augustus 2

0 comments

Waarom Het Belangrijk Is Om Positief In Het Leven Te Staan

“Bekijk het leven van de zonnige kant.”

“Het maakt niet uit of het glas halfvol of halfleeg is. Wees blij dat je een glas hebt!”

“Vandaag heb je het moeilijk en morgen zal het moeilijker zijn, maar overmorgen schijnt de zon weer.”

Heeft iemand dit ooit wel eens tegen je gezegd? De kans is groot dat je iemand in je leven hebt die altijd positief denkt.

Het goede nieuws is dat jij ook positief kunt zijn. Want positief in het leven staan is een keuze.

Doel van deze blog: in dit artikel ga ik je alles vertellen over positief denken en zal ik je een aantal tips meegeven waarmee ook jij positiever in het leven gaat staan. Wie wil dat niet!


Positief denken

Talloze onderzoeken van de afgelopen jaren hebben aangetoond dat optimistisch denken leidt tot een positieve houding en dat mensen met een positieve houding langer en gelukkiger en gezonder leven!

En misschien heb jij als ‘die hard’ negatieve denker je vast al geërgerd aan deze uitspraken.

“Jij hebt makkelijk praten. Jouw leven ziet er veel vrolijker uit.”

“Wat heb ik nou aan zo’n uitspraken. Je begrijpt niet hoe angstig ik me voel.”

“Leuk dat jij zo positief in het leven staat maar stress overheerst mijn leven en dat maakt me helemaal niet gelukkig.”

Toch is het belangrijk om waarde te hechten aan de mening van positief ingestelde mensen.

Onderzoekers vinden steeds meer bewijs dat positief denken leidt tot minder stress en angsten en zowel je mentale als fysieke levenskwaliteit verbetert.


Wat is positief denken?

Een positieve instelling betekent niet dat je in elke moeilijke situatie telkens weer een glimlach op je gezicht moet proberen te toveren.

Het betekent ook niet dat je de minder aangename aspecten van het leven gewoon moet negeren.

Positief denken betekent wel dat je alles wat jou overkomt op een positievere en productievere manier benadert. Het gaat erom een positieve ingesteldheid te behouden ook al is alles om je heen een chaos. Blijf ervan uitgaan dat het beste gaat gebeuren, niet het slechtste.

We weten allemaal wat goede of slechte voeding met ons lichaam doet. Wel, positieve of negatieve gedachten doen net hetzelfde met onze geest.

Door positief te denken bevrijd je je geest van alle negatieve gedachten. Hierdoor krijgen deze de kans niet om te woekeren in je brein.

Het resultaat hiervan is dat je je emoties beter kunt reguleren en dat je waardvolle lessen kunt trekken uit de tegenslagen die je ervaart.

Effecten van positief denken op jezelf

Als hooggevoelig persoon of als je leven beheerst wordt door angsten en stress is het niet makkelijk om positief te denken. Dat begrijp ik maar al te goed.

Toch zijn er goede redenen om te beginnen met positief te denken en alle negativiteit uit je leven te bannen.


2 belangrijke redenen om positief in het leven te staan

#1: Je bent gezonder

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat er veel gezondheidsvoordelen verbonden zijn aan positief en optimistisch denken.

Als je naar de goede dingen in je leven kijkt en jezelf toestaat er dankbaar voor te zijn, zul je niet zo gestrest zijn over de negatieve dingen die gebeuren.

Een aantal voordelen die je kan krijgen door optimistisch denken:

Een studie uit 2018 gepubliceerd in het Journal of Aging Research, wees uit dat een positieve levenshouding een langere levensduur waarborgt. Uit de studie bleek dat mensen met een positievere kijk op het leven meer aan lichaamsbeweging deden, roken vermeden, gezonder aten en beter sliepen. Allemaal factoren die bijdragen aan een gezond en lang leven.

Positief denken heeft dus duidelijk veel voordelen. Maar waarom precies, vraag je je misschien af?

 • Eén theorie is dat mensen die positief denken minder last hebben van stress.

