Je staat er misschien niet zo bij stil maar stress kan je levensverwachting behoorlijk verkorten.
Hoewel stress niet direct een hartaanval kan veroorzaken, kan het wel een grote invloed hebben op de gezondheid van je hart.
Chronische stress kan zelfs symptomen geven van een stress infarct.
In dit artikel geef ik je de gevolgen van langdurige stress op je hart en geef ik je een eenvoudige oplossing.
Doel van dit artikel: met dit artikel wil ik je bewust maken van de gevaren van stress en welke invloed stress kan hebben op je hart. Ik reik je ook de oplossing aan om iets te doen aan stress voordat het te laat is.
Welke invloed heeft stress op je levensverwachting?
Langdurige stress verhoogt het risico op hartziekten, verslaving, stemmingsstoornissen en posttraumatische stress.
Het kan je metabolisme beïnvloeden, waardoor aan obesitas gerelateerde aandoeningen zoals diabetes sneller optreden. Stress tast ook je vermogen aan om emoties te reguleren en helder te denken.
Om je bewust te maken van de gevaren van stress wil ik je eerst en vooral confronteren met enkele harde cijfers.
Uit een Finse studie blijkt dat chronische stress je levensverwachting met maar liefst 2,8 jaar verkort. Door chronische stress kun je dus letterlijk sneller doodgaan.
Ook andere onderzoekers onderzochten de invloed van stress op de levensverwachting.
Tijdens een recente studie aan het Yale Interdisciplinary Stress Center maakten onderzoekers gebruik van een biochemische test waarmee de biologische leeftijd kan worden gemeten. Zo’n test wordt een epigenetische klok genoemd en voorspelt de levensduur en gezondheid beter dan de werkelijke leeftijd.
Deze studie kreeg de naam ‘GrimAge’. Een belangrijke vraag die werd gesteld was: Hoeveel versnelt chronische stress onze biologische klok?
Volgens de bevindingen van deze studie doet stress iemands ‘klok’ inderdaad aanzienlijk sneller tikken. Stress zorgt met andere woorden voor een kortere levensverwachting omdat je er sneller ouder van wordt.
Tikken wordt niet alleen in verband gebracht met een klok maar je denkt waarschijnlijk meteen ook aan het tikken van je hart. Dit leidt ongetwijfeld tot een andere belangrijke vraag: wat is de invloed van stress op mijn hart?
Kan stress leiden tot een hartinfarct?
Hartaandoeningen zijn inderdaad een potentieel stressgerelateerd probleem.
Stress kan leiden tot hoge bloeddruk, wat een risico kan vormen voor een hartaanval of een beroerte. Stress kan in die zin ook bijdragen tot risico's op hart- en vaatziekten omdat je onder invloed van stress ook ongezonder gaat leven: roken, alcoholgebruik en een gebrek aan lichaamsbeweging.
In 2017 werd een studie uitgevoerd waarbij de hersenactiviteit werd bestudeerd samen met beenmergactiviteit en slagaderontstekingen. Onderzoekers concentreerden zich hierbij op het deel van de hersenen dat betrokken is bij angst en stress.
De bevindingen van deze studie waren dat emotionele stressoren inderdaad kunnen leiden tot hart- en vaatziekten.
Kan stress op je hart slaan?
Acute stressvolle situaties die op je hart slaan
Misschien heb je het zelf al ervaren: in een stressvolle situatie gaat je hart sneller slaan.
Je hebt een belangrijk sollicitatiegesprek en zenuwachtig zit je in de gang te wachten tot het jouw beurt is. Je voelt je hart als een razende te keer gaan. Het klopt zo hard dat je je afvraagt of de andere sollicitanten je hart kunnen horen bonzen.
Het is vrij normaal dat zo’n situatie op je hart slaat. De reden hiervoor is dat je lichaam reageert op de stress die je op dat moment ervaart door de fight-or-flight respons te activeren. Je lichaam laat een reeks hormonen los die je hyper-alert, gefocust en energiek maken.
Vanuit evolutionair oogpunt is de fight-or-flight respons een systeem dat we nodig hebben om te overleven.
Bij gevaar sturen je hersenen signalen door je hele lichaam om je te waarschuwen dat je je in een levensbedreigende situatie bevindt en dat je deze het best zo snel mogelijk verlaat. Hiervoor heeft je lichaam heel veel kracht nodig.
