Midden in de nacht zwetend wakker worden kan heel vervelend zijn.
Veel mensen met stress en angst zijn de hele nacht klaarwakker, druipend van het zweet.
Hoewel nachtelijk zweten een symptoom kan zijn van andere gezondheidsproblemen, is het ook iets waar veel mensen met stressgevoelens vaak mee te maken hebben.
Gelukkig zijn er manieren om nachtelijk zweten door stress te verminderen of er zelfs helemaal vanaf te komen.
In dit artikel leer je wat de verklaring hiervoor is en hoe je er zo snel mogelijk vanaf komt aan de hand van 9 oplossingen.
Doel van dit artikel: Het is belangrijk dat je begrijpt waarom je last hebt van nachtelijk zweten. Dit kunnen namelijk verschillende redenen zijn. Door daarachter te komen, kun je de tips gebruiken die ik je zal gaan geven.
Deze tips kun je gebruiken om van je nachtelijke zweten door stress af te komen. Maar vergeet niet: je hebt zelf in de hand in hoeverre je dit nare probleem aanpakt.
Wat is het verband tussen nachtelijk zweten en stress?
In zeldzame gevallen kan volgens onderzoek nachtelijk zweten een teken zijn van een onderliggende medische aandoening.
Maar voordat je in paniek raakt en uitgaat van het ergste scenario, is het goed om te onthouden dat nachtelijk zweten een groot aantal verschillende oorzaken kan hebben, zoals stress.
Tijdens het sporten of wanneer het erg warm is, verwacht je veel te zweten. Maar als je diep in slaap bent, is dat niet het geval. Als je last hebt van nachtelijk zweten, word je vochtig of drijfnat wakker van het zweet.
Het is normaal dat je lichaamstemperatuur schommelt terwijl je slaapt, en soms kan dit tot zweten leiden. Maar als je veel nachtelijk zweet, met name door stress, kan dit erg vervelend zijn.
Mensen die last hebben van nachtelijk zweten hebben vaak last van negatieve en bezorgde gedachten.
Deze gedachten worden ‘s nachts vaak erger, zo blijkt uit onderzoek. Het kan zijn dat je ‘s nachts meer gaat piekeren door te reflecteren op je dag. Overdag heb je veel afleiding, als je in bed ligt valt deze afleiding weg.
Wat zijn de oorzaken van nachtelijk zweten door stress en spanningen?
Angst kan leiden tot nachtelijk zweten omdat de stressreactie van het lichaam is geactiveerd. Angst leidt ook tot veranderingen in het metabolisme, de hartslag, de lichaamstemperatuur en nog veel meer.
Vooral als je nachtmerries hebt gehad, is het normaal dat je een fysiologische reactie op die angst hebt. Een overactieve geest windt je hersenen en lichaam op, wat kan resulteren in zweten.
Zweetaanvallen bij stress
Angstsymptomen zijn het gevolg van de activering van de vecht- of vluchtreactie van je hersenen. Je vecht- of vlucht systeem reageert onbedoeld op bepaalde gebeurtenissen die niet levensbedreigend zijn.
Wanneer je vecht- of vluchtreactie wordt geactiveerd, stroomt het bloed naar de delen van je lichaam waar energie nodig is om te vechten of te vluchten voor een bedreiging.
Op dit punt moet je lichaam gaan afkoelen zodat het niet oververhit raakt, en dat doet het lichaam door te zweten. De vecht- of vluchtreactie kan zo dus op die manier nachtelijk zweten veroorzaken.
Stress zorgt voor adrenaline aanmaak
Daarnaast zorgt je vecht- of vluchtreactie ervoor dat je adrenaline aanmaakt. Bij levensbedreigende situaties is dit erg handig voor je overlevingskansen. Maar bij stress bevind je je over het algemeen niet in een levensbedreigende situatie.
Hoe langer je stress ervaart, hoe meer stresshormonen je lichaam aanmaakt, adrenaline en noradrenaline. Deze stresshormonen hebben invloed op je bijnieren en hoe snel je hart klopt. Het effect op deze organen kan resulteren in overmatig zweten.
Kortdurende en langdurige angst kunnen ervoor zorgen dat je zweetklieren sneller reageren, wat kan leiden tot nachtelijk zweten. Angst en stress kunnen naast nachtelijk zweten ook andere vervelende symptomen veroorzaken:
En hoe zit het met nachtelijk zweten bij mannen?
Als man kunnen er verschillende redenen zijn waarom je last hebt van nachtelijk zweten.
Als je testosterongehalte laag is, kun je hier last van krijgen. Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam namelijk steeds minder testosteron aan.
Daarnaast hebben mannen meer last van slaapapneu. Ongeveer 25% van de mannen heeft hier last van.
Tijdens je slaap stop je dan zonder dat je het doorhebt met ademen.
