januari 9

0 comments

9 Tips Om Misselijk Gevoel door Stress en Angst Te Stoppen

Misselijkheid door stress is de grootste nachtmerrie voor wie dagelijks met stressgevoelens en angstklachten te maken heeft. 

Je zou er alles aan moeten doen om dit te voorkomen en op te lossen. Het is namelijk heel vervelend om continu misselijk te zijn door stress. 

Wat kun je doen tegen misselijk wakker worden door stress?

In dit artikel ontdek je de antwoorden om misselijkheid door stressgevoelens en angstklachten te voorkomen. 

Doel van dit artikel: In dit artikel leer je wat misselijkheid door stress veroorzaakt. Ook leer je 9 makkelijke tips als oplossing om misselijkheid door stress en angst zoveel mogelijk te voorkomen en genezen.

Het antwoord op de vraag ‘misselijk door stress wat te doen’ heb je dikwijls zelf in de hand. 


Kan stress misselijkheid veroorzaken?

We kennen allemaal wel die spannende film scènes waarin de hoofdpersonages angstaanjagende of stressvolle momenten ervaren en als reactie hierop misselijk worden en misschien zelfs overgeven.

De stress die ze ervaren is zo uitgesproken dat er iets in het lichaam wordt geactiveerd, waardoor ze zich misselijk voelen. 

Vrouw die misselijk op haar bed ligt en naar boven kijkt

Stress kan dus zeker misselijkheid veroorzaken. Veel verschillende dingen kunnen tot misselijkheid leiden.

We weten niet precies waarom dit gebeurt, maar het lijkt een lichamelijke reactie te zijn op iets dat de natuurlijke staat irriteert of verstoort.

Heb je te veel gegeten? Misselijkheid. Ben je nerveus voor je eerste date? Misselijkheid!

Misselijkheid is een veelvoorkomend angstsymptoom. Het gaat om een onaangenaam gevoel van misselijkheid in de maag dat je het gevoel geeft alsof je zou kunnen overgeven.

Man die zijn hand voor zijn mond houdt omdat hij moet overgeven door misselijk door stress

Maar net zoals andere symptomen van stress, zoals hoofdpijn, kan misselijkheid onvoorspelbaar zijn en je vermogen aantasten om thuis, op het werk, op school en in je relaties met dierbaren op je best te presteren.

Een heel erg vervelend gevolg van deze misselijkheid. Maar waarom gebeurt het en wat kun je eraan doen? Dat ga ik je nu vertellen: 


Wat veroorzaakt misselijk wakker worden door stress? 

Langdurige stress brengt verschillende vervelende klachten en gevolgen met zich mee. Je hoeft er dus niet vreemd van op te kijken als je misselijkheid en overgeven door stress ervaart. 

Vrouw die misselijk is door stress en haar hand voor haar mond houdt boven de wc

Maar waar komt het precies vandaan? Misselijkheid is over het algemeen de manier van je lichaam om je te vertellen dat het niet blij is met iets dat heeft plaatsgevonden.

Misselijkheid wordt veroorzaakt door interne signalen. Deze signalen kunnen van overal in het lichaam komen - van de hersenschors tot de vestibulaire systemen.

De boodschappen gaan naar de hersenstam, waar ze een reeks acties in gang zetten die uiteindelijk leiden tot gevoelens van misselijkheid. 

Voordat je verder leest wil ik graag deze video laten zien over stress: 

Sharon Horesh Bergquist geeft ons een kijkje in wat er in ons lichaam gebeurt als we chronisch gestrest zijn.


Vecht-of-vluchtreactie:

Stress is een natuurlijke reactie, en in kleine doses is het eigenlijk gezond.

Men denkt dat de symptomen van stress - waaronder misselijkheid - zich hebben ontwikkeld om je hersenen te vertellen dat er iets gevaarlijks in de buurt is, zodat je een slimme beslissing neemt om het gevaar te weren.

Dit is onderdeel van de vecht-of-vluchtreactie. Deze reactie bereidt je lichaam voor op een crisis. Dit is een natuurlijke reactie op een stressvolle situatie en kan, als het nodig is, jou helpen om te overleven. 

Vrouw die vecht en vrouw die vlucht

Hierbij komt het hormoon epinefrine vrij, dat “adrenaline” wordt genoemd. Stress en angst kunnen bijnier-gerelateerde hormonen activeren.

