet had? Dan kan dit middel hier de oorzaak van zijn.

De werking van dit geneesmiddel wordt pas na enkele weken merkbaar.

De bijwerkingen kunnen echter meteen na de start van het innemen ontstaan. Dit geldt voor alle SSRI's.

Wil je meer informatie over Escitalopram en wil je weten of je klachten inderdaad te maken hebben met dit geneesmiddel? Lees dit artikel dan aandachtig door.

Doel van dit artikel: in dit artikel kom je alles te weten over de gevaarlijke bijwerkingen van Escitalopram. Ik laat enkele gebruikers aan het woord over hun ervaringen met dit middel. Ook laat ik je zien wat je kunt doen om een medicatievrij leven te leiden ZONDER angsten en depressies.

Wat is Escitalopram?

Escitalopram – ook gekend onder de namen Lexapro en Cipralex – is een middel dat vaak wordt voorgeschreven bij angstklachten, angststoornissen en depressies.

Escitalopram wordt vaak voorgeschreven als angstremmer en als antidepressivum. Dit geneesmiddel moet ervoor zorgen dat je angsten verminderen en dat verschijnselen zoals piekeren, depressieve gedachten en negatieve emoties afnemen.

Escitalopram is ook verkrijgbaar onder de namen Lexapro en Cipralex. Deze middelen kun je zowel in tabletvorm als druppelvorm verkrijgen.

Escitalopram is een geneesmiddel dat behoort tot de selectieve serotonine heropnameremmers (SSRI).

Net zoals alle SSRI’s remt Escitalopram de heropname van serotonine in de zenuwcellen.

Serotonine is betrokken bij het voelen van pijn, maar ook bij het ervaren van angst.

Omdat Escitalopram inwerkt op dit hele systeem van het heropnemen van serotonine, vlakken negatieve emoties af. Het grote nadeel is dat je ook minder positieve emoties gaat voelen.

Daardoor kom je na verloop van tijd in een situatie van ‘het kan mij allemaal minder schelen’ terecht.

Als je inderdaad makkelijker afstand kunt nemen van allerlei emoties, dan voel je je minder depressief en zul je ook minder snel angstig worden.

Het ideale geneesmiddel dus om weer vrolijk door het leven te gaan. Of ... toch niet?

Het probleem met SSRI’s is dat deze heel wat vervelende en zelfs gevaarlijke bijwerkingen kunnen hebben. Het nemen van Escitalopram is dus helemaal niet zo gezond!

Wil je te weten komen welke bijwerkingen Escitalopram geeft en waarom deze gevaarlijk kunnen zijn, neem de rest van dit artikel dan goed door.


Bijwerkingen van Escitalopram

Hoewel sommige bijwerkingen van Escitalopram tijdelijk zijn, kunnen deze wel een grote invloed hebben op je algemene gezondheidstoestand.

Sommige blijvende bijwerkingen kunnen zelfs gevaarlijk zijn.

Milde bijwerkingen

 • Een grieperig gevoel, vooral de eerste dagen als je Escitalopram neemt.
 • Maagdarmklachten
 • Hoofdpijn
 • Droge mond
 • Minder zin in seks
 • Gewichtstoename
 • Slecht slapen en nachtmerries
 • Een algemeen opgejaagd gevoel

Gevaarlijke bijwerkingen

De bijwerkingen van Escitalopram kunnen vrij gevaarlijk zijn voor mensen die het dagelijks gebruiken.

Denk hierbij aan:

Gevaar #1 serotoninesyndroom

Een van de gevaarlijkste bijwerkingen van Escitalopram is het serotoninesyndroom.

Door te hoge dosissen en te lang gebruik van Escitalopram kan de serotonine in je lichaam zich ophopen. Dit kan milde symptomen geven zoals rillingen of maagdarmklachten.

Een teveel aan serotonine kan je echter ook spierpijn, hoge koorts en een onregelmatige hartslag bezorgen.

Het serotoninesyndroom in zijn ergste vorm kan zelfs de dood tot gevolg hebben als dit niet tijdig behandeld wordt.


