Heb je regelmatig een opgejaagd gevoel?
Als dat zo is ben je niet de enige! Veel mensen hebben hier namelijk last van.
Het gevoel dat je constant achter de feiten aanloopt kan heel gewoon lijken...
Alsof het je normale dagelijkse staat van zijn is. Dit is echter in de realiteit vrijwel nooit het geval. Het is niet goed voor je!
Een opgejaagd gevoel kan tot allerlei fysieke en mentale problemen leiden.
Laat het daarom niet zoals het is en probeer het zo snel mogelijk aan te pakken met behulp van de tips in dit artikel.
Doel van dit artikel: in dit artikel vertel ik je alles over een opgejaagd gevoel en hoe je het zo snel mogelijk kunt verminderen met tips die je in het dagelijks leven kunt toepassen.
Zo kun jij makkelijker meer rust vinden en zonder dat constante 'ik moet iets doen'-gevoel door het leven gaan.
Wat is een opgejaagd gevoel?
Voordat ik je ga uitleggen hoe je van een opgejaagd gevoel af kan komen, ga ik eerst even een stapje terug, wat is nu eigenlijk een opgejaagd gevoel?
Het is het gevoel hebben dat je altijd maar dingen te doen hebt. Je hebt het ene nog niet afgerond en het andere staat alweer op je te wachten.
Je hebt geen tijd om rust te nemen en even een stap terug te doen want je moet meteen weer door.
Of het nu komt door werk, verplichte vrijetijdsbestedingen, familiebezigheden, of alles tegelijk.
Als je het gevoel hebt dat je altijd maar door moet en dat er meer te doen is. En dat terwijl je geen rust neemt terwijl je dat wel graag zou willen, dan heb je te maken met een opgejaagd gevoel.
Omdat je zoveel te doen hebt is het vaak lastig om je aandacht bij één taak of activiteit te houden. Je productiviteit gaat dan achteruit en je besteed nog meer tijd dan dat je anders zou doen.
“Ook een teveel aan sociale bezigheden kan een opgejaagd gevoel opleveren, zelfs als het leuke bezigheden zijn.”
Dat je opgejaagd voelen een groot probleem is in Nederland vond het Sociaal en Cultureel Planbureau uit.
In het onderzoek ‘alle ballen in de lucht’ kwamen ze erachter dat 1 op de 3 Nederlanders aangaf zich weleens opgejaagd te voelen. Zelfs 1 op de 2 Nederlanders gaven aan zich weleens te druk te voelen.
In datzelfde onderzoek kijken ze ook naar hoe tevreden mensen zijn met hun leven, en je raad het waarschijnlijk al.
De mensen die zich weleens opgejaagd voelen zijn gemiddeld gesproken veel minder tevreden met hun leven.
Veel landgenoten hebben er dus last van en de kwaliteit van leven gaat volgens diegenen dus achteruit.
Een belangrijk gegeven. Maar hoe ontstaat het dan?
Hoe ontstaat een opgejaagd gevoel?
Zoals ik hierboven al aangaf zijn er allerlei mogelijke oorzaken van een opgejaagd gevoel, zoals bijvoorbeeld een stressvolle baan.
Ook problemen thuis en te veel sociale verplichtingen kunnen een opgejaagd gevoel opleveren, zelfs als het leuke sociale bezigheden zijn!
Andere belangrijke oorzaken komen uit het hedendaagse leven, zoals het feit dat we altijd maar bereikbaar zijn.
We lezen ook veel meer nieuws, via sociale media komen er veel meer prikkels op ons af en het is een stuk lastiger geworden om ons af te sluiten van al die prikkels van buiten.
Het komt erop neer dat als er veel prikkels zijn en je regelmatige in stressvolle situaties terecht komt, je veel cortisol produceert. Cortisol is een stresshormoon dat noodzakelijk is om te functioneren, en goed is als je je in een levensbedreigende situatie bevindt.
Het helpt je namelijk om snel en adequaat te reageren. Een teveel aan cortisol is echter niet goed voor je. Het hormoon maakt dat je gestrest raakt en hoe meer je ervan aanmaakt, hoe lastiger het is om de productie te verlagen en dus de stress te verminderen.
Elk klein ding kan je meer gestrest maken, bijvoorbeeld een goedbedoelde, maar slecht getimede opmerking van je partner: “wil je even naar de supermarkt voor een pak melk?” Terwijl je voelt dat je er eigenlijk geen tijd voor hebt.
In een gezonde situatie kun je er makkelijk mee omgaan, maar het cortisol zet je zo op scherp dat je er niet goed op reageert.
Dat kan zijn door boos te worden, of je probeert het toch te doen in je toch al drukke planning die je niet onder controle hebt. In ieder geval draagt al die stress bij aan het opgejaagde gevoel.
Goed, stressvolle situaties, geen controle hebben over je planning en te veel te doen te hebben zijn waardoor je je aandacht niet zo goed bij één taak kunt houden zijn situaties waar je je opgejaagd door gaat voelen.
Hoe merk je nu dat je je opgejaagd voelt?
Wat zijn de symptomen van een opgejaagd gevoel?
Een opgejaagd gevoel hebben komt in verschillende manieren tot uiting.
Dit zijn een aantal van de kenmerken waaraan je kunt weten dat je last hebt van een opgejaagd gevoel.
