mei 4

0 comments

Rode Vlekken Op Huid Door Stress? Ontdek 7 Nuttige Tips

Misschien heb je zelf al gemerkt dat wanneer je onder stress staat je rode vlekken in je gezicht of in je hals krijgt.

Deze rode vlekken door stress zijn niet gevaarlijk maar wel heel vervelend.

Hoe ontstaan deze vlekken rood stress en hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf?

In dit artikel leer je alles wat je moet weten over rode vlekken als je stress ervaart, inclusief wat je eraan kunt doen.

Doel van dit artikel: In dit artikel gaan we na waarom je rode vlekken op je huid kunt krijgen door stress, hoe deze stressuitslag veroorzaak wordt en wat je er kunt tegen doen.


Kan je van stress rode vlekken krijgen?

Misschien denk je meteen aan blozen als je aan rode vlekken door stress denkt. Maar er zijn wel meerdere soorten rode vlekken die je door stress kunt krijgen.


Rode vlekken op je huid door blozen

Blozen is een verschijnsel waarbij je bij verlegenheid of stress rode vlekken in je gezicht of je hals krijgt.

Bij sommige mensen krijgt hun gezicht en/of hals een egaal rode of roze kleur. Anderen krijgen rode vlekken op de wangen, het voorhoofd, de borst of in de hals.

Ben je snel verlegen of gestrest of heb je angststoornissen dan kun je vaker dan andere mensen gaan blozen.

Blozen is niet gevaarlijk maar wel vervelend en kan tot ergere vormen van angst leiden. Iemand met bloosangst erop wijzen dat hij of zij bloost kan bij deze persoon zelfs paniekaanvallen veroorzaken. Bloosangst kan ook leiden tot andere fobieën en kan ervoor zorgen dat je in een sociaal isolement terechtkomt.

Je hebt het vast wel al eens meegemaakt. Je komt in een wat vervelende situatie terecht en een van je vrienden zegt: “Ah, je moet niet gaan blozen.”. Wat gebeurt er? Je gezicht wordt nog roder en je voelt je ongemakkelijker dan ooit tevoren.

Je bent niet de enige die zo reageert als iemand opmerkt dat je bloost. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat iemand erop wijzen dat hij of zij bloost het blozen net in de hand werkt.


Rode vlekken op je huid door netelroos

Ook netelroos kan zorgen voor rode vlekken op je huid door stress. Deze aandoening wordt niet voor niets ‘stressuitslag’ genoemd.

Netelroos – ook wel urticaria genoemd – is een huidaandoening die heel snel kan opkomen, vaak binnen de 30 minuten na een stressvol moment.

Het begint met rode vlekken die daarna kunnen overgaan naar verdikte en grotere lichtroze zwellingen. Deze voelen vaak pijnlijk en branderig aan. Je kunt deze vlekken een beetje vergelijken met de uitslag die brandnetels veroorzaken (vandaar ook de naam).

Deze zwellingen kunnen klein zijn met een doorsnede van 1 centimeter maar ze kunnen zich ook uitbreiden en verbinden zodat ze groter delen van je huid bedekken.

Dit is hoe netelroos eruit ziet bij rode vlekken op huid door stress

Bij acute stress verdwijnen deze zwellingen soms binnen enkele minuten tot uren. Bij chronische stress kunnen ze enkele dagen tot zelfs weken aanhouden.

In erge gevallen kan het gebeuren dat netelroos zich niet tot de huid beperkt. De rode vlekken en zwellingen kunnen zich ook vormen op de lippen, de tong, de handen en de genitaliën. De zwellingen die netelroos in de mond- en keelholte of het strottenhoofd veroorzaakt kunnen zelfs levensbedreigend zijn. Niet zo onschuldig dus als je misschien zou denken!


Hoe veroorzaakt stress rode vlekken op de huid?

Blozen

Je noemt iemand bij de verkeerde naam, je geraakt niet uit je woorden terwijl je een presentatie geeft of je krijgt een vervelende opmerking in het bijzijn van je collega’s. Waarom wordt je gezicht rood als je net niet naar aandacht op zoek bent?

Wetenschappers weten nog steeds niet helemaal zeker waarom mensen blozen. Er bestaan hierover wel enkele interessante theorieën.

Een van deze theorieën komt van Ray Crozier, ereprofessor aan de School voor Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Cardiff en auteur van talrijke artikelen en boeken, waaronder ‘Understanding the Blush’ en ‘Blushing and the Social Emotions’.