Gevaar #2 hoger risico op zelfdoding

Je zou denken dat Escitaloproam juist depressieve gedachten tegengaat...

Toch wijzen verschillende onderzoeken uit dat er bij sommige patiënten een verhoogd risico op zelfdoding bestaat als ze met Escitalopram behandeld worden.

‘Hoe kan dit in hemelsnaam?’ denk je waarschijnlijk...

Een wetenschappelijk artikel van het National Center for Health Research legt dit als volgt uit:

“Als je depressie behandeld wordt, kun je je minder hopeloos en hulpeloos gaan voelen. Dit klinkt als een verbetering, maar net door deze positieve gevoelens ga je zelfdoding zien als een uitweg. Tijdens de diepste dagen van je depressie was je immers helemaal niet in staat om concrete zelfmoordplannen te maken en uit te voeren. Wanneer je je beter gaat voelen, kan dit net een trigger zijn om over deze zaken concreet na te denken.”


Gevaar #3 risico op geboorteafwijkingen

Toen Escitalopram pas op de markt kwam werd aangenomen dat dit middel tijdens de zwangerschap veiliger was dan oudere antidepressiva.

Toch is dit niet helemaal waar.

Iedereen weet dat je beter niet te veel medicatie neemt als je zwanger bent. Als je deze om een of andere reden toch moet nemen, doe dit dan altijd in overleg met je arts.

Neem je Escitalopram tijdens je zwangerschap of heb je dit in het begin van je zwangerschap genomen, dan kan dit schadelijk zijn voor je ongeboren kind.

Het risico op geboorteafwijkingen is inderdaad veel kleiner dan met oudere antidepressiva, maar kan toch niet helemaal worden uitgesloten.

Meld je aan voor mijn gratis training:

In 5 stappen naar een stress- en zorgen vrij leven

Leer in onze training leer je hoe: 

 • Stressoren en factoren die je overprikkelen kunt identificeren en verminderen.
 • Je een hack kunt toepassen om grip op je gedachten en gevoelens te krijgen.
 • De sleutel in ons onderbewuste brein ligt. 
 • Een permanente en pijnloze oplossing voor gevoelige mensen om voorgoed controle op stress te krijgen.

Gevaar #4 duizelig en suf gevoel

Je duizelig en suf voelen beschouw je misschien niet meteen als een gevaarlijke bijwerking van Escitalopram.

En als je inderdaad je dagen gewoon thuis doorbrengt kan je met deze duizeligheid en dit suf gevoel misschien best wel om.

Gevaarlijker wordt het als je uit werken gaat. Je duizelig en suf voelen kan ervoor zorgen dat je minder geconcentreerd bent.

Ik hoef je waarschijnlijk niet duidelijk te maken hoe gevaarlijk dit kan zijn in het verkeer of als je op je werk machines moet besturen.

Sommige gebruikers zijn best tevreden over Escitalopram. Anderen hebben er minder goede ervaringen mee. Ben je van plan om het middel te gebruiken of heeft je arts je dit al voorgeschreven?

Lees dan eerst even de ervaringen van andere gebruikers met Escitalopram. Deze ervaringen kunnen je beter helpen beslissen om dit middel wel of niet te nemen.


Ervaringen met Escitalopram

Het verhaal van Yasin

Als kind vond ik het al moeilijk om vrienden te maken. Op school stond ik tijdens de pauze meestal in mijn eentje wat rond te kijken naar andere kinderen die samen speelden. Ook tijdens mijn puberteit bracht ik de weekends meestal thuis door terwijl mijn klasgenoten naar de kroeg gingen. Toen ik afstudeerde en een leuke baan vond ging het iets beter. Ik voelde me goed op het werk en mijn collega’s vonden me een leuke kerel. Na een tijdje vond ik het toch steeds weer moeilijker om op stap te gaan en nieuwe mensen te leren kennen. Ik zocht raad bij de huisarts en hij schreef mij Lexapro voor omdat ik volgens hem leed aan een sociale fobie. Na een week of 6 ging het weer beter met mij. Ik had weer zelfvertrouwen om buiten te komen en genoot van het leven. Vooral toen ik pas gestart was met Lexapro had ik vaak hoofdpijn en was ik vaak misselijk. Deze bijwerkingen zijn nu iets beter, maar ik ben wel flink wat aangekomen. Toch kan ik vrij goed omgaan met deze bijwerkingen en blijf ik voorlopig mijn dagelijkse dosis nemen.