Symptomen van een opgejaagd gevoel
Daarnaast zijn er ook allerlei fysieke symptomen die kunnen op treden zoals,
Zoals je ziet, zijn veel van deze symptomen vergelijkbaar met die van stress. Dat is ook logisch gezien stress de belangrijkste factor is van een opgejaagd gevoel.
Zie in dit YouTube filmpje hoe stress allerlei processen in je lichaam beïnvloedt
Je weet nu dus wat een opgejaagd gevoel is, hoe groot het probleem is in de Nederlandse samenleving. Ik heb je inmiddels ook waar het door ontstaat en wat de belangrijkste symptomen zijn.
Maar nu het allerbelangrijkste: hoe kom je ervan af. Dat ga ik je nu vertellen.
Hoe herstel ik van een opgejaagd gevoel? 4 tips
(Mijn favoriete tip is tip 4, het zal je verbazen!)
Niemand vindt het leuk om constant maar met een opgejaagd gevoel rond te lopen. Het is een veelvoorkomend probleem en niet iets om je voor te schamen.
Het is echter wel hoog tijd dat je het probleem aanpakt, kijk daarom naar deze 4 tips om het opgejaagde gevoel zo snel mogelijk te verminderen of te voorkomen dat het in de toekomst een probleem wordt.
Tip #1 Pak stresssituaties aan voordat ze groter worden
Zoals gezegd zijn stress en de hormonen die daarbij vrijkomen één van de belangrijkste redenen van een opgejaagd gevoel. Ga daar dan ook mee aan de slag.
Is het bijvoorbeeld steeds hetzelfde probleem, het vervelende rapport dat je wekelijks moet schrijven en het almaar uitstelt?
Reserveer bijvoorbeeld een tijd waarin je niet gestoord kan worden. Of praat met je collega’s of baas over een andere oplossing voor dit rapport.
Probeer te voorkomen dat je doet alsof de stresssituatie niet bestaat, want meestal wordt het daar niet beter op. Stel een plan van aanpak op en probeer zo snel mogelijk stress te verminderen.
Tip #2 Wees assertief, leer grenzen te stellen
Voel je dat je steeds achter de feiten aanloopt omdat iedereen altijd wat van je wilt. Vind je het lastig om nee te zeggen? Dit is een probleem waar veel mensen last van hebben.
Neem hier echter geen genoegen mee. Leer assertiever te zijn! Als je simpelweg te veel dingen te doen hebt op je werk bijvoorbeeld.
Omdat je collega’s en/of je baas denken dat ze allerlei taken maar bij jou kunnen leggen, kan het goed zijn om het gesprek aan te gaan en te leren vaker nee te zeggen.
Mocht de stress uit je thuissituatie komen, bijvoorbeeld omdat je te veel verantwoordelijkheden voelt wat betreft de kinderen of je relatie. Dan kan het goed zijn om duidelijke afspraken te maken met je partner zodat het opgelost kan worden zonder dat er heftigere problemen komen.
Tip #3 Neem tijd voor jezelf, doe een stap terug
Zorg dat je af en toe tijd voor jezelf neemt. Als je veel last hebt van stress is het goed om de stresssituaties aan te pakken.
Daarnaast kun je ook leren om beter met stresssituaties om te gaan zodat je er minder last van hebt. Kijk bijvoorbeeld eens naar ontspanningsoefeningen.
Ook met meditatie kun je leren om tijdens een stressvolle situatie even een stap terug te doen en met het controleren van je ademhaling en andere technieken minder last te hebben van het opgejaagde gevoel.
Ook creatieve hobby's of sport kunnen goed helpen om je minder opgejaagd te voelen omdat daar andere hormonen bij vrijkomen die het stressgevoel wegnemen.
Als dat te veel voor je is, kan iets simpels als een wandeling door het park of een stille ruimte opzoeken om je gedachten wat af te leiden al helpen om het opgejaagd gevoel te verminderen.
Tip #4 Besteed eens wat van je tijd aan anderen
Het klinkt misschien heel tegennatuurlijk, als je immers meer tijd aan anderen geeft, hou je minder voor jezelf over en zou je je juist alleen maar gejaagder moeten voelen.
Toch is het volgens een onderzoek van de Amerikaanse onderzoekster Cassie Mogilner juist zo dat je je dan juist voelt alsof je meer tijd hebt. Hoe zit dat dan?
Het grote verschil zit hem in productiviteit en tijdverspilling. Het onderzoek vond namelijk uit dat mensen die hun tijd nuttig besteed hadden zich veel beter over zichzelf voelden.
De personen die hun tijd besteed hadden aan anderen hadden het gevoel iets bereikt te hebben. Ze namen dat positieve gevoel mee in hun andere bezigheden waardoor ze productiever konden werken.
Dus, het kan goed zijn om je tijd af en toe te besteden aan het helpen van anderen, om daarna zelf tot betere resultaten te komen.
Wees je er wel van bewust dat dit niet betekent dat je alleen maar aan anderen moet denken en jezelf vergeten, maar af en toe uit de sleur raken en je goed voelen heeft dus een positief effect.
Zo, met deze 4 tips ben je al een heel eind op weg om effectief een opgejaagd gevoel te kunnen verminderen.
Laat je leven niet voor je geleefd worden. Neem je leven weer in handen en kom op een snelle manier van het opgejaagde gevoel af!