juni 11

1 comments

5 Gevaarlijke Bijwerkingen van Clonazepam

Clonazepam is eigenelijk een geneesmiddel om epilepsie te behandelen. Maar vanwege de kalmerende werking wordt het echter ook vaak als slaapmiddel gebruikt.

Helaas gaat dit niet zonder problemen. Het eerste probleem is dat dit middel je overdag ook een suf en slaperig gevoel kan bezorgen. Het tweede probleem is dat je er snel afhankelijk van wordt.

Als je erover nadenkt om je slaapprobleem met Clonazepam of Rivotril op te lossen, lees dit artikel dan eerst eens aandachtig door. Er zijn namelijk heel wat dingen die je moet weten voor je dit middel gebruikt.

Doel van dit artikel: In dit artikel leg ik je haarfijn uit hoe benzodiazepines zoals Clonazepam werken, hoe deze je slaap beïnvloeden en wat de gevaarlijke bijwerkingen ervan kunnen zijn.

Ik geef je ook een natuurlijk alternatief om compleet medicatievrij zonder angstgevoelens door het leven te gaan.


Wat is Clonazepam?

Clonazepam is een geneesmiddel dat behoort tot de groep van de benzodiazepines. Dit middel is ook verkrijgbaar onder de naam Rivotril.

De werkzame stof in Rivotril is clonazepam, vandaar de generieke naam van dit geneesmiddel: Clonazepam. Dit middel behoort tot de groep geneesmiddelen benzodiazepinen.

Clonazepam pillen

Misschien heb je al vaak over benzodiazepinen gehoord, maar weet je niet precies wat de eigenschappen van deze geneesmiddelen zijn en hoe deze werken?

Daarom heb ik geprobeerd om de werking van benzodiazepinen kort samen te vatten.

Benzodiazepinen zijn geneesmiddelen die een invloed uitoefenen op een bepaalde stof in de hersenen die een kalmerend effect heeft.

Als je lichaam zelf te weinig van deze stof produceert kan deze aangevuld worden door het innemen van benzodiazepinen.

Benzodiazepinen

Hierdoor wordt deze kalmerende stof in de hersenen op kunstmatige wijze aangevuld. Het resultaat hiervan is dat je je rustiger en minder angstig voelt. Net daarom worden benzodiazepinen vaak voorgeschreven bij angst en slapeloosheid.

Eigenlijk werd Clonazepam ontwikkeld om epilepsie en spierspasmen te behandelen.

Door zijn kalmerende en angstremmende eigenschappen wordt het echter ook vaak voorgeschreven bij volgende aandoeningen:

Slapende vrouw door slaapmedicatie

Een slaapmiddel lijkt voor vele mensen de perfecte oplossing: geen gepieker meer voor het slapengaan, na een tijdje voel je een immense rust over je heen komen en val je in een diepe slaap.

’s Morgens voel je dat je genoten hebt van een heerlijke nachtrust en je bent zo fris als een hoentje. Of toch niet ...?

Concreet zorgt Clonazepam ervoor dat de zenuwen in je hersenen veel minder geprikkeld worden. Hierdoor wordt het rustiger in je hoofd en word je minder snel angstig.

Zenuwen in brein

Dit geneesmiddel heeft ook als belangrijke eigenschappen dat je je slaperig gaat voelen en dat het je spieren ontspant. En dat zijn natuurlijk belangrijke vereisten om de slaap te kunnen vatten.

Het grote nadeel van Clonazepam is echter dat dit middel ook verantwoordelijk is voor het verminderen van de activiteit in het deel van de hersenen dat het rationeel denken, het geheugen en de emoties regelt.

Misschien snap je al dat het helemaal niet zo gezond is om Clonazepam als slaapmiddel te gebruiken.

Vrouw met hand op haar slaap en neus

Om je volledig te informeren over Clonazepam, wil ik je ook kennis laten maken met 5 gevaarlijke bijwerkingen van dit middel.


Bijwerkingen van Clonazepam

Het lijdt helemaal geen twijfel dat Clonazepam je helpt als je slaapproblemen hebt. Toch zijn er ook heel wat bijwerkingen die het nemen van dit middel toch niet zo interessant – en zelfs gevaarlijk - maken.


Spierzwakte

Omdat Clonazepam spierontspannende eigenschappen heeft kan dit leiden tot spierzwakte.

Als je het middel ’s avonds als slaapmiddel inneemt dan kan dit tot gevaarlijke situaties leiden als je om de een of andere reden uit je bed komt.

Omdat je spieren slap aanvoelen heb je het gevoel dat je niet vast op je benen staat en kun je makkelijker struikelen of vallen.

