Vind je het ook zo moeilijk om je kalmte te bewaren in stressvolle situaties?
Gaat je bloed meteen koken als dingen niet lopen zoals je had verwacht?
Raak je helemaal van streek als een onverwachte situatie zich voordoet?
Het overkomt ons allemaal wel eens dat we niet kalm kunnen blijven en ons geduld verliezen.
De grote vraag is wat je het beste doet in het heetst van de strijd.
Een andere grote vraag is waarom het zo belangrijk is om kalm te blijven en je geduld te bewaren.
Doel van dit artikel: vaak associëren mensen kalmte en geduld met een rustige omgeving waar er van stress helemaal geen sprake is en alles harmonieus verloopt. Een ideale situatie om je kalm te voelen.
Maar ook in een rumoerige omgeving en in stressvolle situaties kun je leren om je kalmte te bewaren. Hoe dit kan en waarom dit belangrijk is kom je te weten in dit artikel.
Waarom is kalmte en geduld belangrijk?
Kalm blijven en geduld hebben is het vermogen om je geest tot rust te brengen en angsten of zorgen te voorkomen. Hierdoor ontwikkel je je innerlijke kracht – waarvan je hoogstwaarschijnlijk niet eens wist dat je deze had – en word je minder afhankelijk van externe omstandigheden.
Verschillende situaties kunnen je stress bezorgen; een verandering van levensstijl, relatieproblemen, je gezinsleven, je professionele leven, enz…
Stressvolle situaties kunnen behoorlijk overweldigend zijn en kalm blijven te midden van de chaos lijkt je misschien onmogelijk.
Stress zet je lichaam aan om te reageren op gevaar. Er komen heel wat stresshormonen vrij in je lichaam en deze maken het je vaak moeilijk om kalm te blijven.
Je hebt vast en zeker zelf al eens meegemaakt. Er doet zich een stressvolle situatie voor en meteen gaat je hartslag de hoogte in, je begint te zweten of te trillen en je kunt je kalmte niet meer bewaren.
Toch is kalm blijven in stressvolle situaties perfect mogelijk. Kalm blijven is – net zoals geduld hebben – een kunst die tijd nodig heeft om te worden ontwikkeld.
Wat verderop in dit artikel leg ik je uit hoe je kunt oefenen om kalm te blijven in stressvolle situaties en hoe je kunt leren om meer geduld te hebben.
Hoe kalmer je blijft en hoe meer geduld je hebt hoe bewuster je je bent van jezelf. Hierdoor kun je bepaalde situaties beter inschatten en omgaan met de uitdagingen die deze met zich meebrengen.
Kalmte en geduld zijn essentieel in ons dagelijks leven en zonder enige twijfel sleutels tot een stressvrij en gelukkig leven. En is dit niet waar we allemaal naar hunkeren?
Stress – en in het bijzonder chronische stress – kan heel extreem negatieve gevolgen hebben voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid.
Kalmte verbetert je geestelijke gezondheid en bijgevolg ook je lichamelijke gezondheid. Hoe beter je de kunst van het kalm blijven begrijpt hoe meer zelfvertrouwen je zult krijgen en hoe sterker je in het leven zult staan.
Laten we de voordelen van kalm blijven en geduld oefenen even van dichterbij bekijken.
Voordelen van kalm blijven en geduldig zijn
Je kunt je beter concentreren
Wanneer je je geest hebt getraind om kalm te blijven kun je je beter concentreren op taken die je moet doen.
Je hebt het druk op het werk en je moet nog veel voorbereiden voor een presentatie de volgende dag. De voorbereiding vind je niet, de beamer die je nodig hebt is stuk, je moet nog verslagen uitprinten en de inkt is op. Je verliest je kalmte. Concentreren op alle taken kan je nu helemaal niet meer en je gaat helemaal door het lint.
Vergelijk deze situatie even met wanneer je kalm zou blijven. Je zou rustig en systematisch je voorbereiding zoeken, je zou een technieker vragen om de beamer te herstellen en je zou de kantoorverantwoordelijke vragen om een nieuwe inktcartridge. Zo blijft er voor jou ruimte in je hoofd over om je te concentreren op je presentatie.
Eigen aan een kalme geest is dat deze vrij is van dwalende en voor jou onbelangrijke gedachten. Zo kun je je beter concentreren op wat echt belangrijk is én zelfs beter dingen onthouden.
