mei 11

0 comments

Galblaas Klachten door Stress? Symptomen + 7 Tips

Een scherpe pijn rechtsboven in je buik.

Een opgeblazen gevoel als je vette voeding hebt gegeten.

Je misselijk voelen en moeten braken zonder aanwijsbare reden.

Herkenbaar? Misschien zijn deze klachten het gevolg van problemen met je galblaas.

Maar hoe ontstaan galblaas klachten? Wat zijn de symptomen van galstenen of een galblaasontsteking en wat kun je doen als je galblaas klachten door stress hebt?

Doel van dit artikel: In dit artikel ga ik je alles leren over galblaas klachten door stress. Na het lezen van dit artikel weet je ook wat je tegen deze vervelende klachten kunt doen én hoe je ze kunt voorkomen.


Wat doet de galblaas?

Waarschijnlijk weet je dat je galblaas een orgaan is in je lichaam. Wat je misschien niet weet is wat de functie van je galblaas is. Dat is niet erg en ook niet zo vreemd want de meeste mensen weten dit niet. De galblaas is een klein, peervormig orgaan waar we nauwelijks bij stilstaan.

Je galblaas ligt aan de onderkant van je lever, rechts bovenin de buik.

Je lever heeft verschillende functies. Een van deze functies is de productie van gal. Deze gal wordt gevormd uit cholesterol en komt tijdens het eten vrij in je lichaam.

Gal is een vloeistof die belangrijk is voor je spijsvertering en zorgt voor een betere opname van vetten in je darmen. Je galblaas doet dienst als een tijdelijke opslagplaats van deze vloeistof.

Zodra er voedsel in de darmen komt, geeft je galblaas zijn inhoud af door de galgangen in je darm. Dit zorgt voor de vertering van voedsel. Indien vet niet goed wordt verteerd kan er veel vet via de ontlasting worden uitgescheiden. Het gevolg hiervan is vaak diarree en/of buikpijn. Leuk is dit niet maar er kan nog veel meer fout lopen in en met je galblaas.

Wil je meer te weten komen over de galblaas? Bekijk dan zeker even onderstaande video:


Hoe herken je galblaas problemen?

Galstenen

In je galblaas kunnen zich galstenen ontwikkelen. Hoewel wetenschappers er nog niet helemaal uit zijn heeft wetenschappelijk onderzoek wel aangetoond dat er bepaalde risicofactoren zijn galstenen in de hand werken.

 • De leeftijd: galstenen komen 4-10 keer vaker voor bij ouderen dan bij jongeren.
 • Geslacht, vruchtbaarheid en orale voorbehoedsmiddelen: vrouwen hebben tijdens hun vruchtbare jaren bijna twee keer zoveel kans als mannen om galstenen te krijgen.
 • Obesitas: zwaarlijvigheid is een belangrijke risicofactor voor galstenen.
 • Diabetes: mensen met diabetes hebben over het algemeen een hoog gehalte aan vetzuren, triglyceriden genaamd. Deze kunnen het risico op galstenen verhogen.
 • Een sedentaire levensstijl: mensen die weinig bewegen zijn vatbaarder voor galstenen dan mensen die regelmatig bewegen en sporten.
Om galstenen bij galblaas klachten te vermijden kan je dus onder andere: - Gezond eten - Genoeg bewegen - Sporten en afvallen

Galblaasontsteking

Een galblaasontsteking ontstaat vrijwel altijd door galstenen.

Als een of meerdere galstenen de af- en aanvoer van of naar de galblaas afsluiten kan er een opeenhoping van gal ontstaan waardoor je galblaas kan gaan ontsteken.


Symptomen van galblaas klachten

Een galblaasontsteking kan acuut of chronisch zijn.

Bij een acute galblaasontsteking kun je hoge koorts krijgen. Braken, misselijkheid en hevige pijn aan de rechter bovenkant van de buik zijn de meest voorkomende klachten.

Bij een chronische galblaasontsteking ervaar je aanhoudende hevige pijn in je rechterbovenbuik. Je huid kan ook wat geel verkleuren als je een chronische galblaasontsteking hebt.

Toch kunnen er zich ook andere galblaas klachten voordoen.

Je kunt een teveel aan gal hebben en de klachten die hiermee gepaard gaan zijn:

 • Diarree
 • Verstopping
 • Koorts
 • PDS-klachten (prikkelbare darm syndroom)

Je kunt ook een tekort aan gal hebben. Dit geeft vaak de volgende klachten:

 • Pijn rechts onder de ribbenboog
 • Klachten die toenemen bij het eten van vet voedsel
 • Braken
 • Licht gekleurde, vettige ontlasting

Ik begrijp heel goed dat je galblaas klachten niet meteen met stress in verband brengt. En toch kan (chronische) stress de oorzaak zijn van galblaas klachten.

Wat het verband precies is tussen stress en galblaas klachten, zal ik je zo goed mogelijk proberen uit te leggen.


Wat veroorzaakt galblaas klachten door stress?

Buikpijn door stress is je misschien niet vreemd. Hoewel dit geen ziekte is maar een aandoening kan deze buikpijn je bijzonder veel last bezorgen.

