Niets is zo frustrerend als 's avonds gaan slapen en de volgende ochtend wakker worden met nog meer vermoeidheid dan wanneer je naar bed ging.
Heb je het gevoel dat je altijd moe bent? Dan kan je dagelijks leven hier erg onder lijden. Je voelt je moe, bent kribbig, onproductief en hebt nergens energie voor.
Velen van jullie voelen zich dagelijks moe. Jij ook? Daardoor krijg ik steeds vaker de vraag “Vera, waarom ben ik zo moe de laatste tijd?” (vraag van Josephine) en “Kun je me helpen? Waarom ben ik altijd zo moe?” (vraag van Rosa).
Door het leven gaan zonder vage vermoeidheidsklachten is makkelijker dan je denkt. Na het lezen van dit artikel weet je meer over de mogelijke oorzaken van jouw vermoeidheid.
Dus lees snel verder en zet de eerste stap naar een energieker leven!
Doel van dit artikel: allereerst bespreken we veelvoorkomende verklaringen waarom jij zo moe kunt zijn. Ook geef ik je 3 simpele tips die je direct kunt toepassen om vermoeidheidsklachten te verhelpen.
Waarom ben ik altijd zo moe? 9 meest voorkomende oorzaken
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken waarom je moe bent. Al deze oorzaken zijn individueel.
Als jij je dus ook afvraagt ‘Waarom ben ik zo moe?’, moet je eerst bij jezelf kijken.
Kijk naar je dagelijkse activiteiten, gezondheid, beweging, dieet, enzovoort. Ga bij jezelf te rade wat jij kan veranderen om beter te slapen.
Heb je al lange tijd last van ernstige moeheid? Lees de onderstaande oorzaken van moeheid door. Herken je iets bij jezelf?
Wellicht dat je een afspraak moet maken bij je huisarts voor mogelijke vervolgstappen om je moeheid te verhelpen.
1. Ongezonde levensstijl
Ik begin bij de meest voorkomende oorzaak van slechte nachtrust, namelijk een ongezonde levensstijl. Het is een feit dat gezonde mensen beter slapen dan ongezonde mensen.
Herken jij het volgende bij jezelf? Dan moet je hieraan werken en dan zal ook je slaapkwaliteit verbeteren.
- Ongezond dieet, met veel vetten en junkfood.
- Weinig lichaamsbeweging en overgewicht.
- Hoge alcoholconsumptie. Daardoor slaap je minder diep waardoor je minder uitrust.
- Je drinkt niet voldoende water per dag.
Lig jij enkele uren wakker in bed voordat je in slaap valt? Mogelijk drink je te veel koffie, waardoor je brein actief blijft wanneer je in bed ligt.
Dit betekent dat je te veel koffiedrinkt. De hoeveelheid cafeïne die een persoon goed doet, verschilt per persoon. Ik raad je aan om het aantal koppen koffie te beperken tot 2 per dag en na 18 uur geen koffie meer te drinken. Heeft dit een positief effect?
Let op: In veel thee zit theïne. Lig je lang wakker voordat je in slaap valt? Overweeg dan om ’s avonds thee zonder theïne te drinken.
2. Je slaapritueel is niet goed
Dit is een belangrijke vraag. Slaap jij eigenlijk wel voldoende?
Het verschilt per persoon hoeveel slaap hij/zij nodig heeft. Daarom is het goed om zelf te onderzoeken hoeveel slaap jouw lichaam nodig heeft om overdag goed te kunnen functioneren.
Gemiddeld heeft een volwassene 7 tot 9 uur slaap nodig per nacht. Dit verschilt per persoon. De hoeveel slaap is afhankelijk van ons bioritme, maar ook van verschillende factoren in ons lichaam, zoals de lichaamstemperatuur.
Je slaapgeschiedenis bepaalt in belangrijke mate hoeveel slaap je nodig hebt. Wat ben je gewend? Al is de kans klein dat je lichaam hierdoor minder dan 7 uur per nacht nodig heeft.
Andere belangrijke factoren hebben betrekking op hoe je dag was, zoals: lichamelijke beweging, stress, gezondheid en of je een zware dag hebt gehad.
Als je voldoende beweegt, gezond bent, een gezond leven leidt, weinig stress ervaart en een drukke dag hebt gehad, slaap je over het algemeen beter.
Yep, elk mens heeft een slaapritueel. Dit zijn de dingen die je doet voordat je in slaap valt. Wat is jouw slaapritueel?
Let op: Je kunt slaap niet ‘inhalen’. Chronisch slaaptekort kan daardoor leiden tot chronische vermoeidheid.
Een verkeerd slaapritueel is een slaapritueel dat niet voor jou werkt. Jouw slaapritueel heeft te maken met het tijdstip dat je naar bed gaat, ritme, je slaapkamer en andere activiteiten om je lichaam en brein voor te bereiden op de nachtrust.
3. Depressie
Een depressie kan ervoor zorgen dat je je erg moe voelt. Depressieve gevoelens kunnen er ook voor zorgen dat je slecht in slaap valt of vroeg wakker wordt.
