oktober 30

0 comments

Librium: 6 Gevaarlijke Bijwerkingen + Ervaringen

Heb je vaak last van angst- en spanningsklachten en hebben deze een negatieve impact op je leven?

Overweeg je om je huisarts om Librium te vragen om je angsten te overwinnen?

Of slik je al Librium en wil je weten wat de bijwerkingen zijn?

Dan is het verstandig dit artikel eerst goed door te nemen. Er zijn een aantal ernstige bijwerkingen waar je rekening moet mee houden als je besluit om dit medicijn te nemen.

Let op! Dit artikel is niet bedoeld als medisch advies. Ik heb het alleen geschreven om je te informeren over het gebruik van dit medicijn.

Doel van dit artikel: Dit artikel is niet bedoeld als medisch advies. Met dit artikel wil ik je graag informeren over het gebruik van Librium. Je komt te weten hoelang dit middel werkt en welke bijwerkingen je kunt verwachten. En je leert ook een natuurlijk alternatief kennen om dit middel nooit meer te hoeven slikken.

Wat is Librium?

Librium is ook wel bekend onder de generieke naam chloordiazepoxide. Het is een geneesmiddel dat angsten en spanningen vermindert.

Het wordt vaak voorgeschreven bij angststoornissen, maar wordt ook gebruikt als geneesmiddel bij alcoholontwenning.

Librium of chloordiazepoxide behoort tot de groep geneesmiddelen van de benzodiazepinen.

Dit geneesmiddel werkt rustgevend en wordt gebruikt om angstgevoelens te onderdrukken. Soms wordt dit kalmeringsmiddel ook voorgeschreven om slapeloosheid te behandelen.

In het verleden werd Librium vaak gebruikt bij het afkicken van een alcoholverslaving.

Net zoals alle benzodiazepinen werkt ook Librium in op het centrale zenuwstelsel van het lichaam.

Omdat Librium nemen niet zonder gevaar is, kun je dit middel alleen op recept van een arts verkrijgen. Over de gevaren en bijwerkingen van dit middel geef ik je wat verderop in dit artikel meer informatie.

Laten we eerst eens nagaan wat je mag verwachten na het innemen van Librium en hoelang dit middel werkt.


Hoelang werkt Librium (chloordiazepoxide)?

Als je Librium hebt ingenomen merk je ongeveer na een tot twee uur het effect ervan.

Dit middel heeft een lange werkingsduur. De effecten kun je tot 48 uur na inname voelen.

Gebruik je Librium elke dag dan blijft de concentratie van dit middel na ongeveer 3 dagen stabiel in je lichaam. In het Engels wordt dit de ‘Steady-state concentration’ genoemd.

Librium of chloordiazepoxide heeft een halfwaardetijd van 5 tot 30 uur. Dit betekent dat het 5 tot 30 uur kan duren voor de hoeveelheid Librium in het lichaam is gehalveerd.

De halfwaardetijd van de actieve metaboliet (het eindproduct) van Librium kan zelfs 120 uur zijn. Deze halfwaardetijd ligt bij Librium heel hoog als je dit vergelijkt met een middel zoals bijvoorbeeld Temazepam. Librium blijft dus relatief lang in het lichaam aanwezig.

Net vanwege van de lange werkingsduur van Librium kunnen ook de bijwerkingen vrij lang aanhouden.

Librium neemt angstgevoelens weg en ontspant, maar maakt ook suf. En daar ligt nu precies het gevaar.

Je kunt ook verslaafd raken aan Librium en dit kan heel schadelijk zijn voor je algemene gezondheid.

Wil je meer te weten komen over de bijwerkingen van Librium en waarom deze gevaarlijk kunnen zijn? Dan raad ik je aan om aandachtig verder te lezen.


Bijwerkingen van Librium

#1 Vermoeidheid en sufheid

Als je Librium begint te slikken, dan is het risico groot dat je last krijgt van vermoeidheid en een sufgevoel.

Door deze vermoeidheidsklachten heb je het gevoel van er niet helemaal bij te zijn. Je reageert minder snel dan anders en je kunt je niet zo goed concentreren.

Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen in je werkomgeving en in het verkeer. En zelfs tot rijangst leiden!

Met de auto rijden wordt dan ook afgeraden als je dagelijks Librium gebruikt. Gebruik je het middel af en toe, dan mag je tot 72 uur na inname niet autorijden.


#2 Spierzwakte en verminderde coördinatie

Omdat Librium spierontspannend werkt kun je het gevoel krijgen dat je niet vast op je benen staat. Ook een verminderde coördinatie kan het gevolg zijn van Librium.

Als je spieren zwak aanvoelen is de kans op valpartijen natuurlijk groot. Op een onvaste ondergrond lopen of ergens opklimmen is dan ook geen goed idee als je Librium neemt.

Bij een verminderde coördinatie lijkt het net alsof je hersenen niet tijdig doorgeven wat je lichaam moet doen. Ook dit kan makkelijk leiden tot valpartijen.

Merk je dat je last hebt van een verminderde coördinatie, dan werk je beter niet met machines.

Ook in het dagelijkse leven kan een verminderde coördinatie tot gevaarlijke situaties leiden. Ik denk hierbij vooral aan werken in de keuken of in de tuin of klusjes opknappen in huis.


#3 Depressieve gevoelens

Angst kan je behoorlijk depressief maken. Als je bijvoorbeeld lijdt aan een sociale fobie, dan kan je heel eenzaam worden en depressieve gevoelens krijgen.

Hoewel Librium bij de meeste gebruikers angstgevoelens vermindert, kan je er ook net neerslachtig door worden. Vooral als je eerder al te kampen had met depressieve gevoelens dan kan Librium deze weer opwekken.

Onderzoek heeft aangetoond dat het niet onwaarschijnlijk is dat het gebruik van Librium - net zoals sommige andere benzodiazepinen - kan leiden tot suïcidaal gedrag.


#4 Gewenning en afhankelijkheid

Librium is eigenlijk niet zo’n krachtige angstremmer. Dit betekent echter niet dat er geen gewenning kan optreden.

Vooral als je dagelijks of regelmatig Librium gebruikt is de kans op gewenning vrij groot.

Afhankelijkheid treedt op wanneer je lichaam gewend geraakt aan een bepaalde hoeveelheid van een geneesmiddel. Je lichaam past zich dan zo aan deze stof aan dat het niet meer goed kan functioneren zonder dit middel.

Resultaat: je hebt steeds meer van dit middel nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Misschien vraag je je af waarom het zo gevaarlijk is om aan een bepaald geneesmiddel verslaafd te geraken. Als je je beter voelt, met dit middel waarom zou je het dan niet blijven nemen?

Het antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig: als je Librium gedurende lange tijd neemt kan dit een invloed hebben op andere organen in het lichaam.

Ook je hersenen kunnen hierdoor aangetast worden, wat ons meteen bij een van de volgende gevaarlijk bijwerkingen brengt.


#5 Geheugenverlies, Alzheimer en dementie

Librium kan zorgen voor anterograde amnesie.

"Wat is dat?" hoor ik je al denken. Hierbij is het voor je hersenen onmogelijk om nieuwe herinneringen te vormen.

Dingen van voor de inname van Librium zul je je nog perfect herinneren. Het probleem ligt bij de tijdspanne net na de inname van Librium.

Vaak kun je je helemaal niet meer herinneren wat je hebt gezegd of gedaan net na de inname. Dit kan vervelend zijn, maar ook gevaarlijk.

Een voorbeeldje: stel dat je honger krijgt net na de inname van een dosis Librium. Je zet de pan op het vuur en beslist een eitje te bakken. Plots gaat je telefoon.

Tijdens het gesprek denk je helemaal niet meer aan de pan op het vuur. Meer nog: je bent het helemaal vergeten.

Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen hoe gevaarlijk dit kan zijn...

Onderzoek heeft ook uitgewezen dat gebruikers van benzodiazepinen een hoger risico hebben op het ontwikkelen van Alzheimer en dementie.


#6 Ontwenningsverschijnselen

Heb je beslist te stoppen met Librium, bouw dit middel dan altijd langzaam af!