Naar de wc moeten rennen net voor een belangrijke afspraak, krampen in je maag als je een presentatie moet geven, het zijn maar enkele voorbeelden van hoe je darm- en maagstelsel van streek kan geraken door stress.

De grote boosdoener bij deze klachten is vaak het stresshormoon cortisol bij galblaas klachten door stress

Het is je misschien al bekend dat stresshormonen in acute gevaarlijke situaties je kunnen helpen om te overleven. Als deze echter onder invloed van chronische stress in grote hoeveelheden in je lichaam aanwezig blijven kunnen deze voor heel wat problemen zorgen.


Een teveel aan cortisol en een tekort aan vitamine D

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat er een bijzondere relatie bestaat tussen cortisol en vitamine D – of met andere woorden tussen stress en vitamine D.

De eerste vraag die we ons moeten stellen is: Is het de vitamine D die invloed heeft op de productie van cortisol of is het de cortisol die een tekort aan vitamine D veroorzaakt?

Is het de kip of is het het ei? Wel, het is de kip én het ei.

Je bijnieren hebben vitamine D nodig om het stresshormoon cortisol aan te maken maar een teveel aan cortisol breekt vitamine D net af.

Als vitamine D en cortisol in de juiste hoeveelheden in je lichaam aanwezig zijn, zijn dit bijzonder krachtige ontstekingsremmers. Maar eigenlijk voeren deze stoffen een concurrentiestrijd om deze opdracht zo goed mogelijk te vervullen.

Deze concurrentiestrijd zorgt er trouwens voor dat je bijnieren het bijzonder hard te verduren krijgen waardoor je op termijn kunt gaan lijden aan bijnieruitputting.

Door de vechtlust van cortisol neemt je lichaam minder goed vitamine D op. Na verloop van tijd gaat de magnesiumproductie in je lichaam hieronder lijden.

 En onderzoek gepubliceerd in the American Journal of Gastroenterology, heeft aangetoond dat een magnesiumtekort net een verhoogd risico geeft op galstenen.


Ongezonde voeding

Tijdens stressvolle periodes eet je vast niet zo gezond. Je hebt de tijd of de kracht niet om een gezonde maaltijd op tafel te zetten en je zoekt je toevlucht in diepvriesmaaltijden, pizza’s of gefrituurde snacks.

Deze voedingsmiddelen bevatten heel veel transvetten. Van nature komen deze vetten voor in melk en vlees van herkauwers maar ook harde margarines, frituur- en bakvetten, gebak, koeken en snacks bevatten veel van deze schadelijke transvetten.

Dat transvetten de productie van galstenen in de hand werkt is al langer geweten, zo blijkt uit een studie uit 2005.

Tansvetten zijn nog gevaarlijker voor hart- en vaatziekten dan verzadigde vetten. Halfvolle of magere zuivel, rauwe groenten en zelfbereide maaltijden met aandacht voor gezonde producten kunnen galstenen voorkomen. Maar nu hoor ik je al denken: in mijn stressvolle bestaan is daar geen tijd voor.

Doe het toch! Het kan galblaas klachten door stress voorkomen.


Verzwakt immuunsysteem

Eerder vertelde ik je al dat een galblaasontsteking vrijwel altijd ontstaat door galstenen. Werkt je immuunsysteem optimaal dan is de kans groot dat het hard genoeg kan vechten om een aankomende ontsteking te overwinnen.

Onderstaande video over het immuunsysteem is echt de moeite waard om even te bekijken als je meer te weten wilt komen over het immuunsysteem van je lichaam.

Het grote probleem met galblaas klachten door stress is echter dat cortisol de werking van je immuunsysteem onderdrukt. Hierdoor word je veel vatbaarder voor infecties van je galblaas.

Niet alleen je organen zoals je galblaas of je evenwichtsorgaan kunnen makkelijker door ziektemakers worden aangevallen, maar je kunt bijvoorbeeld ook vatbaarder zijn voor huiduitslag door stress.

Galblaas klachten door stress zijn dus eigenlijk niet zo vreemd. De grote vraag is nu natuurlijk hoe je kunt vermijden dat je galblaas klachten door stress krijgt.


7 tips om galblaas klachten door stress te verminderen

Aanhoudende problemen met de galblaas worden vaak opgelost door de galblaas te verwijderen. Hoewel zo’n ingreep veilig is, zijn er toch altijd risico’s verbonden aan een operatie.

Complicaties kunnen altijd optreden. Zonder galblaas kun je eigenlijk een vrij normal leven leiden, maar toch is het beter deze te behouden. Dit orgaan zit niet voor niets in je lichaam!

Heb je galblaas klachten door stress dan kunnen onderstaande tips je helpen om te pijn wat te verlichten.


Tip 1: Maak gebruik van warme kompressen

Warme kompressen op de pijnlijke plaatsen kunnen verzachtend werken, pijn verlichten en krampen kalmeren.

Heel efficiënt hierbij is een verwarmingskussen of een warmwaterkruik. Houd deze gedurende 10 tot 15 minuten op het pijnlijke gebied en herhaal dit tot de pijn vermindert.

