juni 21

2 comments

7 Tips om een Kort Lontje door Stress Te Beheersen

Krijg je regelmatig opmerkingen over de manier waarop je reageert?

Vind je zelf dat je vaak kort uit de hoek komt? Reageer je soms heftiger dan je eigenlijk zou willen?

Dan besef je waarschijnlijk dat je lontje veel korter is dan je zou wensen. En daar wil je natuurlijk wat aan doen!

In dit artikel geef ik je 7 tips om je korte lontje te beheersen. Waar wacht je nog op? Let's go!

Doel van dit artikel: In dit artikel ga ik uitleggen wat een kort lontje nu precies is. Ook zal ik wat vertellen over de relatie tussen stress en een kort lontje

Daarnaast nog wat andere oorzaken van een kort lontje kunnen zijn, welke gevolgen een kort lontje kan hebben en ik sluit af met 7 tips om een kort lontje door stress te beheersen.


Wat betekent een kort lontje?

Als je een kort lontje hebt, dan word je snel boos en ben je vaak opvliegend. Soms loopt je boosheid zo uit de hand dat je ook woedeaanvallen krijgt.

Heb je zelf een kort lontje dan merk je waarschijnlijk dat je veel sneller dan andere mensen boos, woedend of zelfs razend wordt. Vaak word je gewoon boos om niets, omdat iets niet meteen lukt of gewoon omdat de dingen niet gaan zoals je zou wensen.

Kort lontje dat aangestoken wordt door een lucifer

Misschien besef je dit niet altijd, maar anderen voelen zich vaak niet op hun gemak bij jou als je zo opvliegend bent.

Reageer je vaak te heftig, dan kunnen mensen bang zijn om jou hun mening te geven of om je overstuur te maken met iets wat ze doen.

Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen dat dit tot vrij ongemakkelijke situaties kan leiden. Mensen durven vaak zichzelf niet zijn bij jou uit angst voor jouw reacties. Op termijn kan dit er zelfs toe leiden dat mensen je na verloop van tijd gaan mijden of dat je relatie hierop stukloopt.

Man met kort lontje is boos op vrouw die naar beneden kijkt

Leven met iemand die een kort lontje heeft kan heel uitputtend zijn. Heb je een partner met een kort lontje, dan weet je vast dat je vaak op je hoede bent. Hij of zij is immers vaak onvoorspelbaar en dan ben je bang dat je partner bij het minste boos of opvliegend wordt.

Ken je iemand in je naaste omgeving met een bijzonder kort lontje, dan begrijp ik heel goed dat je je soms afvraagt hoe je het beste omgaat met zo’n persoon. Daarom hierbij enkele tips:


Wat je vooral niet moet doen:

 • In de tegenaanval gaan. Als ook jij opvliegend wordt, dan is het hek helemaal van de dam en kan de hele situatie escaleren.
 • Geef niet meteen kritiek op zijn of haar gedrag door uitspraken zoals ‘wees redelijk’, ‘stop met schreeuwen’ of ‘doe het wat rustig aan’. Dit zijn immers bevelen en een persoon die in woede uitbarst is niet voor rede vatbaar.
Man en vrouw schreeuwen woedend naar elkaar

Wat je wel kunt doen:

 • Hou je reactie onder controle en beheers je eigen emoties.
 • Pas als je partner uitgeraasd is, dan is hij of zij weer voor rede vatbaar en kun je een conversatie aangaan. Geef de situatie tijd.
 • Benader de situatie met een open houding: erken de boosheid van je partner en toon empathie. Reageer wel op een assertieve manier. Het is niet de bedoeling dat je jezelf helemaal wegcijfert omwille van het korte lontje van je partner.
 • Probeer op een constructieve manier deze boosheid uit te praten.

Maar waarom worden sommige mensen nu sneller boos dan anderen? Wat triggert een kort lontje, boosheid of opvliegendheid?


Kort lontje hebben door stress

Stress is een van de belangrijkste oorzaken waarom je sneller boos en opvliegend wordt.

Man kalmeert zijn boze vriendin

Onder invloed van stress komen er tal van processen op gang in je hersenen. Dat is normaal want in gevaarlijke omstandigheden helpen deze processen je om te overleven.

Een probleem wordt het echter als deze processen maar blijven doorgaan. En dat is nu precies wat er gebeurt onder invloed van stress.

Wil je weten welke processen er precies op gang komen en waar het precies fout loopt in je hersenen? Bekijk dan zeker eens onderstaande video.

In deze video legt neuropsycholoog Erik Scherder heel duidelijk uit wat er met je hersenen gebeurt als je onder stress staat. Hij geeft ook enkele tips om stress te vermijden. Op deze tips kom ik wat verderop in dit artikel trouwens terug.