Spieren van een shouder

Sufheid en concentratieproblemen overdag

Clonazepam is een benzodiazepine die middellange tot langwerkende eigenschappen heeft. Het effect van Clonazepam voel je meestal al na een half uur na de inname en kan meer dan 12 uur aanhouden.

Het Amerikaanse drugspreventie centrum geeft zelfs aan dat ook na 50 uur na de inname nog altijd sporen van Clonazepam in het lichaam kunnen aangetroffen worden.

Het is dan ook helemaal niet zo vreemd dat je de verdovende effecten van dit middel overdag ook nog voelt.

Heel veel gebruikers van Clonazepam klagen over slaperigheid overdag, sufheid en concentratieverlies. Deze bijwerkingen kunnen gevaarlijk zijn omdat je in deze toestand veel minder snel op dingen reageert.

Slaperige bouwvakker

Als je slechts af en toe Clonazepam gebruikt wordt er zelfs aangeraden om tot 72 uur na de inname niet met de auto te rijden.

Pas ook goed op met alcohol als je Clonazepam neemt. Alcohol versterkt immers de werking van dit middel waardoor je je nog suffer kunt voelen.


Geheugenverlies

Als je pas een tablet Clonazepam hebt ingenomen kan het gebeuren dat je je alles wat zich na de inname heeft afgespeeld niet meer herinnert. In medische termen heet dit anterograde amnesie.

Dit geheugenverlies kan enkele uren tot een etmaal duren. Dit is vervelend, maar geheugenverlies kan in sommige gevallen ook vrij gevaarlijk zijn.

Boom in de vorm van een hoofd die blaadjes verliest

Gewenning

Als je een lange tijd Clonazepam neemt, dan zal je lichaam hier zo gewoon aan worden dat het effect van dit middel minder wordt. Je zult dus telkens grotere dosissen nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken.

Hierdoor kan je behoorlijk verslaafd worden aan dit middel en heel intense ontwenningsverschijnselen ervaren als je besluit om met Clonazepam te stoppen.

Meld je aan voor mijn gratis training:

In 5 stappen naar een stress- en zorgen vrij leven

Leer in onze training leer je hoe: 

  • Stressoren en factoren die je overprikkelen kunt identificeren en verminderen.
  • Je een hack kunt toepassen om grip op je gedachten en gevoelens te krijgen.
  • De sleutel in ons onderbewuste brein ligt. 
  • Een permanente en pijnloze oplossing voor gevoelige mensen om voorgoed controle op stress te krijgen.

Ontwenningsverschijnselen

Als je wilt stoppen met het gebruik van Clonazepam, is het heel belangrijk dat je dit middel langzaam afbouwt. Bij plotseling stoppen kun je immers last krijgen van heel vervelende ontwenningsverschijnselen.

Man met handen voor ogen en ontwenningsverschijnselen

Deze kunnen gaan van slapeloosheid en een algemeen angstgevoel tot prikkelbaarheid en zelfs overgevoeligheid voor licht, geluid en aanrakingen.

Ook kan je angst voor bepaalde zaken weer toenemen en zelfs sterker zijn dan voor je dit middel nam.

Stop je plots met dit middel, dan zul je ook weer slechter gaan slapen. Je hele systeem is immers zo gewoon geworden aan dit kalmerende middel dat je hersenen heel wat minder slaapsignalen doorgeven aan je lichaam.

Door deze ontwenningsverschijnselen ga je uiteraard geneigd zijn om het middel weer te nemen, zodat je eigenlijk in een vicieuze cirkel terechtkomt.

Man loopt in een vicieuze cirkel

Ervaringen met Clonazepam

De ervaring van Jesse

Mijn echtscheiding heeft me niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk heel wat slapeloze nachten bezorgd. Door het vele gepieker had ik problemen om in te slapen en als me dit toch lukte was ik na enkele uren weer klaarwakker.

Omdat ik niet voldoende sliep, liep ik er overdag als een zombie bij. Ik besefte al snel dat ik moest ingrijpen en bracht een bezoek aan mijn huisarts. Deze zag de ernst van de situatie in en schreef me Rivotril voor. Hij drukte me wel op het hart om dit middel niet te lang te nemen.

Man ligt wakker in bed en heeft hand tegen zijn voorhoofd

Eenmaal de problemen met mijn echtscheiding van de baan waren, zo waarschuwde hij mij, moest ik de dosis Rivotril langzaam afbouwen. Ik heb het middel zo’n 10 weken genomen en daarna inderdaad afgebouwd. Dat is mij heel goed gelukt. Rivotril heeft mij door een heel moeilijke periode in mijn leven geholpen, maar ik ben toch blij dat ik nu ook zonder slaapmiddel kan genieten van mijn nachtrust.