Hij schrijft dat blozen is geëvolueerd als een soort non-verbale verontschuldiging. Als je iets gênants doet dat een sociale norm breekt, geeft een blozend gezicht aan dat je je blunder erkent.

Blozen is een onvrijwillige actie, je hebt er geen controle over. Waarom? Omdat je als mens geen controle hebt over je sympathische zenuwstelsel.

Je kunt de bloedtoevoer naar je gezicht niet stoppen, net zo min als je je longen kunt dwingen geen lucht binnen te krijgen of je hart kunt dwingen geen bloed meer te pompen.

Blozen maakt deel uit van het ‘vecht-of-vlucht’ mechanisme van je lichaam. Dit is de manier waarop je lichaam reageert in een noodsituatie.

In een noodsituatie moeten je hartslag en ademhaling omhoog om zoveel mogelijk zuurstof naar je spieren en organen te vervoeren.

Het zijn stresshormonen die hiervoor verantwoordelijk zijn.

Stresshormonen zorgen voor een snellere ademhaling en voor het wijder worden van je bloedvaten zodat je bloed sneller kan stromen. Ook de aders in je gezicht verwijden waardoor je wangen warmer en roder worden.

Maar … verlegen zijn is toch geen noodgeval? Waarom triggert verlegenheid dan de vecht-of-vlucht?

Veel psychologen geloven dat blozen een reactie is die we hebben ontwikkeld om een mogelijke vecht-of-vlucht confrontatie te vermijden.

Er zijn wel meerdere dieren die onder stress zo’n gedrag vertonen om een gevecht te vermijden.

Honden, wolven, katten en zelfs leeuwen rollen zich om zodat hun kwetsbare buik bloot komt te liggen. Dit zijn uitingen waarmee het dier wil voorkomen dat het woede opwekt bij een ander. "Het spijt me," lijken ze te zeggen. "Ik heb een sociale code overtreden.”

Het is niet onredelijk te veronderstellen dat blozen is geëvolueerd om dezelfde reden dat dieren hun meest kwetsbare lichaamsdeel tonen.

Door je eigen ongemak publiekelijk te tonen, kunnen andere mensen zien dat het niet je bedoeling was hen aan te vallen of te beledigen.

Als je in verlegenheid wordt gebracht of stress ervaart dan voel je je inderdaad ongemakkelijk. Meer dan waarschijnlijk probeert je lichaam je gewoon te beschermen.


Netelroos

Netelroos wordt vaak met allergieën in verband gebracht.

In feite ontstaat netelroos als een reactie van je lichaam op bepaalde prikkels waardoor het een teveel aan histamine aanmaakt. Dit kunnen bepaalde voedingsstoffen of andere allergenen zijn. Maar ook stress beschouwt je lichaam als een prikkel.

Histamine is een stof die door je lichaam zelf wordt aangemaakt en belangrijk is bij verschillende processen in je lichaam.

Zo speelt histamine een belangrijke rol bij je slaap-en waakritme, de werking van je immuunsysteem en het verwijden van je bloedvaten.

Effecten van histamine

Nu zou je kunnen denken: hoe meer histamine in mijn lichaam, hoe beter want deze neurotransmitter vervult een belangrijke rol.

Wel, daar heb je het mis. Want als er te veel histamine in je lichaam aanwezig is dan kun je verschillende klachten krijgen: hartkloppingen, hoofdpijn, problemen met je maagdarmstelsel, slapeloosheid, enz… Deze doen je vast denken aan de typische lichamelijke klachten door stress.

Op weg naar je werk heb je veel verkeer, je bent bang dat je niet op tijd zal zijn voor die belangrijke vergadering, je baas maakt het je moeilijk... al deze dingen zorgen ervoor dat er veel histamine vrijkomt in je lichaam.

Onder stress komen in je lichaam ook stresshormonen vrij. Een van de belangrijkste stresshormonen is cortisol. Verschillende studies hebben uitgewezen dat cortisol de werking van het immuunsysteem flink onderdrukt.

Histamine daarentegen helpt je immuunsysteem een handje. Hoe zwakker je immuunsysteem zich voelt, hoe meer histamine je lichaam gaat aanmaken om je immuunsysteem te boosten. Het resultaat hiervan is dat je immuunsysteem kan overreageren en denken dat alle stoffen in je lichaam schadelijk zijn.

