Een constant geruis, een bromevemend geluid of een fluittoon in je oren kan heel vervelend zijn.
Blijft oorsuizen aanhouden dan kan dit je leven tot een hel maken. Stress is een bekende oorzaak van tinnitus (oorsuizen).
Als je niet weet of oorsuizen door stress wordt veroorzaakt, dan wordt het natuurlijk heel moeilijk om dit vervelende probleem te stoppen.
Dit artikel helpt je dit vervelende probleem te behandelen én te voorkomen.
Doel van dit artikel: We gaan na wat de oorzaak van oorsuizen is en waarom stress hier een heel negatieve rol bij speelt. Je krijg 6 nuttige tips om beter met oorsuizen om te gaan en om deze het voorkomen.
Kan stress oorsuizen en tinnitus veroorzaken?
Oorsuizen of tinnitus: ongeveer 10 tot 15% van de Nederlandse bevolking heeft er last van.
Als we even een rekensommetje maken dan betekent dit dat meer dan een miljoen mensen last heeft van fluiten, zoemen, sissen of brommen in een of beide oren.
Wat kun je precies horen bij oorsuizen?
Ook de oorzaken van tinnitus verschillen van persoon tot persoon.
Oorzaken van oorsuizen
Welke vorm oorsuizen ook aanneemt of wat hiervan de oorzaak ook is, vast staat dat deze klachten verergeren of zelfs ontstaan door stress en spanningen.
Hoe ontstaat oorsuizen door stress?
Volgens Amerikaans onderzoek uit 2020 bestaat er een nauw verband tussen oorsuizen en angsten.
Uit een andere studie – die trouwens de naam ‘Tinnitus: het geluid van stress’ kreeg bleek dan weer dat symptomen die met oorsuizingen gepaard gaan vooral ontstaan bij emotionele stress.
Volgens wetenschappers is een van de redenen hiervoor dat oorsuizen kan werken als een alarmsignaal bij stressvolle situaties.
Er werden al heel wat onderzoeken verricht naar hoe oorsuizen door stress ontstaat.
En hoewel het niet altijd even duidelijk is of stress tinnitus veroorzaakt of enkel maar bijdraagt tot oorsuizen, is het wel opmerkzaam dat oorsuizen vooral begint op momenten van stress of na een periode van stress.
Voor sommige mensen werkt tinnitus dan ook vaak als een ‘stressbarometer'.
Misschien heb je zelf al gemerkt dat hoe vaker je geluiden hoort in je oor hoe meer stress je hiervan krijgt.
Helemaal niet zo vreemd: een constant geluid in een of beide oren kan inderdaad heel stressvol zijn.
Stress zorgt ervoor dat stresshormonen vrijkomen in je lichaam. Verkeer je in acuut gevaar dan helpen deze stresshormonen jou om te overleven.
Maar ook chronische stress beschouwt je lichaam als gevaar. Stresshormonen blijven altijd in grote hoeveelheden aanwezig en deze kunnen behoorlijk wat schade aan je lichaam toebrengen.
Stresshormonen kunnen je immuunsysteem aantasten maar ook verschillende lichaamsdelen en organen.
Vervorming van elektrische signalen
In je binnenoor zitten minuscuul kleine haartjes die mee bewegen met de druk van geluidsgolven.
Hierdoor worden via je gehoorzenuw elektrische signalen doorgegeven naar je hersenen. Deze interpreteren deze signalen als geluiden.
Mocht je een geluidstrauma hebben dan kunnen deze haartjes beschadigd raken. Je kunt dit zien als een veld vol met graan. Als er een storm overkomt dan kunnen de granen niet meer terugbuigen, maar breken ze af, Je gehoor is dan permanent beschadigd.
Als de haartjes in je binnenoor vervormd of afgebroken zijn dan sturen ze willekeurige elektrische impulsen naar je hersenen waardoor je constant ‘iets’ hoort. Tinnitus wordt dan ook wel gezien als een fantoomgeluid. De aanwezigheid in het lichaam kan niet direct worden aangetoond.
Mocht je een gehoorbeschadiging hebben in een bepaalde toonhoogte, dan kan het zijn dat tinnitus deze toonhoogte opvult.
Ook als je gehoorzenuw beschadigd is, kunnen deze elektrische signalen vervormen. Volgens een studie gepubliceerd in het US National Library of Medicine kan een teveel aan cortisol er inderdaad voor zorgen dat er iets misloopt met je zenuwstelsel, dus ook met zenuwbanen in je oor.
Chronische oorontstekingen
Eigenlijk kan elk deel van je oor gaan ontsteken: je middenoor, je gehoorhang en je binnenoor.
Middenoorontstekingen komen vooral bij kinderen voor terwijl ontstekingen aan de gehoorgang vaak bij volwassenen voorkomen.