Je creativiteit neemt toe
Laten we even teruggaan naar bovenstaand voorbeeld.
Als je rustig en kalm zou blijven terwijl je je voorbereiding zoekt, zou je systematischer zoeken. Je zou nadenken over waar je deze het laatst heb gezien, je zou op plaatsen zoeken waar je tijdens het verliezen van je kalmte helemaal niet aan zou denken.
Hoe kalmer je bent, hoe creatiever je bent in het zoeken van oplossingen voor je problemen.
Je krijgt meer energie
Hoe kalmer je bent en hoe meer geduld je hebt, hoe meer je kijk op het leven verandert.
Je krijgt een innerlijke rust en rust in je hoofd waardoor je positiever in het leven gaat staan.
Je verspilt geen tijd en energie meer aan zenuwachtig zoeken naar oplossingen maar pakt de zaken doeltreffender aan. Dan heb je het gevoel dat je het leven op een rustige manier aankunt waardoor je energieniveau toeneemt.
Je slaapt beter
Stress heeft een negatieve invloed op je nachtrust.
Dat komt omdat stress het sympathische zenuwstelsel stimuleert waardoor je hartslag versnelt en je bloeddruk verhoogt. Hierdoor blijf je alert en kun je moeilijk de slaap vatten. Zelfs als je erin slaagt om in te slapen dan zorgen stresshormonen ervoor dat je nachtrust niet optimaal is.
Een gebrek aan slaap zorgt er op zijn beurt dan weer voor dat je stressniveau verhoogt. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel van slecht slapen en stress terecht.
Hoe kalmer je blijft, hoe minder invloed stress heeft op je lichaam. Stresshormonen razen op het einde van dag niet meer door je lichaam waardoor je beter slaapt.
Je algemene gezondheid gaat erop vooruit
Als je stress hebt dan geven je bijnieren grote hoeveelheden cortisol af. Hoe meer je bijnieren moeten werken, hoe sneller ze uitgeput geraken. Dit heet ook wel bijnieruitputting en kan je fysiek helemaal uitputten.
Regelmatig oefenen met kalm blijven verlaagt het cortisolniveau in je lichaam wat je bijnieren, je zenuwstelsel en je algemene gezondheid op peil houdt.
Chronische stress eist trouwens altijd zijn tol. Enkele typische symptomen zijn hoofdpijn, weinig energie, spijsverteringsproblemen, je valt zonder duidelijke reden af, spierspanning, hartkloppingen, … om er maar een paar te noemen. Deze symptomen kunnen worden vermeden door kalm te blijven en stress niet de overhand te laten krijgen.
De hoogste tijd dus om wat kalmer en met waar meer geduld in het leven te staan.
Hoe leer je kalmte te bewaren? 7 tips
Tip 1: Adem!
Sommige bronnen van stress kun je niet vermijden maar je kunt wel gezonde manieren vinden op er op te reageren.
Een van de makkelijkste manieren om je kalmte te bewaren is iets wat je elke dag onbewust doet: ademhalen.
Door op de juiste manier te ademen creëer je een ontspanningsrespons in je lichaam. Dit is een toestand van diepe rust en kan op verschillende manieren worden opgewekt.
Deze ontspanningstechniek werd in de jaren ’70 aan de Harvard Medical School ontwikkeld door cardioloog Dr. Herbert Benson.
Heel belangrijk is dat je je concentreert op buikademhaling.
In het heetst van de strijd zal dit natuurlijk niet makkelijk zijn. Daarom is het belangrijk deze techniek regelmatig te oefenen. Zo weet je perfect hoe je moet ademhalen om je kalmte te bewaren in stressvolle situaties.
Na een tijdje zul je gewend worden aan deze manier van ademhalen zodat je deze probleemloos kunt toepassen als je je kalmte dreigt te verliezen.
Tip 2: Erken dat je je kalmte dreigt te verliezen
Het is helemaal geen schande om af en toe je kalmte of je geduld te verliezen. Dat overkomt ons allemaal wel eens.
Voel je zo’n zwak moment opkomen, erken dan voor jezelf dat je het dreigt moeilijk te krijgen. Zo kun je meteen actie ondernemen om je frustratie of boosheid te temperen en je kalmte te bewaren.
Tip 3: Daag je gedachten uit
Als je dreigt je kalmte te verliezen of als je je gefrustreerd voelt dan liggen vaak irrationele gedachten aan de basis hiervan.
