Slaan bij jou de stoppen soms wel eens helemaal door?
Voel je je soms spinnijdig en leidt dit vaak tot woedeaanvallen?
Barst je vaak omwille van kleine dingen in woede uit?
Goed dat je dit artikel hebt ontdekt! Met een beetje hulp is het mogelijk om beter met woedeaanvallen om te gaan.
Doel van dit artikel: Ik zal je in dit artikel uitleggen wat woedeaanvallen precies zijn en wat de symptomen zijn. Ook zal ik ingaan op waarom je woedeaanvallen krijgt.
Daarnaast ook waarom het belangrijk is om woedeaanvallen te beheersen en ik zal afsluiten met 10 krachtige tips die je helpen om beter met woedeaanvallen om te gaan.
Wat is een woedeaanval?
Een woedeaanval is een ongecontroleerde uitbarsting van opgekropte woede, frustratie, angst of stress.
Vind je het moeilijk om met bepaalde emoties om te gaan, dan kan dit een woedaanval tot gevolg hebben.
Woedeaanvallen kunnen verbaal zijn, fysiek of beide. Zo kun je behoorlijk hard gaan schreeuwen of huilen, met deuren slaan of iets kapotslaan, schoppen of met dingen gaan gooien.
Woedeaanvallen hebben niet alleen een heel negatieve invloed op jezelf. Ook mensen om je heen kunnen behoorlijk lijden onder je woedeaanvallen.
Sommige mensen zullen je meteen laten merken dat je te ver gaat. Anderen zullen je woedeaanvallen – vaak uit schrik – tolereren. Je begrijpt vast dat dit geen gezonde situatie is. Een woedeaanval kan anderen hard bijblijven, vooral als een woedeaanval gepaard gaat met verbaal of fysiek geweld.
Symptomen van een woedeaanval
Net voor een woedeaanval besef je vaak heel goed dat de intensiteit van je emoties ondraaglijk wordt. Je weet niet meer wat je met jezelf moet aanvangen om met alle opgekropte woede om te gaan.
Hoe een woedeaanval zich manifesteert hangt af van persoon tot persoon.
Bij sommige personen uit zo’n woedeaanval zich verbaal:
Andere mensen neigen tijdens een woedeaanval naar destructief gedrag.
Een combinatie van verbaal of fysiek geweld is natuurlijk ook mogelijk.
Krijg je vaak woedeaanvallen, dan wil je vast weten wat hiervan de oorzaken kunnen zijn.
Waarom heb ik woedeaanvallen?
We leven in een stressvolle maatschappij. Er wordt steeds meer van ons verwacht en dat geeft een hoop stress.
Hoe meer stress je ervaart of hoe minder goed je met stress kunt omgaan, hoe groter de kans dat alle opgekropte emoties leiden tot een woedeaanval.
Na een drukke werkdag haal je de kinderen van school. Je doet snel boodschappen en je maakt het avondeten klaar.
Je bent er niet helemaal bij met je gedachten: die deadline voor een presentatie van je bedrijf spookt door je hoofd, je verwacht nog een telefoontje van een klant en morgen moet je alweer om 8 uur op kantoor zijn.
De kinderen hebben hulp nodig met hun huiswerk, je man heeft honger en wil eten, de hond rent er met de kippenbouten vandoor… het wordt je allemaal teveel.
Alle frustraties en stress borrelen in je op, je schreeuwt dat jij altijd alleen voor alles verantwoordelijk bent en uit frustratie gooi je de snijplank op de vloer.
Ook angst speelt een grote rol bij woedeaanvallen. Vaak gaat het om angst om de controle te verliezen.
Als je bang bent voor iets, dan maakt niet alleen het voorwerp van je angst je bang, maar ben je ook bang om in bepaalde situaties de controle te verliezen.
Je lijdt aan arachnofobie (spinnenangst). Zo’n grote angst voor spinnen dat je meteen alle controle over jezelf verliest als je er eentje opmerkt.
Je weet best dat zo’n diertje je helemaal geen kwaad doet. Het is echter het gebrek aan controle over jezelf die je de grootste angst inboezemt. Misschien krijg je wel een angstaanval of ga je hyperventileren als je met een spin geconfronteerd wordt.
Een van je vrienden weet van je spinnenangst en besluit een grap uit te halen. Hij heeft een gigantische plastic spin in een van je kasten verstopt. Terwijl jij op zoek gaat naar iets lekkers houdt hij jou nauwlettend in de gaten.
Je opent de kast en in een hoekje ontdek je de spin. Meteen ben je bang en je voelt de razernij bij je opkomen en begint je vriend toe te schreeuwen. Je barst in woede uit…
Woedeaanvallen beheersen: hoe eerder, hoe beter
Misschien voel je je verlegen als het nog maar eens tot een woedeaanval kwam. Misschien voel je je ook schuldig als je jezelf niet onder controle hebt kunnen houden.
