Stress is slecht voor je hart! Ik val maar meteen met de deur in huis...
Stress kan hartkloppingen veroorzaken, maar kan ook leiden tot ernstigere hartproblemen.
Heb je ooit al eens het gevoel gehad dat je hart een slag overslaat? Beangstigend niet?
Voel je je hart soms bonzen in je borst of je keel?
Klopt je hart soms onregelmatig?
Stress kan de oorzaak zijn van deze vervelende hartklachten en deze willen we natuurlijk niet.
Lees daarom snel deze 6 tips om hartkloppingen door stress te verhelpen.
Doel van dit artikel: Ik ga je in dit artikel vertellen hoe hartkloppingen door stress ontstaan en waarom deze gevaarlijk kunnen zijn.
Daarnaast ga ik in op hoe stress andere hartproblemen kan veroorzaken en waarom het belangrijk is om hartkloppingen door stress aan te pakken.
Als laatste zal ik je tips geven hoe je hartkloppingen door stress kunt vermijden.
Last van hartkloppingen door stress? Je bent niet de enige
Heb je er ooit al eens bij stilgestaan hoeveel mensen risico lopen op een hartaandoening door stress?
Volgens een wetenschappelijke studie uitgevoerd in 2004, hebben mensen met chronische stress maar liefst 50% meer kans op een hartinfarct.
Geschrokken van dit percentage? Goed, want hierdoor zie je de realiteit meteen onder ogen.
Dat je niet de enige bent die hartklachten ervaart door stress biedt jou waarschijnlijk maar weinig troost. Als je door stress hartkloppingen ervaart, dan maak je je zorgen om je éigen gezondheid. En terecht!
Hoe gevaarlijk hartkloppingen precies zijn en hoe deze kunnen leiden tot ernstiger hartproblemen, kom je in dit artikel te weten.
Hoe ontstaan hartkloppingen door stress?
Waardoor kun je hartkloppingen krijgen?
Misschien vind je in deze situaties hartkloppingen vervelend. Maar je weet waar ze vandaan komen en je maakt je hier niet al te veel zorgen in.
Vooral de laatste oorzaak geeft je helemaal geen reden om je zorgen te maken – maar dit terzijde...
In deze gevallen is het eigenlijk normaal dat je hart sneller gaat kloppen en is er helemaal nog geen reden tot paniek.
Ervaar je ook hartkloppingen als je denkt dat je in rust bent, dan is er meer aan de hand. Waarschijnlijk ben je toch niet zo rustig als je dacht.
Chronische stress kan dan aan de basis liggen van je hartkloppingen. En dan kunnen hartkloppingen gevaarlijk worden. Dit wordt onder meer bevestigd door onderzoek van het Amerikaanse National Heart, Lung and Blood Institute.
Waarom dit zo gevaarlijk kan zijn, kom je wat verderop in dit artikel te weten.
Laten we eerst even nagaan hoe hartkloppingen door stress ontstaan
Als je lichaam stress ervaart komen de stresshormonen adrenaline en cortisol vrij. Onder invloed van deze hormonen komen er allerlei processen op gang.
Deze maken je lichaam klaar om mogelijks gevaar het hoofd te bieden. Je hartslag versnelt, je gaat sneller ademen, je spieren spannen zich op en je hersenen werken op volle kracht.
In een situatie waarbij je snel moet reageren om jezelf te beschermen is het belangrijk dat je lichaam over deze krachten beschikt.
Op een winterse dag ga je wandelen met enkele vrienden. Het heeft gesneeuwd en de wegen liggen er glad bij.
Net als jullie de straat willen oversteken om het bos in te gaan komt er een wagen aangereden. De bestuurder merkt jullie te laat op en remt uit volle kracht.
Op de gladde weg verliest de bestuurder de controle over het stuur en de wagen schuift jouw kant uit. Je beseft meteen dat je in gevaar bent!
Je hartslag gaat de hoogte in, je spieren spannen zich op en je reageert meteen. Met een nooit eerder ervaren kracht ren je de andere kant uit en je springt in de berm. Hierdoor ontwijk je de wagen.
De stresshormonen die door je lichaam gierden hebben ervoor gezorgd dat je voldoende kracht had om snel te reageren en jezelf in veiligheid te brengen. Dit heet de fight-or-flight respons van het lichaam.
