Heb je veel last van stress en spanningen? Dan kan een stressbal helpen om op korte termijn stress te verlichten.
Stressballen zijn kleine balletjes gevuld met een kneedbare gel of klei die in de palm van je hand worden gehouden.
In online webshops vind je tientallen varianten die je kunt bestellen. Waar zijn ze goed voor en welke stressbal kun je het beste kopen? Dat ontdek je in dit artikel.
Doel van deze blog: Helpen stressballen tegen stress, of juist niet? In dit artikel ga ik je alles vertellen over stressballen en waar je de beste stressballen kunt kopen, of hoe je deze zelf kunt maken.
Wat is een stressbal?
Een stressbal is een klein balletje dat makkelijk in de palm van je hand ligt en waarin je kunt knijpen. Deze balletjes zijn gemaakt van verschillende materialen.
Sommige stressballen zijn gemaakt van schuim of rubber, andere ballen bestaan uit een kneedbare gel of klei.
Hoe gebruik je een stressbal?
Kom je in een stressvolle situatie terecht? Neem dan de stressbal in je hand, knijp er een aantal seconden in en laat deze weer los. Herhaal dit meerdere keren tot je je wat rustiger gaat voelen.
Stressballen zouden goed zijn om met dagelijkse spanningen en stress om te gaan.
Er wordt beweerd dat ze emoties zoals woede of angst kunnen verminderen en dat ze zelfs paniekaanvallen kunnen voorkomen.
Maar is dit wel zo? Is een stressbal inderdaad een efficiënt hulpmiddel bij stress en spanningen?
Laten we de stressbal even onder de loep nemen. Maar bekijk eerst deze video:
Waar is een stressbal goed voor?
Een stressbal is bedoeld om onrust en spanningen weg te nemen.
Je bent al de hele dag gespannen en je humeur laat hierdoor veel te wensen over. Plots maakt een collega een nare opmerking en je voelt dat je elk moment in woede kunt uitbarsten.
Knijpen in een stressbal kan je helpen om beter met woede door stress om te gaan. Je kunt het een beetje vergelijken met even tot 10 tellen als je een ruzie of een discussie wilt vermijden.
Net zoals tot 10 tellen leidt in een stressbal knijpen je aandacht even af van een gespannen of vervelende situatie.
Maar dat is dan ook alles wat een stressbal doet: het is een afleidingsmiddel om stress op korte termijn te verlichten.
Het is belangrijk op te merken dat uit onderzoek niet blijkt dat stressballen stress en angst kunnen verminderen.
Een studie uit 2015 deed onderzoek naar de doeltreffendheid van stressballen bij chronische stress.
Tijdens deze studie gingen de onderzoekers na of stressballen de fysiologische effecten van stress zoals een verhoogde hartslag en een hoge bloeddruk door stress, inderdaad kunnen verminderen.
Wat bleek uit deze studie?
Hartslag en bloeddruk gingen niet omlaag wanneer de proefpersonen in stressvolle situaties in een stressbal knepen. Het besluit van deze studie was dan logischerwijs ook dat stressballen niet helpen om de lichamelijke klachten door stress te bestrijden.
Knijpen in een stressbal is een trucje om je op stressvolle momenten af te leiden, maar ook niet meer dan dat.
Ben je op zoek naar een hulpmiddel om je af te leiden in angstige of stressvolle situaties dan kan een stressbal je hierbij wel helpen.
Bij een naderende woede-uitbarsting is knijpen in een stressbal nog altijd beter dan iemand anders verbaal – of nog erger – fysiek aan te vallen.
Omdat je er de fysieke ervaring van intense emoties enigszins mee kunt verlichten kan een stressbal wel een nuttig hulpmiddel zijn. Stress is namelijk niet alleen een emotionele en mentale reactie, het is ook een fysieke ervaring.
Zijn er andere voordelen?