Zo zorgt histamine er onder meer voor dat de bloedvaten wijder worden zodat witte bloedcellen zich naar de plaats van de aanval kunnen verplaatsen om deze te helpen herstellen en beschermen. Het is net deze verwijding van de bloedvaten die ervoor zorgt dat je rode vlekken door stress krijgt.


Hoe ziet stressuitslag eruit?

Onderzoek heeft uitgewezen dat er een sterk verband bestaat tussen stressvolle situaties en verschillende huidaandoeningen.

Stressuitslag kan vele vormen aannemen, van rode vlekken op je huid door stress tot verergering van aandoeningen zoals acné, psoriasis, koortsblaasjes, eczeem, enz…

Deze bestaande huidaandoeningen kunnen verergeren door de negatieve invloed van het stresshormoon cortisol op je immuunsysteem.


Wat zijn de gevolgen van rode vlekken op je huid door stress?

Het is behoorlijk vervelend als je met rode vlekken op je huid te maken krijgt.

Als je bloost dan zien mensen meteen dat je je niet op je gemak voelt of dat je gestresseerd bent. In de meeste situaties wil je je emoties onder controle houden en als je dan gaat blozen of rode vlekken op je huid door stress krijgt is dat gewoon niet fijn.

Blozen wordt vaak gezien als:  - Jezelf niet op je gemak voelen. - Gestressed zijn. - Jezelf schamen voor iets.

Heb je last van rode vlekken door netelroos dan ga je er misschien vanuit dat anderen meteen denken dat je een besmettelijk huidaandoening hebt.

Rode vlekken op je huid kan dan ook een heel negatieve invloed hebben op je mentale gezondheid.

Aan de hand van een studie uit 2019 ontdekten onderzoekers dat mensen die leven met chronische netelroos meer kans hadden op symptomen van depressie en angst dan mensen zonder deze aandoening.

Rode vlekken op je huid door stress kan je levenskwaliteit behoorlijk schaden. Je kunt er een heel negatief zelfbeeld door krijgen, je sociale leven kan er onder leiden en vaak bezorgen huidaandoeningen je nog meer stress waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt.

Gelukkig bestaan er enkele middelen die helpen als je last hebt van rode vlekken op je huid door stress. Laten we even kijken wat je eraan kunt doen.


Wat kun je doen bij rode vlekken op huid door stress? 7 tips

Tip 1: Aanvaard dat je soms bloost

Als je merkt dat je begint te blozen kan dat nog meer stress veroorzaken waardoor je nog harder gaat blozen. Door het blozen te erkennen en te accepteren kan je deze stresscirkel doorbreken.

Interessant om weten is dat uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen de impact die blozen heeft heel hard overschatten.

Anderen vinden het vaak minder erg dan jijzelf als je bloost. Sommigen vinden het zelfs schattig als ze merken dat iemand bloost.

Wist je trouwens dat in sommige culturen blozen gewaardeerd wordt?

Sommige onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat mensen die blozen eerder vergeven worden door anderen waardoor conflicten kunnen vermeden worden. Het is dus zeker niet zo dat je er meteen wordt voor veroordeeld!


Tip 2: Blijf lachen

Volgens een studie uit 2012 hebben mensen die stressvolle taken uitvoeren terwijl ze glimlachen een lagere hartslag na de taak dan mensen die niet glimlachen tijdens het uitvoeren van dezelfde klusjes.

Deelnemers die glimlachen melden ook dat ze zich beter voelen tijdens de activiteit dan degenen die een neutrale uitdrukking behouden.

Hierdoor voel je je minder gestrest waardoor rode vlekken op je huid door stress minder snel verschijnen.

Glimlachen verlaagt je stressniveau en reguleert de natuurlijk stressrespons van het lichaam.

Tip 3: Plaats jezelf niet te vaak in de schijnwerpers

Het is misschien niet altijd haalbaar - of sociaal wenselijk - maar een beetje uit de schijnwerpers blijven kan helpen om rode vlekken op je huid door stress te beperken.

De reden hiervoor is dat in het middelpunt van de belangstelling staan je flink wat stress kan bezorgen.

Om het effect van blozen na te gaan wanneer men in de schijnwerpers staat werd onderzoek verricht bij 28 proefpersonen. Tijdens deze studie werd de proefpersonen gevraagd om luidop te zingen. De onderzoeker ging aan een zijde van de proefpersonen zitten en wat bleek?

De temperatuur van de wang aan de geobserveerde zijde steeg meer dan deze aan de andere zijde. Toen de onderzoeker recht voor de proefpersonen ging zitten steeg de temperatuur van het hele gezicht.


