september 20

0 comments

Oververmoeidheidsklachten Voorkomen of Oplossen? 12 Tips

Ben je dagelijks om onverklaarbare redenen moe en heb je weinig energie? Het kan zijn dat je oververmoeid bent.

Er zijn veel potentiële oorzaken van vermoeidheid. Er zijn gelukkig genoeg dingen die je kan doen om je vermoeidheid te verminderen en je energieniveau en algehele gezondheid te verbeteren.

Als je jouw oververmoeidheid wil verhelpen of voorkomen, lees dan deze 12 tips!

Doel van dit artikel: In dit artikel ontdek je of je oververmoeid bent en leer je 12 tips die je oververmoeidheidsklachten helpen verminderen.


Hoe je oververmoeidheid leert herkennen en bestrijden

We voelen ons allemaal wel eens moe, maar wanneer ben je nu oververmoeid? Als je oververmoeid bent, gaat je moeheid je parten spelen op heel wat vlakken in je leven. Denk maar hoe moeilijk het is om na te denken en je te concentreren als je oververmoeid bent.


Als je maar even oververmoeid bent, kan het meestal geen kwaad, maar als de vermoeidheid lang blijft aanhouden, kan dit wel ernstige gevolgen hebben.

Man die slapend op het stuur ligt van een busje

Oververmoeidheid heeft een enorme impact op je levenskwaliteit. Als je je nooit uitgerust voelt en telkens moe wakker wordt, ga je ook je dag niet positief kunnen beginnen.


De symptomen van oververmoeidheid

Er zijn verschillende alarmsignalen waaraan je kan merken dat je oververmoeid bent. Een vaak voorkomend symptoom is dat je slecht gaat slapen. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Het zou kunnen dat je gestresseerd bent of veel aan het piekeren bent waardoor je niet in slaap kan raken.

Na verloop van tijd ga je beginnen merken dat je tekort aan slaap zwaar begint door te wegen. Je gaat dan bijvoorbeeld meer fouten maken op je werk en meer verstrooid zijn en dingen vergeten.

Je hebt meer moeite om je te concentreren en je geraakt snel uitgeput.

Lees ook: Dit zijn veelvoorkomende klachten van stress

In het begin ga je meestal enkel kleine dingen vergeten, maar na een tijdje gaan ook belangrijke zaken je ontglippen waardoor je grote problemen kan krijgen.

Daarnaast ga je niet veel zin hebben om te sporten en ga je sneller naar ongezonde voeding grijpen.

Oververmoeidheid heeft te maken met mentaal uitgeput zijn. De bron van mentale energie is uitputtelijk. Wanneer we onze hersenen constant aan het werken zetten zonder ze een moment van rust te gunnen, gaat die mentale bron van energie uiteindelijk uitgeput raken.

Vermoeid als gevolg van stress? Doe gratis de stress test!


Wat te doen bij oververmoeidheid?

Als je merkt dat je steeds maar slechter gaat functioneren door je oververmoeidheid, is het nuttig dat je gaat uitzoeken waar het probleem precies ligt en wat je eraan kan doen.

Doordat onze hersenen moeite hebben om dingen af te sluiten ’s avonds of doordat je te onrustig bent door stress, ga je oververmoeid geraken. Dit kan komen door angsten, stress of depressieve gevoelens.

In dit geval is het belangrijk dat je je angst, depressiviteit of stress aanpakt.

Gelukkig zijn er heel wat dingen die je zelf kan doen om oververmoeidheid te bestrijden. Hieronder volgen 12 tips die je al een heel eind op weg kunnen helpen.

1. Ga meer bewegen

Een belangrijk onderdeel om oververmoeidheid tegen te gaan is meer aan beweging doen. Sporten verhoogt je energieniveau meteen waardoor je tegen de avond meer zin hebt om op tijd in je bed te kruipen.

Man die hardloopt

Het is wel aan te raden om niet te sporten voor je gaat slapen omdat je teveel energie in je lichaam hebt na het sporten.

Sporten doet wonderen voor je mentale gezondheid. Door slechts elke dag 10 minuutjes te gaan hardlopen zullen je mentale reserves weer worden aangevuld omdat je tijdens het lopen even helemaal aan niets denkt.

