juni 6

0 comments

10 Veelvoorkomende Bijwerkingen van Sertraline + Ervaringen

Het antidepressivum Sertraline – ook gekend onder de merknaam Zoloft - wordt door artsen vaak voorgeschreven bij depressies en sociale fobieën.

Maar, als je er de ervaringen van gebruikers op naleest, dan leer je dat dit medicijn voor heel wat vervelende bijwerkingen kan zorgen. Meer nog: lange tijd Sertraline nemen kan zelfs gevaarlijk zijn.

Doel van dit artikel: In dit artikel bespreek ik uitgebreid de bijwerkingen van Sertraline en leg ik uit waarom dit medicijn gevaarlijk kan zijn. Ik bied je ook een prima alternatief om op een gezonde manier voorgoed van je angsten af te geraken.


Wat is Sertraline?

Sertraline of Zoloft is een middel dat vooral wordt gebruikt bij depressies, fobieën, obsessieve-compulsieve stoornissen en angststoornissen. Het is een antidepressivum dat behoort tot de groep selectieve serotonine heropnameremmers (SSRI).

Het vreemde is dat Sertraline gecatalogeerd wordt onder antidepressiva, maar dat recent onderzoek heeft uitgewezen dat het middel geen of nauwelijks effect heeft bij depressieve symptomen.

Misschien vraag je je dan af waarom artsen Sertraline toch voorschrijven bij depressies?

Dit middel zorgt ervoor dat alles je wat minder kan schelen en dat je meer afstand kunt nemen van alles.

Het klinkt zo eenvoudig: een pilletje dat ervoor zorgt dat je wat minder gaat piekeren en waarmee je van al je angsten verlost geraakt. Het lijkt wel een wondermiddel.

Sertraline voorschrijven

Denk echter goed na voor je beslist om Sertraline te gaan gebruiken!

Aan dit middel zijn immers heel wat gevaren verbonden. Sertraline zorgt voor heel vervelende bijwerkingen.

Wil je weten wat deze bijwerkingen precies zijn, lees dan aandachtig verder.


Bijwerkingen van Sertraline

Sertraline kan voor heel wat bijwerkingen zorgen, zowel op korte als op lange termijn.

De meeste bijwerkingen op korte termijn gaan na een tijdje vanzelf over omdat je lichaam aan deze vreemde stof gewoon wordt. Dit betekent echter niet dat deze stof ook goed voor je is.

Vrouw leest over de bijwerkingen op de bijsluiter van Sertraline

Sommige bijwerkingen ervaar je pas na een tijdje en deze Sertraline bijwerkingen op lange termijn kunnen je gezondheid ernstige schade toebrengen.


1. Maagdarmklachten

Maagdarmklachten komen vaak voor als je antidepressiva neemt. Vooral SSRI’s hebben een negatieve invloed op het maagdarmstelsel.

Deze bijwerkingen treden vooral op tijdens de eerste weken dat je het middel neemt. Gebruikers van Sertraline vermelden vooral misselijkheid en een verminderde eetlust, maar ook diarree en krampen komen veel voor.

Maag- en darmklachten

2. Droge mond

Ook een droge mond is een van de veel gehoorde bijwerkingen van antidepressiva. Dit is niet alleen een vervelend gevoel, maar kan op lange termijn schadelijk zijn voor je gebit.

Hoe minder speeksel je produceert hoe minder je mond op een natuurlijke manier schoongemaakt wordt. Dit zorgt ervoor dat etensresten en bacteriën meer tijd hebben om je tanden aan te tasten.


3. Minder zin in seks

Omdat Sertraline ervoor zorgt dat je van alles wat meer afstand kunt nemen, ga je na een tijdje ook veel minder verlangen naar genegenheid en seks.

Vrouw zit op bed naast man en heeft geen zin in seks

Dit is een emotionele bijwerking, maar Sertraline kan ook voor fysieke problemen zorgen op seksueel gebied. Mannen krijgen bij gebruik van Sertraline vaak moeilijker een erectie en hebben vaak last van vertraagde zaadlozingen.