Als stress zich in je lichaam opbouwt, moet het op een bepaalde manier worden losgelaten om deze emotionele en mentale spanning niet te laten voortduren. Een stressbal kan een punt van bevrijding zijn voor deze spanningen.
Een ander voordeel van een stressbal dat deze heel discreet is. Even wat knijpen in je stressbal onder je bureau of in de zak van je jas zal niemand opmerken.
Nu je weet dat een stressbal alleen nut heeft als afleiding in stressvolle situaties vraag je je misschien af of het überhaupt wel interessant is om een stressbal te kopen.
Hoewel stressballen niet helpen bij chronische stress zijn er toch enkele voordelen aan verbonden.
Waar kan ik een stressbal kopen?
Wil je een stressbal kopen dan vraag je je misschien af waar je dit het beste kan doen en waarmee je rekening moet houden.
Stressballen kunnen gemaakt zijn van een aantal materialen zoals schuim, buigzaam plastic, latex rubber of zelfs metaal.
Bij het kiezen van een stressbal is het belangrijk dat je rekening houdt met de duurzaamheid van het materiaal van de stressbal. Je snapt vast wel dat zo’n stressbal het bijzonder hard te verduren kan krijgen.
Houd ook rekening met de grootte van de stressbal. Heb je bijvoorbeeld kleine handen ga dan voor een wat kleiner exemplaar. Het is namelijk de bedoeling dat een stressbal prettig in de hand ligt.
Stressballen bestaan in heel wat formaten, kleuren en stijlen.
Een stressbal die je mooi en handig vindt zul je veel vaker gebruiken dan eentje die je niet zo mooi vindt en niet prettig in de hand ligt.
Meld je aan voor mijn gratis training:
In 5 stappen naar een stress- en zorgen vrij leven
Leer in onze training leer je hoe:
U Fit One
In het verleden heb ik zelf veel gebruik gemaakt van een stressbal. Als stresscoach gaf ik mijn klanten op het einde van hun behandeling vaak een stressbal mee als afscheidscadeautje.
Mijn persoonlijke favoriet was het setje stressballen van U Fit One. Een setje bestaat uit 3 stressballen met verschillende weerstandssterkte.
De stressballen van U Fit One worden trouwens ook vaak door fysiotherapeuten gebruikt bij patiënten die moeten herstellen na een heelkundige ingreep aan de vingers, de hand of de pols. Oefenen met deze stressbal bevordert ook het herstel van verschillende aandoeningen zoals een tenniselleboog of het carpaal tunnel syndroom.
Je kunt ze perfect als afleidingsmiddel bij stress gebruiken maar ook als handtrainer en onderarm trainer.
Dankzij hun eivormig design liggen de stressballen van U Fit One prettig in de hand. Het zijn vrij kleine stressballen (5,5 cm op 4 cm). Je kunt ze dus makkelijk overal met je meenemen. Ze zijn vervaardigd uit silicone en voelen stevig maar tegelijkertijd zacht aan. De prijs voor de hele set is 16,98 Euro.
Fidget Toys
Fidget Toys zijn speeltjes om iets in je handen te hebben om mee te friemelen. Het spelen met een Fidget Toy zou een positieve werking hebben voor mensen met ADHD, OCD en autisme.
Er wordt beweerd dat Fidget Toys de concentratie zouden bevorderen door de hersenen een extra proces te laten verwerken dat weinig cognitieve vaardigheden vergt.
Je kunt het een beetje vergelijken met het klikken van een pen of met doodelen. Op Tik Tok zijn deze gadgets een grote hit.
Fidget Toys bestaan in allerlei vormen. Heel populair zijn de Squeeze balls met daarin Orbeez, dit zijn kleinere balletjes van polymeer.
Ben je op zoek naar een trendy stress bal dan is de Fidget Toys Squeeze ball van Happy Trendz een leuk hebbedingetje.
Met deze stressbal kun je de spieren in je arm, je pols en onderarm verstevigen. Omdat deze stressbal je tastzintuigen stimuleert en prikkelt is het een leuk hulpmiddel op stressvolle dagen. Deze stressbal heeft een handig formaat, voelt lekker aan om in te knijpen en ziet er leuk uit.