Zo’n woedeaanval zou je natuurlijk het liefst vermijden, maar vaak wordt het je allemaal te veel en heb je je emoties helemaal niet onder controle.
Vervelend voor jezelf, maar net zo goed voor mensen uit je omgeving. Vaak weten ze helemaal niet wat hen overkomt als je begint te schreeuwen of als je je woede op een fysieke manier uit.
Een bijkomend probleem is dat woede een aanstekelijke emotie is. Als je iemand toeschreeuwt of als je je agressief gedraagt, dan brengt dat bij anderen vaak een gelijkaardige reactie teweeg.
Je begrijpt vast wel dat er bij wederzijdse woede of agressie helemaal geen constructieve communicatie meer mogelijk is. Vaak is het hek dan helemaal van de dam. Menig relatie is al gesneuveld op basis van woede.
Uit sociaal oogpunt is het dan ook heel belangrijk om woedeaanvallen te beheersen.
Dit is echter niet de enige reden!
Onderzoek uit 2014 door de Harvard School of Public Health heeft uitgewezen dat woedeaanvallen het risico op hartaanvallen, beroertes en andere cardiovasculaire aandoeningen aanzienlijk verhogen.
Maar er is nog meer verontrustend nieuws. Wetenschappers van de Universiteit van Harvard ontdekten dat woede ook je longen kan schaden. Dit heeft te maken met het vrijkomen van stresshormonen voor en tijdens een woedeaanval.
Mary A. Fristad, psychiater verbonden aan de Universiteit van Ohio stelt zelfs dat woedeaanvallen ten gevolge van stress je levensduur aanzienlijk kunnen verkorten.
Woedeaanvallen zijn heel slecht voor je algemene gezondheid!
Dit gezegd zijnde hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen hoe belangrijk het is om woedeaanvallen te beheersen.
Speciaal om jou hierbij te helpen heb ik enkele tips op een rijtje gezet.
10 Tips om beter om te gaan met woedeaanvallen
Het kan behoorlijk beangstigend zijn als woede je overvalt. Gelukkig bestaan er tal van manieren om ervoor te zorgen dat deze niet meteen tot een woedeaanval leidt.
Tip 1: Identificeer wat bij jou woede oproept
Barst je vaak in woede uit dan is een eerste stap nagaan wat deze woedeaanvallen bij jou veroorzaken.
Dit kan dagelijkse stress zijn, opmerkingen en gezeur van collega’s, vrienden of familieleden of zelfs van mensen die je helemaal niet zo goed kent, enz…
Ook praktische zaken kunnen aan de basis liggen van woedeaanvallen. Denk maar aan files, openbaar vervoer, lange wachtrijen in de supermarkt, enz…
Hou hierbij wel rekening dat je nooit anderen of externe omstandigheden de schuld kunt geven van je woedeaanvallen.
Deze triggers inventariseren kan je wel een inzicht geven in de oorzaken van je woedeaanvallen.
Tip 2: Evalueer je woedeaanvallen
Pas als je je bewust bent van de oorzaken van je woedeaanvallen, kun je starten met het beheersen ervan.
Zo kun je bijvoorbeeld je dag anders indelen zodat je met minder stress geconfronteerd wordt.
Barst je vaak in woede uit omdat je voelt dat jou onrecht wordt aangedaan, probeer dan de omstandigheden te veranderen.
Wat de oorzaak van je woedeaanvallen ook is, hou er rekening me dat je bepaalde zaken nu eenmaal moet aanvaarden. En ga hier ook op een rustige manier mee om.
Als je woedend wordt omdat jouw trein nog maar eens te laat is… jammer maar door in woede uit te barsten zal deze echt niet sneller komen. Dat is iets waar je – hoe boos je ook wordt – helemaal geen controle over hebt.
Tip 3: Herken de waarschuwingssignalen
Er zijn vast signalen die je herkent als een woedeaanval zich aandient. Misschien gaat bij jou je hartslag meteen de hoogte in, misschien begin je te zweten, ga je sneller ademhalen of steken allerlei vervelende gedachten de kop op.
Hoe beter je de waarschuwingssignalen herkent, hoe sneller je kunt ingrijpen om een woedeaanval te voorkomen.
Ook vooraf woedebeheersingstechnieken – zoals bijvoorbeeld een rustige ademhaling of in gedachten tot 10 tellen – kunnen voorkomen dat je het kookpunt bereikt.
Tip 4: Zet een stapje opzij
Je kunt figuurlijk een stapje opzij zetten, maar ook letterlijk.
Als je probeert een discussie te winnen, dan zal dit je woede alleen maar aanwakkeren. Doe figuurlijk een stapje opzij en aanvaard dat de discussie nergens toe leidt. Een productief gesprek voeren als woede in je opborrelt lukt immers toch niet.