Onderzoek suggereert dat positieve gedachten mensen weerbaarder maken tegen stress. Positief denken zorgt ervoor dat we stressvollere gebeurtenissen makkelijker achter ons laten en ons concentreren op de diepere zin van het leven.

 • Een andere mogelijkheid is dat mensen die positief denken over het algemeen gezonder leven.

Ze bewegen meer, eten gezonder en vermijden ongezond gedrag zoals roken of overmatig drinken.

 • Uit onderzoek is ook gebleken dat positief denken een krachtige invloed heeft op je immuunsysteem waardoor je minder vatbaar bent voor allerlei ziektes.

Uit een studie blijkt dat negatief denken leidt tot een zwakkere immuunrespons op een griepvaccin. De onderzoekers ontdekten dat mensen die optimistisch waren over een specifiek en belangrijk deel van hun leven een sterkere immuunrespons vertoonden dan degenen die een negatievere kijk op hun leven hadden.


#2: Je bent gelukkiger

Een tijdje geleden maakte ik op een feestje kennis met een stel. De dame klaagde over alles: het eten was niet lekker, de wijn was te zuur, de muziek stond te hard… Haar man daarentegen was een vriendelijke en gemoedelijke man. Hij vroeg me in welke branche ik werkte en op mijn beurt vroeg ik wat hij deed.

Hij was advocaat en voegde eraan toe dat zijn vrouw in de productiesector tewerkgesteld was. Dat leek me vreemd want ze leek helemaal dat type niet, dus vroeg ik wat ze dan precies produceerde.

“Ze produceert haar eigen gevoel van ongelukkig zijn,” antwoordde de man.

Er viel een ijzige stilte, maar toch was ik dankbaar voor zijn opmerking. Deze beschreef namelijk precies wat zoveel mensen doen: zichzelf ongelukkig maken.

Door negativiteit maak je jezelf ongelukkig

Ongelukkig zijn komt natuurlijk niet alleen uit jezelf.

Ook sociale of financiële omstandigheden of gezondheidsproblemen kunnen voor heel wat ellende zorgen.

Toch blijft het een feit dat we onszelf ongelukkig maken omdat we veel te negatief denken.

Wat ook zeker bijdraagt aan geluk is hoe je over jezelf denkt. Positief denken versterkt je gevoel van eigenwaarde en zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen toeneemt.

Door positief in het leven te staan creëer je een veel gelukkiger leven voor jezelf. En is dat niet het uiteindelijke doel van iedereen?

Het goede nieuws is dat je kunt leren om positiever in het leven te staan!


Hoe kun je positiever in het leven staan? 3 tips

Tip #1: Geloof niet alles wat je denkt

Positief denken begint vaak met zelfpraat. Zelfpraat is de eindeloze stroom van onuitgesproken gedachten die door je hoofd gaan.

Een deel van je zelfpraat komt voort uit logica en rede. Het andere – en misschien wel het grootste deel - komt voort uit foutieve opvattingen die je zelf creëert door een gebrek aan informatie of door je eigen gedachten over wat er in een ‘worst case scenario’ zou kunnen gebeuren.

“Waarom zou ik positiever in het leven staan? Er overkomen mij altijd nare dingen.”

Als je hiervan uitgaat dan zullen jou inderdaad ook nare dingen overkomen. Niet omdat de dingen op zichzelf zo naar zijn, maar omdat jij er al van tevoren een negatieve betekenis aan geeft.

Om los te komen uit deze cirkel van negatieve gedachten is het volgens Katie Byron, Amerikaans spreker en auteur, heel belangrijk jezelf 4 vragen te stellen

 1. 1
  Is het waar wat ik denk?
 2. 2
  Kan ik absoluut zeker weten dat het waar is wat ik denk?
 3. 3
  Hoe reageer ik op deze gedachte?
 4. 4
  Wie zou ik zijn zonder deze gedachte?

Deze 4 vragen helpen je om stress en hersenspinsels op de juiste manier te benaderen zodat je verlost wordt van negatieve gedachten.