Houd er wel rekening mee dat je het sporten geleidelijk aan opbouwt. Door meteen hevig te gaan fitnessen, ga je net nog meer oververmoeid geraken.


2. Ontspanningsoefeningen

Wanneer je oververmoeid bent, doe je het best even wat rustiger aan. Ontspanningsoefeningen kunnen je helpen om je lichaam en geest te kalmeren.

Vrouw in kleermakerszit bij het water

Ze zorgen ervoor dat je lichaam zich weer op een natuurlijke manier kan opladen. Hieronder volgen enkele ontspanningsoefeningen die je kunnen helpen.

 • Luister naar rustige muziek: zachte en rustgevende ritmes zullen je hart trager laten slaan en je ademhaling naar een gezonder niveau brengen.
 • 10 minuten niksen: neem een korte pauze waarin je helemaal niets doet. Als je moeite hebt met stilzitten, ga dan even naar buiten. Zolang je maar niks met je hoofd doet.
 • Concentreer je op een mantra. Dit is een zin of woord die je telkens in je hoofd herhaalt waardoor je je aandacht afleidt van het piekeren.
 • Doe visualisatieoefeningen. Door je bijvoorbeeld in te beelden dat je op een ontspannen plek bent, ga je je ook effectief rustiger voelen.
 • Focus je op je ademhaling en probeer die langzaam te vertragen.

Weet je niet goed hoe je moet ontspannen? Lees hier meer over 8 ontspanningsoefeningen en tips die je helpen leren ontspannen.


3. Drink meer water

Het lijkt misschien een heel eenvoudige oplossing, maar meer water drinken kan ook goed helpen tegen oververmoeidheid. Mensen die last hebben van stress gaan vaak automatisch minder water drinken waardoor ze zich steeds moe gaan voelen.

Ons lichaam bestaat grotendeels uit water en dat geldt ook voor je hersenen. In plaats van ’s morgens een paar koppen koffie te drinken, kun je de dag beter beginnen met een groot glas water.

Vrouw die water drinkt

Van water drinken krijg je niet alleen meer energie, het heeft nog heel wat andere voordelen voor je lichaam:

 • Het geeft een boost aan je immuunsysteem: water voorkomt ziektes doordat het giftige afvalstoffen uit je lichaam verwijdert.
 • Het voorkomt blessures: je hebt minder kans om een spier te verrekken als je gehydrateerd bent.
 • Je presteert beter: water zorgt ervoor dat je hersenen beter kunnen functioneren.
 • Water voorkomt constipatie: het helpt je verteren waardoor alle processen in je lichaam beter werken.
 • Je wordt er slanker van: door veel water te drinken voorkom je hongeraanvallen. We denken namelijk vaak dat we honger hebben terwijl we eigenlijk gewoon dorst hebben.
 • Je blijft er langer jong uitzien: als je niet genoeg water drinkt, gaat je huid sneller rimpels en fijne lijntjes vertonen.

4. Luister naar je slaapbehoefte

Als je te weinig slaapt of als je slaap van slechte kwaliteit is, ga je je overdag futloos en moe voelen. En zeker als dit slechte slaappatroon lang blijft aanhouden.

Heb je last van slaapproblemen? Stress relief oefeningen kunnen je helpen met een betere nachtrust.

Als je je oververmoeid voelt, ga dan vroeger naar bed en blijft niet te lang voor de televisie hangen ’s avonds. Probeer dit slaapritme ook vast te houden.

De kwaliteit van je slaap kan je verhogen door bijvoorbeeld een goede slaapomgeving te creëren.

Vrouw die in bed slaapt

Het is belangrijk dat je slaapkamer goed donker is en ook zo stil mogelijk. Zet storende apparaten uit, vermijd schermen en probeer geluid van buiten zoveel mogelijk af te sluiten. Als dit niet lukt, kun je nog altijd oordopjes gebruiken.

Houd je slaapkamer ook steeds proper. Stofzuig regelmatig zodat je de lucht gezond houdt.

Zorg ook steeds voor voldoende verluchting en probeer de temperatuur rond de 16 graden te houden. Dit is de ideale temperatuur om in te slapen.

Probeer ook steeds zoveel mogelijk rust in je hoofd te hebben voor dat je gaat slapen. Als je je gestresseerd voelt of overenthousiast bent, ga je niet goed kunnen slapen.

