Wanneer je in korte tijd veel afvalt door stress, kan dat zorgelijk zijn.
De verklaring voor dit gewichtsverlies is vaak bij chronische stress te zoeken.
Ook kunnen meerdere oorzaken tegelijkertijd een rol spelen.
Daarom krijg je in dit artikel 6 oorzaken die ervoor zorgen dat je door stress afvalt en kilo’s kwijtraakt.
Ook leer je wat je hieraan kunt doen.
Doel van dit artikel: in dit artikel bespreek ik waarom stress afvallen kan veroorzaken. Ik geef je ook enkele nuttige tips om afvallen door stress te voorkomen zodat je weer gezonder in het leven gaat staan.
Waarom is afvallen door stress ongezond?
Veel mensen willen enkele kilo’s afvallen. Daar is niets mis mee, want afvallen betekent ook vaak gezonder en bewuster leven. Terwijl sommige mensen worstelen met het kwijtraken van kilo’s gaat het bij anderen als vanzelf.
Dit betekent echter niet dat dit gezond is! Integendeel, door zomaar af te vallen geeft je lichaam je een belangrijk sein dat het niet zo goed met je gaat.
Gezondheidsproblemen kunnen hiervan de oorzaak zijn. Maar ook door stress en spanningen kun je afvallen.
Laten we even nagaan hoe de relatie tussen stress en gewichtsverlies precies in elkaar zit.
Stress en gewichtsproblemen
Gewichtsproblemen en stress zijn nauw met elkaar verbonden. Door stress kun je aankomen, maar je kunt er ook door afvallen.
Ongewenst gewichtsverlies als gevolg van stress kan je gezondheid behoorlijk schaden. Vaak is een tekort aan vitaminen en mineralen het gevolg van afvallen door stress. Je gaat minder goed functioneren waardoor je nog meer stress gaat ervaren. En zo is de stresscirkel helemaal rond…
Gewichtsverlies als gevolg van stress komt vaak voor, of het nu komt door het overslaan van maaltijden, spijsverteringsproblemen of lichaamsbeweging.
Minder stressvol in het leven staan kan op verschillende manieren. Een gezondere levensstijl helpt je in de strijd tegen stress. Maar ook door meditatie is het mogelijk om beter met stress om te gaan.
Voor ik je concrete tips geef om te voorkomen dat je door stress afvalt, wil ik het graag even hebben over waarom stress afvallen kan veroorzaken.
6 Redenen waarom stress afvallen kan veroorzaken
De redenen waarom je door stress afvalt kunnen heel divers zijn. Vaak is er trouwens ook niet één reden, maar is afvallen door stress een combinatie van verschillende factoren.
1. Je besteedt minder aandacht aan gezonde eetgewoonten
De ochtend verloopt zoals elke werkdag vrij hectisch: de kinderen schieten niet op, je maakt lunchboxes klaar, manlief zijn hemd moet nog gestreken worden en jij moet op tijd op kantoor zijn. Resultaat: het ontbijt sla je over en op je werk giet je sloten koffie naar binnen. Het is druk en je besluit dan maar om tijdens de middagpauze door te werken en de lunch over te slaan.
Onderzoekers schatten dat ongeveer 40% van de mensen op stress reageert door minder te eten. Als je je gespannen voelt en afgeleid wordt door conflicten, deadlines of andere uitdagingen, concentreer je je niet op eten. Hierdoor eet je minder, sla je maaltijden over of vergeet je zelfs te eten.
De effecten van kortstondige stress verdwijnen meestal na 24 uur. Met andere woorden, door een rotdag of -week zal je waarschijnlijk niet veel afvallen. Maar door aanhoudende stress verval je in ongezonde eetpatronen waardoor je wel gaat afvallen.
2. De ‘vecht-of-vlucht’ reactie versnelt je metabolisme
Als je gestrest bent, gaat je lichaam in de ‘vecht of vlucht’ modus. Je lichaam bereidt zich voor op bedreigingen door hormonen als adrenaline en cortisol af te geven.
Adrenaline zorgt ervoor dat je je kunt inspannen maar dit hormoon zorgt ook voor minder eetlust. Ontsnappen uit een gevaarlijke situatie gaat nu eenmaal sneller als je maag niet vol zit.
Ondertussen geeft cortisol je lichaam het signaal om functies die tijdens een bedreigende situatie niet belangrijk zijn te onderdrukken. Je spijsvertering is hier een van.
3. Maagdarmklachten door stress
Buikpijn en een misselijk gevoel zijn veel voorkomende klachten bij stress. Als je je niet lekker voelt in je buik of je maag dan ga je als vanzelfsprekend minder eten. Een yoghurtje gaat er misschien nog net in, maar gezonde maaltijden worden vaak overgeslagen.