Depressie kan gevoelens van angst, pijn, stemmingswisselingen, zorgen en hopeloosheid veroozaken, die vervolgens ook je nachtrust negatief kunnen beïnvloeden.
Wetenschappelijk Onderzocht: Veel mensen hebben een depressie. Geschat wordt dat in Nederland zo’n 800.000 personen een depressie hebben, zo heeft het Trimbos Instituut onderzocht. Dat is 1 op de 20 personen. Zo’n 24% van de vrouwen heeft ooit in haar leven een depressie meegemaakt.
Lees hier mijn tips om met een depressie te leren omgaan >>>
4. IJzertekort
Dit wordt ook wel bloedarmoede genoemd. Hierdoor kun je je heel erg moe en uitgeput voelen.
Door een ijzertekort worden er niet voldoende rode bloedcellen aangemaakt, waardoor organen niet voldoende zuurstof krijgen om goed te functioneren.
Ook kan bloedarmoede leiden tot hartkloppingen, kortademigheid en een bleek gezicht.
Een ijzertekort komt met name veel voor bij:
- Vrouwen die menstrueren
- Zo’n 1 op de 20 mannen
- Vrouwen in de postmenopauze
Volgens de Amerikaanse Vereniging van Hematologie (ASH) hebben veel mensen helemaal niet door dat ze een ijzertekort of bloedarmoede hebben, maar ervaren ze wel klachten waaronder moeheid. Daarom is het belangrijk om een bloedonderzoek te laten uitvoeren.
Lees hier mijn tips om je ijzertekort aan te vullen bij vermoeidheid.
5. Chronisch vermoeidheidssyndroom
Ben je al langer moe en probeer je al lang je vermoeidheid te verbeteren?
Maar werkt niets?
Mogelijk heb je het chronisch vermoeidheidssyndroom. Zelfs na een goede nachtrust voelen mensen met een chronisch vermoeidheidssyndroom zich nog moe.
Dit is een heel vervelend syndroom, mede doordat er weinig erkenning voor is door familieleden, vrienden en zelfs (huis)artsen. Je kan er al lang mee rondlopen, zonder dat er sympathie of een oplossing is.
Je kunt met het chronisch vermoeidheidssyndroom ook de volgende klachten ervaren:
- Hoofdpijn
- Keelpijn
- Spierpijn
- Gewrichtspijn
Heb je vergaande maatregelen getroffen om je nachtrust te verbeteren, maar blijf je desondanks heel erg moe? Maak dan een afspraak met je huisarts voor verdere hulp.
En lees mijn tips om chronische vermoeidheid te overwinnen >>>
6. Zwangerschap
Ben je een vrouw in de vruchtbare leeftijd? Dan is het belangrijk dat je dit goed doorleest.
Een van de eerste symptomen die zwangere vrouwen ervaren, is moeheid. Je lichaam produceert namelijk in het eerste trimester veel progesteron. Dit hormoon veroorzaakt vermoeidheidsklachten.
Ben je erg moe, maar heb je tegelijkertijd last van misselijkheid, een pijnlijke borst, moet je vaak plassen en heb je een menstruatie gemist? Dan ben je mogelijk zwanger.
7. Slaapapneu
Slaapapneu kan ook ernstige vermoeidheid veroorzaken, waardoor je vaak moe bent.
Bij slaapapneu vernauwt of sluit je keel in je slaap gedurende zo’n 10 seconden of zelfs langer. Daardoor wordt je ademhaling onderbroken.
Dit zorgt ervoor dat je ’s nachts wakker wordt doordat je lichaam reageert op het onderbreken van ademhaling. Je hebt niet altijd door dat je slaapapneu hebt en daardoor wakker wordt.
En zoals je begrijpt, voel je je overdag erg moe als je slaap ’s nachts vaak wordt onderbroken. Slaapapneu komt vooral vaak voor bij mannen met overgewicht, maar niet uitsluitend. De oplossing is een slaaponderzoek te ondergaan, bijvoorbeeld bij het ziekenhuis
.
8. Diabetes
Moe zijn is ook een symptoom van diabetes. Bij diabetes type 2 heb je te veel suiker in je bloed. Mensen met diabetes hebben vaak infecties en ontstekingen waarvan ze niets weten.
Infecties, zoals een urineweginfectie, kosten je lichaam energie om te bestrijden, wat vermoeidheid kan veroorzaken en de bloedsuikerspiegel kan verhogen.
Ook dit zou naar voren moeten komen uit een bloedtest. Ga daarom naar je huisarts om een bloedonderzoek te doen.
9. Traag werkende schildklier
Andere symptomen van een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie), zijn:
- Depressie
- Gewichtstoename
- Spierpijn
Deze symptomen komen langzaam op, maar wijzen op problemen met de schildklier.
Een huisarts kan met een bloedonderzoek de hormoonspiegels meten om een diagnose te stellen. Een traag werkende schildklier komt met name voor bij vrouwen en senioren.
