januari 30

1 comments

Buikpijn door Stress? 12 Symptomen, Oorzaken + 8 Tips

Een knoop in je maag voor een belangrijke afspraak?

Dat vervelende gevoel van een rommelende maag maar toch geen honger?

Een opgeblazen gevoel net voor een examen of een sollicitatiegesprek?

Ken je deze symptomen en heb je er vaak last van? Waarschijnlijk is stress hier de oorzaak van.

In dit artikel leer je wat de verklaring hiervoor is en leer je ook de symptomen zijn. Daarnaast leer je 8 tips om buikpijn door stress te verminderen.

Doel van dit artikel: In dit artikel gaan we na waarom stress zo’n vervelende invloed kan hebben op je maagdarmstelsel. Je leert ook wat de signalen zijn van maagpijn door stress.  

Op het einde van het artikel geef ik je tips wat je hieraan kunt doen en wat je kunt doen om buikpijn door stress te managen.


Kun je maagpijn door stress krijgen?

Het korte antwoord is: "ja, maagklachten kunnen worden veroorzaakt door chronische en acute stress."

Ik neem het je niet kwalijk als je hiervan schrikt. Deze buikpijn door stress is geen ziekte. Het is eerder een symptoom van een onderliggende aandoening.

Het kan lijken op een opgeblazen gevoel in de buik en gaat vaak gepaard met andere symptomen zoals krampen.

Je eerste verantwoordelijkheid is dus om je stress te verminderen. Dit doe je door te stoppen met dingen die je onnodig gespannen maken.

Hoe ouder je wordt, hoe groter de invloed van stress op je gezondheid is.

Daarom geef ik je dadelijk tips om je stress te beheersen. Maar laten we eerst kijken naar de belangrijkste signalen van stress. Want is jouw buikpijn het gevolg van stress of misschien iets anders? 

Klik op de onderstaande video voor meer informatie:

Signalen dat je buik last heeft van stress

Stress heeft een grotere invloed op je maagdarmstelsel dan je misschien in eerste instantie dacht.

Niet iedereen ervaart dezelfde maagdarmklachten door stress. Bij sommige mensen uit het zich in een wat opgeblazen gevoel of buikpijn. Anderen krijgen meteen braakneigingen in stressvolle situaties.

Vrouw ligt op de bank met handen op haar buik door buikpijn

Laten we even de signalen dat je buik last heeft van stress van dichterbij bekijken.

 • Een zeurend pijnlijk gevoel in de maagstreek
 • Brandend maagzuur
 • Chronische of acute diarree
 • Constipatie
 • Een opgeblazen gevoel
 • Een opgezette buik
 • Krampen
 • Winderigheid
 • Misselijkheid en braken
 • Rommelende darmen
 • Last hebben van oprispingen en boeren
 • Een hongergevoel maar toch geen zin hebben in eten

Als je bij jezelf deze symptomen herkent, dan vraag je je waarschijnlijk af hoe het nu precies komt dat stress maagdarmklachten kan veroorzaken.

Man met buikpijn en constipatie op de wc

Waarom heb ik buikpijn door stress?

Je hebt het vast al eens meegemaakt dat je helemaal geen honger hebt als je onder stress staat. Of dat nog maar denken aan een stressvolle situatie je het gevoel geeft dat er een baksteen op je maag ligt.

Als je regelmatig buikpijn, maagpijn of een vervelend gevoel in de buikstreek ervaart maak je je hier misschien zorgen in.

Toch is dit een vrij normale reactie van je lichaam en er zijn zelfs verschillende wetenschappelijke verklaringen voor.


Stresshormonen kunnen niet uit je lichaam verdwijnen

Bij Chronische stress activeert het sympathische zenuwstelsel een golf van stresshormonen in je bloedbaan. De drie belangrijkste stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline.

Deze hormonen zorgen ervoor dat de ‘fight or flight’ respons van je lichaam geactiveerd wordt. Als je lichaam werkelijk in gevaar is kun je met behulp van stresshormonen actie ondernemen om jezelf te beschermen.

Hormonen die bij stress een rol spelen

Het probleem bij chronische stress is dat je lichaam ‘denkt’ dat het in gevaar is. Je onderneemt geen actie om te vechten of te vluchten want er dreigt helemaal geen acuut gevaar. Het niveau aan stresshormonen in je bloed blijft dus hoog en dit kan een negatief effect hebben op je maagdarmstelsel.

Je maag en je darmen zijn heel gevoelig voor cortisol en noradrenaline zorgt voor een tragere spijsvertering. Maar dit is niet alles.


Je spijsvertering lijkt plots niet zo belangrijk meer

Als je lichaam denkt dat het een noodsituatie moet overleven, wordt onder invloed van stresshormonen meer bloed naar je hart, je longen en je spieren gepompt.