Ook letterlijk afstand nemen kan vermijden dat je op een gegeven ogenblik ontploft. Wordt het jou allemaal te veel, zonder je dan even af om weer tot jezelf te komen. Een time-out helpt zeker om een woedeaanval te voorkomen.
Voel je tijdens een vergadering dat je in woede zult uitbarsten, ga dan even op de gang staan. Maken de kinderen of je partner je van streek, ga dan even naar buiten en maak een wandeling.
Dit brengt ons meteen bij de volgende tip.
Tip 5: Kom in beweging
Door stress, angst en woede komen er stresshormonen vrij in je lichaam. Deze stresshormonen tijdig uit je lichaam verwijderen kan een woedeaanval voorkomen.
De beste manier hiervoor is lichaamsbeweging. Als je voelt dat een woedeaanval op komst is, ga dan een flinke wandeling maken. Ga desnoods hardlopen om alle stresshormonen uit te lijf te krijgen.
Regelmatig bewegen helpt echt om je beter te ontspannen en om symptomen van stress te verlichten. Bovendien maak je door lichaamsbeweging je geest helemaal leeg.
Tip 6: Beheers je gedachten
Onderzoek toont aan dat cognitieve gedragstherapie heel efficiënt is bij het beheersen van woedeaanvallen.
Deze vorm van therapie leert je om beter met negatieve gedachten om te gaan waardoor je je stemming (in dit geval woede) efficiënter kunt beheersen.
Moet je hiervoor dan meteen een therapeut raadplegen? Dat kan en dat mag, maar je gedachten sturen kun je ook perfect zelf.
Hoe vaker je denkt aan woede, hoe meer deze aangewakkerd wordt. Hoe vaker je denkt: ‘ik kan er niet meer tegen’, hoe groter de kans dat je inderdaad onderuit gaat.
Merk je dat bepaalde gedachten je woede aanwakkeren, probeer deze dan te herformuleren.
“Ik heb het nu wat moeilijk, maar morgen is een nieuwe dag en het lukt me vast om morgen wat rustiger in het leven te staan.”
of
“Oké, de trein is te laat, maar tijdens het wachten neem ik heel bewust de tijd om even tot rust te komen.”
Tip 7: Verander van kanaal in je hersenen
Als een praatprogramma op t.v. saai wordt, wat doe je dan? Precies, je verandert het kanaal.
Wordt het je allemaal te veel, verander dan het kanaal in je hoofd.
Blijven denken aan die stressvolle dag op het werk wakkert je stress en woede alleen maar aan. Verander dit kanaal en concentreer je op iets anders. Leid jezelf af met dingen die je leuk vindt zodat de stress over deze vervelende dag het niet van je over neemt.
Tip 8: Stel een ‘calm down’ pakket samen
Een bijzonder leuke tip om stress te verlichten en woedeaanvallen te voorkomen is een ‘calm down’ pakket samenstellen.
Je weet vast dat je na een stressvolle dag op het werk niet zoveel kunt hebben en dat er niet veel nodig is om in woede uit te barsten als er iets misloopt. Om het effect van deze frustraties wat te verlichten is het samenstellen van een ‘calm down’ pakket een prima idee.
Denk hierbij vooral aan dingen die je zintuigen beïnvloeden zodat je je emotionele toestand kunt veranderen: een geurkaars, spreuken die je moed geven, enkele van je favoriete snacks, een fleecedekentje, wat rustige muziek, een meditatiemomentje, enz…
Tip 9: Concentreer je op ontspanning
Onderzoek heeft uitgewezen dat een van de meest efficiënte manieren om woedeaanvallen door stress te bestrijden relaxatieoefeningen zijn.
Er bestaan natuurlijk tal van ontspanningsoefeningen. Het gaat erom de techniek te vinden die bij jou het beste werkt. Ademhalingsoefeningen en autogene training zijn twee veel gebruikte technieken om woede onder controle te houden.
Als je deze technieken op regelmatige basis oefent kunnen deze je zeker helpen om met minder stress door het leven te gaan waardoor je je woedeaanvallen kunt beheersen.
Tip 10: Het Stressvrij Geheim
De meest bijzondere tip heb ik als laatste bewaard. Dat woedeaanvallen hand in hand gaan met stress is je nu waarschijnlijk duidelijk.
In mijn e-boek ‘Het Stressvrij Geheim’ kom je te weten waarom stress zo gevaarlijk is voor je gezondheid.
Het allerbelangrijkste wat ik in dit e-boek bespreek is hoe je kunt vermijden dat stress het volledig van je overneemt. Eenmaal je dit goed begrijpt zal het een fluitje van een cent zijn om woedaanvallen te beheersen.
Benieuwd hoe dit boek je kan helpen? Als je mij je e-mail adres doorstuurt, dan zorg ik ervoor dat je dit bijzondere boek helemaal gratis in je mailbox krijgt:
Fijn om de diverse uiteenlopende tips te lezen