4. Een algemeen angstig en opgejaagd gevoel

Hoewel Sertraline er net zou moeten voor zorgen dat je minder angstig bent, kan dit middel je – vooral wanneer je er pas mee start – een nog angstiger en opgejaagder gevoel bezorgen. Dit gevoel zorgt er bovendien voor dat je last kunt krijgen van angstaanvallen en zelfs paniekaanvallen.


5. Gewichtstoename

Als je pas start met Sertraline heb je vaak een verminderde eetlust. Na een tijdje – als je lichaam aan dit middel gewoon is geworden - neemt je eetlust echter sterk toe.

Man is aangekomen door sertraline

Dat is één reden waarom je van Sertraline zwaarder wordt. Gezonder en minder eten lijkt hiervoor de ideale oplossing, maar dan nog zal je gewicht door dit medicijn toenemen.


6. Slapeloosheid en nachtmerries

Eigen aan alle geneesmiddelen die tot de groep van de selectieve serotonine heropnameremmers (SSRI’s) behoren is dat deze je nachtrust verstoren door nachtmerries. Dit komt vooral omdat deze medicijnen de REM-slaap onderdrukken.

Onderzoek heeft uitgewezen dat sommige gebruikers al na 3 dosissen minder goed sliepen en dat ze last hadden van vreselijke nachtmerries.


7. Sufheid

Niet alleen een verstoorde nachtrust zorgt voor sufheid, maar ook het middel zelf. Eerder vermeldde ik al dat Sertraline ervoor zorgt dat je niet zoveel piekert.

Dit heeft echter ook als gevolg dat je het gevoel krijgt dat je er vaak niet helemaal meer bij bent. Bij sommige activiteiten kan dit heel gevaarlijk zijn, denk bijvoorbeeld maar aan autorijden of machines besturen.

Meld je aan voor mijn gratis training:

In 5 stappen naar een stress- en zorgen vrij leven

Leer in onze training leer je hoe: 

  • Stressoren en factoren die je overprikkelen kunt identificeren en verminderen.
  • Je een hack kunt toepassen om grip op je gedachten en gevoelens te krijgen.
  • De sleutel in ons onderbewuste brein ligt. 
  • Een permanente en pijnloze oplossing voor gevoelige mensen om voorgoed controle op stress te krijgen.

8. Hoofdpijn, duizeligheid en wazig zien

Deze bijwerkingen kunnen het gevolg zijn van een verstoorde nachtrust, maar kunnen net zo goed door het middel zelf veroorzaakt worden. Verschillende gebruikers ervaren deze bijwerkingen meteen al na het starten met Sertraline.

Bekijk ook deze video van Erasmus Universiteit over Sertraline:


9. Bloedingen en blauwe plekken

Meer dan 99% van de serotonine in het lichaam wordt opgeslagen in bloedplaatjes. Net omdat Sertraline inspeelt op dit hormoon kan dit middel ook de bloedplaatjes aantasten. Daarom krijgen heel wat gebruikers last van bloedingen in het lichaam, zoals bijvoorbeeld neusbloedingen of blauwe plekken.

Een bloedneus kan behoorlijk vervelend zijn, maar is niet echt levensbedreigend. Erger wordt het als deze bloedingen zich ook in de hersenen of in de maag gaan voordoen.

Volgens een artikel van de US National Library of Medicine is de kans hierop trouwens echt wel reëel.


10. Ontregelde menstruatie

Sertraline kan zorgen voor heel wat vervelende bijwerkingen wat je menstruatie betreft. Zo kun je overmatig gaan bloeden, maar kan je menstruatie ook helemaal uitblijven.

Dit komt omdat SSRI’s ervoor kunnen zorgen dat er grote dosissen prolactine vrijkomen in het lichaam.

Een prolactine testbuisje die vastgehouden wordt door een dokter

Door een te hoog prolactinegehalte in het lichaam komen er soms geen eicellen meer vrij, waardoor je uiteraard ook niet meer menstrueert.

Welke invloed Sertraline uitoefent op je gemoedstoestand hangt af van persoon tot persoon. Sommige mensen voelen zich inderdaad goed bij dit middel, anderen hebben zoveel last van bijwerkingen dat ze beslisten om Sertraline niet meer te nemen.