Om piekeren te vermijden kun je bijvoorbeeld opschrijven wat je morgen allemaal moet doen zodat het niet door je hoofd blijft spoken. Voor je gaat slapen kun je beter iets doen waar je rustig van wordt zoals mediteren of lezen.


5. Neem visolie (EPA/DHA)

Vette vis is gezond omdat het boordevol belangrijke vetzuren zit. Het zou echter kunnen dat je te weinig van deze gezonde vetzuren binnenkrijgt. Dit kan ervoor zorgen dat je je moe gaat voelen.

Om onze hersenen goed te kunnen laten functioneren hebben we bepaalde stoffen nodig die we niet zelf kunnen aanmaken zoals omega 3 en omega 6. Dit zijn essentiële vetzuren die vooral in vette vis voorkomen.

Zalm op een bord met salade en citroen

Daarnaast bevat visolie ook de stof EPA, een vetzuur dat een gunstige invloed heeft op hormoonschommelingen.

Wanneer je een tekort hebt aan deze gezonde vetzuren, kan het nuttig zijn om visoliecapsules te nemen waardoor je terug optimaal gaat kunnen functioneren.

Koop je visolie? Besteed dan aandacht aan het EPA- en DHA-gehalte, dat zijn degenen die je écht nodig hebt. Probeer om 1000mg van beide binnen te krijgen.

DHA is een van deze omega 3 vetzuren. Het grootste deel van ons hersen- en zenuwweefsel bestaat uit DHA.


6. Verlaag je vetpercentage


Als je overgewicht hebt, ga je sneller moe worden en buiten adem geraken. In dit geval kan het nuttig zijn om je vetpercentage te verlagen om op die manier meer energie te krijgen. Hierdoor zal je ook minder last krijgen van oververmoeidheid.

Meetlint

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om je vetpercentage te verlagen:

 • Drink meer water.
 • Vermijd frisdrank en vruchtensap.
 • Combineer krachttraining met cardio.
 • Eet nuttige voedingsstoffen die voldoende vitamines, mineralen en vezels bevatten en beperk het aantal calorieën dat je per dag inneemt.

7. Vermijd enkelvoudige koolhydraten

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor ons lichaam, maar er zijn wel twee dingen waar je rekening mee moet houden:

 1. Kies voor complexe koolhydraten.
 2. Eet niet teveel koolhydraten.

Enkelvoudige koolhydraten bevatten weinig tot geen vezels, vitamines en mineralen.

Dit soort koolhydraten worden razendsnel door je lichaam opgenomen waardoor je een korte piek in je suikerspiegel krijgt. Je krijgt dan even het gevoel dat je meer energie hebt.

Verschillende pastas en ei

Na deze korte piek krijg je vaak een energie dip en kun je je heel vermoeid voelen. Enkelvoudige koolhydraten kun je dus beter vermijden als je oververmoeid bent.

Enkelvoudige koolhydraten vind je terug in:

 • Wit brood, gebakjes en koeken.
 • Fruitsap en frisdrank.
 • Snoep, snacks, etc.
 • Alcohol en energiedrank.
 • Jam, stroop, hagelslag, chocoladepasta, etc.

Wetenschappelijk Bewezen: Er is veel onderzoek gedaan naar het verband tussen koolhydraten en stress. In een onderzoek hebben ze kinderen een voetbalwedstrijd laten spelen. Ze hebben een groep een koolhydraten-rijke snack gegeven en een andere groep een granen-snack gegeven. De eerste groep had na de wedstrijd meer last van vermoeidheid.

Eenzelfde soort onderzoek is uitgevoerd bij Koreaanse studenten, door middel van een dieet. Ook hier bleek dat veel koolhydraten zorgden voor meer vermoeidheid.

Complexe koolhydraten zijn een veel betere optie. Ze bevatten namelijk vezels, vitamines en mineralen en worden trager in het bloed opgenomen. Ze geven geleidelijk aan energie waardoor je minder snel terug honger krijgt en ook geen last gaat krijgen van een energie dip.

Complexe koolhydraten vind je terug in:

 • Havermout.
 • Volkoren brood.
 • Groenten en noten.
 • Volkoren pasta.
 • Zilvervliesrijst.
 • Zoete aardappelen.