Tip 4: Vermijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan histamine

Eerder leerde je al dat een teveel aan histamine de oorzaak kan zijn van rode vlekken op je huid door stress.

Histamine wordt door je lichaam zelf aangemaakt maar zit ook in tal van voedingsmiddelen. Door deze te vermijden kun je het histaminegehalte in je lichaam verminderen.

Histamine zit vooral in:

  • Zuivel (belegen en oude kazen, schimmelkazen, room, kwark, yoghurt)
  • Vlees (varkensvlees, lamsvlees, wild)
  • Vis (makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, schaal- en schelpdieren)
  • Bepaalde groenten zoals tomaten, spinazie, bietjes en champignons
  • Sterke kruiden
  • Gedroogd fruit zoals rozijnen, pruimen, dadels, vijgen
  • Alle voedingsmiddelen of supplementen die gist bevatten
  • Verwerkt of gezouten vlees (droge vleessoorten zoals rauwe ham, salami en cervelaatworst)

Tip 5: Verander je levensstijl

Ga eerst en vooral na welke stressors rode vlekken op je huid door stress veroorzaken.

Ben je overwerkt of heb je last van surmenage leer dan je prioriteiten te stellen. Neem ook voldoende tijd om je te ontspannen.

Zorg elke nacht voor voldoende slaap. Door te slapen herstelt het evenwicht zich in je lichaam. Cortisol en histamine breken af waardoor je minder gevoelig bent voor symptomen van stress.

Doe dagelijks aan lichaamsbeweging. Door regelmatig te bewegen vinden alle stresshormonen een uitweg uit je lichaam.

Leer te mediteren. Een of twee keer per dag 20 minuten mediteren kan je helpen stress te verminderen en je meer ontspannen te voelen.


Tip 6: Antihistaminica

Antihistaminica blokkeren de uitwerking van histamine. Het bevatten stoffen die de werking van histamine tegengaan, waardoor reacties worden bestreden en rode vlekken door stress minder zichtbaar worden.

Antihistaminica kunnen echter nooit voor 100% alle symptomen onderdrukken. Bovendien pakken deze geneesmiddelen alleen de symptomen aan en helemaal niet de oorzaak van rode vlekken op je huid door stress.

Antihistaminica pakt de gevolgen aan.  Het helpt helemaal niet tegen de oorzaak!

Tip 7: Het Stressvrij Geheim

Huiduitslag en rode vlekken: het zijn vervelende symptomen van stress. Het is dan ook belangrijk om de oorzaken van jouw stress te ontdekken. Dit is een eerste stap om rode vlekken op je huid door stress te verminderen en te voorkomen.

Daarom nodig ik je uit om de ‘Stress Test’ te maken. Aan de hand van deze test kom je te weten hoeveel impact stress op je leven heeft en of de rode vlekken op je huid hiervan een oorzaak kunnen zijn.

Na het maken van deze ‘Stress Test’ stuur ik je het e-boek ‘Het Stressvrij Geheim’ helemaal gratis toe.

Dit uitzonderlijke e-boek behandelt alle aspecten van stress. Van waarom je zo’n stressvol bestaan leidt en welke symptomen stress kan geven over de invloed van stress op je algemene gezondheid tot het doorbreken van de stresscirkel met nuttige tips.

Vond je dit een interessant artikel? Vergeet het dan niet te delen!

Mijn naam is Alain en ik ben hier om jou te helpen om grip op stress, angst en hooggevoeligheid te krijgen en beter in balans te komen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring als professioneel hulpverlener heb ik inmiddels al vele mensen kunnen helpen om middels een bewezen lange termijn strategie de beste versie van zichzelf te worden.

Omdat ik als begeleider 1-op-1 begeleiding heb gedaan in de gezondheidszorg en inmiddels al weer jaren als coach werk, weet ik precies wat wel en niet werkt. Mijn aanpak is uniek en heeft veel positieve reacties en resultaten opgeleverd.

Ik ga je helpen om op een gezonde manier van jouw spanningsklachten af te komen. Ook als je denkt al van alles te hebben geprobeerd. Ben jij er klaar voor? Dan geef ik je nu de kans om gezond en gelukkig oud te worden. “Het is mijn missie om mensen met stress- en spanningsklachten zo goed mogelijk te begeleiden, zodat ze weer krachtig en weerbaar in het leven komen te staan.”

Tags


Andere interessante artikelen..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Een Gelukkig leven begint met Balans

>