Slaapapneu kan onder andere zorgen voor meer last van nachtelijk zweten, snurken, overdag moe voelen, vaak wakker worden en stemmingswisselingen hebben.
Door het minder goed slapen kun je meer last krijgen van angst, depressie of prikkelbaarheid.
Nachtelijk zweten door menopauze bij vrouwen?
Als je een vrouw bent van boven de 40, wordt nachtelijk zweten vaak veroorzaakt door de hormonale veranderingen die worden veroorzaakt door de menopauze en perimenopauze.
Uit onderzoek blijkt dat tot 85% van de vrouwen tijdens de menopauze last krijgt van opvliegers en bij 55% van de vrouwen beginnen de opvliegers vóór enige onregelmatige menstruatie.
9 tips om nachtelijk zweten door stress en angst te stoppen
Het is erg belangrijk om erachter te komen waarom je bepaalde angst- of stress gevoelens ervaart.
Het is zeker niet ongewoon om ‘s nachts stressvolle of angstige gedachten te hebben.
Met deze tips kun je leren om met deze angst om te gaan en de kern aan te pakken. Het is belangrijk om nachtzweten bij de wortel aan te pakken.
Daarnaast geef ik je een paar praktische tips om op korte termijn deze klachten te verminderen.
Tip #1: Pak het probleem bij de kern aan
Veel mensen hebben last van stress in hun werk- of privéleven.
Ga jij door zo’n periode van stress heen? Probeer op zoek te gaan naar de kern van jouw stressgevoelens. Zodra je dit probleem hebt gevonden kun je hier beter leren mee om te gaan.
Bijvoorbeeld door je grenzen aan te geven op je werk of in relaties tot anderen. Kleine aanpassingen in je leven kunnen al grote resultaten opleveren.
Vind je het moeilijk om de kern van je probleem te vinden? Je kunt hulp zoeken bij specialisten die jou kunnen helpen bij het zoeken naar de kern en het oplossen van stressklachten.
Maar allereerst moet je weten waar je op dit moment staat. Wat is jouw stressniveau? Doe de Stress Test en krijg het gratis e-boek “Het Stressvrij Geheim” toegestuurd.
Tip #2: Kom tot rust voor het slapen gaan
Het is van groot belang dat je tot rust komt voordat je gaat slapen.
Neem drie uur voordat je naar bed gaat de tijd om tot rust te komen. Probeer een rustgevende warme douche te nemen, te mediteren, een boek te lezen of te schrijven.
Vermijd fel licht, harde geluiden en activiteiten waarbij je blootgesteld wordt aan fel licht of waarbij je geest wordt geprikkeld. Zorg in je slaapkamer voor weinig licht en een lage temperatuur.
Probeer een rustgevende avond routine te vinden die goed bij jou past. Zorg dat deze zich vooral in het donker afspeelt, zodat je ontspannen aan je nacht kan beginnen.
Deze video is een goed voorbeeld van een fijne avond routine:
Tip # 3: Probeer angst gedachten aan te pakken
Bij tip 1 heb je geprobeerd de kern van het probleem te vinden. Vaak ontstaat te veel stress doordat je last hebt van vervelende angst gedachten.
Angstige gedachten kunnen heel moeilijk van je af te schuiven zijn. Uren woelen in bed met bepaalde gedachten in je hoofd is erg vervelend.
Als je hier last van hebt, kan het jou helpen door deze gedachten op te schrijven in een dagboek.
Het opschrijven van gedachten op papier kan je geest helpen om zich comfortabeler te voelen over het loslaten ervan. Dit kan je helpen om te ontspannen en een betere nachtrust te krijgen zonder angst gerelateerd nachtzweten.
Daarnaast zijn ontspanningsoefeningen zoals meditaties, ademhaling en yoga goede oefeningen om te leren omgaan met nare gevoelens en gedachten. Lees daar meer over in tip 4.
Tip #4: Ontspanningsoefeningen
Ook al is stress een natuurlijke reactie van het lichaam om zichzelf te beschermen, kan chronische stress of angst veel lange termijn effecten hebben, zoals nachtzweten.
Ontspanningstechnieken kunnen helpen om het lichaam te laten ontspannen.
Het is belangrijk om dit een kans te geven, stress kan namelijk nog voor een aantal andere vervelende symptomen zorgen. Hoofdpijn door stress is daar een grote boosdoener van.
Meditatie is een oefening voor lichaam en geest met een specifieke focus van aandacht en houding die gedachten laat komen en gaan zonder oordeel.
Meditatie is een bekende strategie voor de behandeling van slapeloosheid. Je kan hierbij doen aan bijvoorbeeld mindfulness-meditatie, bodyscan meditatie of geleide meditaties.