Als je elke dag wit brood met chocopasta en andere enkelvoudige koolhydraten eet, ga je je altijd moe voelen. Vervang ze daarom door complexe koolhydraten door middel van gezonde voedingsmiddelen en veel water.

Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat je niet teveel koolhydraten eet. Ook als je teveel complexe koolhydraten eet, kan je een vermoeid gevoel krijgen.


8. Verminder stress

Veel en aanhoudende stress gaat ervoor zorgen dat je je moeilijk kunt ontspannen. Door voortdurend veel te moeten en veel te willen ga je uiteindelijk oververmoeid geraken.

Wil je je oververmoeidheid bestrijden? Dan is het belangrijk dat je het wat rustiger aandoet en meer tijd voor jezelf vrijmaakt.

Leer in het volgende TED Ed filmpje meer over hoe stress jouw brein beïnvloed:

Ook belangrijk is om bijvoorbeeld ontspannende activiteiten te gaan doen. Hierbij kun je aan denken om bijvoorbeeld naar een sauna te gaan of een heerlijke massage te nemen. 

Op saunagids.nl kun je een sauna overzicht vinden van sauna's in jouw regio, daarnaast kun je recente acties vinden van sauna's door het hele land. Je zult versteld staan hoe een dagje Sauna of spa je enorm kan helpen in het ontspannen. Het doet mij in ieder geval altijd erg goed als ik in het weekend met mijn partner naar de sauna ben geweest.

Een kopje thee met een boek

De volgende praktische tips kunnen je ook helpen bij het verminderen van stress:

 • Ruim je agenda op en zet maximaal 5 dingen per dag op je to-do lijst.
 • Slaap minstens 8 uur per nacht.
 • Beweeg dagelijks.
 • Ga er een paar dagen tussenuit.
 • Bekijk het leven van de zonnige kant.
 • Zeg geen ‘ja’ als je ‘nee’ bedoelt om andere mensen een plezier te doen.
 • Plan meer leuke dingen in zoals een avondje naar de cinema gaan of een hobby die je leuk vindt.

Als je meer wil weten over stress verminderen, hier zijn 31 tips die je helpen ontstressen.


9. Stop met het drinken van cafeïne

Cafeïne staat bekend als een middel om je op te peppen, maar op de lange termijn heeft het een tegenovergesteld resultaat. Cafeïne gaat je lichaam uitdrogen waardoor er minder vocht naar je hersenen en je spieren gaat. Hierdoor ga je je sneller vermoeid voelen.

Kleine hoeveelheden cafeïne kunnen de alertheid tijdelijk verhogen, maar deze effecten zijn al snel weer uitgewerkt, waardoor je weer gaat grijpen naar een volgende kop koffie.

Naarmate je langer cafeïne gebruikt, zal je er meer van nodig hebben om hetzelfde effect te verkrijgen.

Een kopje koffie met koffiebonen

Een ander nadeel van cafeïne is dat het een sterke pro-oxidant is. Het zorgt ervoor dat de veroudering van de cellen versnelt.

Naast koffie zit er ook cafeïne in thee, cola en andere frisdranken. Ook bepaalde medicijnen en supplementen kunnen cafeïne bevatten. Het is dus belangrijk om hier op te letten.

Wil je graag stoppen met het drinken van cafeïne, dan is het nuttig om dit geleidelijk aan te doen.

Als je afhankelijk bent van cafeïne zal compleet stoppen op korte termijn heftige reacties in je lichaam veroorzaken. Door de cafeïne langzaam af te bouwen kan je lichaam er beter aan wennen.

De volgende tips kunnen je hierbij helpen:

 • Probeer kleinere kopjes te drinken.
 • Drink altijd verse koffie van hoge kwaliteit.
 • Probeer een alternatief zoals groene thee.
 • Drink geen koffie meer na 4 uur ’s middags.
 • Drink nooit alleen koffie, eet er ook steeds iets bij.

10. Drink minder alcohol

Wanneer je af en toe geniet van een glaasje alcohol kan dit geen kwaad, maar overmatig veel alcohol drinken kan tal van negatieve effecten op je gezondheid hebben.

Een glas wijn bij een wijngaard

Een van de eerste tekenen van een teveel aan alcohol is vermoeidheid.

Alcohol is een giftige stof voor je lichaam en het kost heel wat tijd en moeite om dit terug af te breken. 