Bij binnenoorontstekingen wordt een onderscheid gemaakt tussen het deel dat verantwoordelijk is voor het evenwicht en het deel dat met je gehoor te maken heeft.
Omdat stresshormonen je immuunsysteem kunnen aantasten ben je veel gevoeliger voor allerlei oorontstekingen.
Hoge bloeddruk door stress?
Ook een hoge bloeddruk door stress kan bijdragen tot oorsuizen.
Als je een hoge bloeddruk hebt dan stroomt je bloed veel sneller dan normaal door je aderen.
Op een gegeven moment en als je gevoelig bent voor geluiden kun echt horen dat de bloeddruk in je gehoorsysteem oploopt. Wat je dan hoort is eigenlijk het ruisen van je bloed door je aderen.
Dit is iets wat in het ziekenhuis gecontroleerd zou kunnen worden. Zo weet je in ieder geval zeker dat het geen gehoorbeschadiging is.
Eerder leerde ik je al hoe stress een hoge bloeddruk kan veroorzaken. Door de snelheid waarmee het bloed stroomt kun je naast suizen trouwens ook hoofdpijn door stress krijgen.
Wat zijn de gevolgen van oorsuizen door stress?
Oorsuizen door stress kan een behoorlijk negatieve impact hebben op je leven.
Onderstaande video geeft weer hoe erg oorsuizen je leven kan beïnvloeden.
#1: Sociaal isolement
Misschien heb je zelf al gemerkt dat je liever thuisblijft in plaats van op stap te gaan met je vrienden.
Al dat lawaai verergert toch maar dat constante geruis in je oren en bovendien hoor je vaak gewoon niet wat mensen zeggen in zo’n lawaaierige omgeving.
#2: Concentratieproblemen
Je loopt er de hele dag misschien vermoeid bij omdat je de slaap niet hebt kunnen vatten door dat onophoudelijke gebrom in je oren.
#3: Kort lontje
En dan is er nog het feit dat je vaak een kort lontje hebt omdat het door oorsuizen nooit stil lijkt te zijn in je hoofd.
Tinnitus kan een verwoestende invloed hebben op je dagelijkse leven.
Onderzoek bij oorsuizen door stress heeft uitgewezen dat maar liefst 63% van de mensen hier dagelijks onder lijdt.
#4: Problemen met mensen in je naaste omgeving
Door oorsuizen door stress kun je echt lijden. Maar ook voor de mensen in je omgeving is het vaak niet makkelijk om hiermee om te gaan.
Bijvoorbeeld: Op je werk was het behoorlijk druk: je had deadlines die je moest halen, dat gebrom in je oor zorgde ervoor dat je je maar moeilijk kon concentreren en door al het heen en weer gepraat van je collega’s kreeg je nog meer stress. Je komt thuis en na een dag vol geluiden wil je genieten van de stilte.
Bij thuiskomst speelt je partner op de Playstation en van stilte is er helemaal geen sprake. Je vraagt hen om het geluid wat stiller te zetten. Je ziet je partner geïrriteerd naar je kijken en hoort hem/haar denken, 'daar heb je het gezeur weer...'.
Oorsuizen door stress behandelen? 6 tips
Wat kun je doen tegen tinnitus en oorsuizen door stress? Mijn belangrijkste tips zijn:
Tip 1: Zoek voldoende afleiding
Hoe meer je je concentreert op dat vervelende geluid in je oren, hoe duidelijker je het hoort.
Je concentreert je zo hard om dat brommen in je oor te negeren maar hierdoor wordt het alleen maar erger.
Laat tinnitus je er vooral niet van weerhouden om de dingen te doen die je leuk vindt.
Ik begrijp dat de verleiding om dit wel te doen heel groot is. Oorsuizen door stress kan zo’n negatieve impact hebben op je leven dat je nergens meer zin in hebt.
Het beste resultaat bereik je als je meerdere zintuigen gebruikt. Dit heet trouwens multi-zintuiglijke afleiding. Hoe meer zintuigen je tegelijkertijd gebruikt hoe makkelijker je afgeleid wordt.
Ook buiten sporten, wandelen of gewoon in de tuin bezig zijn met op de achtergrond je favoriete afspeellijst is een prima afleiding.
Ooit als eens de ontspannende kracht van schilderen ervaren? Met een zacht muziekje op de achtergrond kunt je zo opgaan in het maken van een schilderij dat je helemaal niet meer denkt aan die vervelende fluittoon in je oren.
Er is geen goede of foute manier om dit te doen en de mogelijkheden zijn eindeloos. Als vuistregel geldt: doe wat je leuk vindt en wat jou het meeste afleiding bezorgt.
Tip 2: Ontspanning en meditatie
Misschien merk je zelf dat dat constante geluid in je oren erger wordt tijdens stressvolle momenten.