In een studie is aangetoond dat deze hormonen het maagslijmvlies veranderen, vertering van voedsel beïnvloeden, bloed onttrekken aan het spijsverteringsstelsen en ze veroorzaken hyperventilatie, duizeligheid en meer.

Stress kan ook spierspanning in je buik veroorzaken, en die extra spanning kan je maag samenknijpen op een manier die tot misselijkheid leidt.

De darm heeft ook een overvloed aan neurotransmitter receptoren en is sterk verbonden met de hersenen. Het is mogelijk dat de manier waarop angst de neurotransmitter niveaus in de hersenen verandert, ook invloed heeft op de darmen.

En tijdens deze vecht- of vluchtmodus wordt de spijsvertering altijd geremd, wat invloed kan hebben op de manier hoe je voedsel en maagzuur verwerkt, en dit kan weer leiden tot misselijkheid. 

Man die zijn handen op zijn maag legt door misselijkheid

Maar als je lichaam deze vecht-of-vlucht reactie regelmatig ervaart, zonder duidelijke reden, kan dit je levenskwaliteit negatief beïnvloeden.


Stress en angst

Stress en angst worden vaak met elkaar in verband gebracht, omdat angst door stress veroorzaakt wordt. Het kan een verscheidenheid aan psychologische en lichamelijke symptomen veroorzaken.

Wanneer je je gestrest voelt, kun je merken dat je hartslag en je ademhaling versnelt. En daarna kun je misselijkheid gaan voelen. 

Stress kan het niveau van neurotransmitters zoals serotonine in het lichaam veranderen. Serotonine speelt ook een rol bij de reacties van de darmen.

Het is dus mogelijk dat veranderingen in het peil van deze neurotransmitters in de hersenen misselijkheid signalen in de darmen teweegbrengen. 

Angstig persoon die hun handen op hun hoofd legt en wegkijkt van schaduwen

Deze neurotransmitters kunnen ook boodschappen naar je lichaam sturen om:

 • Het hart sneller te laten kloppen;
 • De ademhaling te versnellen;
 • De spieren aan te spannen;
 • Meer bloed naar de hersenen te sturen. 

Er zijn strategieën die het gevoel van misselijkheid kunnen verminderen, maar uiteindelijk is de beste manier om het te voorkomen: het aanpakken van de angst. Ik ga je hierbij helpen. 

Persoon die handen voor hun gezicht houdt en voorzichtig maar angstig door hun vingers kijkt

Misselijk door stress: Wat te doen? 9 tips

Gelukkig kun je er iets aan doen! Daarom krijg je hieronder 9 tips voor wat te doen bij misselijkheid door stress.

Daarmee kun jij je klachten verminderen, en zowel op korte als lange termijn, voorkomen dat je gezondheid door stress nog meer verslechterd. 

Het is dus heel normaal dat je lichaam zo reageert op angst, je lichaam reageert namelijk op een waargenomen bedreiging.

Maar als er geen sprake is van een echte noodsituatie, zijn er dingen die je kunt doen om je angst en misselijkheid onder controle te krijgen. Lees gauw verder! 

Persoon die op een berg aan het klimmen is en misselijk is door stress

Tip #1: Ga op zoek naar vormen van ontspanning 

Dat je opnieuw leert te ontspannen, is erg belangrijk om deze misselijkheid tegen te gaan. Doordat dit vervelende gevoel een gevolg is van stress, is het het beste om dit probleem bij de kern aan te pakken.

Door op zoek te gaan naar vormen van ontspanning, kun je je stressgevoelens verlagen. Dit is voor iedereen anders, en het is van belang dat jij op zoek gaat naar wat voor jou het beste werkt.

Voorbeelden hiervan zouden kunnen zijn:

 • Sauna
 • Massage nemen
 • Wandelen
 • Yoga
 • Sporten
 • Praten met anderen waarom je gestrest bent 
Twee vrouwen die met een gezichtsmasker en komkommers op de ogen in de spa zijn

Tip #2: Leer om te gaan met je angst- en stressgevoelens

Als je veel angst en stress ervaart thuis, op het werk, op school of in andere situaties, dan is het van belang dat je effectieve manieren leert om deze gevoelens onder controle te houden.

Als je deze gevoelens eenmaal onder controle hebt, dan zal de misselijkheid ook afnemen. 