Let wel op dat je het hete oppervlak niet direct op je huid legt, want dan kun je je verbranden.


Tip 2: Drink vaker muntthee

Een pepermuntje op een lege maag kan je een behoorlijk vervelend gevoel bezorgen en maagoprispingen veroorzaken.

In kleine hoeveelheden is menthol echter een verzachtende stof die pijn bestrijdt en maag-en darmkrampen verlicht. Bovendien stimuleert munt de galblaas om meer gal te produceren. Hierdoor kan voeding beter verteerd worden.

Pepermuntthee kun je kant-en-klaar in builtjes kopen maar kun je net zo goed zelf maken.


Tip 3: Appelciderazijn

Dit 100% natuurlijke product zit boordevol essentiële enzymen, vitaminen en mineralen. Het bevordert de spijsvertering en heeft een geneeskrachtige en ontgiftende werking.

Bovendien heeft appelciderazijn een natuurlijke antibiotische werking en helpt het bacteriën en virussen te bestrijden. Een heel goed middel dus om je immuunsysteem een handje te helpen.

1-2 theelepels appelciderazijn 2 theelepels honing 1 glas warm water bij glablaas klachten door stress

Meng 1 tot 2 theelepels appelciderazijn samen met 2 theelepels honing in een glas warm water om optimaal gebruik te maken van de heilzame werking.


Tip 4: Magnesiumsupplementen

Een tekort aan magnesium kan galstenen in de hand werken. Dat kon je eerder in dit artikel al lezen. Magnesiumsupplementen nemen is dan ook goed als je galblaas klachten door stress wilt voorkomen.

Maar magnesium bestrijdt ook spasmen en pijn en helpt bij het legen van de galblaas. Magnesiumsupplementen zijn verkrijgbaar in poedervorm of in tabletten.

Magnesium vind je ook in bananen, avocado, volkorenbrood, spinazie en … pure chocolade!

Deze tips kunnen de pijn van galblaas klachten door stress wat verlichten en dat is natuurlijk mooi. Maar onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ is het belangrijk om je galblaas zo gezond mogelijk te houden.

Ook hiervoor geef ik je graag enkele tips.


Tip 5: Lichaamsbeweging

Regelmatig bewegen kan je cholesterolgehalte verlagen en hiermee de vorming van galstenen helpen voorkomen.

Lichaamsbeweging is trouwens ook goed om de cortisolwaarden in je lichaam te verlagen zodat je immuunsysteem weer beter kan gaan werken.

Door een stevige wandeling in de natuur te maken of intensief te sporten kun je trouwen ook een vol hoofd leegmaken zodat je rustiger wordt en bestand bent tegen stress.

Effecten van bewegen op jouw lichaam en galblaas klachten door stress

Overleg wel met je arts voor je inspannende activiteiten onderneemt. Lichaamsbeweging is weliswaar nuttig, maar sommige activiteiten kunnen je buik net belasten als je galblaas klachten door stress hebt.


Tip 6: Gezonde voeding

Het is een cliché! Dat weet ik best wel maar ik kan het belang van een gezonde voeding om stress tegen te gaan en om gezond te leven niet genoeg benadrukken.

Slechte eetgewoonten en voedingsmiddelen met veel suikers en vetten kunnen bijdragen aan galblaasaandoeningen en galstenen. Een dieet met minder vet en meer vezels kan galblaas klachten voorkomen, je algemene gezondheid verbeteren en je beter bestand maken tegen stress.

Wat moet er zeker op je menu staan?

 • Verse groenten en fruit
 • Noten
 • Bruine rijst
 • Volle granen
 • Vis
 • Olijfolie
 • Magere zuivelproducten

Wat moet je zeker vermijden?

 • Vetrijke voedingsmiddelen
 • Gefrituurde snacks
 • Bewerkte voedingsmiddelen
 • Geraffineerde koolhydraten, zoals wit brood en suiker

Tip 7: Het Stressvrij Geheim

Dit waren alle verklaringen waarom galblaas klachten door stress kunnen ontstaan.

Hulpmiddelen om beter met de pijn van galblaas klachten om te gaan zijn natuurlijk prima. En ook gezonder gaan leven zal galblaas klachten door stress verminderen. Maar je wilt natuurlijk blijvend resultaat.

Daarom heb ik een bijzondere tip voor jou die ik bewust als laatste heb bewaard.

Het is niet zomaar een tip. Het is een tip die galblaas klachten door stress bij de kern aanpakt en je hele leven zal veranderen.

Voordat ik deze tip verklap wil ik dat je onderstaande gratis Stress Test maakt. Aan de hand van deze test kunt je nagaan welke negatieve rol stress speelt bij je galblaas klachten.

Wil je voorgoed van galblaas klachten door stress verlost raken dan zal je je leven op de juiste manier moeten veranderen. Denk vooral niet dat dit niet kan!

Met behulp van het e-boek ‘Het Stressvrij Geheim’ zul ook jij erin slagen om uit de stresscirkel te komen.

Vul hieronder de Stress Test in en dan stuur ik je het E-boek gratis op.

Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>