Daarnaast kan het ook heel beangstigend zijn als je regelmatig last hebt van oorsuizen.
Door je vaker te ontspannen zul je je minder gestrest voelen en dus minder last hebben van oorsuizen door stress.
Heel efficiënte manieren om je te ontspannen zijn yoga, tai-chi en meditatie.
Deze lessen kun je bij jou in de buurt gaan volgend maar je kunt hier ook net zo goed zelf mee aan de slag.
Door regelmatig een paar eenvoudige technieken te gebruiken, kun je de kwaliteit van je leven verbeteren en een echt verschil maken in het leven met oorsuizen door stress.
Het vergt wel wat oefening om goede ontspanningstechnieken te ontwikkelen. En wat de ene dag helpt, helpt de volgende dag misschien niet meer. Geef dus niet meteen op als je deze technieken in het begin niet lijken te helpen.
Je ontspannen terwijl je onder stress staat is helemaal niet makkelijk, maar naarmate je hierin meer bedreven wordt kan het wel helpen om oorsuizen door stress tegen te gaan.
Tip 3: Houd kleine overwinningen bij
Heb je ooit gemerkt dat je na een verwonding je je gedwongen voelt om af en toe te controleren of deze nog pijn doet?
De meeste mensen hebben de neiging zich te concentreren op pijn en ongemak. Maar we doen dit niet alleen met lichamelijke pijn.
Soms kwellen we onszelf ook door het openrijten van emotionele wonden of door te intensief bezig te zijn met lichamelijke problemen zoals oorsuizen.
Als je dat vaak doet kom je vast te zitten in een cirkel van negatief denken. Je concentreert je op het negatieve en staat te weinig stil bij de momenten waarop je oorsuizen niet zo erg was.
Deze negatieve gedachten kun je tegengaan door een dagboek met kleine overwinningen bij te houden.
Heb je afleiding gezocht en heb je gemerkt dat je inderdaad een tijdje verlost was van dat aanhoudende gebrom in je oor, noteer dit dan.
Ben je op stap gegaan met vrienden en heb je eigenlijk niet zoveel last gehad van die fluittoon in je oren, schrijf het in je dagboek.
Noteer voor je gaat slapen elke kleine overwinning. Door je te focussen op kleine overwinningen zal je mindset verbeteren waardoor je stressniveau ook zal afnemen.
Tip 4: Alternatieve behandelingen
Er bestaan verschillende alternatieve behandelingen die een positief effect zouden hebben op oorsuizen.
De middelen die hiervoor het vaakst gebruikt worden zijn bepaalde voedingssupplementen, homeopathische middelen, acupunctuur en hypnose.
Geen van deze behandelingsopties wordt echter door de wetenschap ondersteund.
Veel mensen zijn er ook van overtuigd dat Ginkgo biloba – gedroogde bladeren van de Japanse Ginkgoboom – kunnen helpen bij de doorbloeding van verschillende organen en hiermee ook oorsuizen kan verhelpen.
Hoewel uit verschillende onderzoeken gebleken is dat Ginkgo biloba inderdaad een positief effect heeft op de doorbloeding van het lichaam en de hersenen bestaat er geen sluitend bewijs dat dit ook bij oorsuizen door stress effectief zou zijn.
Tip 5: Antidepressiva en angstremmers
Bij oorsuizen door stress kan je arts je medicijnen voorschrijven om stress te verminderen om zo de symptomen van tinnitus draaglijker te maken.
Volgens een studie gepubliceerd in de National Library of Medicine zou alprazolam inderdaad effectief zijn bij oorsuizen. Hier hangt echter een grote ‘maar’ aan vast.
Deze angstremmer kan – net zoals alle benzodiazepines – voor heel wat vervelende bijwerkingen zorgen.
Stress aanpakken met medicijnen is trouwens nooit een goed idee omdat deze op lange termijn je gezondheid flink kunnen schaden.
Maar hoe pak je stress dan wel doeltreffend aan?
Tip 6: Pak de oorzaak van jouw oorsuizen aan
Oorsuizen door stress is één van de vele symptomen van stress zoals je hebt kunnen lezen.
Mocht je nu concluderen dat jouw tinnitus door stress komt, hoeft dit niet te betekenen dat jij er voor de rest van je leven mee moet leven.
Door je manier van leven op de juiste manier te veranderen kun jij jezelf namelijk voorgoed van stress symptomen verlost raken en oorsuizen genezen. Met name je gedachten over stress veranderen is belangrijk.
Met behulp van ‘Het Stressvrij Geheim’ kun jij uit de stresscirkel komen. Hierin leer je onder andere:
Doe nu eerst de gratis Stress test hieronder en ontdek in welke fase je zit van stress. Daarna stuur ik je het e-boek ‘Het Stressvrij Geheim’ gratis en direct op.