Wanneer angst de overhand neemt, probeer je dan te concentreren op het heden in plaats van te stressen over wat er later kan gebeuren.

Als het dan uiteindelijk toch gebeurt, dan maak je de gevoelens twee keer mee! Tijdens het stressen, en tijdens de werkelijke gebeurtenis.

Vrouw met stress die op bed ligt en haar handen voor haar gezicht houdt

Denk na over wat er op dit moment gebeurt, herinner jezelf eraan dat je veilig bent en dat het gevoel voorbij zal gaan. Dit kun je doen door diep en lang adem te halen, je favoriete liedje te beluisteren of terug te tellen vanaf 100.

Het kan even duren voordat je lichaam het signaal krijgt dat je niet in direct gevaar bent, dus wees niet te streng voor jezelf. 


Tip #3: Mindfulness

Mindfulness is een vorm van meditatie die zich intens richt op het zijn in het moment.

Mindfulness oefeningen vereisen de afwezigheid van oordeel of interpretatie van de gevoelens en zintuigen die zich voordoen in het moment.

Het moedigt je aan om in het moment te zijn en in je fysieke omgeving te blijven. Van mindfulness oefeningen is bewezen dat ze helpen stress te verminderen, omdat ze lichaam en geest ontspannen.

Hoe komt het dat sommige mensen kwetsbaarder zijn voor stress dan andere mensen?

Hoogleraar Richard Davidson verklapt in de onderstaande video wat we weten over de hersenen van mensen die veerkrachtiger zijn dan anderen: 

Mindfulness oefeningen vergen veel oefening en hoe vaker je ze doet, hoe gemakkelijker het voor je is om gefocust te blijven op het moment.

Er zijn verschillende mindfulness oefeningen, maar het is belangrijk om te ontdekken welke oefening voor jou het beste werkt.

Je kunt je mindfulness trainen door een meditatie te doen. Ga rustig op zoek naar welke jij prettig vindt.

Een voorbeeld van een geleide meditatie: 


Tip #4: Diep ademhalen

We weten uit onderzoek dat het beheersen van de ademhaling één van de vele gezonde technieken is om stress effectief te verminderen.

Diep ademhalen houdt in dat je langzaam en gecontroleerd ademhaalt om je hart en geest onder controle te krijgen.

Vrouw die langs de weg zit en diep ademhaalt

Eén methode zou kunnen zijn dat je op een stoel gaat zitten en 5 seconde langzaam inademt met de onderbuik, 4 seconde je adem vasthoudt en langzaam door de lippen 7 seconden uitademen. Dit kan je dan 10 keer herhalen, en je zult merken dat je lichaam rustiger is geworden. 

Onthoud hierbij wel, oefening baart kunst. Het is mogelijk dat je de eerste paar keer nog niet heel veel verschil merkt.

Een ademhalingsoefening die de vecht- of vluchtreactie onder controle kan houden:


Tip #5: Lichaamsbeweging

Wanneer het lichaam onder stress staat, kan dit spierspanning in je buik veroorzaken, waardoor het gevoel ontstaat van misselijkheid. 

Lichaamsbeweging vermoeit je spieren, waardoor de hoeveelheid stress die je spieren op je spijsverteringsstelsel uitoefenen, afneemt.

Lichaamsbeweging reguleert ook de hormonen, waardoor de hoeveelheid adrenaline die in het lichaam wordt aangemaakt afneemt, wat kan helpen om angstniveaus onder controle te houden.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat lichaamsbeweging een goede manier is om je stress onder controle te houden. 

Joggen is een krachtig middel om angst te bestrijden. Uit een ander onderzoek is gebleken dat het je spieren vermoeit, waardoor er minder spanning op je maag komt te staan. Het maakt ook endorfine vrij, de “feel good” hormonen die je stemming verbeteren. 


Tip #6: Eet licht en gezond

Alles in het lichaam is met elkaar verbonden. Je kunt je geestelijke gezondheid niet verbeteren zonder ook je lichamelijke gezondheid te verbeteren. 

Het verminderen van voedingsmiddelen met een hoog zoutgehalte of vet kan het gevoel van misselijkheid verminderen. Te veel eten kan ook tot misselijkheid leiden. 

