september 25

3 comments

4 Gevaarlijke Bijwerkingen van Oxazepam + Ervaringen

Oxazepam – ook wel gekend onder de merknaam Seresta – vermindert angstgevoelens en spanningen.

Gebruik je oxazepam of sta je op het punt om oxazepam te gebruiken? Dan is het goed om te weten welke bijwerkingen je kunt verwachten.

In dit artikel geef ik je de meest voorkomende en gevaarlijke bijwerkingen van dit medicijn.

Ook ga je leren wat je kunt doen om je angsten en spanningen te overwinnen zonder dit middel ooit nog te hoeven slikken.

Let op! Dit artikel is niet bedoeld als medisch advies. Ik heb het alleen geschreven om je te informeren over het gebruik van dit medicijn.

Doel van dit artikel: In dit artikel kom je te weten waarvoor Oxazepam gebruikt wordt. Je leert wat de bijwerkingen zijn en waarom dit middel gevaarlijk kan zijn. Ook lees je de ervaringen van andere gebruikers. Tot slot vind je in dit artikel een gezond alternatief voor dit dure en zeer verslavende geneesmiddel.

Wat is Oxazepam?

Oxazepam of Seresta is een geneesmiddel dat behoort tot de groep van de benzodiazepinen. Het is misschien wel het meest voorgeschreven medicijn van Nederland.

Dit geneesmiddel werkt rustgevend, vermindert angstgevoelens en ontspant de spieren. Het grote nadeel van Oxazepam is dat het je ook suf maakt.

Artsen schrijven dit middel voor bij angstgevoelens, gespannenheid, slapeloosheid en alcoholontwenning.

Belangrijk om weten is dat als je Oxazepam als angstremmer gebruikt, je dit middel maximaal twee maanden achter elkaar mag gebruiken.

Aangeraden wordt om dit middel slechts enkele weken tot enkele maanden te gebruiken voor angstklachten. Langer gebruik kan tot tolerantie en verslaving leiden!

Oxazepam vermindert angstgevoelens, maar neemt de oorzaak van deze angsten niet weg. Daarvoor is veel meer nodig dan alleen maar medicatie. Oxazepam moet daarom altijd als een tijdelijke oplossing beschouwd worden.

Angst is een normale reactie van het lichaam als er mogelijk gevaar dreigt. Het zorgt ervoor dat het lichaam in opperste staat van paraatheid komt om gevaren het hoofd te bieden.

Soms is angst gegrond. Maar soms reageer jij op dingen alsof deze gevaar inhouden terwijl dit eigenlijk niet zo is.

Laten we als voorbeeld eens hypochondrie nemen. Als je lijdt aan hypochondrie dan denk je voortdurend dat je een ernstige ziekte hebt.

Deze gedachten kunnen zo’n invloed hebben op je dagelijkse leven dat je je voortdurend zorgen maakt en je extreem angstig bent.

Om deze angst wat draaglijker te maken kan je arts beslissen om je Oxazepam voor te schrijven.

Dit zal je angsten verlichten, maar dit middel zal de oorzaak van je angsten niet wegnemen. Daar is een grondiger aanpak voor nodig zoals bijvoorbeeld psychotherapie.

Er bestaat ook nog een heel andere en veel efficiëntere methode om je angsten aan te pakken, maar hierover later meer.

Oxazepam kun je ook als slaapmiddel gebruiken. Als je het middel als slaapmiddel gebruikt, neem dan niet elke avond een tablet in. Doe je dit wel, dan loop je het risico dat je lichaam afhankelijk wordt van dit middel. Hierdoor zul je steeds een hogere dosis nodig hebben om te kunnen inslapen.

Het gevaar met Oxazepam is – net zoals met de meeste benzodiazepinen – dat als je het dagelijks een lange tijd gebruikt je er afhankelijk kunt van worden. Dit heeft als gevolg dat het heel moeilijk is om met Oxazepam te stoppen.

Wil je toch niet langer dit geneesmiddel gebruiken, dan moet je dit langzaam afbouwen. Zo verklein je het risico op vervelende en zelfs gevaarlijke ontwenningsverschijnselen.


Hoe lang werkt Oxazepam?

Het effect van Oxazepam of Seresta merk je na ongeveer 1 uur na inname. Je wordt rustiger, slaperig en wat suf. Oxazepam is een geneesmiddel met een kortdurende werking. Het effect houdt ongeveer 6 tot 8 uur aan.

Dit betekent echter niet dat Oxazepam na 6 tot 8 uur uit je lichaam verdwijnt. Volgens het Freedom Healthcare of America LLC Centrum heeft onderzoek aangetoond dat de stoffen die Oxazepam bevat wel tot 30 uur na inname nog in je lichaam aanwezig kunnen zijn.

Deze tijdspanne is wel van bepaalde factoren afhankelijk. Zo kunnen zowel je leeftijd, je algemene gezondheidstoestand en je BMI hierbij een rol spelen.

Hoewel de reële werkingsduur van Oxazepam kort is kun je van de bijwerkingen van Oxazepam veel langer last hebben.