Andere oorzaken van een kort lontje

Psychische aandoeningen

Tal van psychische aandoeningen kunnen als gevolg hebben dat je in sommige omstandigheden in woede uitbarst. Denk hierbij vooral aan borderline, antisociale persoonlijkheidsstoornissen, bepaalde gedragsstoornissen, enz…

Een stoornis springt er echter uit: de periodieke explosieve stoornis. Mensen die aan deze psychische stoornis lijden, kunnen hun woede vaak helemaal niet beheersen en zelfs buitensporig gewelddadig gedrag vertonen.

Woendende man met een kort lontje

In de DSM-5 (het diagnostisch en statistisch handboek voor psychische stoornissen) wordt deze stoornis geclassificeerd onder ‘stoornissen van de impulsbeheersing’.


Hersenaandoeningen

Hersenaandoeningen zoals alzheimer of dementie kunnen ervoor zorgen dat mensen een kort lontje hebben. Vaak zijn onmacht of het onvermogen zich te uiten of zich iets te herinneren dan triggers waarom patiënten zo opvliegend zijn.

Ook mensen die een hersentrauma hebben opgelopen door bijvoorbeeld een beroerte of een ongeval kunnen sneller in woede uitbarsten.

Hersenen met bliksem erin die hersentrauma voorstellen

Opvoeding

Je opvoeding speelt een belangrijke rol bij de manier waarop je met emoties omgaat.

Als je bent opgegroeid met het idee dat het oké is om je woede op een duidelijke manier te uiten, dan heb je niet geleerd deze emotie te begrijpen en te beheersen.

Anderzijds, ben je als kind vaak gestraft voor het uiten van je boosheid, dan kun je jezelf hebben aangeleerd om je woede te onderdrukken. Dit is geen gezonde situatie, want boos worden is in sommige gevallen goed.

Kind kijkt weg van haar moeder en onderdrukt haar woede

Hoe meer je je boosheid echter onderdrukt, hoe groter de kans dat als je de situatie niet meer onder controle hebt, je daadwerkelijk in woede uitbarst. Je reageert dan ook vaak heel opvliegend op gewone zaken en in normale omstandigheden.

Meld je aan voor mijn gratis training:

In 5 stappen naar een stress- en zorgen vrij leven

Leer in onze training leer je hoe: 

 • Stressoren en factoren die je overprikkelen kunt identificeren en verminderen.
 • Je een hack kunt toepassen om grip op je gedachten en gevoelens te krijgen.
 • De sleutel in ons onderbewuste brein ligt. 
 • Een permanente en pijnloze oplossing voor gevoelige mensen om voorgoed controle op stress te krijgen.

Karaktereigenschap

Bij sommige mensen ligt opvliegendheid gewoon in hun aard. Niet iedereen heeft evenveel geduld en een gebrek hieraan uit zich soms in sneller boos en chagrijnig worden.

Man met kort lontje op het werk

Hoewel je bepaalde karaktereigenschappen niet kunt veranderen, is het toch belangrijk om hieraan te werken. Waarom dit zo belangrijk is kom je in volgende rubriek te weten.


Gevolgen van een kort lontje

Snel boos worden is niet fijn voor jezelf, maar nog minder voor de mensen om je heen.

Na verloop van tijd kun je door je korte lontje terechtkomen in een sociaal isolement. Op zijn beurt kan dit tot allerlei sociale angsten leiden.

Man staat helemaal alleen op een pier

Kom je dan toch in sociale situaties terecht, dan krijg je het nog moeilijker om je sociaal te gedragen. Als een soort verdedigingsmechanisme komt die eigenschap van een kort lontje weer naar boven. En zo kom je natuurlijk in een vicieuze cirkel terecht.

Tal van onderzoeken hebben aangetoond dat een kort lontje en woede heel negatieve gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid.

In een artikel in het medische tijdschrift ‘Journal of Medicine and Life’ worden alle gezondheidsproblemen van woede duidelijk op een rijtje gezet.

En deze zijn niet min. Opvliegendheid kan leiden tot hart-en vaataandoeningen, longproblemen, eetstoornissen en zelfs diabetes.

Ik hoop dat je nu heel goed begrijpt waarom het zo belangrijk is om dat lontje van jou iets langer te maken. Ik geef je hiervoor dan ook graag 7 nuttige tips.


Kort lontje beheersen? 7 tips

Tip 1: Denk na voor je iets zegt

Makkelijk is het niet als je een kort lontje hebt, maar probeer het toch en wel zo vaak mogelijk: denk na voor je iets zegt.