Laten we dit even praktisch maken met de vraag ‘Er overkomen mij altijd nare dingen’.

1. Is het waar dat er mij altijd nare dingen overkomen?

Voor jou zal het antwoord vast zijn: “Ja, het is waar dat er mij altijd nare dingen overkomen.” Daarvan ben jij met je negatieve ingesteldheid namelijk vast van overtuigd.

Hoog tijd voor de volgende vraag dus!

2. Kan ik absoluut zeker weten dat het waar is wat ik denk?

Nee, dat kun je niet.

Er overkomen je vast ook leuke dingen maar hier besteed je geen aandacht aan omdat je als het ware verslaafd bent aan negatief denken.

Dat negatieve denken is iets wat vertrouwd aanvoelt, net zoals een verslaving. Je weet dat dit niet goed voor je is, maar toch kun je het niet laten.

Negatief denken kan zo vertrouwd aanvoelen dat je er 'verslaafd' aan raakt en altijd naar terugkeert.

3. Hoe reageer ik op deze gedachte?

Je voelt je vast verloren, angstig, onmachtig en depressief omdat jij ervan uitgaat dat er jou alleen maar nare dingen overkomen. Een heel normale reactie die jou er nog meer van overtuigd dat jouw leven negatief is.

4. Wie zou ik zijn zonder deze gedachte?

Ik zou een veel vrolijker persoon zijn als ik niet geloofde dat er mij alleen maar nare dingen overkomen. Als deze gedachte niet steeds door mijn hoofd speelde zou ik de kracht vinden om mijn leven in handen te nemen. Ik zou veel positiever in het leven staan omdat ik zou beseffen dat er mij ook leuke dingen overkomen.

Jezelf vragen stellen bij de negatieve stellingen waar jij als vanzelfsprekend van uitgaat is een geweldig geschenk dat je jezelf kunt geven om positiever in het leven te staan.


#2: Zet negatieve gedachten om in positieve gedachten

Eckhart Tolle, Duitse spirituele leraar en schrijver van onder meer ‘De Kracht Van Het Nu’ stelt dat jij niet bent wie je denkt te zijn. En gelijk heeft hij: je bent veel meer dan je (negatieve) gedachten.

Om positief in het leven te staan is het heel belangrijk dat je weet hoe je negatieve gedachten kunt omzetten in positieve gedachten.

Laten we ook hier even praktisch mee aan de slag gaan:


Ik heb dit nog nooit eerder gedaan. Het lukt me vast niet.

Het is een uitgelezen kans om iets nieuws te leren.

Het is veel te ingewikkeld om een oplossing te vinden.

Ik zal het even vanuit een andere hoek bekijken.

Ik heb geen tijd om dit op te lossen.

Ik kan het nu niet in mijn planning inpassen maar ik kan enkele prioriteiten heroverwegen.

Dat lukt me nooit.

Ik zal proberen om het aan te pakken.

Dat is een te grote verandering.

Laten we het erop wagen.

Niemand neemt de moeite om mij in te lichten.

Ik zal zien of ik andere communicatiekanalen kan vinden.

Ik zal hier nooit goed in worden.

Ik zal het met volle moed nog eens proberen.

Tip #3: Beoefen elke dag positiviteit 

Heb je van nature uit een negatieve instelling, verwacht dan niet dat je van de ene op de andere dag iemand zult worden die altijd positief in het leven staat.

Dat hoeft ook niet.

Het is een proces dat je doorloopt waarbij je elke dag iets nieuws leert.

Door met positief denken aan de slag te gaan zul je uit die negatieve vicieuze gedachtencirkel geraken. Je zult positiever over jezelf gaan denken en minder kritisch worden tegenover de wereld om je heen.

Onthoud vooral goed dat een positieve ingesteldheid je zal helpen om op een constructieve manier met stress om te gaan. Die allesoverheersende angst om wat er eventueel fout zou kunnen lopen zal afnemen wat je algemene welzijn ten goede zal komen.

Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>