Vooral als je dit middel pas neemt óf net als je het lange tijd achter elkaar neemt kun je heel wat negatieve bijwerkingen ervaren.

Wil je weten welke bijwerkingen er vaak voorkomen en hoe gevaarlijk deze kunnen zijn? In de volgende rubriek kom je er alles over te weten.


Bijwerkingen van Oxazepam

Hieronder kun je de belangrijkste bijwerkingen van oxazepam lezen.

#1 Slaperigheid, vermoeidheid, sufheid

Hoewel algemene rust nu precies het gewenste effect is van Oxazepam, kan dit middel er ook voor zorgen dat je je extreem slaperig, vermoeid en suf voelt.

Neem je dit middel als slaapmiddel, dan slaap je rustiger. Het is echter helemaal de bedoeling niet dat je er ook nog overdag moe en suf bijloopt.

Heeft je arts je dit middel als angstremmer voorgeschreven, ook dan kun je hier op om het even welk ogenblik van de dag een slaperig en suf gevoel door ervaren.

Meld je aan voor mijn gratis training:

In 5 stappen naar een stress- en zorgen vrij leven

Leer in onze training leer je hoe: 

  • Stressoren en factoren die je overprikkelen kunt identificeren en verminderen.
  • Je een hack kunt toepassen om grip op je gedachten en gevoelens te krijgen.
  • De sleutel in ons onderbewuste brein ligt. 
  • Een permanente en pijnloze oplossing voor gevoelige mensen om voorgoed controle op stress te krijgen.

Ben je pas met dit middel gestart, wacht dan even af hoe je lichaam hierop reageert voor je je in bepaalde situaties, zoals bijvoorbeeld in het verkeer, begeeft. Ook uit werken gaan als je baan heel wat concentratie vereist, doe je in het begin beter niet.

Ook belangrijk om weten is dat je het gebruik van opioïden (sterke pijnstillers) met Oxazepam beter vermijdt. Deze kunnen het slaperig en suf gevoel nog versterken. In zeldzame gevallen kan deze combinatie zelfs leiden tot ademhalingsproblemen en coma.


#2 Concentratieproblemen

De vorige bijwerkingen – slaperigheid en sufheid – zorgen ervoor dat je je minder goed kunt concentreren en dat je trager gaat denken.

Als je Oxazepam neemt voelt het vaak alsof je er niet helemaal bij bent.

Soms kun je zelfs het gevoel krijgen dat de wereld om je heen gewoon verder draait zonder dat jij er werkelijk deel van uitmaakt.

Dit kan in bepaalde situaties heel gevaarlijk zijn, maar kan ook vervelend zijn voor de mensen om je heen.

Daarnaast kan Oxazepam er voor zorgen dat je in het verkeer een vertraagde reactie hebt. Probeer daarom nooit in het verkeer deel te nemen als je Oxazepam gebruikt hebt. Daarnaast is het beter om de dag erna ook niet deel te nemen in het verkeer. Ten slotte ben je niet verzekerd als je een ongeluk maakt en de artsen oxazepam in je bloed aantreffen!

Het is trouwens niet alleen vervelend voor familieleden en vrienden als je er niet helemaal bij bent, maar deze kunnen zich ook flink zorgen maken om je geestelijke gezondheidstoestand.

Maak daarom je naasten duidelijk wat er met jou aan de hand is en waarom je soms afwezig reageert.


#3 Geheugenproblemen

Als je net een tablet Oxazepam hebt ingenomen is het mogelijk dat je je alles wat zich kort na de inname afspeelt niet meer goed herinnert. Je kortetermijngeheugen wordt slechter na de inname van Oxazepam.

Maar er is nog meer verontrustend nieuws... Ook je langetermijngeheugen wordt door Oxazepam of Seresta aangetast.

De oorzaak hiervan is dat de gebeurtenissen van het kortetermijngeheugen niet overgedragen worden naar het langetermijngeheugen waardoor je veel dingen gewoon vergeet.

Alsof dit nog niet voldoende is heeft een Amerikaanse studie uitgewezen dat Alzheimer in verband kan staan met langdurig gebruik van benzodiazepinen zoals Oxazepam. Mensen die meer dan 6 maanden Seresta gebruiken hebben 84% meer kans om Alzheimer te ontwikkelen.


#4 Afhankelijkheid

Neem je Oxazepam langer dan 2 maanden dan is de kans groot dat je er zowel lichamelijk als psychisch afhankelijk van wordt

Je lichaam is dan zo gewoon geworden aan dit geneesmiddel dat het moeilijk wordt om hiermee te stoppen. Meer nog: om hetzelfde effect te bereiken ga je steeds meer van dit middel nodig hebben.

Plots stoppen met Oxazepam kan voor heel wat vervelende ontwenningsverschijnselen zorgen. Daarom is het belangrijk om dit middel langzaam af te bouwen, onder begeleiding van een arts.

Misschien kunnen ervaringen van andere mensen je wat meer duidelijkheid geven in welke mate je bijwerkingen ondervindt. Lees je even mee?