Er zijn verschillende oorzaken van vermoeidheid, zowel medisch als niet-medisch. Lees hier meer oorzaken van overspannenheid >>>
3 tips om vermoeidheidsklachten te verhelpen
Nu je weet waarom je zo moe bent, kun je aan de oorzaak werken. Hier alvast 3 simpele tips die je direct kunt toepassen:
Tip 1: Verbeter je slaapkwaliteit
Dit is een heel voor de hand liggende tip, maar ik weet zeker dat deze tip de meesten van jullie zal helpen bij moeheid.
In slaap vallen is het proces waarbij je lichaam en geest tot rust komen na een stressvolle dag.
Kijken naar schermen zoals je laptop of smartphone belasten je ogen en voorkomt dat je lichaam melatonine aanmaakt. De lichaamseigen stof melatonine wordt ook wel het slaaphormoon genoemd en gaat over ons slaap-waakritme.
Werk aan je slaapritueel om de kwaliteit van je nachtrust te verbeteren.
- Eet na 21 uur niets meer.
- Begin 30 tot 60 minuten voordat je wilt slapen met je slaapritueel.
- Kijk 30 tot 60 minuten voordat je wilt slapen niet meer op een scherm, zoals op een tv, computer, tablet of telefoon. Dan kan je brein zich voorbereiden op de nachtrust. Je brein blijft namelijk actief door het licht van deze schermen.
- Creëer een comfortabele slaapkamer waarin je tot rust komt.
- Voldoende stilte. Gebruik eventueel oordopjes zodat je niet wakker wordt door geluid.
- Voldoende duisternis. Sommige mensen slapen beter met wat licht dat in de kamer valt.
- De perfecte temperatuur, niet te koud en niet te warm, zo’n 16 en 19 °C.
- Voldoende ventilatie, zodat je ook ’s nachts frisse lucht en zuurstof inademt.
- Verwijder onrustige dingen uit je slaapkamer, zoals rommel, schilderijen of een open kasten.
- Koop een lekker bed met een goed en comfortabel matras.
- Wordt je ’s nachts wakker van de dorst? Zet dan een flesje of glaasje vers water naast je bed.
Tip: richt je slaapkamer feng shui in. Zoals bij Zen en Feng Shui, draait een minimalistische levensstijl om het verwijderen van rommel, onnodige en nutteloze spullen en objecten uit ons leven en daarmee uit ons hoofd.
- Tip: Lees een boek in je bed, zodat je lichaam en brein tot rust komen.
- Zorg voor een vast slaapritme: Ga elke dag op hetzelfde tijdstip slapen en sta op hetzelfde tijdstip op. Mijn advies: Slaap elke nacht tussen 23 uur tot 8 uur, dus ook in het weekend.
- Blijf in de ochtend niet lang snoozen, maar sta direct op. Hoe? Lees mijn tips om vol energie op te staan.
- Slaap lekker!
Tip 2: Gezondere levensstijl
Als je gezonder leeft, zal je beter slapen. Let met name hierop:
- Voldoende lichaamsbeweging. Van bewegen krijgt je lichaam energie, maar is je lichaam ook voldoende vermoeid om te slapen.
- Voldoende zonlicht. Open de gordijnen en loop in de middag even een rondje buiten voor vitamine D. Bij een tekort aan zonlicht wordt de aanmaak van het hormoon melatonine gestimuleerd, waardoor je je moe kunt voelen. Door zonlicht voel je je dus directer energieker.
- Drink voldoende water. Uitdroging zorgt voor een vermoeid gevoel.
- Eet voldoende groente en fruit. De vitaminen en mineralen geven je energie.
- Doe mindfulness oefeningen speciaal voor het slapen. Een hele goede gewoonte.
Ook cafeïne beïnvloedt je lichaam gedurende 4-12 uur na inname. Dit betekent dat koffie drinken tijdens de lunch van invloed kan zijn op je slaap, ook al zijn ze nogal uit elkaar. Eten kan net zo goed een effect hebben op je slaap.
Probeer de laatste 2 uur voor het slapengaan niets te eten. Je kunt nog steeds wat water drinken als dat nodig is. Het krijgen van de juiste voedingsstoffen heeft grote gevolgen voor je leven, dus het is altijd de moeite waard om dat uit te zoeken.
Tip 3: Ga na waarom jij je moe voelt
We zijn vaak te druk met ons leven, verplichtingen en verwachtingen, dat we de echte oorzaak compleet voorbijgaan.
Ga eens rustig zitten en ga bij jezelf na waar je moeheid vandaan kan komen. Stel jezelf de vraag: Waarom ben ik zo moe?
- Onnodige dutjes?
- Overmatig gebruik van koffie of alcohol?
- Medische oorzaken?
- Wordt je wakker door een snurkende partner, kinderen of een huisdier?
- Heb je veel stress, waardoor je slecht in slaap komt?
- Licht je bed oncomfortabel, waardoor je wakker wordt met rug- of nekpijn?
Doe mijn gratis Stress test en ontdek waar je moeheid vandaan komt.
Wat is de oorzaak? Dan moet je deze oorzaak van moeheid aanpakken. Pak de stier bij zijn horens!