Bloed wordt naar het hart gepompt door stress

Deze heb je immers het hardst nodig om te vechten of te vluchten. Je spijsvertering verdwijnt op de achtergrond. Deze is immers niet zo belangrijk om te overleven. De bloedvaten rondom je maag en darmen vernauwen en je spijsverteringspieren trekken samen.

En nou is het precies die daling van de bloedstroom die jou als kind het gevoel geeft van vlinders in je buik en als volwassene je allerhande maag- en darmproblemen bezorgt.


Rommelende darmen door stress?

Hoe stress je maagpijn erger maakt 

Wist je dat er een directe relatie bestaat tussen de conditie van je darmen en je brein? Deze verbinding gaat twee kanten op. Een gestoorde darm kan signalen naar je brein sturen, net zoals een verstoord brein signalen naar de darm kunnen sturen.

De ‘hersen-darm as’ of ook wel de nervus vagus of zwervende zenuw genoemd verbindt de hersenen rechtstreeks met de maag- en buikstreek.

Je kunt het een beetje vergelijken met glasvezelverbinding die razendsnel signalen doorstuurt. In minder dan 100 milliseconden stuurt deze zenuw informatie van en naar de hersenen en de buikstreek.

Glasvezel kabel

Is het je al overkomen dat je alleen al bij de geur van verse soep het water in de mond krijgt? Wel, bij stress lokt deze zenuw net zo snel een reactie uit in je maagdarmstreek. Je voelt stress opkomen en meteen draait je maag zich om of krijg je het gevoel dat deze samentrekt.

Nu je weet waarom stress en maag-en darmklachten vaak samengaan wil je vast ook weten hoe je deze kunt vermijden en wat je eraan kunt doen.


Wat te doen tegen buikpijn door stress? 8 tips

Maak gebruik van de 8 tips hieronder om je huidige stressniveau zo snel mogelijk te minderen.

Tip 1: Zorg voor een goede darmflora

Omdat stress een negatieve invloed heeft op je maagdarmstelsel is het belangrijk dit in goede conditie te houden.

Vrouw met een plaatje van blije darmen voor haar buik

Hiermee neem je de oorzaak – stress - van je klachten natuurlijk niet weg. Je kunt er echter wel voor zorgen dat je er minder last van hebt.

In je maagdarmstelsel leven goede en slechte bacteriën. De goede bacteriën zijn essentieel voor de goede werking van je spijsverteringssysteem, de opname van voedingsstoffen en de eliminatie van afvalstoffen.

Om je maagdarmsysteem te herstellen en te verbeteren zijn gefermenteerde producten – goede bacteriën - perfect geschikt. Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn onder andere yoghurt, kombucha, zuurkool en karnemelk.

Yoghurt voor je darmstelsel

Ook probiotica hebben een gunstige invloed op je maagdarmstelsel. Probiotica zijn levende micro-organismen die de algemene samenstelling van je darmflora verbeteren en je spijsvertering ondersteunen.

Van nature vind je probiotica in gefermenteerde zuivelproducten (zie hierboven). In de supermarkt kun je tal van probiotica vinden. De bekendste zijn ongetwijfeld Yakult, Actimel en Activia.

Probiotica bestaan echter ook als supplementen zoals capsules of poeders. Deze kun je bij de drogist of apotheek verkrijgen.


Tip 2: Vermijd cafeïnehoudende dranken en alcohol

Cafeïne wakkert nervositeit, angst en stress aan. Cafeïnehoudende dranken stimuleren ook het maagdarmstelsel waardoor buik- en maagklachten kunnen toenemen.

Koffie waar coffee in staat geschreven

Bovendien zorgt koffie voor een overtollige productie van maagzuur waardoor maagklachten zoals brandend maagzuur of oprispingen nog verergeren.

Ook alcohol is geen goed idee als je maagdarmklachten hebt. Alcohol verstoort het evenwicht tussen goede en slechte bacteriën in de darmen.

Daarnaast vergroot alcohol ook de doorlaatbaarheid van de darmwanden waardoor deze kunnen gaan ‘lekken’ wat zorgt voor een dunnere ontlasting.

Heb je buikpijn of maagpijn door stress vervang cafeïnehoudende en alcoholische dranken dan door kruidenthee of water.

Als je echt niet zonder koffie kunt, houd dan het bij maximaal een kopje koffie per dag. 

Kruidenthee die wordt ingeschonken

Tip 3: Zoek verlichting met kruiden

Heb je vaak last van misselijkheid door stress dan kan gemberwortel helpen.

Andere kruiden zoals munt, lavendel of citroenmelisse zijn goed tegen maag- en darmkrampen.