Nu is een zo’n sobere dag meestal geen probleem. Maar als je onder invloed van stress wel vaker buikpijn of een misselijk gevoel hebt, dan sla je te veel maaltijden over. Je redt het helemaal niet met een yoghurt of lichte kost.
Alle energie die je lichaam nodig heeft wordt gebruikt voor noodzakelijke functies waardoor je gewicht verliest.
4. Onder invloed van stress beweeg je vaak meer
Lichaamsbeweging is heel belangrijk om de negatieve gevolgen van stress tegen te gaan. Misschien ben je inderdaad gaan sporten om een uitlaatklep te vinden voor stress.
Bij sporten en fysieke inspanningen verbrandt je lichaam calorieën en ga je dus afvallen. Door stress afvallen op zo’n manier is natuurlijk niet erg.
Maar stress kan er ook toe leiden dat je onbewust en helemaal niet meer zo gezond gaat bewegen. Stel je maar eens voor dat je elke dag moet rennen om op tijd de tram of de bus te halen. Of dat je een hele dag opgejaagd van hier naar daar rent.
Zelfs door onwillekeurige bewegingen zoals voettikken of friemelen door stress kun je extra calorieën verbranden, zo blijkt uit studies.
5. Stress zorgt voor verspilling van energie
Je kent het vast wel: je voelt je uitgeput. Je ploft neer op de bank om lekker te ontspannen maar je lichaam weigert tot rust te komen. De oorzaak hiervan is dat je ‘fight-or-flight’ response geactiveerd blijft. Onder invloed van stresshormonen blijf je energie aanmaken.
Vergelijk het een beetje met een auto waarvan de motor in stilstand blijft draaien. De auto rijdt niet, maar blijft wel brandstof verbruiken. Dat is ook zo met je lichaam. Je wilt je wel ontspannen maar je inwendige motor blijft draaien waardoor je energie blijft verbruiken.
Wordt deze energie niet voldoende aangevuld door gezond te eten, dan ga je door stress afvallen.
6. Een verstoorde nachtrust
Niet kunnen slapen door stress is een vaak voorkomend probleem. Piekeren over drukke dagen zorgt ervoor dat je moeilijk de slaap kunt vatten. Val je na al dat gepieker toch in slaap, dan slaap je vaak licht en word je midden in de nacht wakker.
Wordt je nachtrust vaak verstoord, dan kan dit ertoe leiden dat je lichaam meer cortisol produceert. Cortisol is een stimulerend stresshormoon waardoor je lichaam sneller gaat werken en dus meer energie gaat verbruiken.
Ook tijdens je verstoorde nachtrust kun je dus gewoon afvallen door stress.
Wanneer moet je je zorgen maken als stress afvallen veroorzaakt?
In tijden van acute stress gewicht verliezen is meestal geen reden tot grote bezorgdheid.
Een gewichtsverlies van minder dan 5% wordt over het algemeen niet als gevaarlijk beschouwd. Het gewicht van de meeste mensen wisselt binnen een bepaalde marge.
Na een korte stressvolle periode gaat je lichaam gewoonlijk weer normaal functioneren en krijg je je eetlust gewoon terug. Als je leven zich stabiliseert, zal je gewicht dat waarschijnlijk ook doen.
Maar chronische stress kan meer gewichtsverlies veroorzaken.
Bedraagt je gewichtsverlies binnen een maand meer dan 5% of binnen 6 maanden meer dan 10% dan heb je een probleem.
Vrijwel iedereen heeft een bepaalde vetreserve in zijn lichaam. Als je afvalt door acute stress worden deze vetreserves aangesproken om energie uit te halen. Helemaal niets mis mee want het is helemaal niet zo erg als je wat vet verliest.
Maar als je onder invloed van chronische stress te veel of te hard afvalt, dan gaat je lichaam de energie om goed te functioneren ergens anders vandaan halen. Je lichaam gaat dan ook je eiwitreserves aanspreken om energie uit te halen.
Deze heb je brood nodig om gezond te blijven. Je eiwitreserves zorgen ervoor dat je warm blijft, dat je eten kan verteren, dat je hart blijft kloppen en dat je hersenen goed werken.
Te weinig eiwitreserves betekent dan ook dat je lichaam niet meer kan functioneren zoals het hoort. Om dat te vermijden is het belangrijk dat je afvallen door stress voorkomt.
Volgende tips zullen je hierbij zeker helpen.
6 tips om afvallen door stress aan te pakken
Tip 1: Leer jezelf beter kennen
Ga na wat bij jou stress uitlokt en welke invloed deze triggers hebben op je eetgedrag.