De prijs van deze stressbal bedraagt 16,95 Euro. Dat is niet weinig, maar je krijgt er wel een kwaliteitsvol product voor.
Kun je een stressbal kopen bij het Kruidvat of Action?
Bij de Action kun je vrijwel altijd stressballen kopen en ook het Kruidvat heeft vaak stressballen in hun gamma.
Stressballen vind je ook bij Intertoys of je kunt stressballen ook in de Hema kopen.
Goedkope stressballen kun je via AliExpress online bestellen, maar zoals je misschien al snapt laat de kwaliteit van deze ballen veel te wensen over.
In deze winkels kun je stressballen tegen een heel voordelige prijs kopen. Misschien leuk voor je portemonnee maar niet zo’n goed idee als je op zoek bent naar een kwaliteitsvolle stressbal.
Maak je veel gebruik van je stressbal dan gaat dit ten koste van de elasticiteit. Op vrij korte termijn zul je een nieuwe stressbal moeten kopen wat op je op het einde van de rit net duurder uitkomt.
Bovendien zijn deze stressballen vaak gemaakt uit heel lichte materialen die makkelijk kunnen lekken als je erin knijpt. Niet zo leuk als de rubberen substantie aan je handen gaat kleven. Maar hierin schuilt ook gevaar!
De polymeren die vrijkomen als de stressbal gaat lekken zijn slecht voor het milieu en je gezondheid. Bijzonder gevaarlijk is het als kinderen deze lekkende stressballen te pakken krijgen.
Hoe maak je zelf een stressbal?
Misschien heb je er al aan gedacht om je eigen stressbal te maken. Dat kan perfect en je hebt er helemaal niet zoveel voor nodig.
Benodigdheden:
Een stevige stressbal maak je met bloem, zuiveringszout of maiszetmeel. Voor een lossere stressbal gebruik je als vulling droge rijst, linzen, spliterwten of zand.
De trechter plaats je in de opening van de ballon en je laat er het gewenste vulmateriaal in glijden. Is je ballon volgens jou voldoende gevuld dan verwijder je de trechter en knoop je de ballon dicht.
Je eigen stressbal is klaar!
In noodgevallen is een eigen stressbal een prima oplossing. Deze is echter helemaal niet te vergelijken met een kwaliteitsvolle stressballen die je online koopt. Dat begrijp je vast wel.
Wat is een beter alternatief voor een stressbal?
Een stressvrij leven maakt je gelukkiger en gezonder. Dat is een feit.
Regelmatig in een stressbal knijpen kan bepaalde symptomen van stress verlichten, maar je pakt er de oorzaak van je stressvolle bestaan niet mee aan.
Ook al knijp je 24 uur per dag in je stressbal, chronische stress en de gevaarlijke gevolgen ervan voor je lichaam zul je er echt niet mee oplossen.
Gelukkig bestaat er wel een blijvende oplossing om stress aan te pakken.
Het Stressvrij Geheim
De meest doeltreffende tip heb ik heel bewust als laatste bewaard omdat deze echt helpt om je stressprobleem bij de kern aan te pakken.
Uiteraard ben je op zoek naar een permanente oplossing om het inwendig trillen in je lichaam aan te pakken. Je wilt voorgoed af van dat vervelende trillende en onrustige gevoel in je lichaam!
Een verandering van levensstijl hoort hier zeker bij. Gezonder en met minder stress door het leven gaan, kan een blijvende oplossing bieden voor de onrust en het trillen dat je momenteel ervaart.
Met behulp van ‘Het Stressvrij Geheim’ kun jij uit de stresscirkel komen. Hierin leer je onder andere:
Doe nu eerst de gratis Stress test hieronder en ontdek in welke fase je zit van stress. Daarna stuur ik je het e-boek ‘Het Stressvrij Geheim’ gratis en direct op.