Het verhaal van Eline

Na het overlijden van mijn man kwam ik in een depressie terecht. Dagenlang bracht ik in bed en op de bank door. Ik verwaarloosde mezelf en mijn kinderen. Op een gegeven moment stuurde mijn dochter me naar de huisarts. Deze stelde meteen de diagnose van een zware depressie en schreef mij Escitalopram voor. De eerste weken dat ik dit middel nam had ik wat last van hoofdpijn en een droge mond. Ik had al ervaringen van anderen gelezen over mogelijke bijwerkingen en vond dat deze voor mij vrij goed meevielen. Enkele weken later kreeg ik echter zo’n verschrikkelijke nachtmerries dat ik vaak in ademnood kwam en begon te hyperventileren. Het leek alsof de paniek me letterlijk om het hart sloeg. Ik besefte heel goed dat ik net zoals vele anderen last had van de verschrikkelijke bijwerkingen van Escitalopram. In overleg met mijn arts heb ik de dosissen langzaam afgebouwd en neem het middel nu niet meer. Ik heb het vaak nog heel moeilijk, maar zo’n paniekaanvallen wil ik echt nooit meer meemaken.


Het verhaal van Lorenzo

Ik had al langere tijd last van sociale fobieën en angststoornissen. Deze kregen zo’n negatieve invloed op mijn leven dat ik besloot om mijn huisarts hierover te raadplegen. Deze schreef mij rust en Cipralex voor om mijn angsten te overwinnen. Zolang ik thuisbleef leek het goed met mij te gaan. Ik voelde mij vooral in het begin wel wat misselijk maar dat nam ik er graag bij. Ondanks dat ik niet zo goed sliep voelde ik me er klaar voor om weer te gaan werken. Toen begonnen de problemen pas echt. Ik was vaak verstrooid, kon me niet goed concentreren en had het gevoel er niet helemaal bij te zijn. Op een avond, vlak voor sluitingstijd wilde ik de zaagmachine nog snel poetsen voor de volgende dag. Door mijn vermoeidheid en gebrek aan concentratie had ik helemaal niet opgemerkt dat deze nog in het stopcontact zat. Resultaat: het draaiende zaagblad kwam in de palm van mijn hand terecht. Gelukkig kon alles netjes gehecht worden, maar ik was weer een tijdje werkonbekwaam. In overleg met mijn huisarts besliste ik om niet langer als een zombie door het leven te gaan en mijn medicatie af te bouwen.


Hopelijk hebben deze ervaringen je geholpen bij het nemen van een beslissing om je angstgevoelens met medicatie te lijf te gaan.

Medicatie kán een middel zijn om je angsten te overwinnen en sommige gebruikers van Escitalopram zijn best wel tevreden met de resultaten.


Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

 • Ik ben een vrouw van 56.Ik gebruik nu 2 jr escitalopram druppels 1 drup is 1 mg . Ik gebruikte 3mg elke dag. Minn ervaring is heel goed. De reden dat mensen zich een zombie voelen of zo belabberd komt dat er te gemakkelijk te veel wordt gegeven. Tablet vorm zijn vaak hogere doseringen. Bij escitalopram vloeibaar begin je met 1mg en bouw je langzaam op naar dosering waar jij je goed bij voeld. Inmiddels ben ik aant afbouwen en dat gaat ook goed. Mocht het zo zijn dat ik in de toekomst toch nog nodig heb. Ja dan gebruik ik weer escitalopram lage dosering 2 mg.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Een Gelukkig leven begint met Balans

  >