De ervaring van Kees

Toen ik 2 jaar geleden startte met Clonazepam was ik er eigenlijk best tevreden over. Ik kon goed inslapen, sliep een hele nacht door en werd ’s morgens uitgeslapen wakker.

Man wordt wakker en strekt zich uit

Na een tijdje begon ik me overdag echter ook vrij slaperig te voelen. ’s Morgens ging ik er altijd flink tegenaan, maar net na de middag voelde ik me suf en slaperig worden en kon mij nauwelijks nog concentreren op mijn werk. Ik legde meteen het verband met Clonazepam en besloot om het middel niet meer te nemen.

Resultaat: ik kon de slaap helemaal niet meer vatten, werd prikkelbaar en had een hele dag last van hoofdpijn. De arts schreef mij weer Clonazepam voor maar in een lichtere dosis. Deze neem ik nu nog steeds. Ik slaap vrij goed maar het slaperige gevoel overdag heb ik nog steeds. Toch durf ik niet meer te stoppen met het middel want de ontwenningsverschijnselen wil ik echt geen tweede keer meer meemaken.

Man houdt hand tegen voorhoofd omdat hij hoofdpijn heeft

De ervaring van Simone

Omdat ik al een tijdje slecht sliep schreef mijn arts me een paar maanden geleden Clonazepam voor. De eerste dagen vond ik het echt heerlijk om zonder gepieker in slaap te vallen.

Mijn man werkt altijd de nachtshift en komt meestal om een uur of 4 ’s morgens thuis. Dan sta ik op en maak ik nog even een praatje met hem. Na een tijdje begon het mijn man echter op te vallen dat ik toch wel heel wankel door de woonkamer liep en vaak dingen vergat. Het gebeurde wel vaker dat ik me ’s anderendaags ons gesprek helemaal niet meer kon herinneren. Ik begon echt aan geheugenverlies te lijden...

Vrouw met hand tegen achterhoofd vergeet dingen

Na overleg met mijn arts heb ik beslist om Clonazepam langzaam af te bouwen. Ik slaap nu wat minder goed in, maar kan me ’s anderendaags wel nog de nachtelijke gesprekken met mijn man herinneren. Voor mij geen Clonazepam meer...


Verschillende meningen

Zoals je kunt lezen zijn er mensen die vrij tevreden zijn over Clonazepam als slaapmiddel. Anderen hebben negatieve ervaringen met het gebruik van dit middel.

Kan je ’s avonds de slaap moeilijk vatten en overweeg je om Clonazepam te gebruiken, dan is het belangrijk om goed de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Twee stenen balanceren op een andere steen

Persoonlijk vind ik dat de voordelen van een slaapmiddel zeker niet opwegen tegen de nadelen. Er bestaan veel gezondere manieren om slapeloosheid te overwinnen. Benieuwd hoe je dit op een verantwoorde manier kunt doen? Lees dan vlug verder.


Het Stressvrij Geheim

Ik hoop dat je ervan overtuigd bent dat Clonazepam heel wat bijwerkingen heeft die niet alleen vervelend maar ook gevaarlijk kunnen zijn.

Naar slaapmiddelen grijpen om van een goede nachtrust te genieten lijkt misschien wel makkelijk, maar is echt geen goed idee! Vooral niet omdat er een perfect alternatief bestaat om je angsten en slapeloosheid zonder gevaarlijke medicijnen te overwinnen.

E-Book op een tablet

Het e-boek ‘Het Stressvrij geheim’ biedt jou dit alternatief. Aan de hand van een eenvoudige maar krachtige behandelmethode kun je perfect én voorgoed je gevaarlijke spanningsklachten overwinnen. Stressvrij door het leven gaan betekent ook dat je je rustiger voelt en dat je je beter kunt ontspannen. En iedereen weet dat rust en ontspanning bijdragen tot een goede én een gezonde nachtrust.

Heb je het helemaal gehad met slapeloze nachten en ben je benieuwd hoe het e-boek ‘Het Stressvrij Geheim’ je kan helpen om frisser en vrolijker door het leven te gaan? Bestel het nu helemaal gratis door hieronder gewoon de stresstest te doen en ik stuur het gratis naar je toe. 

Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

  • Ik ben Parkinsonpatient en krijg clonazepam tegen een verstoorde REM slaap. Was voor mijn partner niet veilig meer….. schoppen en slaan in de dromen, die voor mij een nachtmerrie waren. Neuroloog verhoogde tot1,5 mg heb er zelf weer 1 mg van gemaakt vanwege eerder gemelde slaperigheid. Gaat eigenlijk zo ook wel goed.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Een Gelukkig leven begint met Balans

    >