Kwetsende woorden en agressief uit de hoek komen kunnen anderen hard bijblijven. Ook jij kunt hier trouwens last van hebben. Vaak voel je je schuldig als je nog maar eens te snel hebt gereageerd.

Schuldige vrouw denkt na en kijkt uit het raam

Nadenken voor je iets zegt als je geïrriteerd bent kan veel problemen voorkomen.


Tip 2: Uit je woede als je wat rustiger bent

Het is best oké om het niet eens te zijn met iemand en het is best oké dat je boos wordt als je voelt dat je onrecht wordt aangedaan. Boosheid opkroppen is net zo slecht als boosheid meteen uiten.

Daarom is het belangrijk om boosheid op het juiste ogenblik te uiten.

Vraag je je af wat het juiste moment is om je boosheid te uiten? Heel eenvoudig: zodra je rustiger bent en weer helder kunt denken.

Rustige vrouw neemt de tijd voodat ze haar woede uit

Uit je frustraties niet op een confronterende manier! Doe het op een assertieve manier, opbouwend én met ruimte voor dialoog.


Tip 3: Neem een time-out

Wordt het jou allemaal te veel en besef je dat je op het punt staat uit te barsten, neem dan letterlijk een time-out. Soms is het gewoon nodig om even je hoofd helemaal leeg te maken.

Een korte pauze kan je helpen om weer tot jezelf te komen. Tijdens zo’n pauze kun je je ook rustig voorbereiden op wat er gaat komen zonder geïrriteerd of boos te worden.

Briefje met time out

Tip 4: Ga op zoek naar de oorzaak bij jezelf

In het heetst van de strijd is het makkelijk om de schuld van je reactie bij iemand anders te leggen. Hiermee uit je echter ook meteen kritiek wat de spanning alleen maar zal verhogen.

Als jij een kort lontje hebt, dan is niemand behalve jijzelf hier schuldig aan. Verwijt anderen niet, maar zoek de oorzaak bij jezelf.

Ga na waarom je zo opvliegend reageert. Is het werkelijk het gedrag van iemand anders dat je korte lontje aanwakkert? Als je hierbij even stilstaat, dan zul je vast merken dat je boosheid vanuit je binnenste zelf komt.

Veel zwarte vraagtekens met een geel vraagteken

Tip 5: Pak meteen ook die oorzaak aan

Heb je een kort lontje door alle stress op het werk? Word je opvliegend omdat thuis alles op jou schouders terechtkomt? Is het een combinatie van beide?

Pak de oorzaak van je korte lontje aan. Neem wat gas terug op het werk. Zo vermijd je dat werkstress leidt tot onnodige discussies.

Praat met je partner over wat je dwarszit thuis. Samen kunnen jullie misschien een oplossing bedenken zodat je wat minder opvliegend wordt.

Vrouw en man praten over hun kort lontje

Tip 6: Lichaamsbeweging

Heb je de video van neuropsycholoog Erik Scherder wat eerder in dit artikel aandachtig bekeken?

Dan weet je vast hoe belangrijk lichaamsbeweging (tot op een bepaald niveau) is om van stress en de daarbij gepaard gaande boosheid verlost te geraken.

Ook tal van wetenschappelijke studies gebundeld in een interessant document Exercise and its Impact on Anger Management bewijzen deze stelling.

Deze studies toonden een voor een aan dat lichaamsbeweging kan worden toegepast als een manier om woede te beheersen.


Tip 7: Het Stressvrij Geheim

Nu je dit artikel hebt doorgenomen, hoop ik dat je inziet dat een kort lontje door stress veel meer kan verwoesten dan je lief is. Ik hoop ook dat bovenstaande tips je zullen helpen om hier beter mee om te gaan.

Ik heb echter nóg een bijzondere tip voor jou. Omdat deze laatste tip een van de belangrijkste is heb ik deze heel bewust als laatste bewaard.

Vrouw zit op een stoel met koffie en leest een ebook

Dit is immers niet zomaar een tip. Het is een naslagwerk dat je een unieke inkijk geeft om waarom het zo belangrijk is om stress, boosheid en opvliegendheid te beheersen. Deze belangrijke tip is een compleet e-boek en het heet ‘Het Stressvrij Geheim’.

Benieuwd hoe dit e-boek je kan helpen bij het beheersen van je korte lontje?

Doe de stress test en je komt dit geheim meteen te weten. Zodra je de test hebt gedaan krijg je dit e-boek helemaal gratis in je mailbox toegestuurd.

Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Een Gelukkig leven begint met Balans

  >