Onderstaande video laat je heel duidelijk zien wat er tijdens deze fight or flight respons precies gebeurt:
Als je voortdurend onder stress staat, dan gieren deze stresshormonen echter onafgebroken door je lijf. Het resultaat hiervan is dat je lichaam niet meer tot rust komt. Je ademhaling blijft snel, je spieren blijven gespannen en je hartslag blijft hoog.
Gevolgen van een hoge hartslag
Een hoge hartslag kan je hartkloppingen bezorgen. Je voelt in je borst dat je hart veel harder klopt dan normaal. Dit gevoel kun je trouwens ook ervaren op plaatsen in je lichaam waar slagaders liggen zoals bijvoorbeeld in je hals.
Krijgt je hart het te moeilijk om dit hoge ritme te volgen, dan kan je het volgende voelen:
Hartkloppingen voel je meestal als je in rust bent.
Zolang je actief bezig bent voel je dit eigenlijk niet zo goed. Als je je ontspant dan pas wordt het contact met je lichaam beter zodat je heel goed voelt wat er precies in je lichaam speelt.
Dit creëert trouwens een bijkomend probleem. Je brengt deze hartkloppingen dan immers helemaal niet in verband met stress. Je vindt het bijzonder vreemd dat je deze net in rust ervaart.
Hierdoor kun je je grote zorgen gaan maken en angstaanvallen of zelfs paniekaanvallen krijgen. Je raakt er steeds meer van overtuigd dat je aan een hartaandoening lijdt.
Resultaat: dit beangstigt je waardoor je nog meer stress ervaart en je komt in een vicieuze cirkel terecht.
Zijn hartkloppingen door stress gevaarlijk?
Ik wil je geruststellen: An sich zijn hartkloppingen eigenlijk niet zo gevaarlijk.
Het zijn vooral signalen van je lichaam dat je het rustiger aan moet doen. Je lichaam maakt je met deze hartkloppingen duidelijk dat je roofbouw aan het plegen bent op je lichaam.
Het is wel belangrijk om tijdig in te grijpen als je hartkloppingen ervaart. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat het nog veel gevaarlijker kan worden.
Hoe hoger je hartslag blijft, hoe harder je hart moet werken en hoe moeilijker je hart het krijgt om zuurstofrijk bloed naar alle organen te pompen. Ook je hart is een orgaan dat veel zuurstof nodig heeft.
Als deze zuurstoftoevoer niet goed meer geregeld is, krijgt je hart het wel heel hard te verduren. Krijgt je hart zelf niet voldoende zuurstof meer, dan kan een hartaanval hiervan het gevolg zijn.
Wat te doen bij hartkloppingen door stress? 6 tips
Negeer hartkloppingen door stress dus zeker niet! Doe er iets aan voor het te laat is. Ik geef je hierbij graag enkele tips die je kunnen helpen om hartkloppingen door stress onder controle te krijgen.
Tip 1: Pak stressfactoren aan
Het allerbelangrijkste om te doen als je vaak last hebt van hartkloppingen door stress is de oorzaak aanpakken.
Is het je baan die je stress bezorgt? Heb je financiële zorgen? Is het de combinatie werk-gezin die je te zwaar vindt?
Je stressfactoren analyseren is al een eerste stap naar een leven zonder stress. Je kunt de klachten omkeren als je zo snel mogelijk de beslissing neemt om je leefstijl te veranderen en actie onderneemt om je stress onder controle te krijgen.
Eenmaal je weet wat de oorzaken van stress zijn, dan is het uiteraard ook de bedoeling deze aan te pakken.
Misschien is het de hoogste tijd om het roer helemaal om te gooien en nieuwe paden te bewandelen?
Kan een efficiëntere planning je misschien helpen om met deze stressfactoren om te gaan?
Of kom je niet vaak genoeg op voor jezelf en moet je misschien wat assertiever worden?
Tip 2: Zoek wat vaker ontspanning
De boog hoeft heus niet altijd gespannen te staan.
Een belangrijke stap naar het overwinnen van stress is het besef dat ontspanning heel belangrijk is.
Nu hoor ik jou al zeggen: maar daar heb ik geen tijd voor. Mijn antwoord: maak hier tijd voor. Met een efficiënte planning zul je hier zeker in slagen.