Stresshormonen zoals adrenaline en cortisol geven je lichaam deze kracht. Deze waterval aan stresshormonen zorgt voor een verhoogde hartslag en ademhaling zodat je ‘gevaarlijke’ situaties de baas kunt.
Dat is natuurlijk prima als je je inderdaad in een gevaarlijke situatie bevindt. Gevaarlijk is een sollicitatiegesprek nu wel niet – en je vlucht er inderdaad ook liever niet voor – maar de stresshormonen zorgen er wel voor dat je zo alert mogelijk blijft.
Zo’n tijdelijke stress die op je hart slaat is soms behoorlijk vervelend maar niet gevaarlijk.
Chronische stress die op je hart slaat
Een heel ander verhaal wordt het als je constant of ook in rust het gevoel hebt dat je hart harder klopt.
Je zit op de bank naar je favoriete serie te kijken en plots voel je je hart in je keel kloppen. Je vraagt je af waar dit vandaan komt want eigenlijk zit je best wel rustig en op je gemak na een hectische dag.
Na een acute stressvolle situatie verdwijnen stresshormonen vrij snel uit je lichaam. Na het sollicitatiegesprek tril je nog wat na, maar eenmaal je thuis bent komen je hartslag en je ademhaling tot rust.
Ervaar je chronische stress dan krijgen stresshormonen de kans niet om uit je lichaam te verdwijnen. Je lichaam blijft in een fight-or-flight modus en je voelt je constant opgejaagd, ook als je ’s avonds probeert tot rust te komen. Maar je lichaam denkt dat het nog steeds in gevaar is.
Het resultaat hiervan is dat je constant voelt dat je hart sneller slaat en dat je constant sneller ademhaalt. Dit kan heel beangstigend zijn.
Misschien denk je dat er inderdaad iets mis is met je hart en ga je hierdoor nog meer stress ervaren. Zo is de cirkel natuurlijk helemaal rond en blijf de stress op je hart slaan.
Hartkloppingen door stress komt vaak voor en deze hartkloppingen ervaar je meestal wanneer je in rust bent. Het is een duidelijk waarschuwingssignaal dat je iets moet doen aan je levensstijl en moet proberen om met minder stress door het leven te gaan.
Maar hartproblemen door stress kunnen ook minder duidelijk aanwezig zijn. Stress is een ‘silent killer’ en kan ook een ‘silent’ of stil infarct veroorzaken.
Wat merk je van een stil infarct?
Zoals de naam al doet vermoeden merk je in eerste instantie niet zoveel van een stil infarct. Het is een infarct dat optreedt zonder duidelijke symptomen.
Volgens de American Heart Association zijn stille infarcten goed voor ongeveer 21% van alle hartaanvallen.
Sommige mensen ervaren helemaal geen symptomen of tekenen van een stil infarct. Iemand weet misschien pas dat hij een hartaanval heeft gehad als diagnose – vaak toevallig - pas na weken of maanden wordt gesteld.
Andere mensen ervaren dan weer niet-specifieke symptomen zodat ze helemaal niet aan een infarct denken. Deze symptomen kunnen langdurige vermoeidheid zijn, benauwdheid, overmatig en nachtelijk zweten, misselijkheid, slaapproblemen, enz…
Gaat er bij jou al een belletje rinkelen? Inderdaad, dit zijn ook de meest voorkomende klachten van chronische stress.
Gezondheidsdeskundigen kennen de precieze oorzaak van een stil infarct niet, maar verschillende factoren kunnen een rol spelen, waaronder stress.
Maar ook een hoog cholesterolniveau, roken en het gebruik van bepaalde medicijnen kunnen leiden tot een stil infarct. Allemaal zaken dus die het resultaat kunnen zijn van chronische stress.
Wat doet te veel stress met je lichaam?
Naast de bekende lichamelijke symptomen die ik hierboven al heb aangehaald zorgt te veel stress ook voor klachten die je niet zo meteen met stress in verband brengt.
#1: Haaruitval en vroegtijdig grijs worden
Stress kan telogene effluvium veroorzaken. Dit is een aandoening waarbij de haarzakjes beschadigd raken waardoor je haar makkelijker uitvalt.