Fruitschaal met gezond eten

Voeding heeft niet noodzakelijkerwijs heel veel invloed op je angst en misselijkheid. Maar het kan zeker wel invloed hebben op de hevigheid van de misselijkheid.

Zware en ongezonde maaltijden hebben de neiging om tot nog meer misselijkheid te leiden dan gezonde maaltijden. Het is van belang dat je goed blijft eten, anders loop je kans om op een ongezonde manier gewicht te verliezen door stress


Tip #7: Eet kleine hoeveelheden en drink kleine slokjes  

Net als gezond eten kan water helpen om je lichaam goed gevoed te houden, omdat het geen ingrediënten bevat die je maagklachten verergeren.

Bovendien kan uitdroging voor stress in je lichaam zorgen, dus water drinken kan ook een vorm van stressbehandeling zijn.

Glazen met vruchtensap

Zorg er wel voor dat je dan niet te snel te veel water drinkt, wat dit kan juist leiden tot lichte misselijkheid. 

Als je misselijkheid blijft aanhouden en je moet overgeven, kun je dit doen:

 • Eet een kleine hoeveelheid van iets droogs, zoals een cracker
 • Neem langzaam slokjes koud water
 • Draag geen te strakke kleding
 • Eet geen vast voedsel totdat het gevoel over is
 • Geen gefrituurd, vettig en zoet voedsel nuttigen
 • Geen intense lichamelijke activiteit
 • Blijf gehydrateerd, maar beperk alcohol en cafeïne 
Waterdruppel die in een watermassa valt

Tip #8: Neem voldoende rust!

Velen van ons beschouwen het belang van slaap als vanzelfsprekend, vooral als je een druk leven leidt. Het krijgen van een goede nachtrust valt laag op onze prioriteit van dagelijkse taken. 

Onderzoek heeft aangetoond dat door slaaptekort angstgevoelens kunnen toenemen en je vermogen om met angstgevoelens om te gaan beïnvloeden.

Slaap geeft de neuronen van het lichaam de kans om zich af te sluiten te herstellen.

Slaaptekort creëert een disbalans in de hormoonspiegels die de angstniveaus verhogen. Te weinig slaap verhoogt ook de adrenaline niveaus die misselijkheid kunnen verergeren. 

Als je genoeg gezonde slaap krijgt op de lange termijn, kan dit helpen om je angstgevoelens te verminderen. 

Man met een boek op bed

Er moet worden opgemerkt dat het omgaan met angst en angst symptomen zoals angst misselijkheid niet altijd een snelle oplossing is en misschien een kwestie van lange termijn.

De beste manier om effectief met angst misselijkheid om te gaan is om controle over je angst te krijgen en te begrijpen waarom je er last van hebt. 

Als je angst ernstig is, dan is het echt een goed idee om hulp te zoeken bij een therapeut of professional, zodat je betere copingmechanismen kunt leren.

Iedereen is anders, dus het is belangrijk om uit te vinden wat voor jou werkt. Als gevolg daarvan zal de angst misselijkheid die je ervaart helemaal afnemen, zodat je van je leven kunt genieten, zonder misselijkheid! 

Vrouw die lacht en op het gras ligt

Tip #9: Voorkom misselijkheid door stress met het best bewaarde geheim

Ik heb je 8 handige tips gegeven waar je zelf mee aan de slag kunt. Ik hoop dat je er iets van hebt opgestoken wat je in je dagelijkse leven kunt toepassen.

Maar het is altijd fijn om iets te hebben waar je wat meer houvast aan hebt. De beste tip heb ik daarom als laatst bewaard.

Stress gaat niet zomaar voorbij, en het kan lastig zijn om hier mee om te gaan. Maar hier zijn oplossingen voor. Er is namelijk onderzoek gedaan naar de beste manieren om met stress om te kunnen gaan.

Je kunt je leven omkeren door de methode van “Het Stressvrij Geheim” te gebruiken. Deze heb ik in een e-boek omschreven, en die kun jij gratis krijgen. 

Doe de gratis Stress test hieronder om je klachten in kaart te brengen, en ontvang daarna het gratis e-boek in je mailbox. 

Jij bent degene die jouw leven om kan draaien, en ik ben er om jou daarmee te helpen. Veel succes!

P.S. Heb jij ook last van stress? Merk je ook dat het invloed heeft op je gezondheid? Laat hieronder een reactie achter. 

Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>