Vrouw met hand op haar ogen voelt zich onprettig

Benieuwd naar de ervaringen van gebruikers? Lees dan zeker eens hun verhaal.


Ervaringen met Sertraline

Het verhaal van Cissy

Na een traumatische ervaring kreeg ik Sertraline voorgeschreven van mijn huisarts. De eerste twee weken voelde ik mij zo misselijk dat ik helemaal geen eetlust meer had.

Na die eerste twee weken nam de misselijkheid snel af, maar ervaarde ik een algemeen suf gevoel. Het was net alsof ik mij niet meer op deze wereld bevond. Na overleg met mijn huisarts heb ik de dosis gehalveerd.

Vrouw heeft handen op haar voorhoofd en voelt zich suf

Ik neem dit middel nu al zo’n 12 weken en heb veel minder last van allerlei bijwerkingen. Ik heb weer meer zelfvertrouwen en voel me niet langer angstig als ik alleen de straat op ga.

Het enige nadeel is dat ik vaak duizelig ben. Als ik me er helemaal klaar voor voel, dan wil ik wel weer zonder Sertraline door het leven gaan.


Het verhaal van Bert

Na een lange strijd tegen darmkanker is mijn moeder vorig jaar gestorven. Toen het bergaf ging met haar heb ik mijn baan opgezegd om er altijd te kunnen zijn voor haar.

Na haar overlijden heb ik het heel moeilijk gehad en kampte ik met een ernstige depressie. Omdat het echt niet goed met mij ging heeft mijn huisarts mij toen Sertraline voorgeschreven.

Silhouette van een depressieve man in een stoel

De eerste weken had ik vreselijk last van mijn maag, maar omdat ik dit minder erg vond dan sombere gedachten zette ik door. Ik voelde me inderdaad een tijdje beter en had minder last van wisselende stemmingen.

Toen ik het middel ongeveer anderhalve maand nam ging ik veel slechter slapen. Toen ik de slaap dan toch kon vatten werd ik wakker van de vreselijkste nachtmerries. Daardoor voelde ik me overdag suf en kreeg ik het gevoel dat ik er niet helemaal bij was.

Ik was zo bang dat mensen zouden merken dat ik mezelf niet was dat ik een sociale fobie kreeg. In overleg met mijn huisarts heb ik toen langzaam Sertraline afgebouwd. Nu neem ik het middel niet meer en ben ik in behandeling bij een psychotherapeut.

Man zittend op een stoel bij een psychotherapeut

Het verhaal van Michelle

Omdat ik al geruime tijd depressief was startte ik 2 jaar geleden met Sertraline. Alle bijwerkingen die op de bijsluiter vermeld werden leek ik wel te hebben.

Ik kwam kilo’s aan, overdag had ik een heel droge mond en ik voelde me zo opgejaagd dat ik ’s avonds helemaal niet meer in slaap kon komen. Het was alsof ik helemaal niet meer functioneerde zoals de meeste mensen.

Omdat ik te veel last had van bijwerkingen heb ik na een tijdje in overleg met mijn huisarts dit middel afgebouwd. Ik probeer nu op mijn eentje uit mijn depressie te komen door op mijn voeding te letten en heel veel lichaamsbeweging te nemen in de buitenlucht. Ik voel ook dat een goed gesprek met vrienden me hierbij helpt. Voor mij zeker geen Sertraline meer!

Twee vriendinnen lopen samen buiten

Zoals je kunt lezen hebben verschillende mensen verschillende ervaringen met Sertraline.

Heb jij last van depressies en angsten en overweeg je om je arts om een antidepressivum te vragen, denk hier dan goed over na.

Je kunt last krijgen van bijwerkingen en het is belangrijk om te beseffen dat het nemen van medicijnen samen gaat met gespecialiseerde hulp. 


Sertraline afbouwen

Als je Sertraline of Zoloft gebruikt en je beslist om dit geneesmiddel niet meer te nemen, dan moet je dit middel – net zoals de meeste antidepressiva – langzaam afbouwen.

Als je niet langzaam afbouwt, dan kun je ontwenningsverschijnselen krijgen en deze kunnen nog erger zijn dan de bijwerkingen van Sertraline.

Lachende vrouw met haar duim omhoog

Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>