Je gaat maar al te vaak uit van het ‘worst case’ scenario en je zit gevangen in een ‘wat als’ cyclus waardoor je jezelf saboteert.
Wanneer je voelt dat irrationele gedachten het van je over dreigen te nemen, las dan een pauze in en stel jezelf volgende vragen:
Heb je jezelf deze vragen gesteld dan is het tijd om deze gedachten te herzien.
Een voorbeeldje:
Je hebt hoogtevrees en durft niet over een brug te lopen. Als je dat doet, geraak je helemaal in paniek en verlies je jouw kalmte. Je dreigt zelfs een paniekaanval te krijgen.
Pauzeer bij jezelf en vraag je af: “Is het reëel dat mij iets overkomt als ik over die brug loop? Er lopen dagelijks mensen over deze brug en niemand is er ooit afgevallen.”
Tip 4: Stel jezelf voor dat je kalm bent
Deze tip vereist dat je de ademhalingstechnieken die je geleerd hebt in de praktijk brengt.
Adem enkele keren diep in en uit, sluit je ogen en stel jezelf voor dat je kalm bent. Je zult merken dat je lichaam zich als vanzelf ontspant. Stel jezelf nu een stressvolle situatie voor waarbij je vaak je kalmte verliest.
Door een mentaal beeld te vormen van stressvolle situaties zul je in staat zijn om daadwerkelijk je kalmte te bewaren in situaties die jou stress bezorgen.
Tip 5: Verleg je focus
Een van de meest doeltreffende methodes om kalm te blijven is de situatie die je stress bezorgt eventjes te verlaten. Loop de kamer uit, ga naar buiten of kijk in een andere richting.
Als je angstig, zenuwachtig of boos bent, dan denk je namelijk niet op je best.
Dat is heel normaal en deze reactie stamt eigenlijk uit de oertijd. Stel je maar eens voor dat een jager werd aangevallen door een reusachtige mammoet.
Het enige waar deze jager op dat ogenblik kon aan denken was overleven. Hij kon vechten of vluchten maar vluchten was hoogstwaarschijnlijk de veiligste optie. Hij vluchtte zonder erbij na te denken.
Als er zich een ontploffing in de buurt voordoet is dit ook voor jou de beste overlevingsstrategie. Bij een stressvolle situatie is het allerminst de bedoeling om te vluchten om aan ‘gevaar’ te ontkomen.
Toch mag je eventjes vluchten door bijvoorbeeld de kamer uit te lopen. Gebruikt deze time out wel om op een rustiger manier na te denken hoe je deze situatie kunt aanpakken.
Schakel je ‘overlevingsdenken’ om naar ‘doeltreffend denken’.
Tip 6: Hou een stressbal bij de hand
Iets waar je je kunt op concentreren als je je kalmte dreigt te verliezen kan wonderen verrichten.
Je hebt het vast en zeker zelf al gemerkt: je wordt boos of zenuwachtig en je gaat aan je haar friemelen, tandenknarsen of nagelbijten. Dat is een natuurlijke reactie om je op iets anders te concentreren.
Vervelend voor jezelf dat nagelbijten of tandenknarsen maar ook – en misschien nog wel vervelender - voor mensen om je heen.
Hou daarom altijd iets bij de hand om je op te concentreren wanneer je je kalmte dreigt te verliezen. Dat kan een stressbal zijn die je in de bovenste schuif van je bureau bewaart maar net zo goed een gepolijste steen of een ander voorwerp die je in je zakken bij je houdt.
Als je stress, frustraties of boosheid voelt opkomen en het gevoel krijgt dat je je kalmte zult verliezen raak dit voorwerp dan aan. Het zal je helpen om je eventjes op iets anders te concentreren en je gedachten te kalmeren.
Tip 7: Het Stressvrij geheim
De beste tip heb ik als laatste bewaard. Dat je kalmte en je geduld verliezen hand in hand gaan met stressvolle situaties is je waarschijnlijk wel duidelijk.
Wil je te weten komen in welke mate jij gevoelig bent voor stress, doe dan onderstaande stresstest.
Zodra je de test hebt gedaan krijg je het unieke e-boek 'Het Stressvrij Geheim' helemaal gratis in je mailbox toegestuurd.
Dit bijzondere naslagwerk gaat dieper in op stress en op de gezondheidsproblemen die je hierdoor kunt ervaren.
Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat er in dit boek ook diverse oplossingen worden gegeven om stressbestendiger door het leven te gaan.