Vergeet je vaak te eten als je het druk hebt op het werk? Sla je maaltijden over omdat je door stress geen hap door je keel krijgt?
Vermijd je om te eten omdat je maagdarmklachten hebt door stress? Ben je ’s avonds uitgeteld en heb je de kracht niet meer om nog gezond te koken?
Eenmaal je weet wat je ongezonde eetgewoonten veroorzaakt, kun je deze aanpakken. Je kunt je eetgewoonten pas veranderen als je bepaalde patronen hebt ontdekt.
Maak een afspraak met jezelf om deze ook daadwerkelijk te veranderen!
Tip #2: Las vaste eetmomenten in, ook al heb je ‘geen tijd’
Op stressvolle dagen vergeet je vaak te eten. Daarom is het belangrijk vaste eetmomenten in te lassen.
Neem vooral ook de tijd om te eten. Door een halfuurtje de tijd te nemen om te eten zul je echt niet in ‘tijdsnood’ geraken.
Eet niet voor je computer of terwijl je met je smartphone bezig bent. Laat tijdens het eten ook je brein wat rusten. Je zult merken dat je hierna met volle moed weer aan de slag kunt, waardoor je veel productiever werkt.
Tip #3: Help je immuunsysteem een handje
Cortisol – het hormoon waar je in tijden van stress te veel van hebt – tast je immuunsysteem aan. Daarom is het belangrijk je afweersysteem een handje te helpen.
Onderzoekers buigen zich al langer over de vraag welke vitaminen hierbij belangrijk zijn. Onmisbaar om je immuunsysteem te boosten zijn vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E. Maar ook mineralen zoals zink, ijzer en magnesium verbeteren je weerstand.
Normaal gezien haal je deze vitaminen en mineralen uit een gezonde en evenwichtige voeding. Maar ook goede anti-stress pillen nemen is een mogelijkheid als stress afvallen veroorzaakt. Zorg er wel voor dat je deze niet als vervanging voor gezonde maaltijden gebruikt!
Tip #4: Ga meer bewegen
Een van de redenen dat stress afvallen veroorzaakt is dat je door stress meer beweegt. Dat kon je eerder al lezen. Bewegen om afvallen door stress tegen te gaan kan dan misschien tegenstrijdig klinken.
Belangrijk is echter de manier waarop je beweegt. Als je door je dag heen rent en hierbij maaltijden overslaat is dit geen gezonde manier om te bewegen.
Door de tijd te nemen om op een gezonde manier te bewegen krijg je je cortisolwaarden naar beneden en maak je endorfine (het gelukshormoon) aan. Door lagere cortisolwaarden gaat je spijsvertering zich normaliseren en ga je weer beter slapen. Endorfine zorgt er dan weer voor dat je je beter in je vel en gelukkig voelt.
Bewegen in de buitenlucht is zeker een goed idee! Je hebt vast zelf al gemerkt dat je na een flinke wandeling of fietstocht een reuzehonger kunt hebben.
Tip #5: Mediteer en beoefen yoga-technieken
Meditatie en yoga helpen om stress te bestrijden. Je concentreert je helemaal op het huidige moment in plaats van te piekeren over het verleden of je zorgen te maken over de toekomst.
Maar er is nog een andere belangrijke reden om te mediteren of yoga te doen. Deze technieken helpen namelijk rechtstreeks je spijsvertering, omdat ze het zuurstofgehalte in je bloed verhogen. Hierdoor gaan alle organen die je spijsvertering beïnvloeden beter werken.
Je kunt beginnen met ademhalingsoefeningen of luisteren naar ontspanningsmuziek. Maar er bestaan ook speciale mindfulness, meditatie en yoga apps.
Tip #6: Een oplossing op lange termijn: ‘Het Stressvrij Geheim’
De laatste tip pakt niet alleen afvallen door stress aan maar helpt je om uit de schadelijke vicieuze stresscirkel te geraken.
Om het ‘Het Stressvrij Geheim’ te ontdekken en hoe het je kan helpen om met minder stress door het leven te gaan, nodig ik je graag uit om onderstaande gratis 'Stress test' te maken.
Met deze test ga je in 5 minuten ontdekken hoe stress je gezondheid beïnvloedt en wat je er direct aan kunt doen.
Na het maken van deze ‘Stress Test’ stuur ik je het e-boek ‘Het Stressvrij Geheim’ helemaal gratis toe.
Hiermee krijg je een inzicht in waarom je zo’n stressvol bestaan leidt en wat je kunt doen om de vicieuze stresscirkel te doorbreken.