Maar van chronische stress word je ook sneller grijs. De oorzaak hiervan is dat stresshormonen de stamcellen kunnen aantasten die verantwoordelijk zijn voor het haarpigment.
Zonder die cellen worden er geen nieuwe pigmentcellen aangemaakt waardoor je grijs wordt.
#2: Je wordt gevoeliger voor pijn
Stress heeft invloed op de manier waarop je pijn ervaart. De oorzaak hiervan is een overdreven reactie op pijnprikkels.
Wetenschappers gaan ervan uit dat deze verhoogde pijnrespons ontstaat doordat stress de hormonen die je helpen om met pijn om te gaan minder effectief maken.
#3: Verminderde vruchtbaarheid
Stress beïnvloedt de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen.
Het kan de menstruatiecyclus verstoren met als gevolg een verminderde ovulatie en onregelmatige maandstonden. Bij mannen wordt langdurige emotionele stress in verband gebracht met een lager aantal zaadcellen die ook nog eens minder beweeglijk zijn.
Deskundigen zijn niet helemaal zeker van de exacte reden hiervoor maar wijten deze problemen aan het feit dat het lichaam alle energie gebruik om te vechten of te vluchten. Hierdoor besteedt het minder aandacht aan niet zo’n belangrijk functies zoals vruchtbaarheid.
#4: Opvliegers
Het is normaal om te zweten als je nerveus bent. Volgens evolutiewetenschappers maakte zweet de oermens gladder waardoor roofdieren en vijanden minder grip hadden op het lichaam.
Door chronische stress ga je in het algemeen meer en vaker zweten. Voor vrouwen in de menopauze komt hier ook nog eens bij dat stress leidt tot hevigere opvliegers.
#5: Het gevoel van een brok in je keel
Ooit al het gevoel gehad dat er iets in je keel blijft steken ook al zit er helemaal niets? Chronische stress kan hiervan de oorzaak zijn.
Bij angst vernauwen de spieren in het onderste deel van de keel waardoor je het gevoel krijgt dat er iets zit en dat je niet goed door kunt slikken.
#6: Winderigheid, een opgeblazen gevoel en veel plassen
De darmen hebben hun eigen zenuwstelsel - het enterische zenuwstelsel. Dat zenuwstelsel staat in verbinding met de hersenen. Onder invloed van stress gaan je darmen verkrampen wat kan leiden tot winderigheid, een opgeblazen gevoel of constipatie.
Maar ook de oeroude vecht-of-vlucht reactie zit hier voor iets tussen. Als je in gevaar verkeert en moet vluchten neem je het best zo weinig mogelijk spullen mee.
Ontlasting en urine kunnen beschouwd worden als overtollige zaken en net daarom geven de hersenen het lichaam een sein om deze zaken fysiek te ‘dumpen’.
Dat chronische stress een heel negatieve invloed heeft op je gezondheid én gevaarlijk kan zijn is je nu vast al duidelijk.
Daarom is het belangrijk om met minder stress door het leven te gaan. Lijkt je dat een onmogelijke opgave? Dat is het heus niet. Je moet natuurlijk wel weten hoe je dit op de juiste manier aanpakt. Het goede nieuws is dat ik je hierbij kan helpen.
Het Stressvrij Geheim
Om te weten te komen wat ‘Het Stressvrij Geheim’ is en hoe het je kan helpen om met minder stress door het leven te gaan nodig ik je graag uit om onderstaande Stress Test te maken.
In 5 minuten kun je met deze test nagaan hoe stress je leven beïnvloedt.
Na het maken van deze ‘Stress Test’ stuur ik je het e-boek ‘Het Stressvrij Geheim’ helemaal gratis toe.
Hiermee krijg je een inzicht in waarom je zo’n stressvol bestaan leidt en wat je kunt doen om de vicieuze stresscirkel te doorbreken.
Je leert tal van stressmanagement technieken om je gezondheid op peil te houden zodat je een stress infarct kunt vermijden.
Maak vandaag nog de gratis test. Door tijdig in te grijpen kun je vermijden dat stress je gezondheid volledig ondermijnt. Je kunt er je levensverwachting aanzienlijk mee verlengen.