Je ontspannen betekent heus niet uitgeblust op de bank enkel Netflixen! Lichaamsbeweging is een van de belangrijkste wapens in de strijd tegen stress.
Tip 3: Vermijd cafeïnehoudende dranken
Je hebt vast al gemerkt dat een kopje koffie of glas cola bijdragen aan je concentratievermogen. Vermoeidheid smelt als sneeuw voor de zon en je hebt het gevoel dat je er weer even tegenaan kunt.
Toch is cafeïne helemaal niet zo gezond voor je lichaam. Zeker niet als je al hartkloppingen door stress ervaart. Cafeïne stimuleert immers net de afgifte van adrenaline en cortisol. En als je chronische stress ervaart, dan heb je hier al meer dan voldoende van.
Tip 4: Lach wat vaker
Neen, dit is geen grap. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat lachen je stressniveau doet dalen.
Lachen vermindert niet alleen je mentale last, maar brengt ook fysieke veranderingen in je lichaam teweeg.
Tip 5: Ademhalingsoefeningen
Misschien heb je al gemerkt dat wanneer je stress ervaart, je sneller gaat ademhalen.
Bij chronische stress adem je altijd te snel, ook al ben je je hiervan niet altijd bewust. Op termijn kan dit leiden tot chronische hyperventilatie.
Hoe sneller je ademhaalt hoe meer zuurstofrijke lucht je binnenkrijgt. Goed, denk je misschien. Veel zuurstofrijke lucht in mijn lichaam betekent dat mijn organen voldoende zuurstof krijgen.
Ons ademhalingssysteem zit echter niet zo eenvoudig in elkaar. Hoe sneller je ademt, hoe meer koolstofdioxiderijke lucht je ook afgeeft.
Hierdoor voelt je lichaam dat er iets niet klopt. Je bloedvaten vernauwen en het zuurstofrijke bloed bereikt minder snel alle organen.
Hierdoor gaat je hart net sneller kloppen om voldoende bloed naar je organen te transporteren. Hartkloppingen zijn hier vaak het gevolg van.
Om deze te vermijden, zul je weer op een goede manier moeten leren ademen. Er bestaan hiervoor wel meerdere technieken. Een van deze technieken is heel bewust vanuit je buik ademen.
Heb je last van hartkloppingen oefen deze techniek dan een paar keer. Je zult al snel merken dat je veel rustiger wordt en dat je je hart minder hard voelt bonzen.
Tip 6: Uit je emoties
Door chronische stress kun je je van de buitenwereld gaan afsluiten. Je hebt het immers al zo druk en zoveel aan je hoofd dat je voelt dat sociale contacten je nog meer zullen uitputten.
Net omdat je vaak alleen bent ga je nog meer piekeren en ga je alles opkroppen. Lost dit iets op? Neen! Meer nog: je beseft vast wel dat al dat piekeren je nog meer stress bezorgt.
Laat je familieleden en vrienden weten wat je bezighoudt en waarom je zoveel stress ervaart.
Als je deze negatieve gevoelens uit, kun je deze vaak beter relativeren.
Je geeft anderen meteen ook de mogelijkheid om je te helpen om uit deze neerwaartse spiraal te treden.
Praten zal je opluchten, alsof er een last van je schouders én je hart valt. Je openstellen zal je hart ontlasten waardoor hartkloppingen als het ware de ruimte krijgen om te verdwijnen.
Doe de Stress Test
Ik hoop dat het je nu wel duidelijk is hoe gevaarlijk stress kan zijn. Ik hoop ook dat ik je met bovenstaande tips wat heb geholpen om hartkloppingen door stress te vermijden.
Hartkloppingen zijn echter niet de enige klachten die stress kan teweegbrengen. Tal van gezondheidsklachten breng je misschien niet meteen in verband met stress.
Omdat ik jouw gezondheid belangrijk vindt, wil ik je bewust maken van alle gezondheidsrisico’s van stress. Ik wil je ook een helpende hand reiken om met minder stress en gezonder door het leven te gaan.
Doe mijn stress test en ontdek of je te maken hebt met gevaarlijke klachten.
Start hieronder de test en krijg direct de uitslag te zien. Ook stuur ik het e-boek 'Het Stressvrij Geheim' gratis naar je toe.