Veel mensen vinden het drinken van een rustgevende kop melk of kruidenthee ook verlichtend. 


Tip 4: Zorg dat je beter slaapt

Slaap is essentieel om stress onder controle te houden. Het missen van essentiële slaap is ontzettend stressvol voor je lichaam.

Uit onderzoek weten we dat een nachtje slecht slapen voor een hogere cortisolspiegel zorgt. 

Een gebrek aan slaap kan ervoor zorgen dat het lichaam reageert alsof het in nood verkeert, waardoor meer van het stresshormoon cortisol vrijkomt.

Hierdoor kunnen slapeloze nachten in een vicieuze cirkel veranderen. 

Gebruik ontspanningstechnieken om je voor te bereiden op het slapen. Handige technieken zijn onder meer mindfulness, diepe ademhaling en progressieve spierontspanning. 


Tip 5: Beweeg meer

Heb je buikpijn door stress dan begrijp ik heel goed dat je helemaal geen zin hebt om te sporten of intens te bewegen. Een fysieke uitlaatklep kan echter wel helpen om maagdarmklachten te voorkomen.

Eerder vertelde ik al aan dat door stress tal van stresshormonen vrijkomen. Als deze geen uitweg vinden dan stapelen deze stresshormonen zich op in je lichaam.

Vrouw die aan het hardlopen is

De beste manier om deze grote hoeveelheid stresshormonen uit je lichaam te krijgen is actief bewegen en/of sporten. Je hoeft je echt niet meteen in te schrijven voor een marathon of een triatlon-event in je buurt.

Integendeel, hoe intenser en competitiever je sport hoe meer cortisol je lichaam aanmaakt. En dat is het laatste waar je in tijden van stress behoefte aan hebt. 

Wandelen van minstens 30 minuten en zelfs yoga zijn activiteiten die volgens onderzoek wel perfect helpen om je het cortisolniveau in je lichaam te laten dalen.

Lichaamsbeweging stimuleert trouwens ook de productie van endorfine, ook wel het gelukshormoon genoemd.

Hoe meer endorfine er vrijkomt hoe prettiger je je voelt. Endorfine remt trouwens ook de kracht van stresshormonen waardoor deze minder invloed uitoefenen op je lichaam.


Tip 6: Pas op met maagpijn stress medicatie

De behandeling van maagpijn en buikpijn door stress kan met verschillende soorten medicatie plaatsvinden.

Maagzuurremmers kunnen in sommige gevallen gunstig zijn, maar als je als gevolg van stress veel buikpijn hebt dan wil je daar niet te afhankelijk van zijn. 

Elk van deze middelen heeft een werking en ook verschillende bijwerkingen.

Daarom kun je beter gebruik maken van natuurlijke middelen, zoals gember. Gember kan ook als thee worden gedronken. 

Gebruik je medicijnen tegen maagpijn door stress? Wees dan niet zo enthousiast om gelijk je medicijnen weg te gooien want dat is niet de bedoeling. Bespreek dit altijd eerst met je arts. 


Tip 7: Oefen diepe ademhaling en meditatie

Ontspanningsoefeningen helpen je om je op je ademhaling te concentreren en je terug te brengen naar het huidige moment. Dit kan stress en angst beheersen die maagklachten veroorzaken.

Diep ademhalen kan bijzonder nuttig zijn.

Woorden die te maken hebben met stress

Tip 8: Het Stressvrij Geheim

Ik hoop dat bovenstaande tips je helpen om je buik- en/of maagpijn door stress wat te verlichten. Maar uiteraard ben jij op zoek naar een oplossing op lange termijn om maagdarmklachten door stress te verminderen. Het goede nieuws is dat deze oplossing bestaat.

Aan de hand van de gratis Stresstest hieronder kun je nagaan of je maagdarmklachten inderdaad veroorzaakt worden door stress. Doe deze Stress test zo snel mogelijk om je algemene gezondheid te verbeteren.

Zodra je deze test hebt gedaan krijg je het e-boek ‘Het Stressvrij Geheim’ helemaal gratis in je mailbox toegestuurd.

Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

 • O, wat is dit herkenbaar. Ik ben emotioneel overbelast waarschijnlijk sinds mijn geboorte. Ik ben nu 72, heb ernstige fysieke klachten, die volgens mij, veroorzaakt worden door overactieve hersenen. Die overactiviteit is ook medisch vastgesteld in het UMC Maastricht, nav langdurige evenwichtstoornissen is dit onderzocht. Helaas loop ik met al de fysieke klachten in het medische circuit vast. De specialisten vinden niks, dus…. er maar mee leven. Ik merk nu ik ouder wordt, de gevoeligheid toe neemt. Tot zover.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Een Gelukkig leven begint met Balans

  >