Ervaringen met Oxazepam

De bijwerkingen van oxazepam zijn niet mild als je de ervaringen van mensen leest:

Het verhaal van Diane

Tijdens een heel stressvolle periode in mijn leven had ik te kampen met een sociale fobie. Ik vond het helemaal niet meer zo leuk om met vrienden op stap te gaan. Ik voelde me bekeken en maakte me steeds zorgen om wat anderen van mij dachten. Thuisblijven in mijn eentje vond ik veel fijner. Als ik toch het huis uit moest voelde ik me angstig in het bijzijn van anderen. Een keer is het mij overkomen dat ik hierdoor een paniekaanval kreeg. Dit wilde ik nooit meer meemaken en ging langs bij mijn huisarts. Hij schreef mij Seresta voor, maar drukte me op het hart dat dit middel de oorzaak van mijn angsten niet zou wegnemen. Daarom bezocht ik een therapeut en deze hielp mij met het overwinnen van mijn angsten. Toch neem ik nog elke dag Oxazepam, gewoon omdat ik me er rustiger bij voel. Ik heb eigenlijk niet zoveel last van de bijwerkingen. Het enige heel grote nadeel is dat dit middel niet wordt vergoed door mijn ziektezorgverzekering. Ik neem het middel nu al jaren en ik moet eerlijk toegeven dat de kosten op jaarbasis flink oplopen.

Het verhaal van Leo

Als kind was ik al perfectionistisch en met ouder worden kreeg ik hier nog meer last van. Ik kon echt vreselijk angstig worden als iets niet op de juiste plaats lag of als de dingen niet liepen zoals ik me had voorgenomen. Op een gegeven ogenblik kreeg ik door mijn perfectionistische aanleg zelfs angstaanvallen. Toen ik hier met mijn huisarts over sprak schreef hij mij Oxazepam voor zodat ik wat rustiger door het leven zou kunnen gaan. Ja, ik werd inderdaad rustig van dit middel. Zo erg zelfs dat ik na de middag echt niet meer kon en enkele uren moest slapen om de dag te kunnen doorkomen. Ik voelde me zo suf dat ik nergens meer zin in had. Ik kon mij op niets meer concentreren en kreeg last van verzwakte spieren. Mijn handen trilden zo erg dat ik zelfs mijn hobby, miniaturen schilderen, niet meer kon uitoefenen. Na een week of twee had ik er mooi genoeg van en heb mij voorgenomen nooit meer angstremmers te nemen.

Zoals Diana in haar verhaal al aangaf, kunnen de kosten van Oxazepam op jaarbasis flink oplopen.

Een ziektezorgverzekering vergoedt de kosten van dit middel niet. 

Hoewel Diane niet zoveel bijwerkingen ervaart neemt ze het toch en dit heeft vooral met psychische afhankelijkheid te maken.

Toch is het helemaal niet nodig om veel geld uit te geven aan dure medicijnen om van je angsten af te geraken. Ik ken een manier om goedkoop en vooral op een gezonde manier je angsten te overwinnen. 

Lees snel verder om te weten te komen hoe je dit op een verantwoorde manier kunt doen.



Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

  • Ben een vrouw en 83 jaar, al heel veel jaren gebruik oxazepam, tablet 10 mg. en daar voel ik mij goed bij vooral avonds zit mijn hoofd zo vol en dan wordt ik hier rustig van. Verder gebruik ik geen medicatie, soms 1 paracetamol van 1000 mg. Overdag voel ik mij niet suf, rij auto en nog nooit een aanrijding gehad.

  • Oxazepam 50 MG Teva is petfect helpt mij enorm het middel brengt mij door de moeilijke tijd heen ven niet vanplan om mijn hele levdn te gebruiken maar dd steress die ik heb moet ik 7 tot 8 tabletten perdag nemen van 50mg zeer hoge door mijn erstige form van ADHD is deze dosering zo opgelopen anders eerkt het niet dat komt omdat ik geen woning heb en al 8 Jaar ingeschreven staat bij woningnet nog geen eigen plekje dan maar alaheimer of geheugen verlies dan stress maar dat zegt de fabrikant voor mensen boven de 65 Jaar oud ik ben 52

  • 36 jarige. Ik neem oxazepam anderhalve tablet wat overeenkomt met 22.5 mg voor insomnia. Hiervoor nam ik lormetazepam maar dit werkte niet meer. Na drie maand op anderhalf uur slaap leven overgeschakeld naar oxazepam. Sinds gebruik van oxazepam word ik geradbraakt wakker en dit betert niet naargelang de dag, mijn zicht is wazig, mijn geheugen is enorm slecht geworden in die mate dat ik er bang van word, ik geraak niet uit mijn woorden en de slaap is ook maar maximum 6u. Ik voel mij nu een zombie dat zware dementie aan het ontwikkelen is, word heel erg verdrietig omdat ik niets kan doen. Ik wil stoppen (vind dit nu erg dringend) maar ik neem al zo lang benzos (jaren) waardoor ik langzaam moet afbouwen, afkicken en weer zonder slaap zitten bovenop de extreme bijwerkingen van oxazepam.
    Hardcore afzien

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Een Gelukkig leven begint met Balans

    >