Als je abrupt met chloordiazepoxide stopt kun je heel vervelende én gevaarlijke ontwenningsverschijnselen krijgen. Deze ontwenningsverschijnselen duren meestal tussen 2 tot 4 weken.

Lichamelijke ontwenningsverschijnselen kunnen heel intens zijn. Als je lichaam zich herstelt dan kun je last krijgen van zweten, trillende ledematen, hartkloppingen, overgeven, diarree, enz. Dit zijn vervelende klachten, maar deze zullen niet blijven aanhouden.

Erger zijn de mentale ontwenningsverschijnselen. Zo kun je bij het plots stoppen met Librium depressief worden.

Je angstaanvallen kunnen ook in ergere mate terugkomen en je kunt je heel onrustig voelen. Daardoor is de verleiding uiteraard groot om weer naar dit middel te grijpen...

Hoewel de bijwerkingen soms heel ernstig kunnen zijn, zijn er ook gebruikers die zich goed voelen met Librium.

Voor anderen zijn de bijwerkingen te krachtig en zoeken ze alternatieven om van hun angsten af te komen.

Je hoeft echt geen dure en gevaarlijke geneesmiddelen te nemen om je angsten te overwinnen, maar hierover later meer. Eerst wil ik je kennis laten maken met enkele gebruikers van Librium.


Ervaringen met Librium

Het verhaal van Mike

Toen ik anderhalf jaar geleden door een moeilijke periode ging heeft mijn huisarts mij Chloordiazepoxide voorgeschreven. Mijn angsten namen inderdaad af. Het nadeel was echter dat ik mij vermoeid voelde en weinig zin had om iets te ondernemen. Vooral de eerste 2 weken voelde ik me behoorlijk suf. Daarna ging het beter: ik kreeg weer zin in het leven en ik was van mijn angsten verlost. Mijn arts stelde Chloordiazepoxide als een tijdelijke oplossing voor. Ik neem het middel nu anderhalf jaar (helemaal niet meer tijdelijk dus), maar ik voel me er goed bij. Dus, waarom niet?


Het verhaal van Petra

Jarenlang was ik verslaafd aan alcohol. Iedereen in mijn omgeving zag het, behalve ik. Op aanraden van mijn huisarts heb ik toen een ontwenningskuur gevolgd in een gespecialiseerde kliniek.

De eerste 6 dagen van deze opname kreeg ik Librium. Deze werd langzaam afgebouwd en na 2 weken kon ik alcoholvrij de kliniek verlaten. Lichamelijk voelde ik me goed zonder alcohol, maar mijn zelfvertrouwen was helemaal zoek. Ik ging steeds minder vaak de deur uit en ontwikkelde zelfs een sociale fobie.

Mijn huisarts schreef me toen weer Librium voor. Mijn sociale angst werd inderdaad onderdrukt. Ik voelde me zo goed dat ik steeds vaker en meer Librium ging nemen. Ik voel me vaak vermoeid en suf en kan me moeilijk concentreren. Daarom ga ik ook niet meer werken. Ik weet dat Librium hier de oorzaak van is. Toch durf ik niet met het middel te stoppen en ik geef eerlijk toe dat ik nu kamp met een Librium-verslaving.


Het verhaal van Simon

Als kind al vertoonde ik hypochonder gedrag. Talloze onderzoeken heb ik ondergaan, maar nooit vonden de artsen een lichamelijke oorzaak. Telkens weer waren mijn ouders ongerust en telkens weer namen ze me mee naar het ziekenhuis. Dat is jaren zo doorgegaan. Tijdens mijn puberteit voelde ik mij iets beter. Een tweetal jaar geleden echter begon ik weer hypochonder gedrag te vertonen. Mijn arts scheef me toen Librium voor om mijn angst voor een ernstige ziekte te onderdrukken. Dit middel hielp een tijdje. Toen ik ermee stopte kreeg ik zo’n ernstige ontwenningsverschijnselen dat ik weer aan een ernstige ziekte dacht. Nu zit ik echt in een vicieuze cirkel. Librium onderdrukt mijn angstgevoelens, maar ik ben ervan overtuigd dat dit middel me ernstig ziek maakt.


Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>