Daarnaast bevat alcohol ook heel wat calorieën. Ze geven wel een vol gevoel, maar je hebt ze zeker niet nodig.

Door je alcoholinname te beperken kan je vermoeidheidsklachten voor een groot stuk vermijden. Hieronder volgen enkele richtlijnen:

 • Vermijd de combinatie van alcohol met medicijnen of drugs.
 • Vrouwen drinken maximaal 1 glas per dag en mannen maximaal 2 glazen per dag.
 • Zorg ervoor dat je minstens twee dagen per week helemaal geen alcohol drinkt.
 • Drink zeker geen alcohol om angst of andere persoonlijke problemen te bestrijden.

11. Slik vitamines en mineralen

Oververmoeidheid is een reactie van je lichaam als het energie tekort heeft. Het kan dus nuttig zijn om je energie aan te vullen met voedingssupplementen die rijk zijn aan vitamines en mineralen.

Het zou kunnen dat je lichaam een tekort heeft aan magnesium waardoor je oververmoeid gaat worden.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium bedraagt 300 tot 400 mg. Magnesium zorgt ervoor dat alle andere vitamines goed hun werk kunnen doen.

Magnesium kan je terugvinden in de volgende voedingsmiddelen:

 • Spinazie.
 • Noten.
 • Zilvervliesrijst.
 • Peulvruchten.
 • Broccoli.
 • Bananen.
 • Vis (koolvis, makreel, etc.).
Verschillende kleuren bonen

Een ander belangrijk mineraal dat vermoeidheidsklachten kan bestrijden is ijzer. Ook al eet je heel gezond, wanneer je een tekort aan ijzer hebt voel je je nog steeds altijd moe.

De volgende voedingsmiddelen bevatten ijzer:

 • Kip.
 • Kalkoen.
 • Rundvlees.
 • Ossenhaas.
 • Groene groenten.
 • Rauwe ham.
 • Pure chocolade.

Daarnaast kan ook een tekort aan vitamine B leiden tot oververmoeidheid. Vitamine B is een van de belangrijkste vitamines voor je lichaam omdat ze verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van rode bloedcellen en een optimale werking van het zenuwstelsel.

Vitamine B of vitamine B complex is een verzamelnaam voor acht in wateroplosbare vitaminen. Deze vitamines vind je terug in:

 • Zalm.
 • Groene groenten.
 • Eieren.
 • Melk.
 • Kip en kalkoen.
 • Rundvlees.

Wanneer je je oververmoeid voelt, kan het nuttig zijn om naast je voeding ook supplementen te slikken die rijk zijn aan ijzer, magnesium en vitamine B. Dit soort voedingssupplementen kun je eenvoudig verkrijgen bij de apotheek.


12. Gezond dieet

Wat je eet maakt altijd een groot verschil in hoe je je voelt en hoe vlug je lichaam zich weer kan herstellen. Er is voeding die je energie geeft, maar er is ook voeding die je energie wegneemt.

Door ongezond te eten, krijg je al snel een vitamine tekort, waardoor je je moe gaat voelen. 

Man die een gezonde shake maakt met fruit

Eten dat vol vet en suikers zit, geeft je lichaam geen voedingsstoffen en het onttrekt energie aan je lichaam.

De volgende voedingsmiddelen kun je beter vermijden als je oververmoeid bent:

 • Producten met suiker en witte bloem doen je bloedsuikerspiegel stijgen.
 • Vet eten en alcohol zorgen ervoor dat je je onmiddellijk vermoeid gaat voelen.
 • Kaas bevat weinig tot geen vitaminen en je lichaam heeft moeite met kaas te verteren waardoor je energiepijl zal dalen.

Wanneer je oververmoeid bent is dus het zeker nuttig om gezond te eten.

Groenten, fruit, volkoren producten, vette vis, noten, zaden en peulvruchten geven je meteen energie.

Groene smoothies zijn ideaal voor als je je energie wilt verhogen. Ze zitten vol vitaminen, antioxidanten en mineralen. Dit verbetert je immuunsysteem, je spijsvertering en je krijgt meer energie.

Bovendien zorgen ze er ook voor dat je je helder in je hoofd voelt.

Wat doe jij om oververmoeidheid tegen te gaan? Laat het in een reactie hieronder weten.

Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>