Een voorbeeld van een 10-minuten durende meditatie voor het slapen gaan:
Diep ademhalen kan een onderdeel van meditatie zijn, maar op zichzelf heeft het ook al een groot effect. Je kunt het op elk moment gebruiken, ook als je in bed ligt en je voelt de stress en angst over je heen komen.
Het doel ervan is om langzaam, gelijkmatig en diep adem te halen. Leg je hand op je buik en adem langzaam in, hou je adem een paar seconde in, en adem langzaam uit. Je kunt dit bijvoorbeeld 10 of 20 keer doen.
Hier een voorbeeld van een ademhalingsoefening tegen stress:
Tip #5: Ga de natuur in
Door regelmatig te wandelen in de natuur, kun je je angstgevoelens al sterk verminderen.
Veel mensen hebben last van ‘s nachts piekeren wat kan resulteren in nachtelijk zweten.
Wandelen of in de natuur zijn vermindert je stressgevoelens aanzienlijk. Het heeft daarnaast ook grote voordelen voor je gezondheid en vitaliteit.
Door in de natuur te wandelen krijg je een betere bloedsomloop. De bloedsomloop in het brein wordt bevorderd wat resulteert in minder angst- en stressgevoelens. De geluiden van de natuur werken daarnaast ook rustgevend.
Zoek een mooi bos in jouw omgeving en probeer iedere dag een wandelingetje te maken. Deze hoeft geen uren te duren, maar zorg dat je even schone lucht inademt.
De natuur ingaan kan namelijk ook helpen als je last hebt van stress in je benen of last hebt van buikpijn door stress.
Tip #6: Doe een raam open
Naast het aanpakken van de kern van het probleem, stress- en angstgevoelens, kun je ook wat praktische veranderingen toepassen.
Door in een koelere kamer te slapen zal je aanzienlijk minder zweten.
Laat de ramen open staan en de frisse lucht binnenkomen. Als het mogelijk is kun je een ventilator of airco gebruiken als je in bed ligt.
Tip #7: Verander je beddengoed en pyjama
Een onderdeel van het probleem zou kunnen zijn dat je ‘s nachts te warm bent aangekleed of dat je dekens te zwaar zijn. Probeer zware dekens te vervangen voor ademende lakens, lichte dekbedden of vochtafvoerende lakens.
Je fysieke omgeving heeft veel invloed op hoe warm je het krijgt tijdens het slapen. Een koelere omgeving kan de omvang van het nachtelijk zweten verminderen en de kwaliteit van je slaap verbeteren.
Vervang dikke pyjama’s voor een wat luchtigere stof die jouw lichaam laat ademen. Je zou ook kunnen proberen om zonder pyjama te slapen als je dat fijn vindt. Het lichaam laten ademen kan zeer bevorderend werken tegen nachtzweten.
Tip #8: Pas het tijdstip van lichaamsbeweging aan
Lichamelijke inspanning vlak voor het slapen gaan kan ‘s nachts tot meer zweten leiden. Dit komt omdat je lichaam nog niet volledig is afgekoeld van deze inspanning.
Als je hier veel last van hebt kan het jou helpen door in de ochtend of overdag aan lichamelijke inspanning te doen.
Geef je lichaam de tijd om tot rust te komen voordat je naar bed gaat, zodat je met een ontspannen geest en lichaam gaat liggen.
Tip #9: Vermijd zweet opwekkers
Bepaald voedsel kan ervoor zorgen dat je lichaam opwarmt en gaat zweten. Dit betreft gekruid eten, cafeïne en alcohol. Probeer deze dingen en sigaretten roken te vermijden voor het slapengaan.
Alcohol verhoogt je stressniveau omdat het de productie van het stresshormoon cortisol stimuleert. Alcohol vermijden kan ervoor zorgen dat je lichaam zich beter kan herstellen.
Bepaalde voeding kan dus je lichaamstemperatuur verhogen. Het lichaam wil zichzelf dan afkoelen door te gaan zweten. Onder andere cafeïne, energiedranken, alcohol en nicotine verhogen de hartslag waardoor je meer gaat zweten.
Het komt neer op...
Hierboven heb je kunnen lezen dat stress de grootste oorzaak is van nachtelijk zweten en wat de gevolgen kunnen zijn.
Gelukkig kun je niet alleen overmatig zweten in de nacht oplossen maar ook stress zelf.
En dat bereiken is veel makkelijker dan je denkt, mits je de juiste handvatten aangereikt krijgt. Helaas hebben veel mensen deze handvatten nooit gekregen.
Wij gaan je daarbij helpen. Hoe? Met ‘Het Stressvrij Geheim’ e-boek dat je helemaal gratis naar je mailbox krijgt toegestuurd als je de Stress test gedaan hebt.
Dit bijzondere naslagwerk gaat dieper in op stress en op de gezondheidsproblemen die je hierdoor kunt ervaren.
Doe nu de onderstaande Stress test om te weten in welke mate je gevoelig bent voor stress.